Türkiye'nin köyleri, Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı ve köy kanununun uygulandığı yerleşme birimleri. 2010 verilerine göre 34.247 olan köy sayısı 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte 18.335'e düşmüştür. Geriye kalanı 26,000 yerleşim birimi ise idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleridir.
Santiago, İsa'nın havarisi San Tiago'dan türemiş bir isimdir. Hispanik ve Lusitanik dünyada pek çok yer Santiago olarak anılır.
Yönetim merkezi, bir bölgesel yönetimin veya yerel yönetimin merkezi, bir ilçe kasabası veya bir belediyenin merkezi yönetiminin bulunduğu yerdir.
Belediye, kurumsal bir yapısı ile bölgesel ya da ulusal kanunlar tarafından kendisini yönetme hakkı tanınan idari bölünüşdür. Belediye ifadesi aynı zamanda; bir şehir veya ilçenin temizlik, aydınlatma, su ve elektrik gibi ortak ihtiyaçlarını ve hizmetlerini gören örgüt anlamında da kullanılır.
Arnavutluk'un illeri, Arnavutluk'un birinci düzeydeki idari bölümleridir. Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.
Türkiye'de büyükşehir belediyeleri, Türk belediyeciliğine 1984 yılında girmiş olan üst kademe belediyelerdir. Bu belediyeler 1982 anayasasının 127. maddesindeki "büyük yerleşim yerlerinde özel yönetim biçimleri oluşturulabilir" hükmüne dayanılarak 1984 yılında kurulmaya başlanmıştır. O tarihe kadar, Türkiye’de belediyelerin hizmet alanları iç içe geçmezdi. Büyükşehir belediyeciliğinde ise, büyükşehir hizmet alanı içinde birden çok ilçe veya birinci kademe belediyesi vardı. 2014'ten sonra ise büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanı il sınırlarına genişletildi ve belde belediyelerinin kapatılmasıyla yalnızca ildeki tüm ilçe belediyelerini kapsar hâle geldi. Dolayısıyla belediye hizmeti aynı zamanda hem büyükşehir, hem de ilçe belediyesi eliyle yürütülür. Ancak, yasa büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yürüttükleri hizmet türlerini birbirinden ayırmıştır. Ayrıca büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri birbirinden bağımsız kuruluşlardır. Bunlar arasında astlık ve üstlük ilişkisi yoktur.
Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.
İspanya'nın belediyeleri, İspanya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, İspanya'daki yerel yönetim düzeyini temsil eder ve her belediye bağımsız tüzel kişiliğe sahiptir. Her belediye doğrudan ile veya bazı özerk topluluklarda ilçelere bağlıdırlar.
Bu listede Amerika Birleşik Devletleri'nin şehir, kasaba ve köylerinin listelerine bağlantılar bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde pek çok yerleşim yerine Avrupa'dan isimler verilmiştir.
Palilula Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı oluşturan 17 belediyeden biri ve şehrin bir mahallesidir. Palilula, şehrin belediyelerinden en büyük yüzölçümüne sahip olandır.
Japonya'nın belediyeleri, Japonya'nın üçüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler 1947 Yerel Özerklik Kanunu ile tanımlanırlar.
Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.
Almanya'nın belediyeleri, Almanya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler şehir (stadt) ve kırsal olmak üzere ikiye ayrılırlar. En yüksek dereceli özerkliğe sahip belediyeler Kreisfreie Städte veya Stadtkreise olarak adlandırılmakta olup ilçeler ile aynı düzeydedirler. Bazı eyaletlerde de Große Kreisstadt gibi yüksek dereceli özerkliğe sahip şehirler bulunmaktadır.
Belediyeye ait olmayan alan, hukuki olarak herhangi bir belediye veya başka bir yerel yönetime bağlı olmayan ancak daha büyük bir idari bölümün parçası olan bölgelerdir. ABD'de belediyeye ait olmayan alanlar doğrudan countylere bağlıdır. Brezilya, Japonya, Fransa veya Birleşik Krallık gibi ülkelerin tüm bölgeleri herhangi yerel yönetimin bir parçasıdır.
Sao Carlos, Brezilya'nın Güneydoğu bölgesine bağlı São Paulo eyaletinde yer alan bir belediyedir. Belediyenin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 221,950'dir. São Paulo şehrine 231 km uzaklıktadır. Bu belediye 4 Kasım 1857'de kurulmuştur.
Luziania, Brezilya'nın Goiás eyaletinde yer alan bir belediyedir. Bu şehir Brasília'nın 68 km güneyinde yer almaktadır.
Almanya'nın ilçeleri, Almanya'nın eyalet veya bazı eyaletlerde Regierungsbezirk ile belediyeler arasında yer alan idari bölümleridir.
Gürcistan'ın belediyeleri, Gürcistan'ın yerel yönetim bölümleridir. Gürcistan, 12 şehir ve 55 topluluk olmak üzere toplam 67 belediyeye ayrılmaktadır.
Brezilya'nın belediyeleri, Brezilya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Brezilya'daki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.
Belçika'nın belediyeleri, Belçika'nın dördüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler, Brüksel ile Belçika'nın ilçelerinin alt bölümleridir.