İçeriğe atla

Polinikis

Polynices ve Eriphyle'yi gösteren ve Louvre Müzesi'nde bulunan bir Yunan çömleği

Polyneikes ("kavgacı" anlamına gelir), Yunan mitolojisinde Oidipus'un oğlu, Eteokles'in kardeşidir. Kardeşi ile Thebai tahtı için kavga eder. Her ikisi de teke tek mücadelede ölürler. Polyneikes, "Thebai'ye karşı Yediler Seferi"ne önderlik ettiği için, cesedi gömülmeden bırakılacaktır, ancak kız kardeşi Antigone onun cesedini hiç olmazsa sembolik olarak defnetmeye çalışmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Aiskhylos; Euripides, Fenikeli Kadınlar; Statius, Thebasis; Apollodoros, Bibliothek III 55-82

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oedipus</span>

Oedipus veya Œdipus. Thebai'nin mitolojik kralı, Laios ve İokaste'nın oğlu. Babasını öldürüp, annesiyle evlenmiştir. Antigone, İsmene, Eteokles ve Polyneikes'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstefe</span> Yunanistanın Orta bölgesi, Böotya ilçesi, İstefe belediyesine bağlı kent

İstefe veya İstefa, Antik Yunanistan'da kurulan bir şehir devletidir. Atina'nın kuzeybatısındaki Böotya bölgesinde bulunmaktaydı. Tebai, Doğu Yunanistanda, Böotia'nın ortasında verimli bir yerde kurulmuştur. Tebai'nin ilk zamanlarına ait bilgiler efsanelere dayanır. Şehrin kuvvetli surlarla çevrili oluşu, buranın Böotia'nın merkezi olmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Harmonia</span>

Harmonia, Yunan mitolojisindeki çift soylu karakterlerden birisidir. İlk efsanede Afrodit ve Ares'in, ikincisindeyse Zeus ve Elektra'nın kızı olarak gösterilir, yani ilk efsanede Thebai krallığından, ikincisinde ise Dardanos soyundan gelmektedir. Ama her ikisinde de değişmeyen şey, Kadmos'un eşi olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antigone</span> Oidipusun kızı ve Sophoklesin en büyük trajedilerinden birinin kahramanı

Antigone, eski Yunan mitolojisinde Thebai kralı Oidipus'un ve İokaste'nin kızıdır ve Sofokles'in en ünlü trajedilerinden Antigone'un kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pindaros</span> şair

Pindaros, Antik Yunanistan'da yaşamış bir şair. Antik Thebai'de küçük bir köyde doğmuş ve yazdığı şiirleri devrin önemli kişilerine adamıştır. O öldükten sonra evi, Büyük İskender'in Thebai şehrine düzenlediği saldırıdan -Büyük İskender´in dedesine yazdığı şiir sayesinde- İskender'in bir teşekkürü olarak şehrin hiç zarar görmeden kurtulan tek yapısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (antik krallık)</span> Krallık

Makedonya Krallığı veya Makedonya İmparatorluğu, Eski Yunan ve Klasik Yunan zamanlarında bulunan bir krallıktır.Ayrıca Helenistik Dönem Yunanistan'ının baskın devletiydi. Krallık başlangıçta Argead hanedanı tarafından yönetilmekteydi. Ardından Antipatrid ve Antigonif hanedanları tarafından yönetildiler. Antik Makedonlar'ın evi olarak Yunan yarımadasının kuzeydoğusunda ön krallıklardandı. Batıda Epir,kuzeyde Paenoia (devlet) ile, doğuda Trakya ile güneyde ise Teselya ile sınırlarını paylaşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kadmos</span>

Yunan mitolojisinde, Kadmos ya da Cadmus( ')' efsanevi Boeotia'daki Thebai şehrinin kurucusudur ve Fenikelidir. Perseus ve Bellerophon'la birlikte ilk Yunan kahramanıydı ve Herakles'ten önceki en büyük kahraman ve canavar avcısıydı. Yaygın olarak Fenike prensi olduğu belirtilir, kral Agenor'un ve kraliçe Tire'li Telephassa'nın oğluydu, kardeşi Phoenix, Cilix ve Europa idi. Kadmos'un soyağacı Zeus'a dayanmaktadır. Başlangıçta, Zeus tarafından Fenike kıyılarından kaçırılan kız kardeşi Europa'yı bulup Tire'ye geri götürmek için kraliyet ailesi tarafından yolculuğa gönderildi. İlk anlatımlarda, Kadmos ve Europa, Phoenix'in çocuklarıydı. Kadmos, aslen onun onuruna Cadmeia akropolisi olarak adlandırılan Yunan şehri Thebai'yi kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

Talaos'un oğlu. Oidipus'un Thebai'den kovulan oğlu Polyneikes gibi Tydeus'un sığındığı Argos Kralı. Bu ikisi gece vakti Adrastos'un sarayının önünde birbirlerine girerler ve Adrastos onların kavgasını yatıştırırken, birinin kalkanının üzerinde bir domuz, diğerinin üzerinde bir aslan görür. O anda aklına bir kâhinin söylediği; bir kızını bir aslanla, diğer kızını da bir domuzla evlendireceği sözleri gelir. Her ikisini de damat olarak sarayına alır. Kızı Argeia'yı verdiği Polyneikes'e, memleketi olan Thebai şehrini almaya yardım edeceği sözünü verir. Kâhin Amphiaraos boş yere vazgeçilmesi için yalvarır, Thebai yolunda bir yılanın sokmasıyla ölen küçük Opheltes'in ölümünü bir uyarı olarak yorumlaması da bir işe yaramaz. Gerçekten de Thebai'ye karşı yolan çıkan bu yedisinin altısı ölür. Yalnızca Adrastos hızlı atı Areion'la Atina'ya kaçıp yardım dileyebilir. Thebai'nin yeni kralı Kreon saldırganların cesetlerini gömmeyip ortada bıraktığı için Theseus, Adrastos'a kucak açar ve Thebai'ye saldırarak ölenlerin defnedilmesini sağlar.[1]

<span class="mw-page-title-main">Eteokles</span> Yunan mitolojisinde Oidipusun oğlu olan Thebai kralı

Eteokles, Yunan mitolojisinde Oidipus'un oğlu olan Thebai kralı. Thebai'yi yedilere karşı savunurken kardeşi Polyneikes ile girdiği birebir dövüşte ölür. Aiskhylos'un Thebai'ye Karşı Yediler adlı tragedyasında Eteokles, cesur, memleketini savunma bilincine sahip bir koruyucu olarak anlatılır. Euripides, Fenike Kadınları adlı eserinde onu güç hırsıyla yanıp tutuşan bir egoist olarak tasvir eder.

<span class="mw-page-title-main">Amfiaraos</span>

Amphiaraos, Yunan mitolojisinde Oikles'in ve Hypermestra'nın oğlu. Alkmaion ve Amphilokhos'un babası, Argoslu bir kâhindir.

Kapaneus, Yunan mitolojisinde Polyneikes önderliğinde Thebai'yi almaya çalışan yedi kahramandan biri. Kapaneus, Zeus'un bile kendine engel olamayacağını söyleyip övününce ceza olarak yıldırımla çarpılır. Ceset yakılırken karısı Euadne, kendini odun yığınının alevleri arasına atar.

Epigonlar. Polyneikes önderliğinde Thebai'ye karşı başarısız bir sefere çıkan Yediler'in oğulları. Epigonlar, babalarına nasip olmayan başarıyı elde etmiş, şehri almış ve talan etmişlerdir. Bunun epigonal, yani taklitçi ve yaratıcılıktan uzak olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı konusunda ise tarihçiler farklı düşüncelere sahiptir.

<i>Antigone</i> (Sofokles) Sofokles trajedisi

Antigone, Antik çağ oyun yazarı Sofokles tarafından M.Ö. 440'larda yazılmış tek perdelik tragedyadır. Sofokles’in günümüze ulaşan yedi tragedyasından en eskisidir. İlk defa M.Ö. 442 senesinde oynanmıştır. Olayların gelişim sırası açısında Oidipus ve Oidipus Kolonos’ta oyunlarından sonraki zamanda geçmektedir.

Kadmos zaferi, yeneni de mahveden zafer için kullanılan bir söz. Thebai kralı Oidipus'un iki oğlu Eteokles ve Polyneikes, babalarından sonra taht için dövüşmüş­ler ve ikisi de ölmüşlerdi. Bu söz buradan alınmıştır. Kadmos zaferine MÖ 540-535 yılları arasında yapılan Alalia Deniz Savaşı'nda Yunanlar'ın durumu örnek olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Thebais (Publius Papinius Statius)</span>

Thebais, Publius Papinius Statius'un on iki kitaptan oluşan epik şiiri. Statius'un kendisinin anlatımına göre tamamlanması on iki yılını almıştır.

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İokaste</span>

Yunan mitolojisinde, İokaste veya Jocasta ve aynı zamanda Epikaste olarak da bilinir, Spartoi Ekhion soyundan gelen Menoekeus'un kızıdır, ve Thebai'nin kraliçesidir. Laios ile evlenerek Oidipus'u doğurmuştur. Sonra öz oğlu Oidipus ile evlenerek, Antigone, Eteokles, Polyneikes ve İsmene'nin hem annesi hem de büyükannesi olmuştur. Kreon'un kız kardeşidir ve Haimon'un hem teyzesi hem de kayınvalidesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kreon</span>

Kreon ya da Creon, Yunan mitolojisinde Thebai hükümdarı olarak bilinen bir figürdür.

Sofokles'in Antigone oyununa göre, Haemon veya Haimon Kreon ve Eurydice'in oğluydu ve Menoeceus, Lycomedes, Megara, Pyrrha ve Henioche'nin kardeşiydi