İçeriğe atla

Polis memuru

Polis Memuru, Polis Teşkilatında kullanılan bir ünvandır. Teşkilatın büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü rütbeleri
RütbeMeslek Dereceleri
Emniyet Genel Müdürü Dereceüstü
1. Sınıf Emniyet Müdürü1
1. Sınıf Emniyet Müdürü2
2. Sınıf Emniyet Müdürü3
3. Sınıf Emniyet Müdürü4
4. Sınıf Emniyet Müdürü5
Emniyet Amiri6
Başkomiser7
Komiser8
Komiser yardımcısı9
Kıdemli Başpolis Memuru10
Başpolis Memuru11
Polis Memuru12
Çarşı ve Mahalle Bekçisi
Türkiye'deki Polis Memuru rütbesi

Polis memuru, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde alt derece bir Polis rütbesidir.

Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler.

İlgili yönetmelik gereği yapılan sınavda başarılı olduktan sonra eğitim sonrası Komiser Yardımcısı rütbesine nisbedilirler.

Polis memurları yıllar itibarı ile kıdem alır. Bu rütbeler de aşağıdaki gibidir.

* Polis memuru

* Polis memuru 1.Kıdem

* Polis memuru 2.Kıdem

* Polis memuru 3.Kıdem

* Polis memuru 4.Kıdem

Ayrıca Polis Memurları için yeni unvan kazandıran "Başpolis" ve "Kıdemli başpolis" rütbeleri de mevzuatta düzenlendi.[1] Buna göre Polis memurları da rütbe kazanmış oldu.

Ayrıca bakınız

  • Emniyet Genel Müdürlüğü rütbe dereceleri ve işaretleri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polis Koleji</span>

Polis Koleji, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan yatılı ve resmî üniformalı eski okul.

Nevzat Ayaz,, Türk siyasetçi.

Celalettin Cerrah, Türk bürokrattır.

Şükrü Balcı, -, Türk emniyet müdürü.

Komiser, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

Başkomiser, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

Emniyet Amiri, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti emniyet genel müdürü</span> Vikimedya liste maddesi

Emniyet genel müdürü, Emniyet Genel Müdürlüğündeki en yüksek rütbedir. Emniyet Genel Müdürü, Türkiye'nin bütün polis birimlerinin bağlı bulunduğu kişidir ve içişleri bakanına karşı sorumludur. Emniyet genel müdürü, cumhurbaşkanı tarafından atanır.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

Komiser Yardımcısı, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.

Ramazan Er, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Başpolis</span> Rütbe

Başpolis Memuru, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Polis Memuru ile Kıdemli Başpolis arasında olan ilk kademe Polis ünvanıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilen Polis Memurları arasından kıdemli ve sicili düzgün olanlara 10 Nisan 2011'den itibaren verilmeye başlanmıştır. Kıdemli Başpolislik rütbesine Başpolislik Yönetmeliği 23. Maddenin ikinci fıkrasındaki süreler düşürülünce 6 yıl fiilen çalıştıktan sonra terfi alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kıdemli başpolis</span>

Kıdemli Başpolis, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Başpolis Memuru ile Komiser Yardımcısı arasında olan Polistir. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde istihdam edilen Başpolisler arasından ilgili kanun ve yönetmeliklerin gerektirdiği kıdemi dolduranlara verilen rütbedir. Başpolis rütbesinin uygulamaya konduğu 10 Nisan 2011 tarihinden itibaren resmî olarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polis meslek yüksekokulu</span>

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Polis Meslek Yüksekokulları(PMYO), TYT sınavı ile her yıl farklı bir puan ile alım yapan, 2 Yıllık Önlisans düzeyinde, Çok Dilli ve Çok Uluslu olarak(Erasmus ve Farabi Öğrenci değişim Programlarıyla) Eğitim-Öğretim yapmaktadır. Emniyet Teşkilatının Polis Memuru ihtiyacını karşılamak üzere 2001 Yılında Kurulmuşlardır. Üniversitelere bağlı olan Meslek Yüksekokulları(MYO)ndan farkı, Öğrencilerini Yatılı Ağırlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Polis Ajansı (Japonya)</span>

Ulusal Polis Örgütü Japonya'da Bakanlar Kurulu Bürosu, Ulusal Kamu Güvenliği Kurulu tarafından yönetilen bir örgüttür ve Japon polis sisteminin merkezi eşgüdümcü kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">1. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

1. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir polis rütbesidir. Emniyet Genel Müdürü ve 2. Sınıf Emniyet Müdürü arasında yer alan rütbedir.

<span class="mw-page-title-main">4. Sınıf Emniyet Müdürü</span>

4. Sınıf Emniyet Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bulunan bir Polis rütbesidir. 3. Sınıf Emniyet Müdürü ve Emniyet amiri arasında yer alan rütbedir. Eskiden 1. Sınıf Merkez Memuru veya 2. Sınıf Emniyet Amiri olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Polis Teşkilatı (İspanya)</span>

Ulusal Polis Teşkilatı, İspanya'nın ulusal polis teşkilatıdır. Ulusal Polis, 13 Mart 1986 tarihinde eski polis teşkilatının yerine kurulmuş olup Guardia Civil ile birlikte ülkenin iki ana kolluk gücü olup İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır ve genel olarak şehirler ve büyük kasabalarda faaliyet göstermektedir. Çoğunlukla cezai soruşturma, adli, terörizm ve göçmenlik konularını ele alırlar. Merkezi başkent Madrid'de yer almaktadır.

Mustafa Orhan Taşanlar, Türk polis, bürokrat, vali, eski İstanbul Emniyet Müdürü.