İçeriğe atla

Ponpon kız

Dallaslı Kovboylar adlı ponpon kız grubunun bir gösterisi. Ponpon kız adı sporcuların ellerinde taşıdığı ponponlardan gelir ancak ponponlar tüm gösterilerde kullanılmaz.
Japonya'da antrenman yapan liseli ponpon kızlar

Ponpon kız, spor müsabakalarından önce ve aralarda seyircileri coşturmak için gösteri yapan genç kız. Son yıllarda az da olsa ponpon erkeklere de rastlanmaktadır. Ponpon kız gösterileri jimnastik, aerobik ve dansın bir birleşimidir. Bazı ülkelerde bir spor dalı olarak kabul edilir ve müsabakaları düzenlenir. Ponpon kızlar zaman zaman amigo olarak tanımlansalar da daha çok futbol müsabakalarında uygulanan amigoluk sesli ve enstrümanlı tezahürat üzerine kurulu bir aktivitedir ve hiçbir ülkede spor dalı olarak kabul edilmez.

Etimoloji

Ponpon kız adı, sporcuların ellerinde taşıdıkları büyük püskül toplardan gelir. Ponpon sözcüğü Türkçeye Fransızca pom-pom sözcüğünden geçmiştir.[1] Fransızcada pom-pom sözcüğü "püsküllerden (veya yünden) yapılmış top" anlamına gelir. Bu ad birçok ülkede yerleşmiş olmakla birlikte tüm gösterilerde ponpon kullanılmaz.

Tarihçe

Cornell Üniversitesinden 1906 yılına ait bir tezahüratçı kız kartpostalı.

Spor müsabakalarında seyircileri coşturma geleneği oldukça eski olmakla birlikte bugünküne benzer ilk tezahürat gösterileri fikri Minnesota Üniversitesinde Thomas Peebles tarafından futbol maçları için teklif edilmiştir.[2]

Düzenli olarak yapılandırılan ve 1-3 dakika süren bu gösterilerin içinde çeşitli jimnastik hareketler ve danslar vardır. Spor karşılaşmalarında ve içinde rekabet olan birçok organizasyonda ponpon kız bulunabilir. Özellikle basketbol karşılaşmalarında bu tür gösterilere oldukça yer verilir. Bundan dolayı birçok basketbol takımı kendi coşku takımını kurmuştur.[3] Örneğin, Anadolu Efes SK'nın Efes Kızları adında 2001'den beri etkinlikte olan bir takımı vardır.[4] Ponpon kızların amacı olaya dikkat çekmek ve izleyicinin dikkatini düzenlemeye yoğunlaştırmaktır. Bu bir spor karşılaşmasıysa karşı tarafa ruhsal baskı, desteklenen tarafaysa ruhsal güç vermektir.

Ponpon kızlar atlet sayılmaktadır. ABD'de NCA (Ulusal Ponpon Kız Derneği) gösteri ve düzenlemelerin uyumunu sağlamaktadır.

Ponpon kız gösterileri ABD'de başlamıştır ve bir Amerikan etkinliği olarak bilinir. ABD yaklaşık 1,5 milyon kişi bu işi meslek olarak sürdürmektedir. Sporun büyüyen erişim ağıyla küresel izleyicinin artması, ESPN tarafından coşkucu yayınların yapımıyla ve Ponpon kız gösterileri uluslararası bir boyut kazandı. Bu konuda hazırlanan 2000 yapımı Bring it On adlı film dünya çapında başarılı oldu. Ponpon kız merakının son dönemlerde küresel bir ilgi alanı doğurması: Avustralya, Kanada, Çin, Kolombiya, Ekvador, Finlandiya, Fransa, Almanya, Japonya,[5] Hollanda, Yeni Zelanda, Filipinler, İsveç ve Birleşik Krallık gibi ABD dışı ülkelerde 100,000 kadar katılımcının bu sektöre girmesini sağladı.[6]

Birleşik Krallık'ta ponpon kız gösterileri bir spor dalı olarak kabul edilmediğinden, ponpon kız gösterilerini düzenleyen ve standartları kontrol eden bir kurum mevcut değildir. Yarışmalar şimdilik sadece İngiltere içinde yapılmaktadır. Türkiye'de ise bazı sportif etkinliklerde (basketbol gibi) ve ulusal bayramlarda coşturucu gösteriler yapılmaktadır. Ulusal bayramlarda yapılan gösterilerdeki amaç daha çok büyükçe ve düzenli bir sistemde birlikteli hareketlerle uyum meydana getirmektir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "ponpon." Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 2 Mart 2012
  2. ^ "Thomas Peebles". History of Minneapolis, Gateway to the Northwest Chicago-Minneapolis: The S J Clarke Publishing Co. 1923. Marion Daniel Shutter, ed. Volume III: Biographical, s. 719–720.
  3. ^ "NBA Ponpon kızları nefesleri kesiyor". spor3.com. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2009. 
  4. ^ "İşte yeni "Efes Kızları"!". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2009. 
  5. ^ Japan Echo, Inc (30 Mayıs 2005). "Three Cheers for the Champions!" (İngilizce). 24 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2009. 
  6. ^ Campo-Flores, Arian (14 Mayıs 2007). "A World of Cheer!". Newsweek (İngilizce). 3 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2007. 
  7. ^ "19 Mayıs Gösterisi-Burhan Felek Stadyumu (Video)". Youtube. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2009. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Basketbol</span> bir spor çeşidi, türü

Basketbol ya da Sepettopu, elle idare edilen bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalı. Profesyonel basketbolda beşer kişilik iki takım, yerden yüksekliği Avrupa standartlarına göre 3,05 metre olan ve pota adı verilen, yere paralel konumdaki bir çemberden topu geçirerek, rakibinden daha fazla sayı yapmak suretiyle, on ikişer, onar veya sekizer dakikalık dört periyottan oluşan maçı kazanmaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma BK</span>

Bandırma BK, tam adıyla Bandırma Basketbol İhtisas Kulübü. Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinde faaliyet göstermiş olan eski basketbol kulübü. İç saha maçlarını 3000 seyirci kapasiteli Kara Ali Acar Spor Salonu'nda oynamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Üniversite Oyunları</span> uluslararası çok sporlu üniversite yarışması

Universiade, FISU tarafından iki yılda bir düzenlenen, üniversite öğrencisi sporcuların katıldığı, uluslararası ve çok sporlu bir etkinliktir. Türkçede Dünya Üniversite Oyunları olarak da anılır. Universiade adı "üniversite" (university) ve olimpiyat (olympiad) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Olimpiyat Oyunları'ndan sonraki en büyük çok sporlu etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Erdem Spor Salonu</span> İstanbulun Bakırköy ilçesinde bulunan çok amaçlı salon

Sinan Erdem Spor Salonu, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan çok amaçlı salon. Adını, 1989-2003 yılları arasında Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) başkanlığını yürütmüş olan Sinan Erdem'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları</span> Sidneyde düzenlenen 27. Olimpiyat Oyunları

2000 Yaz Olimpiyatları ya da diğer bir adıyla Yeni Milenyum Oyunları, modern olimpiyat tarihinin 27.Olimpiyat Oyunlarıdır. Bu Olimpiyatlar 2000 yılında Avustralya'nın Sidney kentinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi Arena</span> İstanbulda bir spor salonu

Abdi İpekçi Arena, İstanbul, 10. Yıl Cad. Zeytinburnu'nda bulunan çok amaçlı kapalı bir spor salonuydu. Kapasite itibarıyla Sinan Erdem Spor Salonu ve Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'ndan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü salonuydu. Adını, inşaatının başladığı yıl öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'den almıştır. 2018 yılında yıkılan salonun yerine Abdi İpekçi Basketbol Gelişim Merkezi yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları</span>

2012 Yaz Olimpiyatları, 27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen yaz olimpiyatlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">2013 Akdeniz Oyunları</span> Akdeniz Oyunlarının on yedincisi

2013 Akdeniz Oyunları, resmî adıyla XVII. Akdeniz Oyunları Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (UAOK) tarafından idare edilen Akdeniz Oyunları geleneğinde yapılan uluslararası bir çok sporlu etkinliktir. UAOK 23 Şubat 2011 günü yapılan oylama sonucu 17.'si düzenlenecek olan oyunların Türkiye'nin Mersin kentinde yapılacağını duyurdu. Müsabakaların 20-30 Haziran günleri arasında yapılması planlandı. Mersin Türkiye'de İzmir'den sonra Akdeniz Oyunları düzenlenen ikinci kenttir. UAOK'nin bütün 24 üye Ulusal Olimpiyat Komitelerinin (UOK'ların) Oyunlara katılmaları bekleniyor. Oyunların resmî programında 27 farklı spor dalına ağırlık verilmektedir. Türkiye, sporcu sayısında 430 sporcuyla ilk sırada yer alıyor. Türkiye'nin ardından İtalya 421 sporcuyla ikinci, Fransa 258 sporcuyla üçüncü sırada bulunuyor. İç savaşın sürdüğü Suriye, 9 sporcuyla en az sporcuyla katılan ülke oldu. Bu arada oyunlar için 500 milyon TL'lik yatırım yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">1971 Akdeniz Oyunları</span> Akdeniz Oyunlarının altıncısı

1971 Akdeniz Oyunları, 6 ile 17 Ekim 1971 tarihleri arasında, Türkiye'nin İzmir şehrinde düzenlenen 6. Akdeniz Oyunları etkinliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Büyükşehir Belediyesi SK</span>

Antalya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, Antalya'nın çeşitli spor dallarında etkin bir durum da olması fikriyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Aydın Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş vakıf üniversitesi. YÖK istatistiklerine göre 2007-2016 yılları arasında aday öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi olurken, 2015-2016 yılında da en fazla uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü vakıf üniversitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Güler</span> Türk basketbolcu

Sinan Güler, Türk eski basketbolcu. 1.92 metre boyundaki oyuncu, gard ve forvet pozisyonlarında görev yapmaktaydı. Türk millî takımında da forma giydi. Sinan Güler, İTÜ'nün efsanevi basketbolcularından Necati Güler'in oğlu ve Muratcan Güler'in kardeşidir. 20 Aralık 2022 tarihinde oynanan, Darüşşafaka - Hapoel Bank Yahav Jarusalem maçında düzenlenen veda etkinliği ile birlikte aktif basketbol kariyerine son vermiştir. Profesyonel basketbolculuk kariyerinin yanı sıra melek yatırımcı kimliğiyle bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2009 Akdeniz Oyunları</span>

2009 Akdeniz Oyunları veya resmî adı ile 16. Akdeniz Oyunları, organizasyon tarihindeki 16. etkinlik. 26 Haziran-5 Temmuz 2009 tarihleri arasında İtalya'nın Pescara kentinde düzenlenmiştir. 2009 Akdeniz Oyunları'na 23 ülkeden, 28 spor branşında, 4.180 sporcu katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eğlence</span> Zevk veren aktivite

Eğlence, insanların boş vakitlerini keyifli şekilde geçirmek için yaptığı çeşitli faaliyetler. Eğlenceli yapımları üreten ekonomik sektöre ise eğlence sektörü denir. Bir komedi filmi, spor karşılaşması veya pornografi eğlence sektörü ürünlerine örnek olabilir. Bir filmin veya görselin eğlenceli yapım olabilmesi için ön koşul yapımın bireyler tarafından eğlendirici olarak görülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Efes SK</span> İstanbul merkezli Türk spor kulübü

Anadolu Efes Spor Kulübü kısaca Efes, İstanbul'da Anadolu Grubu'na bağlı Efes Pilsen bira markasının sponsorluğunda 1976 yılında Kadıköy Spor'un devralınmasıyla kurulmuş bir spor kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yaz Olimpiyatları'nda basketbol</span>

Olimpiyat Oyunları'nda basketbol, 1936'dan beri düzenli olarak gerçekleştirilen olimpik spor dalı. Olimpiyatlar'da madalya sporu olarak takvime alınmadan önce, 1904'te gösteri mahiyetinde bir kez düzenlendi. Bayan basketbolunun olimpiyat takviminde yer alması 1976 yılından itibaren gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Spor ve Fuar Kompleksi</span>

Haydar Aliyev Spor ve Fuar Kompleksi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan ana sergi alanlarından biridir.

Makkabi S.K. feshedilmiş bir spor kulübü. İstanbul'un Hasköy semtinde Musevi cemaati tarafından 1913 yılında kurulan ocağın renkleri mavi ile beyazdı. Makkabi'nin basketbol ve futbol gibi dallarda etkin takımları vardı.