İçeriğe atla

Polo

Polo (Diğer adıyla: Çevgen), at üzerinde dörderli iki takım oyuncularının ellerindeki özel oyun sopalarıyla 10 cm çapındaki bir topa vurmalarıyla oynanan bir oyundur. Amaç rakip takımın kalesine gol atmaktır (topu menziline ulaştırmaktır).

Polo oyuncuları, Alex Pacheco.
Arjantin Polo Şampiyonası.

Biniciler atı sürerek bir küçük beyaz plastik veya ağaç topu uzun tutamaklı sopa yardımıyla rakip takımın kalesinden içeri atmaya çalışırlar. Geleneksel polo sporu 300 yarda (274,32 metre) uzunluğundaki çimen saha üzerinde oynanır.

Bir modern çeşidi arena polo olarak adlandırılır ve kapalı sahada veya daha çok açık havada oynanır. Burada oyun alanı daha küçük olup nadiren 100 yardayı (91.44 metre) geçer. Arena poloda sadece her bir takımda üç oyuncu vardır ve şişirilebilen deri top kullanılır. Arena polo maçı genellikle altışar dakikalık dört devre içerir (chukkas veya chukkers denir).

Diğer modern çeşidi buz polosudur. Bu oyun düz zeminde sıkıştırılmış buz üzerinde veya donmuş gölde oynanır. Her bir takım genellikle üç oyuncuya sahip olup, parlak renkli hafif plastik top tercih edilir. Diğer çeşitleri ise fil polo, bisiklet polo, Segway polo ve plaj polo'dur. Bu sporlar, takım kompozisyonları, kurallar ve oyun yetenekleri açısından ayrı sporlar olarak kabul edilirler.

Tarihi

Oyun ilk defa Pers ülkesi/İran'da MÖ 6. yüzyıl veya daha geç,[1] M.S. 1. yüzyılda oynanıldığı tahmin edilmektedir.[2] Polo, ilkin atlı süvarilerin ve genellikle kralın muhafızlarının veya diğer seçkin orduların eğitim oyunuydu. Savaşçı kabile üyeleri bu oyunu bir tarafta 100 er kişi olmak üzere oynuyorlardı. Bu bir minyatür savaştı.[3] MÖ 2000'lerden itibaren Orta Asya Türkleri arasında Çevgan olarak oynanan oyun zamanla tüm Asyada oynanır olmuştur. 1800'lü yıllarda İngilizlerin Hindistan yolculukları sırasında görmeleri sonrasında Avrupa'ya taşınmıştır. Zamanla İngiliz soyluları arasında yaygınlaşmış ve İngilizlerin millî bir oyunu haline gelmiştir.

Dünya polo durumu

Safevi Devleti'nde Çevgen minyatürü

Polo Dünya Kupası ilk defa 1987 yılında yapıldı. Zafer için adil bir şans vermek açısından takımların oyuncuları 14 kişi ile sınırlandı. En başarılı uluslar altı madalya ile Brezilya ve Arjantin olup, Almanya bu paya ulaşamadı. Oyunlar genellikle üç yıllık bir ara ile organize edilmektedir.

Turnuva Yıl Şehir Kazanan İkinci Üçüncü
I.1987Buenos Aires, Arjantin Arjantin Meksika Brezilya
II.1989Berlin, Almanya ABD İngiltere Arjantin
III.1992Santiago, Şili Arjantin Şili İngiltere
IV.1995St. Moritz, İsviçre Brezilya Arjantin Meksika
V.1998Santa Barbara, Amerika Birleşik Devletleri Arjantin Brezilya İngiltere
VI.2001Melbourne, Avustralya Brezilya Avustralya Arjantin
VII.2004Chantilly, Fransa Brezilya İngiltere Şili
VIII.2008Meksiko, Meksika Şili Brezilya Meksika
IX.2011Estancia Grande, Arjantin Arjantin Brezilya İtalya
X.2015Santiago, Şili Şili ABD Brezilya

Kaynakça

  1. ^ R. G. Goel, Veena Goel, Encyclopaedia of sports and games, Published by Vikas Pub. House, 1988, Excerpt from page 318: Persian Polo. Its birth place was Asia and authorities credit Persia with having devised it about 2000 BC..
  2. ^ Steve Craig, Sports and games of the ancients, Published by Greenwood Publishing Group, 2002, ISBN 0-313-31600-7, p. 157.
  3. ^ web | başlık=polo. (2007). In Encyclopædia Britannica. Retrieved 26 Nisan, 2007, from Encyclopaedia Britannica Online|url=http://www.britannica.com/eb/article-5832/polo 16 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Futbol</span> çim veya toprak zeminde, on birer oyuncudan oluşan iki taraf arasında topla oynanan takım sporu

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur.

<span class="mw-page-title-main">Basketbol</span> bir spor çeşidi, türü

Basketbol ya da Sepettopu, elle idare edilen bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalı. Profesyonel basketbolda beşer kişilik iki takım, yerden yüksekliği Avrupa standartlarına göre 3,05 metre olan ve pota adı verilen, yere paralel konumdaki bir çemberden topu geçirerek, rakibinden daha fazla sayı yapmak suretiyle, on ikişer, onar veya sekizer dakikalık dört periyottan oluşan maçı kazanmaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Voleybol</span> ortada file olmak üzere filenin batısında ve doğusunda iki takım olmak üzere oynanan bir spor dalı

Voleybol, file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde altı kişilik iki takım ile oynanan, voleybol topuna eller ve kollarla vurarak file üzerinden karşı tarafın oyun alanına gönderme ve yere değmesini sağlama esasına dayalı bir takım sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Hentbol</span> topla oynanan takım sporu

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Oyun süresi otuz dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür. Saha hentbolu, plaj hentbolu ve tekerlekli sandalye hentbolu türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Beyzbol</span>

Beyzbol, her biri dokuz oyuncudan oluşan iki takım arasında, sırayla vuruş ve saha çalışmasıyla oynanan bir sopa ve top sporudur. Oyun birkaç oyun boyunca gerçekleşir ve her oyun genellikle saha takımındaki atıcı olarak adlandırılan bir oyuncunun, vuruş yapan takımdaki vurucu adı verilen bir oyuncunun sopayla vurmaya çalıştığı bir topu fırlatmasıyla başlar. Vurucu takımın amacı, topu diğer takımın oyuncularından uzağa, oyun alanına vurarak, oyuncularının üsleri koşmasına izin vererek, dört üs etrafında saat yönünün tersine ilerlemelerini sağlayarak, koşuyu tamamlamaktadır. Savunma konumundaki karşı takımının amacı, vurucuların koşucu olmasını önlemek ve koşucuların üsler etrafında ilerlemesini engellemektir. Bir koşucu yasal olarak üslerin etrafında sırayla ilerlediğinde ve ana plakaya dokunduğunda bir koşu puanlanır.

<span class="mw-page-title-main">Buz hokeyi</span> buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyun

Buz hokeyi, buzun üzerinde iki takımla oynanan bir hokey sporu veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip buz pateni pisti'nde buz hokeyi sopası ile diski (pakı) kontrol etmeye çalışırlar. Oyuncular hokey diski'ni (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20'den fazla oyuncu vardır. Bir oyuncu kuralları ihlal ederse hakem ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. 26x56 mt. genişlikte bir alanda oynanır. 15 ya da 20 dakikalık üç devreden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Hokey</span> İki takım arasında bir ucu kıvrık sopalarla oynanan bir top oyunu

Hokey, iki takım arasında bir ucu kıvrık sopalarla oynanan bir top oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Kriket</span> on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla oynanan takım sporu

Kriket, on birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla, merkezinde 20 metre uzunluğunda dikdörtgen bir saha bulunan ovalimsi bir alanda oynanan takım sporu. Dikdörtgen sahanın bir ucunda yer alan atıcı durumundaki takımın oyuncusu topu, vurucu konumundaki takım oyuncusunun bulunduğu diğer uca doğru fırlatarak vurucunun arkasında bulunan kale benzeri düzeneğe (wicket) değdirmeye, vurucu ise gelen bu topun wicket'a değmesini engellemek için elindeki sopa yardımıyla topa vurmaya çalışır. Başarılı bir vuruşun ardından atıcı takım oyuncuları topu yakalamaya çalışırken, sahada yer alan vurucu da karşısındaki wicket'a doğru koşar. Top oyun alanı dışına çıkmadan yakalanırsa run adı verilen sayılardan bir, oyun alanı dışına çıkarsa dört, yere hiç değmeden oyun alanı dışına çıkarsa altı adet kazanır ve vurucu konumundayken en fazla sayıya ulaşmaya çalışır. Atıcı takım ise topu wicketlardan herhangi birine değdirerek, karşılanan topu yere değmeden yakalayarak veya bazı istisnai durumlarda vurucuları oyun dışında bırakmaya çalışır. Oyun dışında kalan oyuncu yerine başka bir oyuncu girerken, atıcı takım ise over adı verilen her altı atışta bir atıcısını değiştirmek zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kroket</span>

Kroket, ilk kez 18. yüzyılda Fransa'da oynanan ve 1850'lerde İngiltere'de yaygınlaşan bir açık hava oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Tekerlekli paten hokeyi</span> Top oyunu ve takım sporu

Tekerlekli paten hokeyi, iki takım arasında bir ucu kıvrık sopalarla oynanan bir top oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Bocce</span>

Bocce, demir bilyelerle oynanan bir oyun ve spor dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya futbolu</span>

Avustralya futbolu, aynı zamanda genellikle futbol ya da Aussie kuralları, günlük konuşma dilinde footy ve tarih bilimi dilinde Avustralasya futbolu ya da Viktorya futbolu olarak geçer, 2 takım ve 18 sporcu arasında açık havada geniş oval şekilli bir çim sahada oynanan bir futbol sporu.

Rounders, en az 6 en fazla 15 oyuncudan oluşan iki takımla oynanan ve takımların vuruş ve sayı turuyla sayı yapmasına dayanan bir spordur. Oyun en çok; Kanada, İngiltere, Galler ve İrlanda'da oynanır. İngiltere'deki Ulusal Rounders Birliği (NRA) ile İrlanda'daki Gal Atletik Birliği (GAA), iki farklı kurallar sistemi koysa da bazı kurallar kesişmektedir ve iki taraf arasında bir maç oynandığında ortak paydalar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bandy</span> Buz üzerinde raketle ve patenle oynanan top oyunu

Bandy, on birer oyuncudan oluşan 45 dakikalık 2 yarı boyunca küçük bir topu karşı kaleye sokmaya dayanan spordur. Buz hokeyi, çim hokeyi ve futboldan izler taşır. Oyuncuların "bandies" adı verilen eğimli sopaları vardır. Bandy oyuncuları iyi bir patenci olmanın yanında iyi top kullanma becerisine sahip olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gal futbolu</span>

Gal futbolu, Hurling'le beraber İrlanda'nın millî sporlarından biridir.Hem erkekler hem de kadınlar tarafından oynanan, sertlik ve hız açısından futbol ile ragbi arası bir oyundur. On beşer oyuncudan oluşan 2 takımdan oluşur. Takımların 15 kişiye kadar yedek oyuncu bulundurma hakları vardır. Fakat maç esnasında sadece 5 oyuncu değiştirebilirler. Gal futbolunun kökleri çok eskilere gider. Ama ilk kez bir sisteme oturtulması 1885 yılına denk gelir. Kısmen, İrlanda'nın "İngiliz" oyunları olan futbol ve ragbiyi reddetmesinden doğmuştur. Erkeklerin şehir takımlarının final karşılaşmaları televizyon'dan canlı verilir ve 80.000'e kadar izleyici çeker. Gal Atletik Birliği (GAA), 1884'te kurulmuştur. Temel işi Gal futbolu ve Hurling'tir. Oyunda kullanılan top görüntü olarak voleybol topuna benzese de yapılış tarzı ve bazı kullanılan maddeler farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Shinty</span>

Shinty, sopa ve topla oynan bir takım sporudur. Shinty oyunun ana vatanı Kuzey İskoçya'dır. En önde gelen shinty mücadelelerinden biri, 1896'dan bu yana oynanan Cammanachd Kupası adlı elemeli turnuvadır. Sadece I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında oynanmamıştır. Ayrıca İskoçya'da kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmış bir lig daha vardır. Bu iki bölümün kazananları ulusal şampiyonluğa ulaşmak için birbirleriyle play-off mücadelesi verirler. Oyunun idari yapısını teşkil eden Camanachd Federasyonu 1893'te kurulmuştur ve oyunu uluslararası bir spor hâline getirmek konusunda çaba göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Netbol</span> yedişer kişiden oluşan ve bir fileli çembere zıplayarak sayı atmayı hedefleyen top sporu

Netbol, yedişer kişiden oluşan ve bir fileli çembere zıplayarak sayı atmayı hedefleyen bir spordur. ABD'de basketbolun kadınlara yönelik bir sürümü olarak ortaya çıkan netbolun amacı, fileli çemberden topu karşı taraftan daha çok geçirmektir. Oyuncular topla ne koşabilir ne de topu çeşitli şekillerde sürebilir. Netbolun uluslararası organizasyonu olan Dünya Netbol Şampiyonası, 4 yılda bir düzenlenmektedir. Genellikle İngiliz Uluslar Topluluğu'nu oluşturan ülkelerde oynanan netbolun, 70'ten fazla ülkede 20 milyon oyuncusu vardır.

Eton Fives, iki veya beş kişiyle oynanan Rugby Fives'a benzer Büyük Britanya kökenli el-topu oyunu. Az bilinen bu top oyunu, genellikle iki erkek ya da iki kadından oluşan bu iki takım arasında; üç tarafı kapalı, sol tarafında bir destek bulunan, ön kısmının arka kısmından 15 cm. yüksek olduğu, alışılmışın dışında bir kortta oynanır. Oyuncular topa sadece elleriyle veya bilekleriyle vurabilirler ve topu ön duvarın yukarısına doğru vurmalıdırlar. Bu spor, Britanya dışında pek popüler değildir.

<span class="mw-page-title-main">Sualtı hokeyi</span> sualtı hokeyi (octopush)

Sualtı hokeyi iki takımın bir yüzme havuzunun altında birbirlerinin kalesine pakı göndererek gol atmak için mücadele ettiği, sporcuların birbirine temas etmeden oynadıkları bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet polosu</span>

Bisiklet polosu, bisikletçilerin at üzerinde oynanan poloyu ve bisikleti birleştirdikleri bir spordur. İki ila üç bisikletçiden oluşan takımların her biri, uzun bir sapa sahip bir sopayla topu karşı kaleye sürmeye çalışır. Topun gidişinin tekerleklerle kesilmesi de oyunun kuralları arasındadır.