İçeriğe atla

Pontifex

Pontif (Latince pontifex'ten), Antik Roma'da, Roma dininin rahip kurullarının en ünlüsü olan Pontifler Koleji'nin bir üyesiydi.[1][2] "Pontif" terimi daha sonra herhangi bir yüksek rahip veya başrahip için kullanılmasının yanında Roma Katolik kilisesindeki kullanımında piskoposlar, özellikle de bazen Roma Pontifi veya Yüce Pontif olarak anılan Papa için kullanıldı.[3]

Kökenbilim

İngilizce terim, Eski Fransız pontif sözcüğü aracılığıyla[3][4] Latince pontifex'ten türemiştir; bu sözcük genellikle Latince pons, pont- (köprü) + facere (yapmak, etmek) kök sözcüklerinden gelir ve böylece belki insanlık ile tanrı/tanrılar arasında "köprü kuran" deyişinin tam anlamına sahip olur. Eski dinlerde diriliş, kurtuluş ve Kıyamet Günü ile ilişkilendirilen köprülerin rolü zaten iyi bilinmektedir. Belirsizlik vardır, bu yalnızca bir halk etimolojisi olabilir,[1] ama aynı zamanda eski görevleri ve köprülerle ilgili büyü ayinlerini de anımsatabilir.[5] Terim ayrıca, örneğin Tiber Nehri ile ilişkili tanrıları ve ruhları yatıştırmak için Antik Roma Dini ritüellerine bir gönderme olabilir.[6] Ayrıca Varro, bu pozisyonun "yapabilme" anlamına geldiğini belirtiyor.[7]

Antik Roma

Antik Roma'da en ünlüsü pontifices olan dört ana rahip koleji vardı.[2] Diğerleri augures, quindecimviri sacris faciundis ve epulones'ti.[5] Aynı kişi bu gruplardan birden fazlasına üye olabilirdi.[2] Kurul başkanı olan pontifex maximus da dahil olmak üzere, başlangıçta üç[5] veya beş[2] pontif vardı, ancak sayı yüzyıllar içinde arttı ve sonunda Julius Caesar yönetiminde 16 oldu.[2][5] MÖ 3. yüzyıla gelindiğinde, pontifler devletin dini sisteminin denetimini üstlenmişlerdi.[5]

İncil kullanımı

Hristiyanlıkta (Katolik) bir piskopos için "pontif" adının kullanımı, İncil'in orijinal Latince çevirisinde Yahudi Başrahip için aynı sözcüğün (Latince, pontifex, "pontifex maximus" değil) 59 kez göründüğü Vulgata'da kullanılmasından ileri gelir. Örneğin, Tekvin Mark'de "pontifices" (çoğul), "Başrahipler" için kullanılan Latince terimdir.[8] Ve İbranilere Mektup'un Vulgata versiyonunda, "pontifex" (tekil), Yahudilikte o zamanlar hala var olan Başrahipliğe atıfta bulunularak ve benzer şekilde İsa'nın en üst başrahip olduğunu öne sürerek defalarca kullanılır.

Katoliklik

"Pontif" sözcüğü, şu anda en çok bir papa ile ilgili olarak kullanılsa da, teknik olarak herhangi bir Katolik piskoposu ifade eder. Bu nedenle "Romalı Pontif" ifadesi totolojik değildir, ancak "Roma Piskoposu" anlamına gelir.[1] Aynı şekilde, bir Pontiflik Ayini, mutlaka bir papa değil, bir piskopos tarafından yönetilen bir ayindir. Ayrıca "Pontiflik" (bir piskopos tarafından kullanılan ayinler için duaları ve törenleri içeren ayin kitabı)[9] ve "pontiflik cübbesi"nin bir piskoposun Papalık Ayini'ni yönetirken kullandığı tarikatının sembolleri olduğu da not edilir.[10] Pontiflik esas olarak piskoposlara aitken, papalık lütfu veya yasal olarak kurulmuş Kilise gelenekleri tarafından belirli papazlara da (örneğin, başrahipler) verilmişlerdir.[]

Diğer dinler

Sözcük İngilizcede halifeler (İslam), swamiler ve jagadgurus (Hinduizm) için de kullanılmıştır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Pontifex". "Oxford English Dictionary", March 2007
  2. ^ a b c d e "LacusCurtius • Pontifex (Smith's Dictionary, 1875)". penelope.uchicago.edu. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 
  3. ^ a b "Definition of pontiff | Dictionary.com". www.dictionary.com (İngilizce). 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 
  4. ^ In modern French the corresponding term is pontife
  5. ^ a b c d e "Roman religion | History, Gods, Beliefs, Practices, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 2 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 
  6. ^ "Internet History Sourcebooks". fordham.edu. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Religions of Rome: Volume 2, A Sourcebook. Cambridge University Press. 28 Haziran 1998. ISBN 9780521456463 – Google Books vasıtasıyla. 
  8. ^ "Bible Gateway passage: Marcus 15:11 - Biblia Sacra Vulgata". Bible Gateway (İngilizce). 17 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2023. 
  9. ^ The Oxford Dictionary of the Christian Church (Oxford University Press 2005 978-0-19-280290-3), article Pontifical
  10. ^ The Oxford Dictionary of the Christian Church (Oxford University Press 2005 978-0-19-280290-3), article pontificals

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Başpiskopos ya da Başepiskopos sözcüğü, Yunanca episkopos sözcüğünden gelir. Episkopos, epi (yukarıdan) ve -skopos (bakmak) sözcüklerinin birleşiminden oluşur ve "yukarıdan izleyen, gözeten" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">XXIII. Ioannes</span> 261. Katolik Kilisesi papası (1881-1963; pd. 1958-1963)

Papa (Aziz) XXIII. Ioannes, asıl adı Angelo Giuseppe Roncalli, 28 Ekim 1958-3 Haziran 1963 arasında 4 yıl, 218 gün papalık yapmıştır.

Piskopos, bazı Hristiyan kiliselerinde, birkaç cemaatten oluşan bir bölgenin başpapazı olan, fetva verme yetkisine sahip üst kademeden din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Roma imparatorları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Roma İmparatorluğu'nda tahta çıkan ya da imparatorluğun tamamında ya da bir kısmında imparatorluklarını ilan eden Roma imparatorlarının listesidir ve Batı Roma İmparatorluğu'nun sona erdiği 476 yılına ya da son Latince konuşan imparator olan I. Justinianus'un öldüğü 565 yılına kadar olan süreyi kapsar.

Pontifler koleji ya da Collegium Pontificum, Mensuplarını, politeist devlet dininde en yüksek konuma sahip rahiplerin oluşturduğu bir Antik Roma devlet kurumu. Kurul, Pontifex maximus, Vesta bakireleri, Rex Sacrorum ve Flamenlerden oluşurdu. Pontifler kurulu, aralarında augurlar, Quindecemviri sacris faciundis ve yedi şölencilerinde bulunduğu en büyük dört dini kuruldan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pontifex maximus</span>

Pontifex maximus, Antik Roma devlet dini kurumlarından Pontifler kolejinin en büyük rahibi. Antik Roma dininin en önemli pozisyonuydu ve ilk kez bir plebin seçildiği MÖ 254 yılına kadar sadece patrici sınıfından insanlara açıktı.

<span class="mw-page-title-main">Floransa Konsili</span>

Basel Konsili, Papa IV. Eugenius'un karşı çıktığı kilise reformuna destek veren piskoposlarca 1431 yılında İsviçre'nin Basel'de başlamıştır. Papa IV. Eugenius tarafından Ferrara'ya 1438 yılında taşınmıştır. Konsil, veba salgını tehlikesi yüzünden 1439 yılında Floransa şehrinin gelecekte yapılacak ödeme karşılığı konsilin masraflarını ödemesi sayesinde bu şehre taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Eugenius</span> 15.yüzyıl İtalyan Papası

Papa IV. Eugenius, doğum adı Gabriele Condulmer, 3 Mart 1431 - 23 Şubat 1447 döneminde Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Nicolaus</span>

Papa V. Nicolaus. Doğum adı Tommaso Parentucelli. 6 Mart 1447'den 24 Mart 1455'teki ölümüne dek papalık yapan İtalyan din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Siricius</span> Papa

Papa Siricius Roma Piskoposu, Aralık 384'ten 26 Kasım 399' da ölümüne kadar papalık görevini yürüttü. Ölümünden hemen önce Piskopos I. Damasus'in halefi olan Papa I. Anastasius'i papalığa atadı.

<span class="mw-page-title-main">V. Paulus</span> Papa

Papa V. Paulus, asıl adı Camillo Borghese, 16 Mayıs 1605 – 28 Ocak 1621 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Gregorius</span>

Papa XIV. Gregorius, Niccolò Sfondrati adıyla doğmuştur. 5 Aralık 1590 - 16 Ekim 1591 döneminde Katolik kilisesi Papası.

<span class="mw-page-title-main">Vulgata</span>

Vulgata, Kitâb-ı Mukaddes'in Latince çevirisini ifade etmek için Geç Antik Çağ'dan bu yana halk arasında kullanılan bir terimdir. Çevirinin büyük bölümü 382'de Papa I. Damasus tarafından görevlendirilen Aziz Jerome'a aittir. Vulgate, Batı Kilisesi içinde İncil metni olarak aşamalı olarak benimsendi. Sonraki yüzyıllar boyunca, sonunda Vetus Latina'yı gölgede bıraktı. 13. yüzyılda eski sürümden sonra versio vulgata veya kısaca vulgata adını almıştır. Vulgate ayrıca Jerome'un üzerinde çalışmadığı bazı Vetus Latina çevirilerini de içerir. Vulgate, Katolik Kilisesi'nin Sixtine Vulgate (1590), ardından Clementine Vulgate (1592) ve ardından Nova Vulgata (1979) olarak devam eden Katolik Kilisesi'nin resmi olarak ilan ettiği Latince versiyonlardan biri oldu. Vulgate şu anda Latin Kilisesi'nde hala kullanılmaktadır. Katolik Kilisesi, Trent Konsili'nde (1545-1563) Vulgate'in resmi Latince İncil'i olduğunu onayladı, ancak o sırada yetkili bir baskı yoktu. Vulgate'in Clementine baskısı, Katolik Kilisesi'nin Roma Ayini'nin standart İncil metni haline geldi ve Nova Vulgata'nın ilan edildiği 1979 yılına kadar öyle kaldı.

<span class="mw-page-title-main">V. Pius</span> 225. Katolik Kilisesi papası (1504-1572; pd. 1566-1572)

Papa Aziz V. Pius, 1566-1572 yılları arasında papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius (papa)</span>

Cornelius 6 ya da 13 Mart 251'den 253'teki ölümüne kadar papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Ioannes (papa)</span>

Papa II. Ioannes 2 Ocak 533'ten 535'teki ölümüne kadar Papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">III. Clemens</span>

III. Clemens, doğum adı Paulino Scolari, 19 Aralık 1187'den ölümüne kadar papalık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">XVIII. Ioannes</span>

Papa XVIII. Ioannes, Roma Piskoposu ve Ocak 1004'ten Temmuz 1009'da tahttan indirilmesine kadar Papalık Devleti'nin sözde hükümdarıydı. Roma'nın kontrolü için III. Crescentius ve İmparator II. Heinrich arasındaki mücadele sırasında hüküm süren çok az dünyevi güce sahipti.