İçeriğe atla

Popsicle (dondurma)

Popsicle
TürGıda
SahibiGood Humor-Breyers
KökeniABD
Çıkış1905
Satış alanıDondurma, buzlu meyve
Web sitesiSitesi

Popsicle, Good Humor-Breyers'in meyveli dondurma, freezie, buz parmak ve buzlu meyve markasıdır.

Tarihi

Oakland, Kaliforniya'da 1905'te 11 yaşındaki Francis William "Frank" Epperson, suyla meşrubatlar için toz haline getirilmiş bir tatlandırıcıyı karıştırıyordu.[1] Yanlışlıkla içinde bir karıştırma çubuğu ile gece boyunca arka verandada bıraktı. O gece, sıcaklık donma noktasının altına düştü ve ertesi sabah Epperson, içkinin çubuktan donmuş olduğunu keşfetti ve meyve aromalı 'Popsicle' fikrine ilham verdi.[2]

1922'de, Epperson bir itfaiyenin topunda yaratılışı tanıttı. 1923'te, Epperson, dondurulmuş meyveleri, Alameda, Kaliforniya kentindeki bir eğlence parkı olan Neptune Plajı'nda halka satmaya başladı.[3] 1924'e kadar Epperson, "buzlu şeker" adını verdiği "dondurulmuş şekerleme" için bir patent aldı.[4]

Popsicle için bir patent aldıktan altı ay sonra, Good Humor Popsicle Corporation'a dava açtı. Ekim 1925'e kadar taraflar mahkemeden çıktı. Popsicle, Good Humour'a buz ve şerbet ürünlerinden dondurulmuş meyve üretmek için lisans ücreti ödemeyi kabul etti. 1989'da, şimdi Unilever'in bir parçası olan Good Humor, Popsicle'ın haklarını satın aldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turşu</span> Gıda saklama yöntemi

Turşu kurma, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu; asitli çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hâle getirilmesidir. Genelde kırsal alanda kışa hazırlığın önemli bir kısmıdır. Turşulama, gıdanın raf ömrünü korur veya uzatır. Elde edilen ürüne turşu denir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">SoBe</span>

SoBe, meyve suyu ve buzlu çay üreten şirketdir.1996 yılında kurulmuştur.Markanın ismi Miami Beach, Florida'da lüks bir alan olan Güney Kumsalı isminin kısaltmasından alındı. 1996-2001 yıllarında şirketin merkezi Connecticutda bulunuyordu. İlk ürünleri olan "SoBe Black Tea 3G" ginseng, guarana ve mabet ağacından alınmış ve büyük ilgi görmüştü. 2000 yılında Ekim ayında PepsiCo'nun bünyesine geçmiştir. SoBe 2010 yılında içeceklerini camda değil,artık plastik şişelerde sunmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Kalıp dondurma</span>

Kalıp dondurma bir çubuk üzerinde donmuş bir tatlı veya içinde dondurma olan bir kalıp şeker veya kalıp çikolatadır. Kaplama, genellikle, eritme ve dondurma damlasını önlemek için kullanılan ince bir çikolata tabakasıdır. Kalıp dondurma genellikle dondurma içermeyen buzlu meyve (popsicle) ile karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Meyveli buz</span> su temelli donmuş bir dondurulmuş tatlı

Meyveli buz, su bazlı donmuş bir dondurulmuş tatlıdır. Ayrıca buzlu şeker, donmuş pop, buzlu lolly veya buzlu pop, buz bloku, buzlu direk (Avustralya), buz damlası (Filipinler) veya chihiro isimleri ile de bilinir. Genellikle bir çubuk etrafındaki aromalı sıvının dondurulmasıyla yapılır. Sıklıkla, meyve suyu yapay olarak renklendirilir. Sıvı, dondurarak, katı hale geldikten sonra, çubuk buzu tutmak için bir tutamak olarak kullanılabilir. El şekilli buz parmak türü de vardır. Bir buz popunun sopası olmadığı zaman, freezie denir.

<span class="mw-page-title-main">Solero (dondurma)</span>

Solero, Algida'nın meyveli dondurma ve buzlu meyve markasıdır. Unilever portföyünün bir üyesidir. İlk olarak 1994'te piyasaya sürülmüştür. İran dahil bazı ülkelerde, Salar markası altında satılmaktadır. Ürün Avustralyada Splices olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Splice (dondurma)</span>

Splice, dondurulmuş meyve aromalı buz kaplı dondurmadan oluşan bir Avustralya şekerlemesidir. Tüketim kolaylığı için dondurmanın içine tahta bir çubuk yerleştirilir. Splice, Unilever tarafından Streets marka adı altında üretilmektedir. Splice, Avustralya ve Yeni Zelanda'da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Freezie</span>

Freezie su bazlı donmuş bir dondurulmuş tatlıdır. Şeker, meyve suyu ya da püre gibi aromalı sıvıların plastik bir kutu ya da tüp içinde, yuvarlak ya da düz bir şekilde dondurulmasıyla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Italian ice</span>

Italian ice, tatlı bir dondurulmuş meyveli buzdur. Meyve veya diğer doğal ve suni gıda tatlandırıcılar ile yapılır. İtalyan buzu, sorbet ve kar konisine benzer, ancak Amerikan usulü şerbetten farklıdır. Yumurta beyazı içerebilse de, süt veya yumurta içeriği içermez. Muhtemelen Sicilyalı granitadan, İtalyan göçmenlerin ABD'ye getirmiş olabileceği ilgili bir tatlıdan türemiştir. Ortak tatlar arasında mavi ahududu, kiraz, limon, mango, portakal, çilek, karpuz ve böğürtlen gibi çeşitli diğer tatlar bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş tatlı</span> Dondurma işlemiyle yapılan tatlı

Dondurulmuş tatlılar, tatlılar için sıvıların, yarı katıların ve hatta bazen katıların dondurulmasıyla yapılan genel dondurulmuş gıda türüdür. Meyve suları, süt ve krema, koyu krema üzerinde aromalı su, mousse (semifreddo) ve diğer şekilerde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Good Humor-Breyers</span> algida

Good Humor-Breyers, çok uluslu İngiliz-Hollandalı Unilever şirketine ait bir dondurma markasıdır. Unilever'in dondurma bölümü, eskiden bağımsız Good Humor, Breyers, Choco Taco, Klondike, Popsicle, Dickie Dee ve Sealtest Dairy markalarını içeriyor. Unilever'in Kraft Foods'ın dondurma bölümünü satın aldıktan sonra 1993'te Englewood Cliffs, New Jersey'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Good Humor</span>

Good Humor, dondurma, dondurma kamyonları ve perakende satış noktalarından satılan bir çikolata kaplı dondurma ile 1920'lerin başlarında, Youngstown, Ohio'da başlayan Good Humor-Breyers markalı bir dondurma markasıdır. 1950'lerde, Amerikan popüler kültüründe bir fikstür oldu.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş gıda</span> Daha uzun süre saklanması amacıyla mekanik veya kriyojenik olarak dondurulmuş yiyeceklerin tümü

Dondurulmuş gıda deniz ürünleri, et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemidir. Donma işlemi, kalan nemi buza çevirerek, çoğu bakteri türünün çoğalmasını engelleyerek ayrışmayı yavaşlatır. Gıda endüstrisinde iki süreç vardır: mekanik ve kriyojenik. Donma kinetiği, gıda kalitesini ve dokusunu korumak için önemlidir. Daha hızlı dondurma, daha küçük buz kristalleri üretir ve hücresel yapıyı korur. Kriyojenik dondurma, 196 °C (−320 °F) düşük nitrojen sıcaklığı nedeniyle mevcut en hızlı dondurma teknolojisidir. Ev tipi mutfaklarda modern zamanlarda yemeklerin muhafaza edilmesi, ev tipi buzdolabı dondurucular kullanılarak sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Klondike (dondurma)</span>

Klondike, ince bir çikolata tabakası ile kaplanmış kare şekilli vanilya aromalı bir kalıp dondurmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kibon</span>

Kibon, şu anda Unilever tarafından sahip olunan Brezilyalı Arjantinli dondurma üreticisidir. Kullandığı logo, aynı zamanda Unilever'in sahip olduğu Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Filipinler ve Almanya'daki Wall's (Algida) dondurma, Good Humor, Streets, Selecta ve Langnese'ın kullandığı Heartbrand logosuyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Breyers</span> dondurma markası

Breyers, 1866'da Philadelphia, Pensilvanya'da William A. Breyer tarafından başlatılan bir dondurma markasıdır. 1993 yılında Unilever tarafından satın alındı, hemin yıl Good Humor ile birlikte Good Humor-Breyers şirketinde birleşdi.

<span class="mw-page-title-main">Sorbet</span>

Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.

GoodPop, Austin, Teksas merkezli bir doğal buzlu meyve markası olan Amerikan markasıdır. Şirket 2009 yılında Teksas Üniversitesi öğrencisi Daniel Goetz tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Odwalla</span>

Odwalla, meyve suyu, smoothie'ler ve yiyecek çubukları satan bir Amerikan gıda ürünü şirketidir. 1980 yılında Santa Cruz, Kaliforniya'da kurulmuştur ve 1995'ten beri merkezi Half Moon Bay, Kaliforniya'da bulunmaktadır. Odwalla'nın ürünleri arasında meyve suları, smoothies, soya sütü, şişelenmiş su, organik içecekler ve "enerji macunu" olarak bilinen çeşitli enerji barları bulunmaktadır.

Bu liste, İngiliz-Hollandalı çokuluslu şirket Unilever'in sahip olduğu markaların bir listesidir.