İçeriğe atla

Polytrichum juniperinum

.

Polytrichum juniperinum
Bilimsel adlandırma edit
Alem: Bitki
Şube: Bryophyta
Sınıf: Polytrichopsida
Takım: Polytrichales
Familya: Polytrichaceae
Cins: Polytrichum
Tür:
P. juniperinum
İkili ad
Polytrichum juniperinum

Polytrichum juniperinum, genellikle ardıç saçı[1] veya ardıç politrikum yosunu[2] olarak bilinir, her zaman yeşil olan ve çok yıllık bir yapraklı kara yosunu türüdür; yaygın görülen bu yosun, Antarktika dahil tüm kıtalarda yetişebilir.[3][4]

Tanım

Bu yosun, kırmızımsı bir renge sahip olan köklerle birlikte kendi özgü kırmızı-kahverengi uçları olan gri-yeşil yapraklara sahiptir.[5] Bu yosun, bu özelliği sayesinde çok benzediği kıl saçından (Polytrichum piliferum) ayırt edilebilir; kıl saçının farkı, temiz (beyaz) bir yaprak ucuna sahip olmasıdır.[6] Ardıç saçı yosununun yaprakları kuru ortamlarda mızrak şeklindeyken ve yukarı doğru uzarken nemli ortamlarda yanlara doğru uzar. Bu yosun, büyüme şekli değişiklik göstermekle birlikte genellikle ince, iç içe geçmiş keçe şeklinde ve nadiren yakından ilişkili şekilde büyür.[3][7] Ardış saçı yosunu, rizoidlerden yapraklara su taşımak için küçük tüplerden oluşan iyi gelişmiş bir sisteme sahiptir. Bu yosundaki yapraklar; eğrelti otları, açık tohumlular (gimnospermler) ve kapalı tohumlular (anjiyospermler) gibi damarsal bitkilerdeki sisteme benzer ve bu nedenle yosunlardaki sistemden daha farklı özelliklere sahiptir. Kökler, bu gelişmiş sistem nedeniyle tipik yosunlara kıyasla daha yükseğe uzama potansiyeline sahiptir.[3]

Dağılım

Ardıç saçı yosunu, çok sayıda habitatta büyür ancak çoğunlukla kuru, asidik, açık habitatlarda bulunur.[5] Bu yosun, yangın ve ağaç kesimi nedeniyle önceden bozulmaya uğrayan ortamlarda yaygındır. Bu yosunun bulunduğu diğer alanlar; mineralli topraklar, humus, taşlar, kök kalıntıları, bayırlar, patika yanları ve kuru açık odunlardır.[7] Ardıç saçı yosununun genellikle nemli veya ıslak ortamlarda görülmemekle birlikte nemli odunlarda ve ırmak kenarları gibi diğer nemli yerlerde büyüyebildiği keşfedilmiştir.[3]

Üreme

Polytrichum juniperinum'un erkek üreme sistemi yapıları
Polytrichum juniperinum'un sporofiti

Ardıç saçı yosunu iki evcikli bir bitkidir, bu nedenle erkek ve dişi gametofitleri farklı bitkilerdedir. Ardıç saçı yosunu, oldukça belirgin erkek ve dişi organlarına sahiptir. Erkek bitkiler, eski erkek organlarını kaybetmeden büyümeye devam etmelerinden dolayı olağan dışı olarak değerlendirilir.[6] Erkek bitkiler, sürgünlerinin uçlarında ufak terminal (uç) çiçekler oluşturan değişik parlak kırmızı-turuncu yapraklarından dolayı oldukça dikkat çekicidir.[5] Bu bitki, diğer yosunlara benzer şekilde gametofit baskın yaşam döngüsüne sahiptir. Spermin yumurtaya ulaşması için arkegonun boynundan aşağıya yüzebilmesini sağlayarak üremenin olmasını sağlamak için su gerekir. Ardıç saçı yosununun sporofiti, döllenme olduktan sonra arkegonun dışına büyüyerek dişi gametofiti üzerinde yaşar. Sporofitte ayak, sap, spor kapsülü, operkulum ve kaliptra bulunur.[3] Tepede kapsül ağzının ve kapsül kapağının ve kaliptranın etrafını çerveleyen 64 tane kısa kör diş bulunur. Bu yosun, kapsülün tüm uzunluğu boyunca uzayan uzun saçlara (trikom) sahiptir, bu nedenle bu yosuna saç yosunu adı verilmiştir.[3][7]

Tıbbi kullanımı

Şifacılar, bu bitkinin güçlü bir diüretik (idrar söktürücü) olduğunu düşünmektedir.[7] Bu bitki, idrar yolu salgılarını arttırdığı için idrar yolu tıkanmalarının ve fazla su birikiminden dolayı doku şişmesi olarak tanımlanan ödem için eski bir terim olan istiska tedavisinde işe yarar. Ayrıca bu bitki, mide bulantısına neden olmadığı için uzun süreli kullanımlar için çok iyi bitki olarak görülmektedir.[4][7]

Kaynakça

  1. ^ Edwards, Sean R. (2012). English Names for British Bryophytes. Special Volume - British Bryological Society. 4. 5. Wootton, Northampton: British Bryological Society. ISBN 978-0-9561310-2-7. ISSN 0268-8034. 
  2. ^ "Polytrichum juniperinum". Natural Resources Conservation Service PLANTS Database. USDA. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 
  3. ^ a b c d e f Polytrichum juniperinum 12 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Rocky Mountain Research Station, Fire Sciences Laboratory.
  4. ^ a b Plants For A Future. Plant Database 24 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  5. ^ a b c Polytrichum juniperinum 23 Aralık 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi, The British Bryological Society. British mosses and liverworts a field guide.
  6. ^ a b Juniper haircap 26 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ecomare.nl. Retrieved on 2011-05-22.
  7. ^ a b c d e Hair Cap Mosses 25 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Thunder Bay, ON, Lakehead University, Faculty of forestry and the forest environment (Producer).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İğne yapraklılar</span>

İğne yapraklılar (Pinales), bitkiler (Plantae) âleminin açık tohumlular (Pinophyta) bölümünde bulunan tek sınıf olan Pinopsida'ya dahil bir bitki takımıdır ve servigiller(ardıç, sekoya servi, yalancı servi, su sediri, mazı, yalancı mazı ) çamgiller ve porsuk gibi soyu sürmekte olan tüm kozalaklı bitkileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mabet ağacı</span> bitki türü

Ginkgo biloba (Çince ve Japonca 銀杏), günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Botanikçilerce, bitkiler (Plantea) alemi içindeki ayrı bir bölümde (Ginkgophyta) değerlendirilir. Bu bölümün içinde tek bir sınıf (Ginkgoopsida), sınıfın içinde tek bir takım (Ginkgoales), takımın içinde tek bir familya (Ginkgoaceae), familyanın içinde de tek bir cins olarak Ginkgo ve bu cinste de tek tür olarak Ginkgo biloba bulunmaktadır. Geçmişte Spermatophyta veya Pinophyta bölümlerine yerleştirilmişse de bugün yukarıda belirtilen tanımların daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biridir. Ginkgo biloba, açık tohumlular (gymnospermae) olarak anılan, başka bir deyişle tohumları bir meyve tarafından koruma altında olmayan bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yonca</span> bitki türü

Yonca, baklagiller (Fabaceae) familyasından uzun yıllar yaşayan, gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türü.

<span class="mw-page-title-main">Ciğer otları</span>

Ciğer otları, Hepaticae ya da Marchantiophyta; bitkiler alemininin bir şubesi ya da karayosunları şubesinin bir sınıfı.

Organ, biyolojide belirli bir görevi veya görevler bütününü yapan doku grubudur. Bazı organlar kendilerini farklı yollarda yenileyebilir. Birlikte çalışan organlar sistemleri oluşturur. Organ Latince organum sözcüğünden türemiştir. Organın Türkçe eş anlamlısı olarak örgen ve kılgan sözcükleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eşeyli üreme</span> iki canlı organizma arasında genetik malzemelerin birleştirilmesi suretiyle yeni bir canlının oluşması

Eşeyli üreme, iki canlı organizma arasında genetik malzemelerin birleştirilmesi suretiyle yeni bir canlının oluşması olayıdır. Burada iki ana süreç vardır: kromozom sayısını yarıya indiren mayoz bölünme ile iki gametin birleştiği ve eski kromozom sayılarına ulaştığı döllenmedir. Mayoz bölünme sırasında, her bir çiftin kromozomları, homolog rekombinasyon elde etmek için krossing over yoluyla parça değişimi yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Kara yosunları</span>

Kara yosunları (Bryophyta), ciğer otları, boynuz otları ve yapraklı kara yosunlarını kapsayan bitkiler bölümü.

Yapraklı kara yosunları (Bryopsida), Bryophyta bölümünün bir sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel organ</span> canlı vücudunun "cinsel üreme" ile ilgili olan organları ve bölümleri

Cinsel organ veya üreme organı, bir hayvan vücudunun cinsel üreme ile ilgili herhangi bir parçasıdır. Üreme organları birlikte üreme sistemini oluşturur. Erkekte testis ve dişilerde yumurtalık, birincil cinsel organlar olarak adlandırılır. Kalan kısımlar ise ikincil cinsel organlardır ve bunlar, dış cinsel organlar ve iç cinsel organlar içinde yer alır. Yosunlar, eğrelti otları ve bazı benzer bitkiler, gametofitin bir parçası olan üreme organları için gametangia'ya sahiptir. Çiçekli bitkilerin çiçekleri polen ve yumurta hücreleri üretir ancak cinsel organlarının kendileri polen ve ovül içindeki gametofitlerin içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Üreme</span> Bir veya daha fazla ana organizmadan yeni organizmaların üretildiği biyolojik süreç

Üreme, çoğalma olarak da bilinir, bir canlının neslini devam ettirmesi olayı. Büyüme ve gelişmesini tamamlayan her canlı üreme yeteneğine sahip olur. Üreme yeteneğine sahip canlılar kendilerine benzer bireyler oluştururlar ve bu sayede nesillerini devam ettirmiş olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kara kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Karakavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından ana vatanı Avrupa, güneybatı ve Orta Asya olan ve Türkiye'de doğal olarak bulunan bir kavak türü.

<span class="mw-page-title-main">Andız</span>

Andız ya da andız ağacı, servigiller (Cupressaceae) familyasından, 10–15 m boyunda, Juniperus seksiyonunun Caryocedrus alt seksiyonundan ardıç türü. Doğu Akdeniz bölgesinde, güney Yunanistan, güney Türkiye, Batı Suriye ve Lübnan’da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda dağılım gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Gnetales</span>

Gnetales Gnetopsida sınıfına bağlı bir bitki takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sporla üreme</span>

Spor, döllenme özelliğinde olmayan, monoploit bir üreme hücresidir. Ancak her spor, başka bir hücre ile birleşmeden, tek başına yeni bir organizma oluşturabilir. Sporların dış yüzeyinde bulunan bir örtü, onları çevrenin olumsuz şartlarından koruma özelliği kazandırır. Uygun koşullara düşen her spordan, monoploit bir döl oluşur. Bazı tek hücrelilerde, mantarlarda, su yosunlarında, kara yosunu ve eğrelti otu gibi yerleşik bitkilerde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Limoniidae</span>

Limoniidae, çift kanatlılar (Diptera) takımından böcek familyası.

<span class="mw-page-title-main">Gövde (botanik)</span> damarlı bir bitkinin yapısal ekseni

Gövde, bir vasküler bitkinin iki ana yapısal ekseninden biridir, diğeri ise kök'tür. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri destekler, ksilem ve floemde kökler ve sürgünler arasında su ve çözünmüş maddeleri taşır, besin maddelerini depolar ve yeni canlı doku üretir. Gövde normalde düğümlere ve ara düğümlere ayrılır:

<span class="mw-page-title-main">Bitkilerin evrimi</span> bitkilerin kökeni ve tarihi

Bitkilerin evrimi, yaklaşık 500 milyon yıllık bir süreçtir. Siyanobakteriler milyarlarca yıl boyunca, sualtındaki kolonilerinde kalarak, baskın fotosentetik yaşam formu oldu. 1,6 milyar yıldan fazla süre önce, ikinci bir fotosentetik organizmalar grubu belirdi: Algler. Algler ökaryottur; yani hücrelerinin içinde "organel" adı verilen özelleşmiş yapılar vardır. Kloroplast adı verilen organel, tüm alglerde ve kara bitkilerinde bulunur. Hücrede fotosentezin gerçekleştiği yer bu organeldir. Kara bitkilerinin ilk ataları, yaklaşık 500 milyon yıl önce Charophyceae adlı yeşil alglerden evrimleşmişlerdir.

Botanik sözlüğü