İçeriğe atla

Polonya Dış İstihbarat Teşkilatı

Dış İstihbarat Teşkilatı
AW
Kazakça«Сырбар» сыртқы барлау қызметі
Resmi belirtkesi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi29 Haziran 2002
Önceki kurum
  • Polonya Devlet Koruma Dairesi
Türüİstihbarat teşkilatı
BağlılığıPolonya Hükümeti
AdresVarşova
Yönetici(ler)
Web sitesiaw.gov.pl

Polonya Dış İstihbarat Teşkilatı (Lehçe söyleniş: aˈɡɛnt͡sja vɨˈvʲadu; Agencja Wywiadu, Dış İstihbarat Ajansı) veya AW Polonya Cumhuriyeti'nin yurt dışında kamu ile ilgili gizli bilgi toplanmasında görevli bir Polonya istihbarat teşkilatıdır. Bu reformlarla ve İstihbarat Ajansı olarak (AW) İç Güvenlik Ajansı (ABW) ve Devlet Koruma Dairesi olarak bir bölünmeyle 2002 yılında kuruldu.

Dış İstihbarat Ajansı geçerli Başkanı Tuğgeneral Maciej Hunia'dır (d. 1961).[1]

Görev

İstihbarat ajansı genellikle Polonya Cumhuriyeti toprakları dışında etkinlik göstermektedir. Polonya Cumhuriyeti sınırları içinde etkinlik, özellikle devletin sınırları dışında etkinliklerle ilgili olarak, sadece sınırlı bir kapsamda gerçekleştirilebilmektedir. Dış İstihbarat Dairesi görevleri şunlardır:

  • Edinim, çözümleme, işleme ve güvenlik ve hem Polonya Cumhuriyeti'nin uluslararası pozisyonuna önemli ölçüde, hem de ekonomik potansiyeli olabilir bilgiler yönlendirme;
  • Tanıma ve güvenlik, savunma, bağımsızlık ve Polonya Cumhuriyeti bütünselliğinin dokunulmazlığı ile ilgili dış tehditlere karşı harekât;
  • Yabancı istihbarat servisleri ve diğer etkinliklerde Polonya Cumhuriyeti ve yetkililerini korumak, yabancı diplomatik görevlerini korumak, olumsuz olan Polonya Cumhuriyeti çıkarlarını etkileyebilecek durumlarda görev alma;
  • Polonya diplomatik görevleri ve diplomatik kılıfın konsoloslukları ile [kriptografi] iletişim korunmasını sağlamak;
  • Uluslararası terörizm, aşırıcılık ve uluslararası organize suç gruplarını tanımlamak;
  • Uluslararası silah ticareti, cephane ve patlayıcı maddeler, narkotik, psikotrop maddeler yanı sıra mal ve hizmetler, devletin güvenliğine yönelik teknolojiler ve stratejik öneme sahip hizmetler, bu kitle imha silahlarının yayılması ile ilgili tehditlerde uluslararası ticareti tanıyan ve taşıyıcılara karşı harekât;
  • Tanıma ve gerilimler, çatışmalar ve uluslararası devlet güvenliğine karşı uygulanan etkin krizler, yanı sıra bu tehditleri ortadan kaldırma amaçlı üstlenilen eylem bölgelerinde meydana gelen tehditleri analiz etmek;
  • Sinyal istihbaratını yürütmek;[2]

Yapı

Dış İstihbarat Ajansı aşağıdaki örgütsel birimleri içerir:

  1. Büro I
  2. Büro II
  3. Büro III
  4. Büro IV
  5. Büro V
  6. Büro VI
  7. Büro VII
  8. Büro VIII
  9. Çalışanlar Eğitim Merkezi
  10. Bağımsız Hukuk Birimi

Ancak, Dış İstihbarat Dairesi Başkanı kalıcı veya geçici karakterde (örneğin görev birimlerinin) birimlerini oluşturma veya atamada yetkilidir.[3]

Geçerli yönetim

  • Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanı: Tuğgeneral Maciej Hunia
  • Dış İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı: Albay Pawel Wozniak
  • Dış İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı: Yarbay Piotr Juszczak
  • Dış İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı: Albay Marek Stępień

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Brigadier General Maciej Hunia". 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2015. 
  2. ^ "Object of Activity and Tasks of the Foreign Intelligence Agency". 30 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2015. 
  3. ^ "Organizational structure of the Foreign Intelligence Agency". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">KGB</span> Sovyetler Birliğinin istihbarat ve gizli servisi

KGB, Devlet Güvenlik Komitesi, Sovyetler Birliği'nin istihbarat ve gizli servisidir. İlk olarak 1918 yılında Çeka adıyla kurulan teşkilat pek çok kez isim değişikliğine maruz kalmış ve son olarak 13 Mart 1954'te KGB adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Ajansı</span> Ajansın logosu diğer amerika merkezli teşkilatların logolarıyla aynı kartal figürünü kullanıyor

Ulusal Güvenlik Dairesi, kısaca NSA, ABD'nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı olduğu tahmin edilmektedir. Kriptoloji üzerine uzman olan bir teşkilattır. 4 Kasım 1952 tarihinde resmi olarak kurulmuştur. Yabancı ülkelerin iletişimlerini dinleyerek bilgi toplarlar. Ayrıca Amerikan hükûmetinin iletişimini yabancı teşkilatlardan korumak da onların görevidir.

Kaçakçılık, İstihbarat, Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı veya bilinen kısaltılmış adıyla KİHBİ, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak 20 Kasım 1981 tarihinde kurulmuş olan başkanlıktır. Başkanlık, Bakanlık düzeyinde görevlendirilen bir müsteşar yardımcılığına bağlı olarak; kaçakçılık ve kaçakçılık istihbaratının Türkiye Cumhuriyeti çapında planlanması, yönlendirilmesi, koordinasyonu ve istihbarat değerlendirilmesine göre yapılacak harekâtın sevk ile idaresinin yönetilmesi amacıyla kurulmuştur.

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dış İstihbarat Servisi (Ukrayna)</span>

Ukrayna Dış İstihbarat Servisi, siyasi, ekonomik, askeri, teknik, bilimsel ve teknik bilgi ve ekolojik alanlarda ve istihbarat faaliyetlerini yürütmekte bağımsız bir devlet organıdır, doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı'na bağlıdır.

Güney Afrika Gizli Servisi (SASS) Güney Afrika istihbarat teşkilatıdır. Şu anda, Devlet Güvenlik Ajansı Dış Şubesi olarak bilinir. Tüm askeri olmayan yabancı istihbarat için hizmet kendi içinde karşı istihbarattan sorumludur. Ayrıca, toplama, ilişkilendirilme, değerlendirme ve bu istihbarat analizi gerçekleştirmeden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS) karşı istihbarat, yabancı istihbarat ve siyasi güvenlikten sorumlu istihbarat kurumudur ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin güvenlik teşkilatıdır. Pekin'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na yakın bir merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik İstihbaratı (Bangladeş)</span> Bangladeş Halk Cumhuriyetinin başlıca istihbarat servisi

Yaygın olarak NSI olarak bilinen Ulusal Güvenlik İstihbaratı, Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nin başlıca istihbarat servisidir. NSI karargâhı Dakka, Bangladeş'te bulunmaktadır. NSI iç güvenlik, karşı istihbarat ve dış istihbarat alanındaki Bangladeş Hükûmeti'nin bir kuruluşudur. NSI Bangladeş istihbarat örgütleri arasında en büyüğüdür, diğerleri gibi Kuvvetler Genel Müdürlük İstihbaratı (DGFI), SB, CID, Ordu İstihbaratı ve Donanma İstihbaratı gibidir. Bu bağımsız bir uluslararası istihbarat kuruluşudur. Ajansın 19 ülkede 37 bürosu bulunmaktadır. NSI ayrıca Ortak Direktör/Müdür Yardımcısı veya Müdür Yardımcısı başkanlığında Bangladeş'in 64 ilçesi tümünde 64 bölgesel birimleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı</span>

Bosna-Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı, yaygın olarak BiH tarafından onun kısaltması OSA-OBA olarak tanınan BiH İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı, Bosna-Hersek birincil istihbarat kuruluşudur. Bu 2004 yılının Mart ayında Halkın Bosnalı Temsilciler Meclisi ve Evi tarafından 2004 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal İstihbarat Servisi (Güney Kore)</span> Güney Korenin istihbarat kuruluşu

Ulusal İstihbarat Servisi Güney Kore baş istihbarat kuruluşudur. Servis resmen Güney Kore İkinci Cumhuriyeti yerinden Ulusal Yeniden Yapılandırma Başkanı Park Chung-hee, askeri Yüksek Konseyi iktidarı sırasında, Kore Merkezi Haberalma Teşkilatı (KCIA) (중앙정보부) olarak 1961 yılında kuruldu. KCIA özgün görevleri denetlemek ve uluslararası iç istihbarat faaliyetleri ve askeri de dahil olmak üzere tüm devlet istihbarat örgütleri tarafından hem suç soruşturması ile hem de koordine edildi. Servisin geniş yetkileri etkin siyasete müdahale etmesine izin verdi.

Ulusal Değerlendirmeler Bürosu Yeni Zelanda'nın istihbarat ajanslarından biridir. 2010 yılında bugünkü durumuna değiştirildiği zaman eskiden Dış Değerlendirmeleri Bürosu olarak biliniyordu. Özellikle ulusal güvenlik konuları açısından, Yeni Zelanda'nın çıkarlarını ilgilendiren olaylara ve gelişmelere ilişkin Başbakanlık değerlendirmeleri, diğer Bakanlıklar, üst düzey yetkililer ve yurt dışında Yeni Zelanda'nın diplomatik görevlerini yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik ve İstihbarat Ajansı</span>

Güvenlik ve İstihbarat Ajansı Hırvatistan Cumhuriyeti Güvenlik ve İstihbarat Sistemi Yasası'nın onayıyla birleştirilerek 2006 yılında kurulan Hırvat güvenlik ve istihbarat servisleri olan eski karşı istihbarat ajansı (£) ve her ikisinin de yürürlükten kalkan İstihbarat Teşkilatıdır (OA).

<span class="mw-page-title-main">Bilgi ve Dış Güvenlik Ajansı</span>

Bilgi ve Dış Güvenlik Ajansı yaygın olarak AISE olarak bilinen ve eskiden SISMI olarak bilinen İtalya'nın dış istihbarat servisidir. İtalya dışında etkinlik gösteren örgüt başta HUMINT kullanımı yoluyla İtalya'nın bölgesel çıkarlarını korur. Diğer ülkelerdeki karşıtları MI6, CIA ve DGSE'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal İstihbarat Teşkilatı (Şili)</span>

Ulusal İstihbarat Teşkilatı Şili Ulusal Hükûmeti istihbarat kuruluşudur. 2004 yılında oluşturulan kurumun görevi, eşgüdüm ve istihbarat üzerine Başkan'a tavsiyelerde bulunmaktır. Onun şimdiki direktörü Gonzalo Yuseff Quiroz olmaktadır. Bir önceki direktörü Gustavo Villalobos'da Kamu Güvenliği ve Bilgi Müdürlüğü'nün son yöneticisiydi. ANI bütçesi yaklaşık 4 milyon Amerikan dolarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî İstihbarat Genel Müdürlüğü (Vietnam)</span>

Tổng cục Tình báo veya Tổng cục 2 ya da TC2 Vietnam'ın bir istihbarat kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma ve Çözümleme Kanadı</span>

Araştırma ve Çözümleme Kanadı Hindistan'ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. Bu İstihbarat Bürosu tarafından üstlenilen istihbarat toplama boşluklarına maruz kalarak 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturuldu. Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükûmeti'ni ikna etmiştir. Böylece R&AW ilk Direktörü Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu</span> ABD İstihbarat Topluluğu

Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış ilişkilerini ve ulusal güvenliğini desteklemek amaçlı istihbarat faaliyetlerini yürütmek üzere ayrı ayrı ve birlikte çalışan 16 ayrı devlet kurumunun oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluğa üye örgütleri arasında istihbarat teşkilatları, askerî istihbarat ile federal yönetim bakanlıklarına bağlı sivil istihbarat ve analiz büroları bulunmaktadır. İstihbarat Topluluğu'nun başında doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na karşı sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İç Güvenlik Ajansı</span>

İç Güvenlik Ajansı, Polonya'nın iç güvenlik teşkilatıdır. Ajans, 29 Haziran 2002 tarihinde Devlet Koruma Ofisi'nin ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup terörizm, dış casusluk, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç, yolsuzluk ve ekonomik baskı dahil olmak üzere ülkenin iç güvenliğine yönelik tehditleri analiz etmek, raporlamak ve önlemekle sorumludur. Merkezi başkent Varşova'nın Mokotów semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı</span>

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA), Japonya'nın ulusal İstihbarat teşkilatıdır. 21 Temmuz 1952 tarihinde kurulmuş olup Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve Japon ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı iç güvenlik ve casuslukla görevlendirilmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.