Heckler & Koch MP5, Alman Heckler & Koch firmasının 1964'te üretmeye başladığı hafif makineli silah. 1966'da hizmete giren MP5'ler geniş kullanım seçenekleri, özel operasyonlar için birçok ek donanıma ve farklı çeşitlemelere sahip olmasından ötürü özel kuvvetler, güvenlik güçleri, istihbarat elemanları ile kolluk görevlileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.
Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.
Özel kuvvetler ya da özel harekât kuvvetleri, düşmanın güvenlik güçlerine ve silahlı birliklerine keşif harekâtı, gözetleme, düşman birliklerinin durumu, sayısı gibi özel taktik beceri gerektiren görevleri üstlenen; çok yönlü ve çevik bir silahlı birliktir. Özel operasyonlar ve karşı saldırı yapmak için eğitilirler.
İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.
Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.
Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.
Los Angeles Polis Teşkilatı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles şehrinin polis teşkilatıdır. On binden fazla memuru ve üç binden fazla sivil personeli bulunmaktadır. 3.8 milyonluk nüfus ve 1.290 km2'lik alandan sorumlu olan bu teşkilat; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük kolluk kuvvetlerinden biridir.
Özel Harekât Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan merkez teşkilatına bağlı olarak görev yapan birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Karargâhı Gölbaşı/Ankara'dadır. Bu birimde görev yapan personel Özel Harekât Polisi olarak adlandırılır.
Özel Silahlar ve Taktikler Birimi kısaca SWAT, Amerikan eyaletlerinde teşkilatlanan seçkin bir polis taktik birimidir. Düzenli bir eğitim ile yüksek riskli operasyonları gerçekleştirmek için eğitilmiştir. Görevleri rehine kurtarmak ve yüksek riskli tutuklama, arama ve terörle mücadele operasyonlarıdır. Bir SWAT timi genellikle hafif makineli tüfekler, saldırı tüfekleri dahil olmak üzere özel silah, av tüfeği ihlal, kargaşa kontrol ajanları, sersemletici el bombaları ve keskin nişancı tüfekleri ile donatılmıştır. Ayrıca gece görüşü için özel donanıma ve özel can yeleklerine sahiptir.
İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.
OMON, Sovyetler Birliği ve daha sonra Rusya ve bazı diğer eski Sovyet ülkelerinde bulunan özel polis taktik birimidir.
Romanya Jandarması, Romanya Devletinin özellikle yüksek riskli görevler tevdi edilen jandarma kuvvetidir. Romanya'daki iki kolluk kuvvetinden birisidir.
Kamboçya Kraliyet Jandarması, 1970 yılında kurulmuş olan Kamboçya Kraliyet Silahlı Kuvvetleri'nin parçası jandarma kuvveti. Kamboçya kralı ve silahlı kuvvetler komutanı Norodom Sihamoni'ne bağlı olan ve "askeri polis" olarak da tanımlanan bu jandarma birlikleri kamu düzeninin, rejimin ve iç güvenliğin korunmasından sorumludur.
Yunan Polisi, Yunanistan'ın ulusal polis teşkilatıdır. 1 Kasım 1984 yılında 481/1-10-1984 sayılı yasa ile Jandarma ve Şehirler Polisi güçlerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur.
Anti Terör Birimleri veya Terörle Mücadele Birimleri, YPG ve YPJ'nin sıkı eğitimden geçirilmiş ve tecrübeli mensuplarından oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin özel kuvvetleridir. Rojava Anayasası'na göre kurumsal olarak Asayiş birimlerine bağlıdır. Birimin komutanlığını ölümüne kadar Ali Boutan yaptı. Birim Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı'na bağlı özel operasyon güçleri ve CIA tarafından da eğitime tabi tutuldu.
Jandarma Özel Harekât veya kısa adıyla JÖH, Jandarma Genel Komutanlığının özel harekât kuvvetleri birimi. Görevleri arasında arama ve yok etme, sızma ve keşif eylemleri bulunmaktadır. Jandarma Özel Harekât birlikleri bulundukları illerin İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı görev yaparlar. İçişleri Bakanlığının emriyle gerektiğinde sınır yurt içi ve yurt dışında terör operasyonları gerçekleştirirler. OHAL, seferberlik ve savaş durumunda TSK'nın emrine verilerek görev almaları sağlanır.
Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapacak subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman çavuşlara komando eğitimi veren birliktir. Karargahı Foça'da bulunmaktadır. Komando Temel Eğitimi, Komando Özel Harekât Eğitimi, Terörizmle Mücadele Harekâtı Eğitimi ve Asayiş Eğitimi gibi eğitimler verilmektedir. İçerisinde Güven Cami bulunmaktadır.
Meskûn mahal savaşı (CQC/CQB) olan meskûn mahallerde gerçekleşen oldukça kısa mesafeden birden fazla asker veya paramiliter grup arasında yer alan ateşli silahlarla fiziksel bir mücadeleyi içeren taktik bir durumdur. Askeri birimler, polis / cezaevi görevlileri ve suç unsurları arasında ve diğer benzer durumlarda meydana gelebilir. Savaşta, genellikle 100 metreye kadar yakın mesafede, yakın el-göğüste çatışmadan yakın mesafe hedef müzakerelerine kadar, hedefe ateşli silahlarla saldıran personelce çeşitli büyüklükteki birimler veya ekiplerden oluşur. genellikle 5.56 mm çapındaki silahlar tercih edilir. Tipik yakın dövüş senaryosunda, saldırganlar, genellikle geri çekilmeleri için kolay bir yöntemi olmayan, savunanlar tarafından kontrol edilen bir aracı veya yapıyı çok hızlı, şiddetli bir şekilde ele geçirmeye çalışırlar. Saldırmak ve savunmak personele, rehinelere / sivile ve dost personele yakın bir şekilde birbirine karıştırılabildiğinden, yakın mesafeli muharebe, hızlı bir saldırı ve kesin bir ölümcül kuvvet uygulanmasını gerektirir. Operatörlerin silahları konusunda açık, yeterli uzmanlığa ve dost canlısı kayıpları sınırlandırmak ve operasyonel başarı olasılığını artırmak için hızlı kararlar alma yeteneğine ihtiyaçları vardır.