İçeriğe atla

Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği

Koordinatlar: 39°54′00.7″K 32°51′39.1″D / 39.900194°K 32.860861°D / 39.900194; 32.860861
Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği
Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Ankarze
Polonya arması
Görevdeki
Radosław Sadowski
Resmî ikametAtatürk Bulvarı N°241
Kavaklıdere Mah.,
PK-20 06-650
Ankara, Türkiye
Oluşum1924
Websitesigov.pl/web/turcja

Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği (LehçeAmbasada Rzeczypospolitej Polskiej w Ankarze; "Polonya Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği"), Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan ve Polonya'ya ait olan bir büyükelçiliktir. Büyükelçilik binası Çankaya ilçesinde yer almaktadır.

Günümüzdeki büyükelçi Radosław Sadowski'dir.

Tarihçe

Türk Dışişleri Bakanlığı arşivleri, 1414'ten bu yana Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Polonyalı temsilcileri listelemektedir.[1] Parçalanma öncesi son Polonya büyükelçisi, görevini 1793'te gerçekleştirdi. İsyancı yetkilileri dört diplomat temsil ediyordu (Kasım ve Ocak ayaklanmalarında ikişer adet). İkinci Polonya Cumhuriyeti'nin ilk delegesi Witold Jodko 1920'de atandı.

1923'te İstanbul'daki Yüksek Liman'daki Polonya Hükûmeti Delegasyonu kapatıldı. Türkiye'nin yeni başkenti Ankara'da Polonya Büyükelçiliği Haziran 1924'te kuruldu. Geçiş döneminde sadece konsolosluk şubesi faaliyet gösterdi. 3 Mayıs 1927'de Türk hükûmetinin sağladığı arsaya Ankara'da temsilcilik binasının temeli atıldı. Polonya malikanesi tarzında 1929 yılında tamamlanan büyükelçilik binası, Varşova'daki Belvedere Sarayı'na gönderme yapıyor. Binanın yanındaki bahçe de Polonya tarzına sahiptir. Yeni başkentteki genel merkezin inşaatı büyük siyasi öneme sahipti. Türkiye'deki yeni hükûmetin kalıcılığına olan inancı vurguladı. O dönemde Fransa, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya'nın temsilcilikleri kiralık villalarda bulunuyordu çünkü bu ülkeler o dönemde kalıcı büyükelçilikler kurmayı düşünmüyorlardı.[2]

1930'da karşılıklı diplomatik ilişkiler büyükelçilik düzeyine çıkarıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Lista ambasadorów od 1414 roku (Lehçe) 26 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ Bartosz Rankowski: Historia ambasady RP w Ankarze (Lehçe) 11 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış temsilcilikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sadece Türkiye tarafından tanınmakta ve resmî diplomatik misyonları sadece Türkiye'de bulunmaktadır. KKTC'nin Türkiye'de bir büyükelçilik, bir başkonsolosluk ve iki konsolosluğu bulunmaktadır. Bunun dışındaki tüm dış misyonları temsilcilik sıfatı ile hizmet vermektedir. KKTC'nin çok sayıda ülkede fahri konsoloslukları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatik ilişkiler

Polonya-Türkiye ilişkileri, Polonya Cumhuriyeti ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki diplomatik temsilcilikler listesi , Türkiye'de diğer ülkelerin bulundurduğu diplomatik ve konsüler temsilciliklerin listesini içermektedir. Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73’ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti'nin diplomatik temsilcilikleri listesi</span>

Kıbrıs Cumhuriyeti 'nin diplomatik ilişkilerini yürüten dış temsilciliklerinin yer aldığı maddedir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nedeni ile bulunmamaktadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki diplomatik temsilcilikler listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan büyükelçilikler ve diğer temsilciliklerin listelendiği maddedir. Almanya ve Birleşik Krallık temsilciliklerinde vize başvuruları alınmaktadır. Almanya temsilciliği ayrıca Belçika, Danimarka, Hollanda, İzlanda, Lüksemburg, Norveç adına da vize başvurularını kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik temsilciliğidir. 28 Kasım 2022 tarihinden itibaren eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanından sonra ilk büyükelçisi İnal Batu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'de bulunan diplomatik temsilciliğidir. 1967 yılında Kıbrıs Türk Cemaat Bürosu, 1974 yılı itibarıyla Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Temsilciliği, 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti Temsilciliği, 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanının Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmasıyla birlikte Büyükelçilik olarak hizmet vermeye başladı.

Sefire Solmaz Ünaydın Türkiye'nin Stockholm, Varşova ve Tokyo büyükelçilikleri görevlerinde bulunan Türk diplomat. Solmaz, Filiz Dinçmen'den sonra Türkiye'nin ikinci kadın büyükelçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği</span> Washington, D.C.de büyükelçilik binası

Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diplomatik temsilciliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Poznań Ayaklanması</span> 28 Haziran 1956da Polonya Halk Cumhuriyetinin totaliter yönetimine karşı kitlesel eylem

Poznań Ayaklanması, 1956 Poznań ayaklanması yahut Poznań Haziranı, Polonya Halk Cumhuriyeti'nin totaliter yönetimine karşı vuku bulan ilk kitlesel protesto eylemi. Olaylar, Cegielski Fabrikaları işçilerinin 28 Haziran 1956 tarihinde, daha iyi çalışma ve yaşam koşulları talep etmek için düzenledikleri gösterilerle başladı ve çok kısa sürede sert ve kanlı bir biçimde bastırıldı.

Türkiye-Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cumhurieti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ikinci büyük ülkesi olan Ukrayna SSC arasındaki diplomatik ilişkiler idi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçiliği; bir Balkan ülkesi olan Bosna-Hersek'in, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan diplomatik temsilciliğidir. Elçilik binası Çankaya ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç'in Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

İsveç'in Ankara Büyükelçiliği; bir İskandinav ülkesi olan İsveç'in, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan büyükelçiliğidir. Elçilik binası Çankaya ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'daki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Polonya Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik elçilikler listesidir. Polonya'ta 96 elçilik bulunmaktadır, Filistin'in Polonya'ta bulunan temsilciliğinin büyükelçilik statüsü yoktur. Diğer ülkenin başka ülkede bulunan elçilikler üzerinden teması vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri</span>

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Polonya ilişkileri</span>

Çin-Polonya ilişkileri, Çin ile Polonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Polonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır. ÇHC'nin Varşova'da bir büyükelçiliği ve Gdańsk'ta bir başkonsolosluğu, Polonya'nın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay, Çengdu, Guangzhou ve Hong Kong şehirlerinde başkonsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, fahri konsolosluklar hariç Suriye'nin diplomatik temsilciliklerinin bir listesidir, fahri konsolosluklar dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Polonya ilişkileri</span>

Polonya Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de diplomatik ilişkiler kurdular. Polonya, Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Polonya-Litvanya Topluluğu'nun ve daha sonra Rus İmparatorluğu'nun bir parçası oldukları için her iki ülke de ortak bir sınırı paylaşıyor ve ortak tarihlere sahipler. İk ülkede Ekim 1945'te Birleşmiş Milletler'e asıl üyeler olarak katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği</span> Varşovada büyükelçilik binası

Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği, Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan ve Türkiye'ye ait olan bir büyükelçiliktir.