İçeriğe atla

Poliya

Poliya Polyester Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
TipÖzel
EndüstriKimya, Kompozit, Polimer
Kuruluş1983
Kurucuİsmet Çakar, Güzin Çakar
Genel merkeziİstanbul, Türkiye
Hizmet alanlarıTürkiye, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu, Afrika
Önemli kişiler
  • Özgür Çakar (CEO)
  • Cem Gürkan (MD)
  • Seher Bayrak (CFO)
ÜrünPoliester reçineleri,Jelkot, Vinil ester reçineler,
Gelirartış$160 Million USD (2022)
Çalışan sayısı160 (2022)
Web sitesipoliya.com

1983 yılında kurulan Poliya Polyester Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., teknoloji odaklı kompozit reçine ve polimer ürünler geliştiren ve üreten bir Türk şirketidir.[1]

Poliya 2022 yılında Türkiye'nin birinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır [2]. Adını en çok Polijel yüksek performans jelkot serisi ile duyuran Poliya, Türkiye Çerkezköy ve Novaresine ile ortak İtalya[3] tesislerinde ayrıca Rusya'da[4][5][6] UPR doymamış poliester reçineleri, vinil ester reçineleri, renklendirici pigment pastalar, masif yüzey tanecikleri, yapıştırıcı sistemleri ve kalıp ayırıcı vakslar geliştirmekte ve üretmektedir.

Poliya, Avrupa'nın en hızlı büyüyen[7] kompozit reçine üreticisi olup kapsamlı ürün portföyü ve müşteriye özel çözümleri ile bölgenin lider markasıdır. Merkezi İstanbul'da yer alan firma, operasyonlarını dünya çapında 25 ülkede sürdürmektedir.

Modern, çevreye duyarlı ve bilimsel çalışmaya odaklı Poliya, Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi - CEFIC,[8] Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği - TKSD[9] ve Kompozit Sanayicileri Derneği[10] üyesidir.n

Bilimsel Çalışmalar

Çerkezköy'deki üretim tesisi

Türkiye'de geçmişi sadece 1980'lere dayanan kompozit konusunda son yıllarda önemli çalışmalar gerçekleşmiştir. Son olarak Kompozit Sanayicileri tarafından düzenlenen TURK-KOMPOZIT 2013 etkinliğinin resmi sponsorluğunu üstlenmiştir. Diğer çalışmalar arasında Uluslararası Katılımlı Polimerik Kompozitler Sempozyum – Sergi ve Çalıştayları[11] ve Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu[12] - Saugar X7 ve Sahimo ve Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 Project[13] gibi projeler kompozit konusunun öneminin altını çizmiş ve Poliya bu projelere[14] katkı sağlamıştır. Türkiye'de kompozit konusunda TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek programlarında TÜBİTAK-TEYDEP (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları) Poliya üzerine düşen görevi[15] yerine getirmekte ayrıca Poliya Dünya Bankası,[16] TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Merkezi ile ortak yürütülen EOP projesi içinde Türkiye'nin kompozit bilgi bankasına katkılar sağlamıştır. Poliya Nano kompozitler konusunda, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Technische Universität Hamburg-Harburg akademik kuruluşlarının ortak yürüttükleri karbon nanotüpleri ve polyester nano kompozit[17] konusuna destek vermiş ve çeşitli uluslararası bilimsel yayınlara[18] katkı sağlamıştır. Biyosit ve gümüş iyonları ile deniz ortamı, jelkot performansları konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz bilimleri ve Teknolojileri'nin bilimsel çalışmalarında[19] rol almış ve bilimsel makalelerde yer almıştır.

Tarihçe

Kimya mühendisi olan İsmet Çakar, polyester reçineleri modifikasyonu ve jelkot UV stabilazörleri konusunda çalışmaları ile polimer kimyasına katkılarda bulunmuştur. Çakar, İlkester firmasında polimerizasyon ve reçine konularında çalıştıktan sonra ayrılarak kendi firmasını kurmuştur. Çakar'ın 1983 yılında kurduğu firma ileride Poliya adını almıştır.

İstanbul'daki merkez binası


İlk günlerinden itibaren, Poliya kompozit malzemelerin öneminin altını çizmiş, kompozitlerin genel olarak hafif (metal ve klasik malzemelere göre) ve korozyona dayanıklı olmalarından dolayı modern üretim malzemeleri arasında yeralacağını varsaymıştır. Uygulama yerlerine göre kompozitlerden farklı özellikler istenmesi (Kimyasal maddelere dayanım, Marin uygulamaları, UV dayanımı, Sıcaklık dayanımı, Anti bakteriyel gibi), modifikasyona dayalı özelleştirilebilir olması Poliya'nın gelişiminde önemli rol almıştır.

Organizasyon ve İş yapısı

Poliya'nın iş organizasyonu odaklandığı konular, kompozit performans malzemeleri, camelyaf takviyeli kompozit yapıştırıcıları, kompozit kaplama, masif yüzey (solid surface ) malzemeleri, pigment renk pastaları ve kalıp ayırıcı sistemleri, altında toplanmaktadır.

Kompozit performans malzemeleri

Polipol polyester reçineleri ve Polives vinil ester reçineleri ile kompozit performans malzemeleri, yüksek performans jelkot. İnşaat, otomotiv, marin, savunma, rüzgar enerjisi, spor ekipmanları, kimyasal tank ve boru endüstrileri için CTP (Cam takviyeli Plastik) ürün eldesine hizmet vermektedir. Ana üretim tesisleri Çerkezköy, Tekirdağ'dadır.

Kaynakça

  1. ^ "Businessweek, Poliya Company" 14 Ekim 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi,Businessweek, 10 October 2013.
  2. ^ "Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2012" 18 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., İstanbul Sanayi Odası, 1 Eylül 2013.
  3. ^ "Poliya starts resin and gelcoat production in Italy" 14 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., PR Newswire, 26 March 2012.
  4. ^ "Poliya starts production in Russia" 27 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Reinforced Plastics, 18 March 2013.
  5. ^ "Poliya expands its production to Russia" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,JEC Composites, 20 March 2013.
  6. ^ "Poliya Expands Production into Russia" 12 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Composites Today, 4 April 2013.
  7. ^ "Composite innovators in Eurasia" 20 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., JEC Composites, 05 Feb 2013.
  8. ^ "European Chemical Industry Council Members" 17 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., CEFIC Members, 15 Haziran.
  9. ^ "Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Üyeleri" 30 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,TKSD, 14 Ekim 2013.
  10. ^ "Kompozit Sanayicileri Üye Kuruluşlar" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Kompozit Sanayicileri Derneği, 15 Eylül 2013.
  11. ^ "Uluslararası Katılımlı Polimerik Kompozitler Sempozyum" 1 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Uluslararası Katılımlı Polimerik Kompozitler Sempozyum, 28 Kasım 2008.
  12. ^ "Saitem" 12 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu, 1 Temmuz 2009.
  13. ^ "AE2 Project, YTU" 8 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,Yıldız Teknik Üniversitesi, 13 Mart 2012.
  14. ^ "Saguar" 18 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Saitem Güneş Arabası, 1 Temmuz 2009.
  15. ^ "TÜBİTAK-TEYDEB Destekleyen Firma Listesi" 17 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., TÜBİTAK TEYDEB Listesi, 1 Ocak 2009.
  16. ^ "Worldbank, TÜBİTAK MRC" 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dünya Bankası, TÜBİTAK MRC, 1 Haziran 2007.
  17. ^ "European Polymer Journal, Volume 43, Issue 2, February 2007, Pages 374-379", European Polymer Journal, Karbon nanotüp ve polyester ile kompozit sentezi, Şubat 2007.
  18. ^ "Journal of Materials Science, Volume 42, Number 23, December 2007, Pages 9689-9695", Journal of Materials Science, Aralık 2007.
  19. ^ "Journal of Coatings Technology and Research, ISSN 1547-0091", Journal of Coatings Technology and Research, 8 Ocak 2009.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polimer</span> tekrar eden yapısal birimlere sahip makromoleküllerden oluşan madde

Polimer, bir veya daha çok monomer türünden türetilen birçok tekrarlayan alt birimden oluşan çok büyük moleküllerden veya makromoleküllerden oluşan bir madde veya malzemedir. Geniş özellik spektrumları nedeniyle, hem sentetik hem de doğal polimerler günlük yaşamda temel ve yaygın roller oynar.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Formaldehit</span> kimyasal madde

Formaldehit CH2O formülüne sahip bir organik bileşiktir. Aldehitlerin en basit üyesidir, diğer ismi Metanaldir. Karbonil grubunun boş olan iki bağına birer hidrojen bağlanmasıyla oluşur. Tüm gelişmiş canlılarda doğal olarak üretilir. Zehirli bir gazdır. Sulu çözeltisinin kendisine özgü, yakan bir kokusu vardır. Formaldehit, genellikle %37'lik sulu çözeltisi şeklinde taşınır veya depo edilir. Bu çözeltiye formalin denir. Formalinden, düşük basınç altında su buharlaşıp, ayrıldığı zaman, paraformaldehit meydana gelir. Bu bir polimer olup, formülü HO(CH2O)xH olan beyaz katı bir maddedir (x yaklaşık 30'dur). Bu polimer ısıtıldığı zaman, gaz formaldehite dönüşür. Bundan dolayı, gaz formaldehit elde etmek için, uygun bir kaynaktır. Saf formaldehitten, polimer ürünler elde edilebildiği gibi, fenol ve kazein ile de sentetik reçine ve plastikler imal edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme bilimi</span> yeni malzemelerin keşfi ve tasarımı ile ilgilenen disiplinlerarası alan; öncelikli olarak katıların fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ilgilidir

Malzeme bilimi, malzemelerin yapı ve özelliklerini inceleyen, yeni malzemelerin üretilmesini veya sentezlenmesini de içine alan disiplinlerarası bir bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Polietilen tereftalat</span>

Polietilen tereftalat [bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır.] Eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir. Genelde giysiler için elyaflarda, sıvılar ve gıdalar için kaplarda, üretim için termoformda ve mühendislik reçineleri için cam elyafla birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Polyester</span>

Poliester, ana zincirlerinin her tekrar biriminde ester işlevsel grup içeren polimerlerin bir kategorisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beechcraft Starship</span>

Beechcraft Starship Burt Rutan'a ait Scaled Composites firması tarafından tasarlanan ve Beech Aircraft Corporation (Beechcraft) firması tarasından üretilen gelecek nesil görünümlü 6-8 koltuklu bir iş jetidir.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Staudinger</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Hermann Staudinger, plastiklerle ilgili çalışmaları sebebiyle 1953 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almış olan Alman kimyager.

Jelkot, kompozit malzemelerin özellikle cam elyaf takviyeli plastiklerin (CTP), en üst katmanında yer alan ve yüzey görünüm kalitesini artırmanın yanında, CTP ürünün dış ortam performansını sağlayan malzemedir. Genel olarak jelkotlar, epoksi veya doymamış poliester reçinesi esaslıdır.

Karbon elyaf takviyeli plastik veya karbon elyaf takviyeli polimer sağlam, hafif ve pahalı bir çeşit kompozit malzeme, elyaf takviyeli polimerdir. Cam elyafı'ına benzer şekilde bu kompozit yapıya mukavemet veren malzemeye karbon elyafı denilir. Polimer için en çok epoksi kullanılsa da polyester, vinil ester ya da naylon gibi başka maddelerin de kullanıldığı görülebilir. Kevlar veya alüminyum yapılarında karbon, cam gibi diğer güçlendiricilerle birlikte kullanılır. Grafit takviyeli polimer ya da Grafit elyaf takviyeli polimer (GFRP) de karbon elyafıyla takviyeli bu tür yapıları nitelemek için de kullanılır. Cam elyaf takviyeli malzemelerin de GFRP olarak tanımlanabilmesi ve karışıklık yaşanması nedeniyle bu isimlendirme çok sık kullanılmaz. Bazı ürün tanıtımlarında ise kısaca grafit elyafı denilir.

<span class="mw-page-title-main">Seramik mühendisliği</span> Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir.

Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir. Bu, ya ısıl hareketle ya da yüksek saflıktaki kimyasal çözeltilerinden çökelme reaksiyonları kullanılarak düşük sıcaklıklarda sağlanır. Bu tanım, hammaddelerin saflaştırılması, söz konusu kimyasal bileşiklerin üretimi, ürüne dönüştürülmesi, yapı kompozisyon ve özelliklerinin incelenmesi çalışmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Polisan Holding</span>

Polisan Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu. Adını Latince çok anlamına gelen Poli ve sanayi anlamına gelen San hecelerinin birleşiminden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik şişe</span> yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişe

Plastik bir şişe, yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişedir. Cam şişe ile beraber en fazla tüketilen ambalajdır. Plastik şişeler tipik olarak su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt ve mürekkep gibi sıvıları depolamak için kullanılır. Boyut, çok küçük örnek şişelerden büyük damacanalara kadar değişmektedir.

3B kumaşların birkaç tanımı vardır. En yaygın olanı Roye'un tanımıdır: “Tekstil yapısı uzayda üç boyuta sahip olduğunda, bir kumaş, üretim tekniğinden bağımsız olarak 3B kumaş olarak adlandırılabilmektedir.”

<span class="mw-page-title-main">Kompozit Malzemeler</span>

Kompozit malzeme, önemli ölçüde farklı fiziksel veya kimyasal özelliklere sahip iki veya daha fazla bileşen malzemeden yapılan ve birleştirildiğinde öncekinden farklı özelliklere sahip olan bir malzeme üreten bir malzeme. Bu kurucu malzemeler, oldukça farklı kimyasal veya fiziksel özelliklere sahiptir ve tek tek elemanlardan farklı özelliklere sahip bir malzeme oluşturmak için birleştirilir. Bitmiş yapı içinde, tek tek elemanlar ayrı ve farklı kalarak kompozitleri, karışımlardan ve katı solüsyonlardan ayırmaktadır.

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.

Kompozitler, havacılık, denizcilik, otomotiv, kara taşımacılığı ve spor malzemeleri pazarlarında çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Kompozit onarımı, havacılık, otomotiv ve deniz kompozit-araç endüstrilerinde büyüyen filoların hizmet ve bakımının ayrılmaz ve kritik bir yönüdür. Kompozit onarımı, geniş çaplı boru hatları, yüksek basınçlı boru sistemleri, dirsekler, flanşlar, valfler, contalar, bağlantı parçaları, basınçlı kaplar ve tanklar, eyerler, ana gövde bağlantıları, destekler, nozullar ve t şeklinde parçalar gibi çok çeşitli ekipmanlardaki kusurları giderir.

Yeşil kompozitler ya da biyokompozitler olarak da adlandırılır; yenilenebilir kaynaklardan veya biyolojik maddelerden kaynaklanan hem takviyelerden hem de polimer matris fazından oluşan farklı türde biyo-kompozit malzemeler olarak tanımlanmaktadır. Yeşil kompozitler, çok çeşitli takviye elemanı ve matris malzemelerin kullanımına uygun, iyi mukavemet ve boşluklu yapılarından dolayı iyi ses yalıtım özelliğine sahip, kolayca işlenebilen ve yeni üretim teknikleri gerektirmeyen, mikro ya da nano seviyede çalışılabilen, geri dönüştürülebilir, yenilenebilir, sürdürülebilir doğa dostu malzemelerdir. Yakın geçmişte kendini dünyaya kısa bir sürede tanıtan kompozit malzemeler uzay-hava sistemleri, otomotiv, spor eşyaları gibi birçok gündelik alanlarda vazgeçilemez hale gelmiştir. Genellikle kompozit malzemeler, çeşitli biçimlerde tasarlanabilir olmalarına karşın çoğunlukla epoksi, polipropilen, polietilen vs. bir polimer matrise cam, karbon, aramid veya ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen liflerin takviyesiyle meydana gelmektedirler. Kompozit malzeme kullanımı artmasının avantajı olmasının yanında oluşacak malzeme için tüketilen atıklar sorun oluşturmaktadır. Ayrıca kompozit malzemeler iki farklı malzemeden meydana geliyor olması geri dönüşümünü zorlaştırmaktadır.