İçeriğe atla

Pomhaj Boh

Pomhaj Boh (Almanca: Hilf Gott), Sorb dilinde yayın yapan aylık dini dergi.

Protestan Sorblara seslenen derginin yazı işleri müdürlüğü Trudla Mahlinkowa tarafından yürütülmektedir. 1891'de yayımına başlanan dergi Nazi rejimi döneminde yasaklandı. 1950'den itibaren tekrar yayınına başlanan dergi Sorb Protestan Derneği'nin mali desteğini görmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovakça</span> Slovakyanın resmî dili olan Slav dili

Slovakça; Çekçe, Lehçe ve Sorb dili ile birlikte Slav dillerinin batı kolunu oluşturan bir dildir. Çekçeyle çok benzerdir ve tarihî münasebetleri sebebiyle iki dilden birini bilen insanlar kolaylıkla anlaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaos GL</span> Türkiyede bir LGBT derneği

Kaos GL Derneği, 1994'ün Eylül ayında Türkiye'deki LGBTQ+ bireylerin bir araya gelerek, maruz bırakıldıkları ayrımcılığa karşı mücadele ederek özgürleşmek amacıyla Ankara'da kurduğu, eşcinsellerin kurtuluşunun heteroseksüelleri de özgürleştireceği fikrini şiar edinen bir LGBTQ+ derneğidir. 1994'ün yazında İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Şubesi'nde oluşturulan Gey ve Lezbiyen Hakları Komisyonu'nda çalışmalar yürüten aktivistler Kaos GL’nin oluşmasına katkıda bulundular.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.

<span class="mw-page-title-main">Bredstedt</span>

Bredstedt, Almanya'nın kuzeyinde Schleswig-Holstein eyaletinde, Nordfriesland iline bağlı yerleşim yeri. 9,75 km² yüzölçümüne sahiptir. Nüfusu, 31 Aralık 2015 itibarıyla yaklaşık 5.224 olarak tespit edilmiştir. Kilometrekare başına yaklaşık 536 kişilik bir nüfus yoğunluğuna sahiptir. Belediye Başkanlığı Knut Jessen tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Domowina</span> Almanyadaki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütü

Domowina, Almanya'daki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütüdür.

Nowy Casnik, (Türkçe: Yeni Gazete) Almanya'nın doğusunda yaşayan Sorb azınlığın dilinde yayımlanan haftalık gazete.

Katolski Posoł, Sorb dilinde yayın yapan haftalık dini dergi.

<span class="mw-page-title-main">Jakub Bart Cisinski</span>

Jakub Bart-Ćišinski Sorb şair.

<span class="mw-page-title-main">Mina Witkojc</span>

Mina Witkojc, Sorb şair ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Handrij Zejler</span>

Handrij Zejler, Sorb şair. Çağdaş Sorb şiirinin kurucusu olarak kabul edilir.

Róža Domašcyna, Sorb şair ve çevirmendir.

Hareket şu anlamlara gelebilir:

Sorb alfabesi ISO temel Latin alfabesi temellidir, ancak akut aksan ve karon gibi aksanlar kullanır ve bu da onu Çek ve Polonya alfabelerine benzer hale getirir. Sorb alfabesi için standart karakter kodlaması ISO 8859-2'dir (Latin-2).

<span class="mw-page-title-main">Batı Slavları</span>

Batı Slavları Slav halklarının Batı Slav dillerini konuşan bir alt grubudur. 7. yüzyılda ortak Slav topluluğundan ayrıldılar ve 8. ve 9. yüzyıllarda Orta Avrupa'da bağımsız devletler kurdular. Batı Slav dilleri 10-14. yüzyıllar arasında tarihsel olarak kanıtlanmış biçimlerine dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Sorabistik</span>

"Sorabistik", odak noktası Sorb dili ve edebiyatının olduğu akademik disipline verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Bilim Tarihi Derneği</span> Akademik bilim tarihi çalışmaları için birincil profesyonel topluluk

Bilim Tarihi Derneği, Akademik bilim tarihi çalışmaları için birincil profesyonel topluluktur. 1924'te George Sarton, David Eugene Smith ve Lawrence Joseph Henderson tarafından, öncelikle Sarton'un 1912'de yayınına başladığı bir bilim tarihi dergisi olan Isis'in yayınlanmasını desteklemek için kuruldu. Topluluğun dünya çapında 3.000'den fazla üyesi vardır. Topluluk, üç ayda bir yayımlanan Isis ve her yıl yayımlanan Osiris dergisini çıkarmaya devam ediyor, IsisCB: Bilim Tarihi İndeksi'ne sponsorluk yapıyor ve yıllık bir bilim tarihi konferansı düzenliyor.