İçeriğe atla

Polonya kabileleri

Polonyalı kabilelerin yaklaşık konumlarını gösteren harita

"Polonya kabileleri" bazen, Piast hanedanlığı tarafından Polonya devletinin oluşmasında Polonya haline gelen bölgelerde, 6. yüzyılın ortalarından yaşamış Batı Slav Lekhitlerinin kabilelerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yaşadıkları bölge, Dük I.Mieszko tarafından yaratılan ve 10. yüzyılın sonunda genişleyen, 11. yüzyılın başında Kral I.Bolesław'ın fetihleriyle daha da genişleyen ilk Polonya devletinin bir parçası halini almıştır.

MS 850 civarında Bavyera Coğrafyacısı (orta-doğu Avrupa'da kabilelerin bir listesini içeren metin) tarafından bir halk listesi yazıldı. Listede yer almayan Lekhitic konuşan batı Polonya, Nestor'un ifadesine göre Pomeranyanlar ve Mazovyanlardan sonra tanınmıştır.

Bölgede en önemli kabileler; Batı Polanslar, Mazovyanlar, Vistulanlar, Silezyalılar ve Pomeranyanlardı.[1] Bu beş kabile "temel olarak ortak kültürü ve dili paylaştılar ve birbirleriyle Cermen kabilelerinden çok daha yakından ilgilendiler."[2]

Etnonim

"Polonya" adı en güçlü kabilelerden - Batı Polans isminden türetilmiştir . Onların adı da kutup - alan kelimesinden türemiştir. Ayrıca Doğu Avrupa'daki Dinyeper Nehri bölgesinde yaşayan belki de ilgisiz bir Doğu Slav kabilesi olan Doğu Polans için de kullanılmıştır.

Din

Polonyalı kabileler çoktanrıcı putperestlerdi ve her biri yıldırım tanrısı Perun gibi Erken Slavlar için yaşamın farklı ama aynı derecede önemli bir yönünü temsil eden çok sayıda tanrının bir panteonuna ibadet ettiler. Dinlerinin gerçekte nasıl olduğu hakkında çok az şey biliniyor, ancak Slav ülkelerinin folklorunda hayatta kalan sınırlı arkeolojik kanıtlar ve pagan inançlarının kalıntıları, Polonyalı kabilelerin inancı ile önde gelen diğer Erken Orta Çağ Slav toplumlarının inançları arasında birçok benzerlik gösteriyor. tarihçiler, tüm Slav dalları arasında ortak bir Slav mitolojisinin var olduğuna inanıyorlar.

Organizasyon

Kabileler akrabalık grupları temelinde örgütlendi. Bir kabilenin toprakları, bir grup komşu yerleşim yeri oluşturan opollere ayrıldı.

Belirli bir kabilenin çoğu üyesi genellikle köylülerdi, ancak küçük bir grup aristokratta (nobiles veya potentiores) mevcuttu.

Kabileler

Aşağıdakiler, Polonya devletinin başlangıcında, Orta Çağ'ın başlarında Polonya topraklarında yaşayan Polonya kabilelerinin listesidir. Temelde ortak kültürü ve dili paylaştılar ve birlikte günümüz Polonya etnik kökenini ve Polonya kültürünü oluşturdular. Bu sürece, akraba kökenli ve ortak kökenli dillerden oluşan çeşitli etnik toplulukların tek bir toplulukta birleştiği etnik konsolidasyon denir.[3]

Aşağıdaki Slav kabileleri Polonya kabileleri olarak kabul edilir:

  • Polans
  • Pomeranians
    • Pyrzyczanie
    • Wolinianie
  • Goplans
  • Lendians
  • Masovians
  • Vistulans
  • Silesia'lı
    • Bieżuńczanie
    • Bobrzanie
    • Dziadoszanie
    • Golęszyce
    • Lubuszanie
    • Opolanie
    • Ślężanie
    • Trzebowianie

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Raymond Breton, National Survival in Dependent Societies: Social Change in Canada and Poland, McGill-Queen's Press - MQUP, 1990, p. 106,0-88629-127-5 Google Books 18 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ John Blacking, Anna Czekanowska, Polish Folk Music: Slavonic Heritage - Polish Tradition - Contemporary Trends, Cambridge University Press, 2006, p. 3, 0-521-02797-7 Google Books 19 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Regina E. Holloman, Serghei A. Arutiunov, Perspectives on Ethnicity, Walter de Gruyter 1978, p. 391, 311080770X, 9783110807707 Google Books 20 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Slavlar</span> Avrupa kökenli bazı etnik toplulukların ortak adı

Slavlar veya İslavlar, Avrupa'da yaşayan en kalabalık etnik topluluk. Daha çok Avrupa'nın doğusunda ve güneydoğusunda yaşarlar. Ayrıca Asya'nın kuzey kesimlerinde de yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Bulgarlar</span> Güney Slav etnik grubu

Bulgarlar, Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 6,5 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kavimler Göçü</span> İlk XIX. yüzyıl Alman tarihyazımında ortaya atılan ve Avrupada 375-568 arasındaki büyük istilalar ve göçlerin tümüne verilen isim

Kavimler Göçü, MS 350-800 yılları arasında Avrupa'ya yapılan şiddetli insan göçüdür. İlk dönem ve ikinci dönem olarak ikiye ayrılmaktadır. İlk dönemki kavimler göçü Batı Roma İmparatorluğu ve Hunlar arasındaki yoğun sınır değişikliklerini kapsar. İkinci dönem kavimler göçüyse ilk dönemkinin devamı niteliğindedir. İlk gelen göçmenler Hunlar, Slavlar, Ön Bulgarlar, Alanlar tarafından Batı'ya doğru sürülen Gotlar, Anglo-Saksonlar, Vandallar ve Franklar gibi Cermen kabileleriydi. İkinci dönem göçleri de Kuzey Afrika, Anadolu ve Avrupa'da derin değişimlere sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya tarihi</span>

Almanya tarihi, Cermenlerin ilk olarak Roma İmparatorluğu döneminde devlet kurmalarıyla başlar. Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu dönemiyle 1806 yılına kadar devam eder. Bu dönemde ulaştığı en geniş sınırlar günümüzdeki Almanya, Avusturya, Slovenya, İsviçre, Çekya, Polonya'nın batısı, Hollanda, doğu Fransa ve kuzey İtalya'yı kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Slavları</span>

Doğu Slavları Eski Doğu Slavca kökenli Doğu Slav dillerini konuşan etnik gruplara verilen addır. 9. yüzyılda Kiev Knezliği’ni oluşturan Doğu Slavları günümüzdeki Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Ruslar ve Rusinlerin ataları olarak kabul edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Lehistan Krallığı</span> Wikimedia netleştirme sayfası

Lehistan Krallığı veya Polonya Krallığı, günümüzdeki Polonyalıların atalarının Orta Çağ'da kurduğu bir devlettir. Bu krallığın başlangıç tarihi olarak 18 Nisan 1025 tarihinde Lehistan dükü I. Bolesław'ın Gniezno Katedrali'nde taç giyerek kendini kral ilan etmesi verilmektedir. 1385 yılında Lehistan'ın başına Litvan Jagiellon Hanedanı geçerek her iki devleti de birlikte yönetmeye başlamışlar, 1569 yılından sonra ise Lehistan ve Litvanya ülkeleri resmen tek bayrak altında birleşerek Lehistan-Litvanya Birliği'ni kurmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranya</span> Orta Avrupada Baltık Denizinin güney kıyısındaki tarihi bölge

Pomeranya, güney Baltık kıyılarında; Polonya'nın batısını ve Almanya'nın doğusunu kapsayan alana verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Volhinya</span>

Volhinya, Volinya ya da Volin, Ukrayna'nın batısında, Galiçya ve Podolya'nın kuzeyinde, Pripyat ve Batı Bug ırmakları arasında yer alan tarihi bölge. Avrupa'nın en eski Slav yerleşim alanlarından biri olan bölge günümüzde Ukrayna sınırları içinde yer alan Volin, Rivne, Jitomir ve Ternopil illeri ile Polonya'nın Chelm kentini içine almaktadır. Lutsk, Kovel, Kremenets, Volodymyr-Volynskyi ve Starokostiantyniv kentleri de bölge sınırları içinde bulunmuştur. Trochenbrod ve Lozisht gibi birçok Musevi köyü de bölgenin temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Araplaşma</span> Arap olmayan bir bölgenin fethi ile nüfusta Arap etkisinin artması

Araplaşma, Arap olmayan bir bölgenin fethi ile Arap olmayan nüfusta Arap etkisinin artmasını, Arap dilinin, kültürünün, kimliğinin kademeli olarak benimsenmesini tarif eder. İslam dini ve bunlarla ilişkili olarak İslam'a dayanan sosyo-politik düzen ile Arapça bir kitap olan Kur'an Araplaşmada merkezi bir rol oynamıştır. Ve Bu, genellikle fethedilen topraklarda İslamileştirme ile beraber ilerlemiştir. Genel olarak, Arap orijinli unsurlar, fethedilen medeniyetlerden oluşan çeşitli unsurlarla çeşitli şekillerde birleşti. Araplaştırma; Irak, Suriye, Sudan, Moritanya, Cezayir ve Libya'daki Arap milliyetçisi rejimler tarafından Arap yerleşimlerini genişletme, Arap dışındaki azınlıkların sınır dışı edilmeleri ve Arap olmayan nüfusta Arap kimlik ve kültürünün uygulanmasını, özellikle eğitimde Arapça olmayan anadillere izin vermemek gibi yöntemler ile modern çağlarda da devam etti.

Aşağıda Orta Çağ'da 1500 öncesinde kayıtlara geçmiş Slav kavimleri listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Slav dilleri</span>

Doğu Slav dilleri, Slav dillerinin üç bölgesel alt grubundan birini oluşturan ve günümüzde Doğu Avrupa, Kuzey Asya ve Kafkasya'da konuşulan diller. Doğu Slav dilleri, Batı ve Güney Slav gruplarından çok daha fazla konuşmacıya sahiptir. Modern Doğu Slav dillerini Belarusça, Rusça ve Ukraynaca oluşturur; Rusince ise bazen ayrı bir dil, bazen de bir Ukraynaca lehçesi olarak kabul edilir.

Tarih öncesi dönemde Polonya bölgesi, günümüz Polonya topraklarında Homo türlerinin ilk ortaya çıkışından, yaklaşık 500.000 yıllık bir zaman dilimi olan MS 10. yüzyılda Polonya devletinin kurulmasına kadar izlenebilir.

Bu zaman diliminde Polonya tarihi, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar olan bir binyılyı kapsar.Genellikle Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılışından sonraki döneme tekabül eder.

<span class="mw-page-title-main">Batı Slavları</span>

Batı Slavları Slav halklarının Batı Slav dillerini konuşan bir alt grubudur. 7. yüzyılda ortak Slav topluluğundan ayrıldılar ve 8. ve 9. yüzyıllarda Orta Avrupa'da bağımsız devletler kurdular. Batı Slav dilleri 10-14. yüzyıllar arasında tarihsel olarak kanıtlanmış biçimlerine dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Makedon milliyetçiliği</span>

Makedon milliyetçiliği, ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Makedonya bölgesinin özerkliğini Osmanlı İmparatorluğu'ndan almaya çalışan ayrılıkçılar arasında oluşan etnik Makedonlar arasındaki milliyetçi fikir ve kavramların genel bir adıdır. Fikir, 20. yüzyılın başlarında, Makedonya Slavları arasında etnik milliyetçiliğin ilk ifadeleriyle birlikte gelişti. Ayrı Makedon milleti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Yugoslavya'nın bir parçası olarak "Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti"nin kurulmasıyla tanındı. Daha sonra Makedon tarih yazımı, Orta Çağ'dan 20. yy'a kadar süregelen olayları anlatırken etnik Makedonlar ile Bulgar figürleri arasında tarihi bağlar kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Jan Ludwik Popławski</span>

Jan Ludwik Popławski, Polonyalı bir gazeteci, yazar, politikacı ve sağcı Ulusal Demokrasi hareketinin baş aktivistlerinden ve ideologlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Drang Nach Osten</span>

Drang Nach Osten, Almanya'yı Orta ve Doğu Avrupa'nın Slav topraklarına genişletmek isteyen 19. yüzyıl Alman milliyetçiliğinin adıydı. Bazı tarihsel söylemlerde Drang nach Osten, Orta ve Doğu Avrupa'daki tarihi Alman yerleşimini, Orta Çağ Töton Şövalyeleri gibi askeri seferleri ve ve Nazizmin Lebensraum kavramını uygulayanlar gibi modern Alman devletlerinin savaşını ve Almanlaştırma politikalarını birleştirir.