İçeriğe atla

Popüler kültürde Gezi Parkı olayları

Gezi Parkı eylemleri sırasında polis tarafından öldürülen Berkin Elvan'ın Atina'daki bir sokağa çizilen duvar resmi (2014)

28 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul'daki Gezi Parkı'nda başlayan ve ardından başta Türkiye'nin diğer şehirleri olmak üzere dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirilen eşzamanlı eylemlerle ulusal ve uluslararası kamuoyunda yankı uyandıran Gezi Parkı olayları; popüler kültürdeki pek çok kitaba, dergi kapağına ve şarkıya konu olmuştur.

Kitaplar

  • Türk-İtalyan yazar Ferzan Özpetek, Ekim 2013 tarihinde yayımlanan İstanbul Kırmızısı kitabının adını seçerken Kırmızılı Kadın imajından ve söylemlerinden esinlendiğini açıkladı.[1]
  • Gezi eylemleri sürecinde kapatılan NTV Tarih dergisi editörü Gürsel Göncü tarafından yazılan ve ilk basımı Ekim 2013 tarihinde yapılan Yaşarken Yazılan Tarih isimli kitabın kapağında, Kırmızılı Kadın ve ona biber gazı sıkan bir polis resmedildi.[2]

Süreli yayınlar

Ankara'daki CerModern isimli bir sanat galerisinde "#direngezi" ve "çapulcu" söylemlerine göndermede bulunan çalışma (2013)
  • Brezilya merkezli kültür dergisi Piauí; ülkede, Gezi Parkı olaylarıyla aynı dönemde ortaya çıkan toplumsal ayaklanmaya da gönderme yaparak 2013 yılının Temmuz ayında yayımladığı sayısında kapak fotoğrafı olarak "elinde Brezilya bayrağı tutan Kırmızılı Kadın" illüstrasyonuna yer verdi. Ayrıca; sayfanın altında da "#direngezi" etiketi kullanıldı.[3]
  • Türk mizah dergisi Penguen, Temmuz 2013'te yayımlanan sayısının kapak tasarımında Kırmızılı Kadın'ı bir polise biber gazı sıkarken tasvir etti. O dönem Gezi eylemlerini itibarsızlaştırmak adına çıkartılan sahte ve yalan haberlere tepki olarak da "Göstericiler polise saldırdı!" başlığını attı. Bu çalışma, "2013’ün en yaratıcı mizah dergisi kapakları" arasında gösterildi.[4]

Şarkılar

  • Türk alternatif rock müzik sanatçısı Ceylan Ertem, 2014'te yayımlanan Amansız Gücenik albümünde Hırpalandı Mayıs isimli şarkıya da yer verdi. Albüm hakkında yapılan bir röportajda ise söz konusu şarkı için "...ağaçlarla ilgili, sokaklarda öldürülen çocuklarla ilgili acı çektim ve hepsiyle ilgili yazdım." yorumunu yaptı.[5]
  • Müzik grubu Duman, Gezi Parkı protestoları üzerine 31 Mayıs 2013'te YouTube üzerinden "Eyvallah" adlı şarkıyı yayınladı.[6]
  • Erdoğan'ın "Tencere tava hep aynı hava" çıkışı üzerine Türk müzik grubu Kardeş Türküler, sözleri Fehmiye Çelik tarafından yazılan ve Ayhan Akkaya tarafından bestelenen "Tencere Tava Havası" isimli şarkıyı seslendirdi. Enstrüman olarak tencere, tava, bardak, çatal ve bıçak gibi mutfak araç-gereçlerinin kullanıldığı şarkıya klip de çekildi.[7] YouTube üzerinden yayımlanan video, bir hafta içerisinde bir buçuk milyon kişi tarafından izlendi.[8] Temmuz 2015'te İstanbul'a gelen Amerikalı protest müzik şarkıcısı Joan Baez, verdiği konserde aynı şarkıyı seslendirerek Gezi Parkı protestolarını andı.[9]
  • Türk pop müzik şarkıcısı Sezen Aksu, "Sokaktaki Ali'ye, tablodaki Dali'ye; deliye de veliye de selamlar olsun." dizeleriyle Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de öldürülen Ali İsmail Korkmaz'a gönderme yaptığı Yeni ve Yeni Kalanlar isimli teklisini 1 Ocak 2014 tarihinde yayımladı.[10] Sanatçı ayrıca eylemlerin birinci yıl dönümü ve Berkin Elvan'ın ölümü anısına kaleme aldığı iki yazıyı kendi internet sitesi üzerinden takipçileriyle paylaştı.[11]

Halk türkülerinin yeniden yorumlanışı

Doğası itibarıyla eleştiriye, halkın sorunlarını müzikle dile getirmeye müsait olan Türk halk türküleri de Gezi Parkı eylemleri sırasında bir yeniden yazma süreci geçirerek politik söylemler içeren formlara büründü. Geleneksel versiyonlarında tek bir ozan tarafından seslendirilen ve genellikle tek bir sazın eşlik ettiği fakat protestocular tarafından koro şeklinde icra edilen bu türküler, eylemlerin altında yatan kolektif bilinçle şekillenerek söyleniş bakımından da değişikliğe uğramış oldu. Bu süreçte halk türkülerinin yeniden yorumlanışı bakımından en popüler hale gelen çalışma, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Boğaziçi Caz Korosu'nun aslen bir Rumeli türküsü olan Entarisi Ala Benziyor'u "Çapulcu musun vay vay" ismiyle yeniden seslendirmesi oldu. Hem müzikalite hem de söyleniş açısından değişikliğe uğrayan türkü; biber gazının bala benzetilmesiyle ve "Yürüyorum Taksim için, üşenme gel hakkın için!" sözleriyle dönemin iktidarını hedef alan politik bir hiciv haline geldi. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ise Kesik Çayır isimli halk türküsünün sözlerinde yaptıkları "Gezi Parkı biçilir mi, TOMA'dan su içilir mi?" gibi değişikliklerle orijinalinde gurbet teması taşıyan bir eseri siyasi içerikli bir söyleme dönüştürdü.[12] Kızçeler isimli grup ise Kalenin Bedenleri isimli türkünün orijinalinde geçen "Kalenin dibinde bir taş olaydım" sözlerini "Gezi'nin içinde bir taş olaydım" şeklinde yeniden yazarak halkın eylemlere destek vermesine yönelik birlik çağrısı yaptı.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Özpetek'in 'İstanbul Kırmızısı' raflarda". Radikal. 5 Kasım 2013. 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. Kitabın ismi, annemin benden istediği kırmızı ojeden geliyor. Ama aslında içinde bir sürü kırmızılar var. Kitabı okuyanların içinde bulacağı kırmızılar bunlar. Kitabı yazarken bu arada Gezi olayları oldu mesela ve orada kırmızılı kadın vardı. Bir de İstanbul’da benim evimden gördüğüm İstanbul’un mavi ile kırmızıya karışan bir gökyüzü vardır. Aslında İstanbul’u hep mavi olarak düşünürüz. O kırmızının, o gökyüzüne karışması benim çok hoşuma gider hep. 
  2. ^ "#tarih dergisi kapandı". Sözcü. 8 Aralık 2015. 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Kırmızılı Kadın Brezilya dergilerinde". T24. 12 Temmuz 2013. 13 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  4. ^ Pelin Özkan (10 Ocak 2014). "2013'ün en komik, en yaratıcı mizah dergisi kapakları". MediaCat. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  5. ^ Bozyel, Heja (10 Mayıs 2015). "Sonu Amy Winehouse'a benzemesin". Habertürk. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. “Suya sabuna dokunmayayım” diyen biri değilim. Her insan gibi sokağa çıktım ve bunu içimden dökmenin yolu şarkı yazmaktı. O dönem sokağa çıktık, sinek gibi üstümüze ilaç sıkıldı, öldürüldük, mücadele ettik. Ben geçen gün Dilara Sakpınar’ın Berkin için yazdığı şarkıda gözyaşı döktüm. Çok fazla sanat eserinde bunları göreceğiz. Aslında bu şarkıya klip çekecektik ama reklam yapıyor gibi olmasın diye vazgeçtik, çok hassas bir konu çünkü. Sadece Gezi değil, Gezi de sadece Gezi değil. Aşk acısı çektim, ağaçlarla ilgili, sokaklarda öldürülen çocuklarla ilgili acı çektim ve hepsiyle ilgili yazdım. 
  6. ^ "Duman Gezi eylemine 'Eyvallah' dedi". Akşam. 1 Haziran 2013. 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2013. 
  7. ^ "Kardeş Türküler'den "Tencere Tava Havası"". Milliyet Sanat. 6 Haziran 2013. 27 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2023. 
  8. ^ "Bu da tencere tava havası!". Sabah. 13 Haziran 2013. 27 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2023. 
  9. ^ Sarı, Seley (3 Temmuz 2015). "Efsane isim Joan Baez'le Tencere Tava Havası". İstanbul: Milliyet. 27 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2023. 
  10. ^ Ertan, Nazlan (20 Ocak 2022). "Turkey's pop queen draws sudden wrath over five-year-old lyrics" (İngilizce). Al-Monitor. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2023. Aksu, who enjoyed the government’s favor in the early 2000s, came out strongly in support of the 2013 Gezi Park demonstrations and dedicated a song, “Yeni ve Yeni Kalanlar” (“The New and Those Who Remain New”) to the protesters. 
  11. ^ Oğur, Yıldıray (22 Ocak 2022). "Gürültü bitecek ve yine onun şarkıları duyulacak..." Karar. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2023. 
  12. ^ Aydın, Sevda (2 Temmuz 2013). "Bebeğim ben artık çapulcuyum". Evrensel. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 
  13. ^ Semercioğlu, Can (2014). Eğribel, Ertan; Özcan, Ufuk (Ed.). "Gezi'nin Müziği, Müziğin Muhalefeti" (PDF). Sosyologca, 7. ss. 250-256. ISSN 2146-5207. 17 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sezen Aksu</span> Türk müzik sanatçısı

Sezen Aksu, doğum adıyla Fatma Sezen Yıldırım,, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve yapımcı. Çıkış yaptığı 1970'lerin ortalarından itibaren şarkılarıyla etkili bir figür hâline gelerek Türk pop müziğine yön verdi. Şarkıcılığının yanı sıra yazıp bestelediği şarkıları başkalarına vermesi sayesinde söz yazarı ve besteci kimliğiyle de sık sık ön plana çıktı. Kendisine geri vokallik yapan birçok kişiyi destekleyerek bu kişilerin albümlerinin yapımcılığını üstlendi. Bu sayede 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başında çeşitli isimlerin tanınmasına yardımcı oldu ve bu isimleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emel Sayın</span> Türk ses sanatçısı ve oyuncu

Emel Sayın, Türk ses sanatçısı, müzik yorumcusu ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Memet Ali Alabora</span> Türk dizi ve sinema oyuncusu

Memet Ali Alabora, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Leman Sam</span> Türk şarkıcı

Emine Leman Şenkan veya bilinen adıyla Leman Sam, Türk şarkıcı.

Mehmet Yaşar Günaçgün ya da bilinen adıyla Yaşar, Türk pop müzik şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Meltem Arıkan</span> Türk yazar

Handan Meltem Arıkan, roman, araştırma, tiyatro ve öykü dallarında yapıtları bulunan Türk yazar.

Attila Atasoy, Türk pop müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

Çapulcu başkasının malını alan, talan eden kimse, yağmacı ve düşman toprağına atla hücum edip yağma eden, akıncı anlamlarına gelir. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı olayları sırasında göstericiler için kullanıldıktan sonra Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından, kelimenin tanımının değiştirildiği öne sürülmektedir. TDK sitesinde hâlen kullanılan tanım "Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı" olarak görülmektedir. Fakat Gezi Parkı olayları sırasında değiştirildiği iddia edilen bu tanım TDK'nın Türkçe Sözlüğünün 2010 yılında çıkan 11. baskısında aynen yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olaylarında Türk basınının uyguladığı sansür</span>

Gezi Parkı olayları sırasında Türk basınının uyguladığı sansür ve yanlı haberler.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

<i>Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim</i> 1991 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim, İbrahim Tatlıses'in 22 Ağustos 1991'de Bayar Müzik tarafından piyasaya sürülen albümünün adıdır. İçinde daha sonrasında yeniden yorumlanan ve bir dönemin meşhur şarkılarından olan Vur Gitsin Beni şarkısı ile daha önce Kayahan tarafından yazılıp söylenen Yemin Ettim şarkısı da bulunmaktadır.

<i>İstanbul Kırmızısı</i>

İstanbul Kırmızısı, Türk-İtalyan yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek'in ilk romanıdır. Roman, 29 Ekim 2013'te İtalya’da Arnoldo Mondadori Yayınevi’nden satışa çıkarken Şubat 2014'te de Türkiye'de raflardaki yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ceyda Sungur</span> Türk akademisyen ve aktivist

Ceyda Sungur veya bilinen takma adıyla Kırmızılı Kadın; Türk akademisyen ve aktivist. 2013 yılında İstanbul'da düzenlenen Gezi Parkı protestoları sırasında, üzerindeki kırmızı elbisesi ve beyaz çantasıyla gösteri alanındayken bir polisin yüzüne biber gazı sıktığı esnada çekilen fotoğrafıyla ünlenmiş ve eylemin simgelerinden biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hamsili pilav</span> Karadeniz Bölgesine özgü balıklı pilav yemeği

Hamsili pilav (Gürcüce:ქაფშა ფრინჯონი), Trabzon ve Rize başta olmak üzere Karadeniz Bölgesinde tüketilen bir hamsi yemeğidir.

Akın Ok, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Tunus Caddesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir caddedir. Yaklaşık 1.2 kilometre uzunluğunda olup Kavaklıdere Mahallesi'nde Esat Caddesi'nden ayrılır ve Remzi Oğuz Arık Mahallesi sınırları içerisinde son bulur.

<span class="mw-page-title-main">Tencere tava hep aynı hava</span> Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı protestolarına yönelik dile getirilen siyasi söylem

Tencere tava hep aynı hava; dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı eylemcilerini hedef alarak dile getirilmiş ve akabinde popüler hale gelmiş siyasi bir söylemdir.

Esma Ertel, Türk kadın şarkıcı, söz yazarı, yazar ve küratör.