
Cuauhtémoc Blanco Bravo, Morelos Valisi olan Meksikalı bir politikacı ve eski profesyonel futbolcudur. Daha önce Morelos, Cuernavaca belediye başkanı olarak görev yaptı. Bir futbolcu olarak, Blanco hücum yeteneğiyle tanınıyordu ve kariyerinin çoğunu derin bir forvet olarak ve son yıllarını hücum eden bir orta saha oyuncusu olarak oynadı.

Meksika devrimi (1910-17), 20. yüzyılın ilk büyük devrimi.

La Malinche Malintzin, Malinali veya Doña Marina, Meksika Körfezi bölgesinden Nahualı kadın, Meksika'nın İspanyol konkistadorlar tarafından ele geçirilmesi sürecinde önemli rol oynamış ve Hernán Cortés'ın çevirmeni, danışmanı ve nikahsız karısı olacaktır. Cortés'den doğan çocuğu Avrupalı ve yerel halkların karışımı olan Mestizoların ilk temsilcisi sayılır. Bugün Meksika'da La Malinche hala çok zıt özellikleriyle gündemde yer alır. Çoğunlukla halkına ihanet eden bir hain olarak değerlendirilse de yeni Meksika ulusunun sembolik anası olarak da değerlendirilmektedir. İsminden türetilen malinchista Meksika'da hain anlamında kullanılmaktadır.
Meksika Yahudileri ülkede engizisyonlardan beri yaşamaktadır. Çoğu Meksika şehrinde olmak üzere cemaatin 50,000 üyesi vardır. Diğer Yahudiler Jalisco eyaletinin Guadalajara ve çevre şehirlerinde ve Monterrey, Veracruz, Culiacán ve Tijuana'da yaşamaktadır.

Meksika Bağımsızlık Savaşı, Meksikalı milliyetçiler ile İspanya'ya bağlı koloni güçleri arasında 1810-1821 yılları arasında yaşanan savaş.

Zapopan, Meksika'nın Jalisco eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Guadalajara'nın kuzeyinde yer almakta olup Guadalajara metropol alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 893.15 km² olan şehrin nüfusu 2005 yılı itibarı ile 1.155.790'dır.

İspanyolların Amerika'ya gelişinden çok önce Mezoamerikan kültürde fermente edilmiş alkollü içkiler ve mısır birası bilinirken, Meksikalılar arpa ile hazırlanan Avrupa usulü birayla Hernán Cortés'in gelişiyle tanıştı. Bira üretimi malzeme yetmezliğinden dolayı sömürge döneminde ve İspanyol sömürgeciler tarafından ürüne konan ağır kısıtlamalar ve vergilerden dolayı sınırlıydı. Meksika Bağımsızlık Savaşı yaşandıktan sonra bu kısıtlamalar kayboldu ve endüstri gelişim için olanak sağladı. Ayrıca buraya gelen Alman göçmenler ve Meksika İmparatoru I. Maximilian, 19. yüzyılda ülkenin çeşitli yerlerinde bira fabrikasının açılabilmesi için teşvik sağladı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi. 1918'de 36 bira şirketi vardı ama 20. yüzyılda bugüne kadar sağlam iş şirketinden sadece iki tane kaldı. Bunlar, ülkedeki bira piyasasının yaklaşık %90'ını kontrol eden Grupo Modelo ve FEMSA'dır. Bu endüstri çeşidi ülkede en yaygın olanlardan biridir. Meksika nüfusunun %63'ünden fazlası bira satın alıyor. Bira ayrıca ülke için en önemli ihracatlardan biridir. Bu biraları en çok ithal eden ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'dir. Ancak bira dünyada 150'den fazla ülkede mevcuttur.
Manuel Lapuente Díaz, Meksikalı futbolcu ve teknik direktördür. Forvet pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi (UNAM) Meksika'da yer alan devlet araştırma üniversitesi. Üniversitenin kapsamlı araştırma ve yenilik çalışmaları nedeniyle dünya sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.

José Guillermo Abel López Portillo y Pacheco, 1976'dan 1982'ye kadar Meksika'nın 58. Başkanı olarak görev yapan Kurumsal Devrimci Parti'ye (PRI) bağlı bir Meksikalı avukat ve politikacıydı. López Portillo, 1976 Meksika Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek aday ve Meksika tarihinde rakipsiz olarak seçim kazanan tek Cumhurbaşkanı oldu.

Juan Nepomuceno Méndez Meksikalı general ve siyasetçidir. Porfirio Díaz yanlısı olup Porfiriato döneminde birkaç ay boyunca geçici olarak Meksika başkanıydı. 6 Aralık 1876'dan 17 Şubat 1877'ye kadar görev yaptı.

José Venustiano Carranza de la Garza, Meksikalı siyasetçi. Diktatör Porfirio Díaz'ın devrilmesini izleyen Meksika Devrimi'nin önderlerinden ve demokrasiye dönüş sonrasında yeni rejimin ilk devlet başkanı.

Gustavo Díaz Ordaz Bolaños Meksikalı siyasetçi ve Kurumsal Devrimci Parti (PRI) üyesi. 1964 ile 1970 yılları arasında Meksika başkanı olarak hizmet verdi.

Manuel Ávila Camacho, 1940 ile 1946 yılları arasında Meksika Cumhurbaşkanı olarak görev yapmış siyasetçi ve askeri lider. Meksika Devrimi'ne katılmasına ve yüksek bir rütbeye ulaşmasına rağmen, General Lázaro Cárdenas ile doğrudan bağlantısı olması nedeniyle cumhurbaşkanı seçilmiştir. Meksikalılar tarafından "Kibar Cumhurbaşkanı" olarak çağrılmıştır. Cumhurbaşkanı olarak ulusal birliği, düzeni ve itidali sağlamaya yönelik politikalar izledi. Yönetimi sırasında askeri liderlikten sivil liderliğe geçişi sağladı, çatışmacı antiklerikalizmi sona erdirdi, sosyalist eğitim için yapılan baskıyı tersine çevirdi ve II. Dünya Savaşı sırasında ABD ile ticaret ilişkisini düzeltti.

Manuel del Refugio González Flores, 1880'den 1884'e kadar Meksika'nın 35. devlet başkanı olarak görev yapmış Meksikalı askerî general ve liberal politikacı. Devlet başkanlığı kariyerine başlamadan önce González, Meksika-Amerikan Savaşı'nda bir teğmen olarak ve daha sonra muhafazakar tarafta genel olarak Reform Savaşı'nda önemli roller oynadı. Meksika'nın Fransa'daki müdahalesinde González, General Porfirio Díaz komutası altında Meksika Cumhuriyeti için savaştı. Díaz'ın 1876 yılında başarılı olan Meksika başkanlığını kazanma girişimlerini destekledi. 1878'den 1879'a kadar Díaz yönetiminde Meksika Savaş Sekreteri olarak görev yaptı. Díaz, Sebastián Lerdo de Tejada'ya yaptığı darbeden dolayı yeniden seçilmeme ilkesi olduğundan 1880'de yeniden başkanlığa seçilemedi. Bu nedenle Díaz, zayıf rakibi olması gereken siyasi müşterisi González'in seçilmesi için çalıştı. 1880 yılından 1884 yılına kadar olan devlet başkanlığında diplomatik ve tarihçi Friedrich Katz'ın Meksika'nın "derin dönüşümden" daha az olduğunu düşündüğü yerel başarılar elde etti. González başkanlığının yolsuz olduğu düşünülse de, bu değerlendirme 1884'teki zor finansal şartlar ve Díaz'ın halefini itibarsızlaştırma kampanyasıyla renklendirildi ve 1884'te kendi seçimlerinin önünü açtı.

Adolfo López Mateos 1929'da muhalif olmasına rağmen sonradan Kurumsal Devrimci Parti (PRI) üyesi olmuş Meksikalı siyasetçi. Meksika devlet başkanı seçildi ve 1958 ile 1964 yılları arasında hizmet verdi.Başkanlığı sırasında elektrik şirketlerini millileştirdi, Bedava Ders Kitapları Ulusal Komisyonu'nu kurdu (1959), ABD sınırındaki Chamizal tartışmasını çözdü ve Doğa Tarihi Müzesi ve Meksiko'daki Ulusal Antropoloji Müzesi gibi önemli müzeleri açtı. Siyasi felsefesinin "Anayasa'nın solu" olduğu söyleyen López Mateos, Lázaro Cárdenas'tan beri solcu olduğunu ilan eden ilk başkan oldu. López Mateos Meksikalılar arasındaki popülerliği ile tanınır; Cárdenas ve Adolfo Ruiz Cortines ile birlikte López Mateos, Meksika'nın 20. yüzyıldaki en popüler başkanları olarak anılır. Ancak başkanlığı sırasında sendika başkanları Demetrio Vallejo ve Valentín Campa'nın tutuklanması, köylü lideri Rubén Jaramillo ve ailesinin Meksika ordusu tarafından öldürülmesi gibi baskıcı uygulamaları olmuştu.

Adolfo Tomás Ruiz Cortines tartışmalı 1952 seçimlerini Kurumsal Devrimci Parti adayı olarak kazanıp 1952 ile 1958 yılları arasında Meksika devlet başkanlığı yapmış Meksikalı siyasetçi. Selefi Miguel Alemán Valdés ve halefi Adolfo López Mateos'un aksine Meksika Devrimi'ne katılmıştır. Meksika'nın en yaşlı devlet başkanlarından olan Ruiz Cortines kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermesi ve Meksika Mucizesi olarak bilinen dönemde ekonomiyi büyütmesiyle hatırlanır.

Devrim Anıtı, Meksika'nın başkenti Meksiko'da yer alan bir anıttır. Meksika Devrimi'nin 100. yıldönümü anısına, 23 Eylül 1910'da inşasına başlanmış ve 1938 yılında tamamlanarak aynı yıl açılışı gerçekleştirilmiştir. İlerleyen yıllarda önce bazı kişilerin defnedilmesiyle anıt mezar olmuş, 1986'da ise alt kısmı Ulusal Devrim Müzesi adıyla müze olarak düzenlenmiştir.

Antonio de Padua María Severino López de Santa Anna y Pérez de Lebrón, genellikle Santa Anna veya López de Santa Anna olarak bilinen, Meksikalı politikacı ve generaldi. On dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında bağımsızlık sonrası Meksika siyaseti ve hükûmeti üzerindeki etkisi ile Meksika tarihçilerinin, sık sık bu dönemi "Santa Anna Çağı" olarak adlandırmalarına neden olmuştur "Kaderin Adamı" olarak anılmaktadır. Başlangıçta bağımsızlık sonrası dönemde kendisini bir federalist olarak tanımlamasına ve 1833'te muhafazakârları deviren bir darbeye katılmasına rağmen zamanla giderek daha muhafazakâr hâle gelmiştir. 1833'te başkan seçilen López de Santa Anna, 1855'te görevden alınmıştır.

Meksika Öğrenci Hareketi olarak da bilinen 1968 Meksika Hareketi, Meksika'nın önde gelen üniversitelerinde okuyan ve siyasi değişim için kamuoyunun desteğini toplayan öğrencilerden oluşan örgütlü sosyal bir hareketti. Hareketin kamuoyunda ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerden biri Meksika hükûmetinin 1968 Meksiko Olimpiyatları için Olimpiyat tesisleri inşa etmek üzere yaptığı fuzuli harcamalardı. Aynı zamanda hareket, siyasi özgürlük ve 1929'dan beri iktidarda olan Kurumsal Devrimci Parti rejiminin otoriterliğine son verilmesini talep etmekteydi. Meksika'daki hareketle eş zamanlı ve onu etkileyen küresel çaplı protesto ve gösteriler de devam etmekteydi.