İçeriğe atla

Pomeranya Dükalığı

Pomeranya Dükalığı
Herzogtum Pommern
Księstwo Pomorskie
1121-1637
Pomeranya Dükalığı bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Pomeranya son Griffinlerin yönetimi altında
Pomeranya son Griffinlerin yönetimi altında
BaşkentStettin (günümüzde Szczecin), ayrıca Demmin ve Wolgast
HükûmetFeodal dükalık
Tarihî dönemOrta Çağ
• I. Wartislaw
1121
• Wolgast ve Stettin'e bölünme
1295
• X. Bogislaw altında tekrar birleşme
1478
• Yukarı Sakson Çemberi'ne katılma
1512
• Tekrar Wolgast ve Stettin'e bölünme
1532
• II. Gustaf Adolf tarafından işgal edildi
1630
• Dük XIV. Bogislaw'ın ölümü
1637
Öncüller
Ardıllar
Pomeranyalılar (kabile)
İsveç Pomeranyası
Pomeranya Eyaleti (1653-1815)
Pomeranya Voyvodalığı (1466-1772)
Günümüzdeki durumu Polonya
 Almanya

Pomeranya Dükalığı (Almanca: Herzogtum Pommern, Lehçe: Księstwo Pomorskie, 12. yüzyıl - 1637), Baltık Denizi'nin güney kıyısında, Pomeranya Hanesi (Griffinler) dükleri tarafından yönetilen Pomeranya'da bir düklüktü.

Dükalık, bir Slav Pomeranya dükü olan I. Wartislaw'ın topraklarında doğdu ve 1317'de Schlawe ve Stolp Toprakları, 1325'te Rügen Prensliği ve 1455'te Lauenburg ve Bütow Toprakları alınarak genişletildi. Yüksek Orta Çağ boyunca, kuzey Neumark ve Uckermark bölgelerinin yanı sıra Circipania ve Mecklenburg-Strelitz'i de içeriyordu.

Pomeranya Dükalığı, 1121'de Polonya'nın vasal bir eyaleti olarak kuruldu ve Polonya hükümdarı III. Bolesław Wrymouth'un 1138'de ölümünden sonra Polonya'nın parçalanmasına kadar öyle kaldı. Daha sonra Pomeranya Dükleri bağımsızdı ve daha sonra 1164'ten 1181'e kadar Saksonya Dükalığı'nın, 1181'den 1185'e kadar Kutsal Roma İmparatorluğu'nun, 1185'ten 1227'ye kadar Danimarka'nın ve son olarak 1227'den itibaren Kutsal Roma ve sonraki Alman devletlerinde kaldı.

Çoğu zaman, düklük ortak birkaç Griffin dükü tarafından yönetiliyordu ve bu da çeşitli iç bölümlere neden oluyordu. Son Griffin dükü 1637'de Otuz Yıl Savaşları sırasında öldükten sonra, düklük Brandenburg-Prusya ve İsveç arasında paylaştırıldı. İsveç Kralları ve Brandenburg Uçbeyleri, daha sonra Prusya Kralları, Reichstag katılımcıları listesinde Pomeranya Dükleri olarak üye oldular.

Pomeranya adı Slav dilinde Deniz Kıyısında Kara anlamına gelen po more'dan gelir.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">İsveç İmparatorluğu</span> Bir Avrupa İmparatorluğu

İsveç İmparatorluğu, 17. yüzyılda ve 18. yüzyılın başlarında Baltıklar ile İskandinavya bölgesinde hüküm sürmüş bölgesel bir güçtür. 1711' de Büyük Kuzey Savaşı'nda topraklarını kaybetmesiyle son bulmuştur

<span class="mw-page-title-main">I. Zygmunt</span>

I. Zygmunt, Jagiellon Hanedanı üyesi Polonya kralı ve Litvanya Büyük Dükü (1506-1548). Ayrıca Silezya Düküydü.

<span class="mw-page-title-main">III. Lothar</span>

III. Lothar Supplinburg, Saksonya Dükü (1106), Almanya Kralı (1125) ve 1133-1137 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorudur. Kont Gebhard (Supplinburg)'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranya</span> Orta Avrupada Baltık Denizinin güney kıyısındaki tarihi bölge

Pomeranya, güney Baltık kıyılarında; Polonya'nın batısını ve Almanya'nın doğusunu kapsayan alana verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Prusya kralı)</span>

I. Friedrich, 1701'den 1713'e dek Prusya Kralı.

<span class="mw-page-title-main">II. Kuzey Savaşı</span>

İkinci Kuzey Savaşı ; İsveç ve düşmanları Polonya-Litvanya Birliği (1655-60), Rusya (1656–58), Brandenburg-Prusya (1657–1660), Habsburg Monarşisi (1657–60) ve Danimarka-Norveç ülkeleri arasında yapılan savaştır. Ayrıca Birleşik Hollanda Cumhuriyeti de sık sık İsveç karşıtı müdahalelerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm (Brandenburg elektörü)</span>

Friedrich Wilhelm, Brandenburg elektörü ve Prusya Dükü. Bu görevleri 1640'tan ölümüne dek üstlenmiştir. 30 Yıl Savaşları'nda Brandenburg topraklarını geri aldı ve güneye doğru genişletti. 1648'te imzalanan Vestfalya Barış Antlaşması sonucunda Doğu Pomeranya toprakları savaş tazminatı olarak Prusya'ya verildi. Savaşın sonucunda nüfusun neredeyse yarısı yaşamını yitirmiş, Berlin viran olmuştu ve Berlin nüfusunun 4'te 3'ü ölmüştü. Savaşın getirdiği bu etkilerin ardından William, hiç gecikmeden reform hareketlerine başladı. Şehirleri yeniden inşa ettirdi, köylülere yardım sağladı ve orduyu revize ederek geliştirdi ve 1675'te İsveç'in işgal girişimini engelledi. Brandenburg Prusya'nın en önemli güçlerden birisi haline gelmesini sağladı. 1688'de hayatını kaybetmesinin ardından tahta III. Friedrich geçti.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prusya'da Kral</span>

Prusya'"da" Kral, Brandenburg Elektörleri tarafından 1701-1772 yılları arasında kullanılan unvan. Daha sonra Prusya Kralı unvanını almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Livonya</span> Baltık Denizinin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge

Livonya, Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alan tarihsel bölge. Adını günümüz Letonya kıyılarında yaşayan Livonyalılardan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Jan Kazimierz Waza</span>

II. Jan Kasimir Polonya kralı ve Litvanya büyük dükü.

<span class="mw-page-title-main">Lehistan-İsveç Savaşı (1626-1629)</span>

Lehistan-İsveç savaşı (1626-1629) 17. yüzyılda İsveç İmparatorluğu ve Polonya arasındaki çatışmanın dördüncü savaşı. 1626'da başladı ve dört yıl sonra Altmark Antlaşması ile, daha sonra Stuhmsdorf'ta Stuhmsdorf Antlaşması ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Dükalığı</span>

Prusya Dükalığı veya Prusya Düklüğü, 1525'te Protestan Reformu sırasında Töton Tarikatı Devleti'nin sekülerleşmesi sonucu Prusya bölgesinde kurulan bir düklüktü.

<span class="mw-page-title-main">1679 Saint-Germain Barışı</span>

1679 Saint-Germain Barışı, Fransa ile Brandenburg-Prusya arasında 19 Haziran veya 29 Haziranda yapılmış bir barış anlaşmasıydı. Antlaşma, Fransa'nın müttefiki İsveç'e, İsveç-Brandenburg Savaşı'nda Brandenburg tarafından İsveç'in elinden alınan Bremen-Verden ve İsveç Pomeranya'sını geri vermesiyle sonuçlandı. İsveç anlaşmayı 28 Temmuz 1679'da onayladı.

<span class="mw-page-title-main">Leh-Töton Savaşı (1326-1332)</span>

Leh-Töton Savaşı (1326-1332) Polonya Krallığı ile Töton Tarikatı Devleti arasında Pomerelia üzerinde 1326'dan 1332'ye kadar yapılan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Posen-Batı Prusya</span>

Posen-Batı Prusya Sınır Bölgesi, Bağımsız Prusya Devleti'nin vilayetlerinden biriydi. Vilayet, 1922 yılında Weimar Cumhuriyeti döneminde Versay Antlaşması'ndan geri kalan eski Posen ve Batı Prusya vilayetlerinin birleşmesi sonucu kurulmuştur. Vilayetin merkezi Schneidemühl idi.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranya (vilayet)</span>

Pomeranya vilayeti, Prusya Krallığı ve daha sonra Bağımsız Prusya Devleti'nin vilayetlerinden biriydi. Vilayet, 1815 yılında Brandenburg-Prusya'nın uzantısı olarak kurulmuştur. Vilayetin merkezi Stettin idi.