İçeriğe atla

Pop ikonu

Mozart'tan Madonna'ya kadar birçok müzisyen, müziğe olan katkılarından ötürü pop ikonu olarak gösterilmiştir

Pop ikonu, popüler kültürdeki varlığıyla ve çalışmalarıyla toplumun veya dönemin belirleyici bir özelliğini oluşturduğu kabul edilen ünlü, karakter veya nesneler için kullanılan bir terim. Kullanımı oldukça öznel olup kesin nesnel kıstasları bulunmamaktadır. Sınıflandırma genelde kalıcılık, farklı alanlarda var olma ve özgünlük gibi terimlerle açıklanır. Buna ek olarak, "pop ikonu" statüsü, tarihi figürler gibi pop kültürü dışındaki isimlerden ayrı tutulur. Bazı tarihi figürler, kendi çağlarında "pop ikonu" olarak gösterilebilirler ve sonraki dönemlerde de bu isimle anılabilirler. Böylesi pop ikonları arasında Benjamin Franklin[1] ve Mozart gösterilebilir.[2]

Kalıcılık

Genellikle bir ünlünün pop ikonu olabilmesi, ününün devamlılığıyla doğrudan ilgilidir.[3][4] Bu durum, onları belirli altkültürle sınırlanan kült ikonlarından ayırır. Bazı pop ikonları kendi alanlarında uzun ve silinmez etkiler bıraktıktan sonra, toplumda daha geniş çapta kalıcı tanınırlık kazanmışlardır.[5]

Farklı alanlarda var olma

Pop ikonu statüsünün sık karşılaşılan bir başka özelliği, figürün imaj ve zikrediliş açısından farklı alanlarda görünür olmasıdır.[not 1] Figürün ün kaynağı olan alan dışında tanınması ve takdir görmesi sık görülen bir durumdur.[not 2] Bunun örneklerinden biri, imajı çizgi romanlarda, tişörtlerde, kartpostallarda ve birçok başka bağlamda yer edinmiş fizikçi Albert Einstein'dır.[6]

Özgünlük

Pop ikonu statüsü aynı zamanda toplumsal bir ideal veya arketipin dışında kalan bir duruşla birlikte görülür. İkonik figürlerin, bu ilişkiyi vurgulayan rumuzlarla anılması nadir görülen bir durum değildir. Bazen böyle kişilerin isimleri, bazı kavramları veya fikirleri ifade etmek için bile kullanılabilir. Miki Fare,[7][7] Superman, Örümcek Adam, Batman, Darth Vader, Harry Potter,[8] Simpsonlar[7] ve Sherlock Holmes gibi bazı pop ikonları kurgusal karakterlerdir. Hatta cansız nesneler dahi birer pop ikonu olabilirler.[9][10][11]

Bazı figürler, O.J. Simpson davasında olduğu gibi, halkın ilgisini uyandıran geçici veya belli bağlamlara özel "pop ikonu" statüsü elde edebilirler.[12]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Kaku,[6] s. 11
  2. ^ Bkz: örn. Kaku,[6] Chaplin,[1] et al.

Kaynakça

  1. ^ a b Chaplin, Joyce (2006). The First Scientific American: Benjamin Franklin and the Pursuit of Genius. Basic Books. ISBN 0-465-00955-7. 
  2. ^ Nettl, Bruno (1995). Heartland Excursions: Ethnomusicological Reflections on Schools of Music. University of Illinois Press. ISBN 0-252-06468-2. 
  3. ^ Dearborn, Mary V. (9 Aralık 1999). Mailer: A Biography. Houghton Mifflin Books. ISBN 978-0-395-73655-5. 
  4. ^ Gottesman, Ronald; Brown, Richard Maxwell, (Ed.) (1999). Violence in America: An Encyclopedia. Simon and Schuster. ISBN 0-684-80487-5. 
  5. ^ Ratcliff, Ben (6 Kasım 2002). The New York Times Essential Library: Jazz: A Critic's Guide to the 100 Most Important Recordings. Times Books. ISBN 978-0-8050-7068-2. 
  6. ^ a b c Kaku, Michio (Nisan 2004). Einstein's Cosmos: How Albert Einstein's Vision Transformed Our Understanding of Space and Time. W. W. Norton & Company. ISBN 978-0-393-05165-0. 
  7. ^ a b c McNary, Dave (2011). "Icons of the century". Variety100.com. Variety. 15 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2010. 
  8. ^ Schmidt, Robert (24 Şubat 2004). "The 200 Greatest Pop Culture Icons". Blue Corn Comics website. 6 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2010. 
  9. ^ Vail, Mark (1 Nisan 2002). The Hammond Organ: Beauty in the B. 2nd. Backbeat Books. ISBN 978-0-87930-705-9. 
  10. ^ Sheff, David (27 Nisan 1993). Game Over: How Nintendo Zapped an American Industry, Captured Your Dollars, and Enslaved Your Children. Random House. ISBN 978-0-679-40469-9. 
  11. ^ "The Liberty Bell: From Obscurity to Icon". Teaching with Historic Places. National Park Service. 16 Ekim 2006. 22 Nisan 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  12. ^ Boot, Max (1998). Out of Order: Arrogance, Corruption and Incompetence on the Bench. Basic Books. ISBN 978-0-465-05375-9. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sicim teorisi</span> makro ve mikro kosmosun teorilerini birleştirmeye çalışan teori. (her şeyin teorisi)

Sicim teorisi, parçacık fiziğinde, kuantum mekaniği ile Einstein'in genel görelilik kuramını birleştiren bir teori. "Sicim" adı, klasik yaklaşımda "sıfır boyutlu noktalar" şeklinde tarif edilen atomaltı parçacıkların, aslında "bir boyutlu ve ipliksi varlıklar" olabileceği varsayımına dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Clara Schumann</span> Alman piyanist ve besteci

Clara Josephine Wieck, Romantik Dönem'in önde gelen Alman piyanist ve bestecilerinden. Romantik Alman besteci Robert Schumann ile evliliğinden sonra Clara Schumann adını kullanmıştır, ancak evliliğinden önce Clara Wieck olarak da kayda değer bir üne sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Zbigniew Brzezinski</span>

Zbigniew Kazimierz Brzezinski, Polonya kökenli Amerikalı siyaset bilimci, devlet adamıdır. Kendisi aslen bugün Ukrayna'ya bağlı Brzezany kasabası kökenlidir ki soyadı Brzezany'li anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Abdünnâsır</span> 2. Mısır devlet başkanı

Cemal Abdünnâsır Hüseyin, 1954'ten 1970'teki ölümüne kadar Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir subay ve politikacıydı. Nâsır, 1952 Mısır Devrimi'ne öncülük etti ve ertesi yıl geniş kapsamlı toprak reformlarını başlattı. 1954'te bir Müslüman Kardeşler üyesinin suikast girişiminin ardından örgüte baskı uyguladı. Kendisine karşı yapılan bir suikast girişimine adı karışan Devlet Başkanı Muhammed Necib'i ev hapsine aldı ve idari görevi üstlendi. Haziran 1956'da resmen başkan seçildi.

Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi 1934–1975 yılları arasında Soğuk Savaş döneminde ABD Temsilciler Meclisi'nde oluşturulan anti-komünist komite. Faaliyetleri özellikle 1950'lerde ivme kazanan bu komite birçok Amerikalı sanatçı ve aydınları soruşturmaya almıştır. 1969'da Komite'nin adı "İç Güvenlik Komitesi " olarak değiştirilmiş, 1975'te ise yetkileri "Temsilciler Meclisi Adli Kurulu"na aktarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Finansal piyasalar</span> fonların, fon fazlası olanlardan fon eksiği olanlara aktarılmasını sağlayan mekanizmalar

Mali piyasalar veya finansal piyasalar, fonların, fon fazlası olanlardan fon eksiği olanlara aktarılmasını sağlayan mekanizmalardır. Finansal piyasalar vadesi bakımından para piyasaları ve sermaye piyasaları olmak üzere ikiye ayrılırlar. Para piyasaları kısa süreli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasalardır. Burada kısa süre ile kastedilen bir yıl ve daha kısa vadedir. Sermaye piyasaları ise uzun süreli fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasalardır. Burada ise uzun süre ile kastedilen bir yıldan uzun vadedir. Finansal piyasalar düşük işlem maliyet değeri ve etkin-piyasa hipotezini yansıtan fiyatlar olmasını da sağlar.

<span class="mw-page-title-main">George Lakoff</span>

George P. Lakoff, California Üniversitesi (Berkeley)'de 1972 yılından bu yana akademisyen olarak görev yapan Amerikalı bilişsel dil bilimcidir.

Evrimin kanıtları ve canlıların ortak atadan geldiği, bilim insanlarının uzun yıllar boyunca çeşitli alanlar ve disiplinlerde canlıların akrabalık derecesi ve ortak kökenine dair çalışmalarda ortaya çıkarılmış olup bu kanıtlar, evrimsel süreçlerin meydana geldiğini göstererek evrimin bir olgu olarak gerçekliğini doğrulamış ve Dünya üzerindeki yaşamın türlülük ve çeşitliliğine neden olan doğal süreçler hakkında bir bilgi zenginliği sağlamıştır. Bu kanıtlar, yaşamın zaman içinde nasıl ve neden değiştiğini açıklayan ve bilimsel bir kuram olan modern evrimsel sentezi desteklemektedir. Evrimsel biyologlar, test edilebilir varsayımlarda bulunup hipotezleri test ederek ve nedenlerini açıklayan ve gösteren kuramlar geliştirerek ortak atayı belgelerler.

<span class="mw-page-title-main">Gerald Edelman</span> Amerikalı biyolog (1929 – 2014)

Gerald Maurice Edelman, Amerikalı biyolog. 1972 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Rodney Robert Porter ile bağışıklık sistemi ile ilgili çalışmaları nedeniyle paylaşmıştır. Antikorların yapısıyla ilgili keşifleri Nobel Ödülü'nü kendisine kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Francis Hall</span> Amerikalı kaşif.

Charles Francis Hall, Amerikalı Kuzey Kutbu kâşifi. 1857'de Kuzey Kutbu ile ilgilenmeye başlayan Hall, bir sefer için para biriktirdi. 10 Eylül 1871'de çıktığı Grönland seferinde içtiği kahveden ötürü hastalandı. Bu süreçte doktoru ve gemi şirketinin kendini zehirlemeye çalıştığını öne süren Hall, 8 Kasım 1871'de aynı hastalıktan öldü.

<span class="mw-page-title-main">Gey ikonu</span>

Gey ikonu veya "Gay ikonu" ; lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) topluluklarından birçok kişinin bir ikon olarak benimsediği bir halk şahsiyeti olarak tanımlanır. Bir gey ikonun olası özelliklerinin arasında alımlılık, ihtişam, sıkıntılı durumları güçlü bir şekilde karşılayabilirlik ve androjin bir görünüş. Böyle ikonlar herhangi bir cinsel yönelime sahip veya herhangi bir cinsiyet olabilir; cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği ile açılmış veya açılmamış da olabilirler. Çoğu gey ikonun LGBT sosyal hareketlerine destek vermelerine rağmen bazıları hissedilen bir "LGBT gündemi"ne karşı çıkarak karşıtlıklarını dile getirmişlerdir.

Contemporary hit radio, şimdiki popüler müzikleri çalan,Brezilya, ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya'da yaygın olan bir radyo formatı.

<span class="mw-page-title-main">Retro</span> Bilinçli olarak yakın geçmişin akımlarını, modalarını türeten veya taklit eden tarz

Retro, bilinçli olarak yakın geçmişin akımlarını, modalarını türeten veya taklit eden tarz. Söz konusu şeyin en az on beş veya yirmi yıl eskiye ait olduğu anlamına gelmektedir. Örneğin 1980'lerin veya 1990'ların giysileri retro sayılabilir. "Retro" sözcüğü Latincede "geriye doğru" anlamına gelen retro ön ekinden gelmektedir.

Art pop, geniş tanımlı bir pop müzik türü olup birçok müzik-dışı sanat etkinliğini içine alır: pop art, sinema, avangart edebiyat, güzel sanatlar, sanat okulu çalışmaları ve moda. Sanatçılar bu kapsamda yüksek ve alçak kültür arasındaki çökmüş sınıra vurgu yaparlar ve bunu yaparken rock müzik veya geleneksel pop dinleyicilerinin normlarından uzaklaşmaya çalışırlar. Ustalık, tarz veya ironi kavramları, türle ilişkilendirilmiş sanatçıların genel olarak odağındadır.

<span class="mw-page-title-main">Japon idolü</span>

Japon idolü, Japon pop kültüründe genellikle genç, sevimli ve çekici ünlüler için kullanılan bir terimdir. Bu terim Japon yetenek ajansları tarafından pazarlanılır. İdoller iyi bir imaja sahip ve gençlere iyi bir örnek olarak gösterilirler. İdoller pop şarkıcıları, çeşitli programlarda panelistler, oyuncu ile dergi ve reklam modelleri gibi medya kişiliği olarak geniş bir rolde oynamayı amaçlarlar.

Boi, bir kişinin cinsiyet kimliği için söylenen LGBT ve butch ve femme topluluklarındaki argo kelimedir. Bazı lezbiyen topluluklarında, artan çeşitli cinsiyet ifadelerinin kabul görmesi yanı sıra, insanların kendilerini bir boi olarak tanımlamalarına izin veriyor. Boi terimi, birbirini dışlamayan birkaç cinsel yönelimi belirtmek için kullanılabilir:

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler bibliyografyası</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler'in bu bibliyografyası, yalnızca İngilizce ve kurgusal olmayan bir bibliyografyadır. Hitler hakkında yazılmış binlerce kitap var; bu nedenle, bu her şeyi kapsayan bir liste değildir. Listeyi daha kolay yönetilebilir hale getirmek için liste gruplara ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hank Williams</span> Amerikalı şarkıcı (1923 – 1953)

Hiram " Hank " Williams Amerikalı bir şarkıcı, söz yazarı ve müzisyendi. 20. yüzyılın en önemli ve etkili Amerikalı şarkıcılarından ve şarkı yazarlarından biri olarak kabul edilir. Billboard Country & Western Best Sellers listesinde ilk 10'a giren 55 single kaydetti, 12 şarkısı No:1 olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültürde Adolf Hitler</span>

1933-1945 yılları arasında Almanya'nın diktatörü olan Adolf Hitler, Almanya'da tanınmış bir politikacı haline geldiğinden beri popüler kültürde temsil edilmiştir. Kendine özgü imajı muhalifleri tarafından sık sık parodileştirildi. Parodiler, iktidarda olduğu dönemde Almanya dışında çok daha belirgin hale geldi. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana Hitler'in hem ciddi hem de hicivsel temsilleri popüler kültürde öne çıkmaya devam etmiş ve bazen önemli tartışmalara yol açmıştır. Birçok kitap ve filmde Hitler ve Nazizm arketipik kötülük rolünü üstlenmektedir. Bu yaklaşım kurguyla sınırlı olmayıp, Hitler'i bu şekilde ele alan kurgusal olmayan yazarlar arasında da yaygındır. Hitler başka açılardan da hayranlık uyandırmaya devam etmiştir; Alman Tarih Müzesi'nde geniş katılımlı bir sergi de benzer örnekler arasındadır.