İçeriğe atla

Pontcysyllte Su kemeri

Pontcysyllte Su kemeri ve Kanalı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Birleşik Krallık
KriterKültürel: i, ii, iv
Referans1303
Tescil2009 (33. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Pontcysyllte Su kemeri
Harita
TaşınanLlangollen Kanalı
GeçişDee Nehri
KonumFroncysyllte
Koordinatlar52°58′13″N 3°05′16″W / 52.9702°K 3.08782°B / 52.9702; -3.08782
SahibiCanal & River Trust
TasarımThomas Telford
TürüSu kemeri
Ayak sayısı18
Uzunluk307 m
Genişlik3.4 m
Yükseklik38 m
Kullanım1805 - günümüz


Pontcysyllte Su kemeri, Galler'in kuzey doğu kesiminde bulunan Wrexham vilayetindeki Dee Nehri'nin üzerinden Llangollen Canal'ını taşıyan gezilebilir bir kemerdir.

Yapımı 1805 yılında tamamlanan kemer, Birleşik Krallık'ın en uzun ve en yüksek su kemeri olmakla beraber yine Birleşik Krallık'ın Tarihi Mekanlar sıralamasında 1. Sınıf[1]'ta yer alır. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası listesi listesinde de yer almaktadır.

Köprü inşa edildiği zaman, güney ayağında, Llangollen bölgesinin Cysyllte kasabasının (köprünün ismini aldığı[2]) Froncysyllte köyü ve kuzey ayağında, Llangollen bölgesinin Trevor Isaf kasabasının Trevor köyünü birbirine bağlıyordu.

Adı Gal dilinde ve "Cysyllte Köprüsü"[2] anlamına gelir. Adı çoğunlukla GalcePont y Cysyllte ("Cysyllte Köprüsü") olarak biliniyordu. Edebi İngilizceden "Galcecysyllte" kelimesinin "kavşak" veya "bağlantı" diye türetilerek modern ama yanlış olan çevirilerinden "Kavşak Köprüsü" veya "Bağlantı Köprüsü" gibi isimleri de vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Listed Buildings: Pontcysyllte Aqueduct, Trevor" 13 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wrexham County Borough Council, viewed on 2007-05-25
  2. ^ a b Owen, Hywel Wyn (2007). A Dictionary of Place-Names in Wales. Ceredigion, Wales: Gomer Press. ISBN 978-1-84323-901-7. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brooklyn Köprüsü</span> Manhattan ile Newyorku birbirine bağlayan 150 senelik köprü

Brooklyn Köprüsü, New York'ta East River üzerinde Brooklyn ile Manhattan'ı birbirine bağlayan bir köprüdür. Köprünün yapımına 3 Ocak 1870'te başlandı. 13 yıl sonra tamamlandı ve 24 Mayıs 1883'te hizmete açıldı. Tamamlandığı zaman dünyanın en geniş asma köprüsü idi; köprünün kuleleri ise birkaç yıl için ABD'nin en yüksek yapıları olmuştur. Doğu nehri üzerindeki köprünün ana ayakları arasındaki açıklık 486,3 metredir. Köprünün inşaat maliyeti 15,1 milyon ABD Dolarıdır ve yapımında yaklaşık 27 kişi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Misis Köprüsü</span>

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan, tarihî köprü.

<span class="mw-page-title-main">Galler</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Galler, Büyük Britanya'da Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. Doğuda İngiltere'nin Cheshire, Shropshire, Herefordshire ve Gloucestershire kontlukları, güneyde Bristol Kanalı, batıda ve kuzeyde İrlanda Denizi ile çevrilidir. 1.680 milden (2.700 km) fazla kıyı şeridine sahip olan Galler, özellikle kuzeyinde büyük ölçüde dağlıktır. Ülkenin en yüksek zirvesi Yr Wyddfa'dır. Ülke kuzey ılıman kuşağında yer alır ve değişken bir deniz iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

Galce, Kelt dillerinin Britonik koluna ait bir dildir. Çoğunlukla Galler'de konuşulur, İngiltere'de de az bir konuşura sahiptir. Tarihsel bağlamda İngilizcede bu dil Kambrian, Kambrik gibi isimlerle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">25 Nisan Köprüsü</span>

25 Nisan Köprüsü, Portekiz'in Lizbon kentinde Tejo Nehri üzerine kurulmuş bir asma köprüdür. Sudan yüksekliği 70 m olan köprüde, altı şeritli yol, iki şerit tren rayı mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Taşköprü (Üsküp)</span>

Taşköprü Vardar Nehri üzerinde, Üsküp şehir merkezinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü. Üsküp’ün simgelerinin en başında yer alır. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Köprüpazar Köprüsü</span>

Köprüpazar Köprüsü, Roma döneminden kalma, günümüzde Türkiye'de, Aspendos yakınlarında Köprüçay (Eurymedon) nehri üzerinden geçen, 9 kemerli Eurymedon Köprüsü'nün temelleri üzerine Selçuklu Hanedanı tarafından 13. yüzyılda yapılmış, sivri kemerli bir köprüdür. Köprü eski Roma yapısının nehir yatağındaki ayak kalıntılarını takip ettiği için yol güzergâhının ortasında belirgin sapmalar görülür. Köprü 259,50 metre uzunluğunda olup, genişliği 9,44 metredir. Sütun kalınlıkları 9,60 metre, kemer açıklığı 23,52 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Kemeri</span>

Üsküp Kemeri, Üsküp’te bulunan antik su kemeridir. Tarihte Osmanlı İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiş günümüz Makedonya'nın başkenti Üsküp'e 2 km uzaklıkta yer alan su kemerleridir. İnşaat tarihi bilinmemektedir ve Romalılar ya da Doğu Romalılar tarafından XVI. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Roma'da teknoloji</span>

Roma İmparatorluğunda askeri ve ticari işleri kolaylaştırmak için geliştirilen teknoloji bin yıl boyunca Roma İmparatorluğunun güçlü bir devlet olarak kalmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pulteney Köprüsü</span>

Pulteney Köprüsü, Bath, İngiltere'deki Avon Nehri'nin üzerinde bulunan bir köprü. 1774'te tamamlandı ve geliştirmek istediği Pulteney ailesinin arazisini Bathwick kasabasına bağladı. Robert Adam tarafından Palladyan tarzda tasarlanan köprünün başından sonuna karşılıklı dükkânlar bulunmaktadır. I.Derece koruma altında yapı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Padre Tembleque Su Kemeri</span>

Padre Tembleque Su Kemeri veya Zempoala Su Kemeri, Meksika Eyaleti'ndeki Zempoala, Hidalgo ve Otumba kasabaları arasında yer alan bir Meksika su kemeridir.

<span class="mw-page-title-main">Vauxhall Köprüsü</span>

Vauxhall Köprüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, 1906 açılmış olup eski Vauxhall Köprüsü'nün yerini almıştır. Köprü, Thames Nehri'nin üzerinden geçmektedir ve güneydeki Vauxhall ile kuzey kıyısında Pimlico'yı bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Severn Köprüsü</span> İngilterede bir köprü

Severn Köprüsü, İngiltere'nin batısında Severn Nehri üzerinde bulunan bir asma köprüdür. Köprü, 8 Eylül 1966 tarihinde inşa edilmiş olup Güneybatı İngiltere ile Galler'i birbirine bağlamaktadır ve İngiltere ve Galler arasındaki ilk Severn yol geçididir.

<span class="mw-page-title-main">Tsakona Kemer Köprüsü</span>

Tsakona Kemer Köprüsü, dünyanın en uzun çok açıklıklı kemer köprülerinden biridir. Tsakona Vadisi'ni geçmek için inşa edilmiştir ve Megalopolis yakınlarında son yıllarda birçok toprak kayması yaşanan tehlikeli bir bölgeye bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Telford</span> İskoç mimar, mühendis ve taş ustası

Thomas Telford, İskoç kökenli mühendis, mimar ve taş ustası. Ayrıca yol, köprü ve kanal kurucusu. Kendisini bir mühendis olarak tanımlayan Telford; İngiltere'nin Shropshire bölgesinde tasarladığı yol, kanal, liman ve tünel projelerinden sonra kendi anavatanı olan İskoçya'da da birçok inşaat projesi tasarladı. Yol ve köprülerin tasarımındaki üretkenliği ile ün kazanan Telford, "Yolların Devi"(İngilizce: The Colossus of Roads) lakabıyla adlandırıldı. Kendisinin yeteneği ve geçmişteki tecrübesi göz önüne alınaraktan, 19. Yüzyılda kurulan İnşaat Mühendisleri Enstitüsü'nün ilk başkanı olarak seçildi. Ölümüne kadar, 14 yıl boyunca bu görevi icra etti.

Antik Romalılar tarafından inşa edilen Roma köprüleri, inşa edilen ilk büyük ve kalıcı köprülerdi. Roma köprüleri taştan yapılmıştır ve temel yapı olarak kemer kullanılarak inşa edilmişlerdir. Bu köprülerin yapımında çok miktarlarda beton kullanıldı, Romalılar ilk defa köprü yapımında beton kullanan halk oldu.

<span class="mw-page-title-main">Wrexham</span>

Wrexham Galler'de yer alan bir şehir. İngiltere'deki Cheshire sınırına yakın, Kambriyen Dağları ile Dee Vadisi arasında yer almaktadır.