İçeriğe atla

Polonya Ulusal Muhafızları

Juliusz Kossak'ın kaleminden Ulusal Muhafız mensubu

Polonya Ulusal Muhafızları, Nisan-Kasım 1848'de Avusturya'nın Lviv kentinde faaliyet gösteren Polonyalı milliyetçi bir askeri örgüttür. Polonyalı gönüllülerden oluşuyordu ve Lviv Ulusal Konseyi tarafından yönetiliyordu. Galiçya'daki devrimci olaylarda, özellikle 1-2 Kasım Lviv Ayaklanmasında yer aldı.

Genel bilgiler

Polonya Ulusal Muhafızları, 1848 Mart Ayaklanmasından sonra kuruldu. Mart Ayaklanmasından sonra Avusturya hükûmeti demokratik özgürlükler ilan etti, bölgelerin kendilerini savunmak için kendi "Ulusal Muhafız" birimlerini oluşturmasına izin verdi ve ilk İmparatorluk Reichstag'ına seçimleri ilan etti. 13 Nisan'da Polonyalılar, Lviv'de gelecekteki Polonya hükûmeti olacak olan Lviv Ulusal Konseyi'nin kurulduğunu duyurdular ve aynı zamanda Polonya bölge konseylerini oluşturmak ve Ulusal Muhafızları oluşturmak için yola çıktılar.[1]

Aynı yılın Nisan ayında Krakow'daki Ulusal Muhafızlar Avusturya ordusuyla çatıştı. Lviv'de, muhafız General Józef Bonaventura Zaluski komutasındaki 2.000 gönüllü bulunuyordu. İstifasından sonra, muhafız, Albay Roman Vibranovsky tarafından yönetildi.[2][3]

1848 sonbaharında, Habsburg İmparatorluğu'nda devrimci hareket yoğunlaştı. Devrimci hareketin merkezi, bağımsızlığını ilan eden Macaristan'dı. Macarların isyanı kısa süre sonra Lviv'e sıçradı. Lviv ayaklanması için hazırlıklar, Polonya Ulusal Muhafız birimlerine dayanan Lviv Ulusal Konseyi üyeleriyle başladı. Ancak bu fikir Polonya çevrelerinde bile oybirliği ile destek görmedi. Yüksek Ruten Konseyi Polonyalılarla birlikte hareket etmeyi açıkça reddetti.

Ayaklanma sırasında Lviv Belediye Binası yangını

Ayaklanma sırasında Lviv Belediye Binası yangını

Ekim ayının sonunda, Polonya Ulusal Muhafız birlikleri ile Avusturya birlikleri arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. Avusturyalılar 1 Kasım'da Lviv'in en önemli noktalarını ele geçirince isyan büyüdü. Radikal öğrenciler, Rutenliler ve kasabalılar Polonyalılara katıldı ve sokaklarda barikatlar kurulmaya başlandı. Avusturya birlikleri çevredeki tepelere toplar yerleştirdi ve 2 Kasım'da şehir merkezine topçu ateşi açtı. Belediye binası, üniversite ve kütüphanesi, tiyatrosu, politeknik akademisi hasar gördü; insan kayıpları yüzden fazla ölü ve yaralıya ulaştı; şehirde yangın çıktı. Bu nedenle, gün ortasında isyancılar direnmeyi bıraktı. Lviv Ulusal Konseyi aktivistleri bir teslim belgesini imzaladılar. Yüzlerce isyancı tutuklandı ve saha mahkemelerine götürüldü. Polonya Ulusal Muhafızları dağıtıldı ve tüm gazeteler (hükûmet gazeteleri hariç) kapatıldı. Lviv Ulusal Konseyi ve Yüksek Ruten Konseyi de dahil olmak üzere tüm siyasi örgütlerin faaliyetleri yasaklandı.

Kaynakça

  1. ^ http://ukrmap.su/uk-uh9/1038.html 25 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. § 15. Революція 1848—1849 рр. в Австрійській імперії та український національно-визвольний рух
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1848 Devrimleri</span>

1848 Devrimleri veya bazı ülkelerdeki kullanımıyla Halkların Baharı, 1848'den 1849'a kadar bir yıldan fazla bir süre boyunca Avrupa çapında gerçekleşen bir dizi devrimdir. Avrupa tarihinde bugüne kadarki en yaygın devrimci dalga olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ocak Ayaklanması</span>

Ocak Ayaklanması, Polonya'daki Rus yönetimine karşı düzenlenen ayaklanma (1863-1864). Başarısızlıkla sonuçlanmış ve Rusların Polonya üzerindeki denetiminin daha da güçlenmesine yol açmıştır.

1830 Devrimleri, Avrupa'da 1830'da gerçekleşen devrimci bir dalgaydı. İki “ romantik milliyetçi ” devrimi içeriyordu : Hollanda Birleşik Krallığı'ndaki Belçika Devrimi ve Fransa'daki Temmuz Devrimi ile birlikte Polonya, İtalyan devletleri Kongresi'ndeki devrimler. Portekiz ve İsviçre bunu on sekiz yıl sonra, 1848 Devrimleri olarak bilinen çok daha güçlü bir başka devrim dalgası izledi.

<span class="mw-page-title-main">1848 Macar Devrimi</span>

1848 Macar Devrimi, Macaristan'da 1848-1849 Macar Devrimi ve Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinir. 1848'deki birçok Avrupa Devriminden birisi ve 1848'de Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır. Devrim başarısız olmasına rağmen, Macaristan'ın modern tarihindeki en önemli olaylardan biridir ve modern Macar ulusal kimliğinin temel taşını oluşturur. Devrimin patlak vermesinin yıldönümü olan 15 Mart, Macaristan'ın üç ulusal bayramından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Devrimci İsyan Ordusu</span>

Ukrayna Devrimci İsyan Ordusu, Mahnovistler ya da Kara Ordu, Nestor Mahno, Simon Karetnik ve Fedir Shchus gibi önde gelen komutanlarca yönetilen anarşist, anarko-komünist, Mahnovist hareket. Ordunun amacı "Bağımsız Sovyetler" ve "Liberter Komünler" kurmaktır. Hükumetsiz (anarşist) kontrolü altındaki yerler olan Özgür Bölge'de de bunu yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Beş günlük Milan</span>

Beş günlük Milano, İtalya'da 1848 devrimleri sırasında İtalya'nın kuzeyinde bulunan Milano'da gerçekleşen olaylar için kullanılır. 18 Mart 1848 yılında İtalyalı isyancılar Milano'nun sokaklarına barikat kurup yarımadadaki direnişi buraya taşıdı. Direnişçiler, Mareşal Radetzky komutasındaki Avusturyalı askerler ile 5 gün süren savaşa tutuştu.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya'daki Polonyalı siyasi sürgünlerin ayaklanması</span>

Sibirya Ayaklanması, veya Baykal İsyanı, 24 Haziran 1866 tarihinde Polonya'daki direniş hareketine katıldıkları için Sibirya'ya sürgün edilen yaklaşık 700 kişilik bir grupun 4 gün sürecek olan ayaklanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İlinden İsyanı</span>

İlinden İsyanı veya İlinden-Başkalaşım İsyanı Ağustos-Kasım 1903 tarihleri arasında Makedonya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İç Makedon Devrimci Örgütü tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Tomasz Arciszewski</span>

Tomasz Stefan Arciszewski, Polonya Sosyalist Partisi üyesi ve 1944-1947 yılları arasında Londra'da sürgünde bulunan Polonya hükûmetinin Başbakanı olarak hükûmetin Batılı güçlerin tanınmasını kaybettiği dönemde başkanlık yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Volhinya ve Doğu Galiçya'da Polonyalı Katliamları</span>

Volhinya ve Doğu Galiçya'da Polonyalı Katliamları veya kısaca Volhinya Katliamı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yapan milliyetçi Ukrayna İsyan Ordusu'nun etnik Polonyalı sivil halka yönelik soykırım hareketi. Volin'deki katliam daha ziyade Polonya asıllılara yönelik olmasına karşın diğer etnik gruplar da bu katliamdan nasibini aldı. 1939 Mart ayında, önce Polonya kontrolü altındaki topraklarda Nazilerce başlatılan katliam, Nazilerin Ukrayna'ya girmesiyle buradaki milliyetçi isyan ordusu tarafından devam ettirildi. Katliamlar Sovyetler Birliği tarafından kurtarılan Polonya'nın 1943 Temmuz'unda karşı harekât yapmasıyla sona erdi. Polonya hükûmeti bu olayları soykırım olarak nitelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna İsyan Ordusu</span>

Ukrayna İsyan Ordusu -Bağımsız Ukrayna fikri ile kurulan aşırı milliyetçi silahlı oluşum. Ukrayna'da II.Dünya Savaşı sırasında Nazilerin desteği ile örgütlenen ve ülkedeki tüm etnik gruplara karşı katliam ve kıyım hareketlerine girişen milliyetçi oluşum. Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü'nün askeri kanadıdır. Ekim 1942'de teşkilatlanan oluşum özellikle II. Dünya Savaşı zamanı oldukça aktif rol oynayıp,1943'te Ukrayna Reich Komiserliği'yle birlikte Ruslara, Polonyalılara, Yahudilere ve diğer etnik azınlıklara karşı çeşitli katliam ve kıyım hareketlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya tarihi (1795-1918)</span>

1795-1918 yılları arasındaki Polonya Tarihi, Polonya'nın bağımsızlığını tamamen kaybettiği ve Prusya, Avusturya İmparatorluğu ve Rusya arasında bölündüğü dönemdir. 1795'te, Polonya, 18. yüzyılda gerçekleşen üç bölünmenin üçüncüsü ve sonuncusu gerçekleşti ve Polonya-Litvanya Birliği tamamen ortadan kalktı. Bununla birlikte, hem Polonya'da hem de Polonya'nın dışında yaşanan olaylar, 19. yüzyıl boyunca Polonya bağımsızlığının yeniden tesis edilmesi umutlarını canlı tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Ruten Konseyi</span>

Yüksek Ruten Konseyi, Galiçya'daki ilk Ukraynalı siyasi örgüttü. 2 Mayıs 1848'de Avusturya İmparatorluğu'ndaki devrim sırasında Ukrayna nüfusunun haklarını korumak için Lviv'de kuruldu.

Ruten Dağ Tüfekçileri Taburu, Avusturya Ordusunun Avusturya'ya karşı isyan başlatan Macarlara karşı 1849'da Karpat geçişlerini kontrol altına alabilmek amacıyla oluşturduğu gönüllü Ukrayna taburudur. XIX yüzyıldaki son Ukrayna askeri oluşumu olarak kabul edilir.

Lviv Ulusal Konseyi veya Merkez Ulusal Konseyi, Ulusal Komite üyelerinin girişimiyle 1848 Devrimleri sırasında Avusturya'nın Lviv'de kurulan ve Galiçya'da faaliyet gösteren Leh milliyetçi ve demokratik bir sivil toplum örgütüdür. İktidarı ele geçirmek için Galiçya'daki tüm konseylerin faaliyetlerini koordine etmeye çalışan Konsey, Galiçya'daki devrimci olaylarda aktif rol aldı.