İçeriğe atla

Porsche SE

Porsche Automobil Holding SE
Ticari ismi
Porsche SE
Eski ad(lar)
TipHalka açık şirket (Societas Europaea)
EndüstriHolding
KurucuFerdinand Porsche
Genel merkeziStuttgart, Germany
Hizmet alanlarıDünya çapında
Önemli kişilerHans Dieter Pötsch, Chairman of the Executive Board[1] Wolfgang Porsche, Chairman[2]
Alt kuruluş(lar)Volkswagen Group
Porsche Engineering
Porsche Design
INRIX (% 10)
Öz kaynakartış 27,864 milyar Euro (2016 yıllık raporu)
SahibiPorsche ailesi (hissenin% 50'si, oy gücünün% 100'ü) [a][3]
Çalışan sayısı935 (2018 yıllık raporu)[4]
Web sitesiporsche-se.com/en

Porsche Automobil Holding SE, genellikle Porsche SE olarak kısaltılır (Almanca telaffuz: [Pɔɐ̯ʃə],[5] otomotiv sektöründe yatırımları olan bir Alman holding şirketidir . Porsche SE'nin genel merkezi Stuttgart, Baden-Württemberg'in bir şehir bölgesi olan Zuffenhausen'dedir ve aslen Avusturya-Alman Porsche ailesine aittir.[6] Şirket, Dr. Ing. hc F. Porsche GmbH , Ferdinand Porsche (1875-1951)[7] ve damadı Anton Piëch (1894-1952) tarafından 1931'de kurulmuştur.

Kurumsal yapı

Stuttgart, Almanya'daki Porsche genel merkezi

Porsche SE, Haziran 2007'de eski Dr. Ing. hc F. Porsche AG ile birlikte, Porsche Zwischenholding GmbH'de (% 50.1) (eski Porsche AG'nin % 100'üne sahip olan) ailelerin hissesi için bir holding şirketi haline geldi ve şu anda Volkswagen AG'nin (% 31.3) ana hissedarı ve çoğunluk oy hakkına sahiptir (% 53,1).[8][9] Aynı zamanda yeni Dr. Ing. hc F. Porsche AG, otomobil üretimi işi için kurulmuştur.

Ağustos 2009'da, Porsche SE ve Volkswagen AG, iki şirketin otomobil üretim operasyonlarının 2011'de bir "Entegre Otomotiv Grubu" oluşturmak üzere birleştirilmesi konusunda bir anlaşmaya vardı.[10][11] Volkswagen AG'nin yönetimi, Volkswagen AG yönetiminin Porsche SE yönetim pozisyonlarını alması (Volkswagen yönetiminin kontrolde kalması için) ve Volkswagen AG'nin Porsche AG'nin mülkiyetini alması karşılığında Volkswagen AG'nin% 50,7'sinin Porsche SE tarafından kontrol edilmesini kabul etti.

2019 itibarıyla Volkswagen AG'nin % 31,3 hissesi, Porsche SE'nin ağırlıklı yatırımıdır ve Volkswagen AG, Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche AG, Ducati, VW Ticari Araçlar, Scania, MAN ve Volkswagen Finansal Hizmetler gibi marka ve şirketleri kontrol etmektedir.

Dr. Ing. hc F. Porsche AG Volkswagen AG'nin % 100 yan kuruluşu olarak, Porsche otomobil serisinin fiili üretiminden ve üretiminden sorumlu olan (Doktor Ingenieur, Ferdinand Porsche Aktiengesellschaft'ın kısaltmasıdır).

Bağlı şirketler

Volkswagen AG'ye ek olarak, Porsche SE'nin diğer yan kuruluşları arasında Porsche Engineering ve Porsche Design Group bulunmaktadır.

Porsche SE, Amerikan trafik bilgi sağlayıcısı INRIX'e % 10 hisseye sahip bir yatırıma sahiptir.[12]

Tarih

AB ve Volkswagen Yasası

Volkswagen ve ana fabrikası (bugün Wolfsburg olarak adlandırılan yeni inşa edilen şehir) Ferdinand Porsche ve tasarım ofisi tarafından tasarlandı ve şehir tesislerini destekleyen fabrika, daha sonra 1937-1938'de Ulusal Sosyalist Parti (NAZİ) liderliğindeki Alman hükûmeti tarafından kuruldu. Devlete ait Volkswagenwerk GmbH, 1960 yılında Volkswagen AG (VW AG) olarak özelleştirildiğinde, Alman parlamentosu özelleştirme sürecini yönetmek için Volkswagen Yasası olarak bilinen yasayı kabul etti. Özel sektöre ait şirkette devlet kontrolünü sürdürmek için kanun, ana hissedarların toplantı kararları üzerindeki oyların 4 / 5'inde (% 80) mutabakat gerektireceğini öngörüyordu. Bu,% 20'den fazla sahipliğe sahip herhangi bir hissedara (Aşağı Saksonya hükûmeti % 20,1'e sahipti) etkili bir şekilde önerilen herhangi bir kararı veto verdi. Bu sadece hükûmetin kontrolünü güvence altına almakla kalmadı, aynı zamanda gelecekte düşmanca bir ele geçirme olasılığını da engelledi.

Avrupa Birliği 1993 yılında kurulduğunda, Birlik içinde malların, insanların ve sermayenin serbest dolaşımını teşvik etme ilkesiyle bir Avrupa Birliği yasası imzalandı. Volkswagen Yasasındaki devralma karşıtı önlemin (% 80 anlaşma şartı) Avrupa şirketler yasasını (AB yasasının bir parçası olarak) ihlal edeceği ve taliplerin sonunda Volkswagen'i devralabileceklerinden korkulduğu biraz netleşti. AG, Alman yasasında ve VW AG'nin tüzüğünde değişiklik yapılmasının muhtemel olduğu görüldü.

2005 yılının sonlarında Porsche, Volkswagen Grubu'nun % 18.65 hissesini alarak ilişkilerini daha da güçlendirdi ve o sırada söylentilere göre Volkswagen Grubu'nun devralınmasını engelledi. Varsayımsal talipler arasında Daimler AG, BMW ve Renault vardı. Haziran 2006 itibarıyla, Porsche AG'nin VW AG'deki hissesi % 25.1'e yükseldi ve Porsche'ye hükûmetle birlikte veto hakkı verdi.

26 Mart 2007'de, risk fonlarının Volkswagen Grubu'nun bileşenlerini söküp dağıtmak amacıyla VW AG'yi devralmaya çalıştığı söylentilerinin ortasında Porsche, Volkswagen AG hisselerini % 30,9'a çıkardı ve Alman yasalarına göre bir devralma teklifini tetikledi. Diğer hissedarlara, hisseleri en azından yeni ana hissedarın ödediği fiyat üzerinden satma fırsatı verilmesini zorunlu kılmıştır. Porsche daha sonra resmi olarak yaptığı bir basın açıklamasında Volkswagen Grubu'nu devralma niyetinde olmadığını (teklif fiyatını mümkün olan en düşük yasal değere ayarlayacağını) ancak bir rakibin büyük bir hisse almasını önlemek için hareket etmeyi amaçladığını açıkladı.[13] Porsche'nin hamlesi, Avrupa Birliği'nin Volkswagen Yasasına aykırı adımlar atmayı planladığını açıklamasının ardından geldi.[14]

Ekim 2007'de, Avrupa Adalet Divanı, potansiyel olarak bir devralmanın yolunu açacak olan yasaya karşı karar verdi.[15]

16 Eylül 2008 tarihinde, Porsche hisselerin i% 35,14'e çıkardı, neredeyse şirketin kontrolünü ele geçirdi ve oy haklarının% 35'inden fazlasıyla. Yine bir devralma teklifini tetikledi, ancak bu sefer Audi AG üzerinden. Porsche, Volkswagen Grubu'nun kurumsal yapısını korumak için Porsche'nin niyeti olduğu için ihaleyi sadece bir formalite olarak reddetti.[16]

Ekim 2008'de Porsche SE, Volkswagen AG'deki hissesini 2009'da % 75'e çıkarma niyetini açıkladı ve 7 Ocak 2009'da Porsche SE'nin VW AG'deki hissesi % 50.76'ya yükseldi.[17] % 75 sahiplik seviyesinde, Porsche SE, VW AG'nin nakit pozisyonunu Porsche SE kitaplarına getirebilirdi.[18] Porsche'nin hareketi otomatik olarak Scania AB için bir teklifi tetikledi, çünkü VW AG, İsveçli kamyon üreticisinde hâlihazırda kontrol sahibi bir konuma sahipti.[19] Porsche'nin Scania'da stratejik çıkarı olmadığı için, 19 Ocak 2009'daki zorunlu devralma teklifinde minimum fiyatı teklif ettiler.[20] VW AG yönetimi ve Porsche'nin devraldıktan sonra yönetimi değiştirebileceğinden korkan işçiler arasında bir miktar gerginlik ve endişe vardı ve bu, sertleştirilmiş bir üretim verimliliği kontrolü, ücret artışları için taleplerin reddedilmesi ve hatta personel kesintileri anlamına gelebilir.[21] Ferdinand Piëch (VW AG'nin Başkanı) ve kuzeni Wolfgang Porsche (Porsche SE'nin Başkanı) da bir çarpışma rotasında görünüyordu.[22]

Ancak, 13 Ağustos 2009'da Volkswagen AG'nin Denetim Kurulu, Volkswagen AG liderliğindeki Porsche AG ile bir "entegre otomotiv grubu" oluşturmak için anlaşmayı imzaladı. Volkswagen, başlangıçta 2009'un sonunda Porsche AG'de yüzde 49,9 hisseye sahip olacak ve Porsche ailesi hissedarlarının, Porsche Holding Salzburg'un VW distribütör mülkiyetini Avrupa'nın en büyük otomobil distribütörü olan Volkswagen AG'ye aittir.[23][24]

5 Temmuz 2012'de Volkswagen AG, Porsche SE ile bir anlaşma yaptığını açıkladı ve VW'nin 1 Ağustos 2012'de Porsche AG'ye tamamen sahip olmasıyla sonuçlandı. Anlaşma, anlaşmanın bir parçası olarak tek bir hissenin devri nedeniyle devralmadan ziyade yeniden yapılanma olarak sınıflandırıldı. Volkswagen AG, sahibi olmadığı kalan% 50.1 için Porsche AG hissedarlarına 5,61 milyar dolar ödedi.[25][26] Aileler daha sonra Porsche AG ve bayilik hisseleri için aldıkları miktarları kullanarak Porsche SE hisselerini aşağıdaki bölümde anlatıldığı gibi Katar Yatırım Otoritesinden geri satın aldı.

Ekim 2013'te AB Adalet Divanı, Volkswagen yasasının yeniden tasarlanmasının AB kurallarına "tam olarak uyduğuna" ve % 80 anlaşma şartı kaldırıldığı için "meseleyi sona erdirdiğine" karar verdi.[27] Bu, resmi olarak Porsche SE'yi Volkswagen AG'nin kontrol sahibi sahibi yaptı.

Kurumsal yeniden yapılanma

Porsche, şirketin yapısında Dr. Ing. hc F. Porsche AG bir holding şirketi haline geldi, adı "Porsche Automobil Holding SE "[28] ve yeni bir Dr Ing. hc F. Porsche AG işletme şirketi 2007'de kuruluyor.[29] Böylece işletme faaliyetleri şirketin holding faaliyetlerinden ayrılmıştır.[30] Şirket yapısındaki değişikliği görüşmek üzere 26 Haziran 2007 tarihinde Almanya'nın Stuttgart kentindeki Porsche Arena'da Porsche AG hissedarları için Olağanüstü Genel Kurul yapılmıştır.

Mart 2009'da, Porsche SE, ABD derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's ve Moody's tarafından ilk kez kredi derecelendirmesini hedefliyordu.[31]

Volkswagen AG'de çoğunluk hissesini devralma sürecinde Porsche SE, Volkswagen AG seçeneklerinde çok büyük kâğıt kârları nedeniyle vergilerle ağırlaşan büyük bir borç yükü oluşturdu. Temmuz 2009'a kadar, Porsche SE 10 milyar Euro'yu aşan borçlarla karşı karşıya kaldı. Porsche SE'nin denetim kurulu nihayet, Katar Yatırım Otoritesinin Porsche SE'ye büyük miktarda sermaye enjekte edeceği ve Porsche otomobil üretim işinin Volkswagen Grubu ile birleştirileceği bir dizi düzenlemeyi kabul etti. 23 Temmuz 2009'da Michael Macht, 50 milyon avroluk bir tazminat paketi alması beklenen Wendelin Wiedeking'in yerine Porsche AG'nin CEO'su olarak atandı.[32][33][34][35]

Temmuz 2010'da Porsche AG, Volkswagen yöneticisi Matthias Müller'i yeni CEO olarak atadı ve Michael Macht'i Volkswagen AG içinde başka bir yönetici pozisyonuna taşıdı.

Temmuz 2012'de Volkswagen AG'nin, aynı adı taşıyan ancak sadece Porsche SE'nin bir iştiraki olan Porsche AG otomotiv şirketini tamamen devraldığı açıklandı.[25][36] Haziran 2013'te Katar Yatırım Otoritesi aracılığıyla, Porsche SE'deki % 10 hissesini kurucu aileye satarak holding şirketindeki % 100 oy hakkı verdi.[37] Porsche SE şu anda Volkswagen AG'nin en büyük (kontrol eden) hissedarı olarak oy haklarının % 50.73'üne sahiptir.[38]

Kaynakça

  1. ^ Porsche Automobil Holding SE hisselerinin iki sınıfı vardır. Yarısı oy hakkı olan adi hisse, diğer yarısı oy hakkı olmayan imtiyazlı hisselerdir. Porsche ailesi, 2013 sonu itibarıyla adi hisselerin% 100'üne sahiptir. Aileye ait olmayan imtiyazlı hisseler halka açık olarak işlem görmektedir.
  1. ^ "Porsche SE Executive Board". 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Porsche SE Supervisory board". 21 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Annual Report Fiscal Year 2019" (PDF). Porsche SE. 23 Mart 2020. 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "Porsche Automobil Holding SE Faaliyet Raporu 2018" (PDF). 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  5. ^ "How do you say 'Porsche'?". About.com. 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2009. 
  6. ^ "Porsche: Volkswagen wird rotweißrot". 29 Eylül 2005. 24 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Ferdinand Porsche". porsche.com. Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. 2 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2010. 
  8. ^ "Volkswagen AG Shareholder Structure". volkswagenag.com. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. []
  9. ^ "Porsche SE Investor Relations". Porsche-se.com. 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2019. 
  10. ^ "Porsche Supervisory Board agrees on the contracts of implementation" (Basın açıklaması). Porsche SE. 20 Kasım 2009. 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  11. ^ "Volkswagen Supervisory Board approves Comprehensive Agreement for an Integrated Automotive Group with Porsche" (Basın açıklaması). Volkswagen Aktiengesellschaft. 13 Ağustos 2009. 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2009. 
  12. ^ "Porsche SE acquires stake in US technology company INRIX". Porsche SE. 12 Eylül 2014. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Porsche triggers VW takeover bid". BBC News. 26 Mart 2007. 30 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  14. ^ Hughes (22 Ocak 2009). "Fast bucks: how Porsche made billions". BBC News. 17 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2009. 
  15. ^ "VW Law is a write-off". Management Today. 23 Ekim 2007. 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2020. 
  16. ^ "Porsche raises stake in VW again, makes offer for Audi". Autoblog.com. 16 Eylül 2008. 19 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2020. 
  17. ^ "Porsche holds over half of Volkswagen". 4Car / Channel4.com. Channel Four Television Corporation. 7 Ocak 2009. 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2009. 
  18. ^ Cremer (26 Mart 2009). "VW Gains as Porsche Refinancing Boosts Expectations". Bloomberg News. Erişim tarihi: 27 Mart 2009. 
  19. ^ Miles Johnson (7 Ocak 2009). "Porsche's VW move boosts carmakers". Financial Times. Erişim tarihi: 29 Ocak 2009. 
  20. ^ "Porsche offers minimum price in required Scania bid". Bloomberg. 19 Ocak 2009. Erişim tarihi: 29 Ocak 2009. 
  21. ^ "Porsche maneuvers to take control of Volkswagen". International Herald Tribune. 16 Eylül 2008. 19 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2008. 
  22. ^ Rauwald (27 Ekim 2008). "Porsche Gains Nearly 75% of VW, Tightening Grip". The Wall Street Journal. Dow Jones & Company. 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2008. 
  23. ^ "VW kauft Porsche Holding in Salzburg". advfn.com. 10 Kasım 2010. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2014. 
  24. ^ "Profile". Porsche Holding official website. 15 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2014. 
  25. ^ a b "Volkswagen finally, really, taking over Porsche". AOL Autos. 5 Temmuz 2012. 6 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2012. 
  26. ^ "Porsche SE". Porsche SE official website. 21 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2014. 
  27. ^ "Germany Wins EU Court Battle Over VW Law". Bloomberg. 22 Ekim 2013. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2014. 
  28. ^ "Announcement on Change of Name, Change of Corporate Form and Change to Stock Exchange Quotation" (PDF). porsche-se.com. Porsche Automobil Holding SE. 15 Kasım 2007. 15 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2010. 
  29. ^ "Supervisory Board of new Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG constituted". porsche.com. Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. 19 Kasım 2007. 4 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2010. 
  30. ^ "Porsche Automobile Holding SE". Porsche official website. 25 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ Arends (26 Mart 2009). "Porsche Seeking Credit Ratings From S&P, Moody's – Source". The Wall Street Journal. Dow Jones Newswires. 1 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2009. 
  32. ^ Schäfer (23 Temmuz 2009). "€50m payoff for ousted Porsche chief". Financial Times. The Financial Times Ltd. 16 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2009. 
  33. ^ Schäfer (24 Temmuz 2009). "Porsche chief ousted in merger with VW". Financial Times. The Financial Times Ltd. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2009. 
  34. ^ Schäfer (24 Temmuz 2009). "Just another week at the office for Piëch". Financial Times. The Financial Times Ltd. 29 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2009. 
  35. ^ Schäfer (24 Temmuz 2009). "Wiedeking Is to Blame for the Porsche Disaster". Der Spiegel. 17 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2009. 
  36. ^ "Porsche corporate structure". 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2013. 
  37. ^ "Porsche SE press release 14 August 2009". Porsche-se.com. 26 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2011. 
  38. ^ "Volkswagen Aktiengesellschaft Interim Report January - September 2011" (PDF). volkswagenag.com. Volkswagen AG. 27 Ekim 2011. s. 39. 7 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Porsche</span> Alman spor araba firması

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, kısaca Porsche AG veya sadece Porsche 1947 yılında Ferdinand Porsche'nın oğlu Ferry Porsche tarafından Stuttgart'ta kurulmuş olan spor araba firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen</span> Alman otomobil markası

Volkswagen, Almanya'da, 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi lideri yani Adolf Hitler tarafından Alman Otomotiv Birliğine kurdurulan otomobil firması. Şirketin adı, Almancada halkın arabası anlamına gelmektedir. Volkswagen AG bünyesinde hizmet verir. Brezilya'daki fabrikalarında VW Titan Tractor adıyla kamyon üretimine başlamıştır. Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki fabrikasında Volksbus adıyla otobüs üretmektedir. 1967'den beri Brezilya Sao Bernardo Campo fabrikasında üretilen Combi modeli, çağdaş güvenlik şartlarına uyum sağlayamadığı için Temmuz 2013'te üretimi durdurulmuştur. Volkswagen ABD'de aldığı ceza için slogan olarak "Volkswagen "i 2014 yazından beri kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Porsche</span>

Prof. Dr. Ing h.c. Ferdinand Porsche, Avusturya asıllı Alman otomotiv mühendisi. Porsche orijinal Volkswagen Beetle'ı tasarlamış, ünlü Alman tankları Tiger I, Tiger II ve Elefant tanklarının tasarımlarında katkıda bulunmuştur.

Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. veya kısaca Doğan Holding, iş dünyasına ilk adımını Aydın Doğan’ın 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi’ne kaydolması ve 1961’de otomotiv alanında ilk şirketini kurması ile atan şirkettir. 1980 yılında holdinge dönüşmüştür. Enerji, demir-çelik sanayisi, otomotiv, finans, gayrimenkul ve eğlence sektörlerinde faaliyet gösteren İstanbul merkezli bir holdingtir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Piëch</span> Avusturyalı yönetici (1937-2019)

Ferdinand Karl Piëch, otomobil mühendisi ve otomotiv yöneticisi. Ünlü Alman mühendis Ferdinand Porsche'nin torunu, Ferry Porsche'nin kız kardeşi Louise Piëch'in oğludur. Dört eşinden 13 çocuğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Continental</span> Almanya merkezli lastik firması

Continental AG, 1871 yılında Almanya'nın Hannover kentinde kurulan lastik şirketidir. Yaygın olarak Continental veya halk dilinde Conti olarak bilinen Continental AG, otomotiv ve ulaşım endüstrileri için fren sistemleri, iç elektronik, otomotiv güvenliği, güç aktarma ve şasi bileşenleri, takograflar, lastikler ve diğer parçalar konusunda uzmanlaşmış bir Alman çok uluslu otomotiv parçaları imalat şirketidir. Continental altı bölüm halinde yapılandırılmıştır: Şasi ve Güvenlik, Güç Aktarma Organları, İç Mekan, Lastikler, ContiTech, ADAS. Merkezi Hannover, Aşağı Saksonya'dadır. Continental, dünyanın dördüncü en büyük lastik üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen AG</span> Alman otomobil üretici grubu

Volkswagen grubu Alman otomobil üretici grubu. Yolcu ve ticari araçlar, motosikletler, motorlar ve turbo makine imalatı tasarlar, üretir ve dağıtır. Ayrıca finansman, kiralama ve filo yönetimi dahil ilgili hizmetler sunar. 2016 yılında Toyota'yı geride bıraktı. 2017, 2018 ve 2019'da 10.9 milyon araç satarak, dünyanın en büyük otomobil üreticisi oldu. Yirmi yılı aşkın bir süredir Avrupa'daki en büyük pazar payını korumuştur. Dünyanın en büyük şirketlerinin 2018 Fortune Global 500 listesinde yedinci sırada yer aldı. Volkswagen AG, Porsche SE'nin %52,2 hissesini satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Otomotiv</span> Türk otomotiv şirketi

Doğuş Otomotiv, Türkiye'de 1994 yılından beri faaliyet gösteren otomotiv ithalatçısı ve otomotiv distribütör ağı.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Grubu</span> 1951 yılında Türkiyede kurulan şirket grubu

Doğuş Grubu, 1951 yılında Ayhan Şahenk tarafından kurulan şirketlerin 1975'te tek çatı altında toplanmasıyla kurulan, İstanbul merkezli holding. Şirket; altyapı inşaatı, eğlence sektörü, e-ticaret, gayrimenkul, lüks tüketim, medya, otomotiv endüstrisi, turizm, yenilenebilir enerji sektörlerinde faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hisse senedi</span>

Finans piyasalarında hisse, bir şirketin sermaye stoku içindeki özkaynak sahipliği birimidir ve yatırım fonu, limited ortaklık ve gayrimenkul yatırım ortaklığı birimlerine atıfta bulunabilir. Sermaye, bir teşebbüsün hisselerinin tamamını ifade eder. Bir şirketteki hisselerin sahibi, şirketin hissedarıdır. Pay, şirket ile hissedar arasındaki mülkiyet ilişkisini ifade eden bölünmez bir sermaye birimidir. Bir hissenin nominal değeri, görünen değeridir ve ihraç edilen hisselerin görünen değerlerinin toplamı bir şirketin sermayesini temsil eder, bu hisselerin piyasa değerini yansıtmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nord Stream</span>

Kuzey Akım 2, Rusça: Северный поток ), Baltık Denizi'ndeki bir doğalgaz boru hattıdır. Rusya'daki Vıborg şehrinden Almanya'daki Greifswald kasabasına kadar uzanmaktadır. Sahibi ve işletmecisi Nord Stream AG'dir.

Yazıcılar Holding, 1976 yılında İstanbul'da kurulan holding kuruluşu. Türkiye'nin önde gelen sanayi grupları arasında yer alan Anadolu Grubu'nun çoğunluk hissesine sahiptir.

Volkswagen Ticari Araç, Volkswagen AG'ye bağlı olarak ticari taşıtların üretimi konusunda faaliyet gösteren ve merkezi Almanya'nın Hannover şehrinde bulunan şirket. Daha önceleri Volkswagen'e bağlı olan ve ilk ticari araç üretimini 1947'de gerçekleştiren Volkswagen Ticari Araç, 1995'te ayrı bir marka hâlini almıştır. Günümüzde Transporter, Caddy, California, Caravelle, Crafter ve Amarok modellerini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Katar Yatırım Otoritesi</span> servet fonu

Katar Yatırım Otoritesi, Katar'ın yerli ve yabancı yatırım konusunda uzmanlaşmış egemen servet fonudur. 2005 yılında petrol ve doğalgaz fazlalıklarını yönetmek ve ülkenin ekonomisini yeni varlık sınıflarını çeşitlendirerek güçlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. Kurumun Katar'ın enerji fiyatlarına olan bağımlılık riskini en aza indirmek için uygulamaya koyduğu stratejinin bir sonucu olarak ağırlıklı olarak uluslararası piyasalarda ve Katar içinde enerji sektörü dışında yatırım yapmaktadır.

Keurig Dr Pepper, Burlington, Massachusetts ve Plano, Teksas merkezli halka açık bir Amerikan meşrubat ve içecek şirketidir. Doğu sahilleri, kahve ve diğer içecekleri ve Keurig biralarını satıyor. Temmuz 2018 itibarıyla, yeni birleşmiş holdingler, Teksas'ta bulunan Dr Pepper Snapple Group bölümüne ait soda, meyve suları ve diğer alkolsüz içecekleri de satıyor.

<span class="mw-page-title-main">Porsche Taycan</span>

Porsche Taycan, Porsche tarafından 2019 yılından bu yana üretilen bir bataryalı elektrikli üst orta sınıf otomobil modelidir. İlk olarak 2015 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Mission E adıyla bir konsept olarak tanıtılmış olup üretim modeli ise 2019 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtıldı. Taycan, Porsche'nin ilk seri üretim elektrikli aracı olup farklı performans seviyelerinin çeşitli varyantlarında satılması ve türevlerini gelecekte platformuna dayanan modeller dizisinde üretebilmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MAN (şirket)</span> Alman makine mühendisliği şirketi

MAN SE, Almanya merkezli bir otomotiv ve makine imalat şirketidir. Şirket, 1758 yılında bir demir atölyesi olarak kurulmuş olup günümüzde ağırlıklı olarak otobüs, kamyon, dizel motorlar ve buhar türbinleri üretmektedir. Şirketin merkezi Münih'te yer almaktadır. Yan kuruluşları MAN Truck & Bus AG, ticari araçlar üreticisi MAN Latin Amerika bölümü ve dizel motorlar üretici Sinotruk'dur.

Traton MAN Truck & Bus AG, Man, Scania AB ve Volkswagen Caminhões e Ônibus markalarıyla Volkswagen AG'nin bir yan kuruluşu ve dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden biridir. Şirketin ayrıca RIO markalı dijital hizmetleri de var. Grup 2019 yılında yaklaşık 242.000 araç sattı. Ürün yelpazesi, hafif, orta ve ağır hizmet kamyonlarının yanı sıra kamyonetler ve otobüsleri içerir. Traton, 31 Aralık 2019 itibarıyla ticari araç markalarında yaklaşık 83.000 kişiye istihdam sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Sixt</span> araç kiralama şirketi

Sixt SE, 110'dan fazla ülkede yaklaşık 2.100 lokasyona sahip uluslararası bir araç kiralama şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Concept BlueSport</span> Motorlu Araç

Volkswagen Concept BlueSport, Volkswagen tarafından üretilmiş ortadan motorlu bir üstü açık konsept arabadır. Araç, Detroit'teki 2009 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda tanıtılmıştır. Concept BlueSport, 2003 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda gösterilen önceki üstü açık konsept araba Volkswagen Concept R'ın halefidir.