İçeriğe atla

Polikleitos

Polykleitos
DoğumMÖ 480
Argoz
Ölüm5. yüzyılın sonuna doğru
UyrukYunan
AlanıHeykel
Sanat eğitimimuhtemelen Ageladas tarafından
EtkiledikleriSkopas ve Lysippos
Ünlü yapıtlarıDoryphros (MÖ 450)(Mızrak taşıyan atlet) ve diademini başına takarken betimlenen Diadumenos (MÖ 430) heykelidir.
Deloslu Diadumenos'un Romalılarca yapılan bir kopyası, Atina

Polykleitos (Yunanca: Πολύκλειτος), MÖ 480'de Argoz'ta doğmuş 5. yüzyılın sonuna doğru ölmüştür. (Klasik Antik Çağ'da) yaşamış çok ünlü bir heykeltıraştır. Eserlerinin çoğunun Roma kopyaları yapılmıştır. Genelde atlet heykelleri yapmıştır. En ünlü eseri Doryphros (MÖ 450)(Mızrak taşıyan atlet) ve diademini başına takarken betimlenen Diadumenos (MÖ 430) heykelidir. Doryphros ise mızrak taşıyan anlamına gelmektedir. Polyklet heykellerini kanon denen bir düzen içinde yapmıştır.

Gençlik yılları ve eğitim

Polykleitos, tümü Latince yazan bazı yazarlar tarafından "Sikyonlu" olarak adlandırılır. Modern bilim adamlarının gördüğü Polykleitos, Phidias'ın öğrencisi olan Sikyon'dan başka bir heykeltıraşı Argoz'lu Polykleitos ile birleştirmekle Yaşlı Pliny'nin yaptığı hataya dayanır. Pausanias, ikisinin aynı kişi olmadığı ve Polykleitos'un ilk eğitimini şehir devleti'nde[1] almış olması gereken Argoz'lu ve Fidias'ın çağdaşı (muhtemelen Ageladas) olduğundan emindir.

Eserleri

Townley Marbles Discophoros, British Museum

Polykleitos'un Efes Amazon figürü beğenilirken, onun tapınağında duran devasa altın ve fildişi Hera heykeli — Heraion Argos, Fidias tarafından Olympiyalı Zeus ile olumlu şekilde karşılaştırıldı. Ayrıca Doriforos ("Mızrak Taşıyıcısı") olarak bilinen ünlü bronz erkek çıplak heykeli de yaptı ve günümüze çok sayıda Roma mermer kopyaları ulaştı. Polykleitos'a atfedilen diğer heykeller şunlardır: Discophoros ("Discus-taşıyıcı"), Diadumenos ("Saç bandı bağlayan genç")[2] ve Plinius'a göre bir zamanlar Lysimachia (Trakya)'da bulunan Hermes heykeli. Polykleitos'un Astragalizontesi ("Aşık Kemikleri Oynayan Oğlanlar"), İmparator Titus tarafından sahiplenilmiş ve onun atriyumu içinde onurlu bir yere dikilmiştir.[3] Pliny ayrıca Polykleitos'un MÖ 5. yüzyılda Artemis tapınağına yaralı bir Amazon yapmak için yarışan beş büyük heykeltıraştan biri olduğundan bahseder. Bu rekabetle ilişkili mermer kopyalar vardır.[4]

Diadumenos

Saç Bandı Bağlayan Genç olarak da bilinen Diadumenos heykeli, Polykleitos'un birçok kopyasından bilinen heykellerinden biridir. Kafa bandını bağlayan oğlan çocuğunun hareketi, muhtemelen atletizm yarışmasından bir zaferi temsil eder. "Bu, MÖ 430 dolaylarına tarihlenen bronz bir Yunan orijinalinin MS birinci yüzyıla ait Roma kopyasıdır."[2] Polykleitos, bir atlet olduğunu göstermek için kaslarının dış hatlarını önemli ölçüde yonttu. Diadoumenos'un göğüs kafesi ve pelvisi zıt yönlerde eğilir ve gövdede organik bir canlılık izlenimi yaratan ritmik kontrastlar oluşturur. Ayakta durma ve yürüme arasında dengede duran ayakların konumu, potansiyel bir hareket hissi verir. Polykleitos'a atfedilen hemen hemen tüm eserlerde bulunan bu titizlikle hesaplanmış poz, Greko-Romen ve daha sonra Batı Avrupa sanatında kullanılan standart bir formül haline geldi."[2]

Doryphoros

Polykleitos'un yaptığı bir başka heykel de Mızrakçı olarak da adlandırılan Doryphoros heykelidir. Erkek vücudunun güzelliğini tasvir eden tipik bir Yunan heykelidir. "Polykleitos, heykellerinde insan figürünün ideal oranlarını yakalamaya çalıştı ve bu oranları yöneten, Kanon veya 'Kural' olarak bilinen bir dizi estetik ilke geliştirdi.[5] Sistemi matematiksel oranlara göre oluşturdu. "Pokleitos'un formülünün tam ayrıntılarını bilmesek de, Doryphoros'ta ortaya çıkan nihai sonuç, Yunanların simetri dediği şeyin mükemmel ifadesiydi.[5] Bu heykelde, biraz contrapposto pozu vardır yani vücut en çok sağ bacağa yaslanır. Doryphoros idealleştirilmiş vücutludur, daha az natüralizm içerir. Sol elinde bir zamanlar bir mızrak vardı, ama öyleyse, o zamandan beri kayıptır. Vücudunun duruşu onun bir savaşçı ve kahraman olduğunu gösterir.[2][5] Nitekim bazıları, tasvir edilen figürün Truva Savaşı'na giden Aşil olduğunu öne sürecek kadar ileri gitti. Çünkü Aşil'in kalkan taşıyan benzer bir tasviri Aşil ressamı tarafından aynı sıralarda resmedilmiş bir vazoda görülür.[6]

Tarz

"Mantua tipi" Apollon, Polykleitos'a atfedilen MÖ 5. yüzyıldan kalma bir Yunan orijinalinden sonra mermer Roma kopyası, Louvre müzesi

Polykleitos, Phidias ile birlikte Klasik Yunan tarzını yarattı. Orijinal eserlerinden hiçbiri günümüze ulaşmamış olsa da, eserinin Roma mermer kopyalarını tanımlayan edebi kaynaklar rekonstrüksiyonların yapılmasına izin veriyor. Contrapposto, tek bacağa ağırlık verilirken vücudun değişen dengesini görselleştiren bir poz, şöhretinin bir kaynağıydı.

Polykleitos'un kilden yapılan döküm modellerinin saf detayı, Plutarhos'un Moralia adlı eserinde tekrarlanan ünlü sözde ortaya çıkar, "işin en zoru kil tırnağın altındayken yapılır".[7]

Literatür

  • Herbert Beck, Peter C. Bol, Maraike Bückling (Hrsg.): Polyklet. Der Bildhauer der griechischen Klassik. Ausstellung im Liebieghaus-Museum Alter Plastik Frankfurt am Main. Mainz 1990, ISBN 3-8053-1175-3.
  • Detlev Kreikenbom: Bildwerke nach Polyklet. Kopienkritische Untersuchungen zu den männlichen statuarischen Typen nach polykletischen Vorbildern. "Diskophoros", Hermes, Doryphoros, Herakles, Diadumenos. Berlin 1990.
  • Herbert Beck, Peter C. Bol (Hrsg.): Polykletforschungen. Schriften des Liebieghauses. Berlin 1993, ISBN 3-7861-1694-6.
  • Ernst Berger: Polykleitos (I). In: Künstlerlexikon der Antike. Bd. 2. München, Leipzig 2004, S. 276–287.

Kaynakça

  1. ^ That a "school of Argos" existed during the fifth century is minimized as "marginal" by Jeffery M. Hurwit, "The Doryphoros: Looking Backward", in Warren G. Moon, ed. Polykleitos, the Doryphoros, and Tradition, 1995:3-18.
  2. ^ a b c d "Statue of Diadoumenos (youth tying a fillet around his head)". Heilbrunn Timeline of Art History. Metropolitan Museum of Art. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  3. ^ Pliny the Elder, Naturalis Historia
  4. ^ "Statue of a wounded Amazon". Heilbrunn Timeline of Art History. Metropolitan Museum of Art. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2015. 
  5. ^ a b c "Art: Doryphoros (Canon)". Art Through Time: A Global View. Annenberg Learner. 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  6. ^ "Greek vases 800-300 BC: key pieces". www.beazley.ox.ac.uk. 27 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  7. ^ Plutarch, Quaest. conv. II 3, 2, 636B-C, quoted in Stewart.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Michelangelo</span> İtalyan sanatçı, mimar ve şair (1475–1564)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Neoklasisizm</span> Antik Yunan ve Antik Romanın "klasik" sanat ve kültüründen ilham alan sanat hareketleri

Neoklasisizm, Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko sanatındaki aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Tapınağı</span> Efesteki tarihî tapınak

Artemis Tapınağı, aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinir. Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amazonlar</span>

Amazonlar, klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in hemen kuzeyinde Avçala bölgesinde Demir Çağından kalma Zemo Avçala Mezarı, bugüne kadar ortaya çıkarılmış en eski Amazon kadın mezarı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Partenon</span>

Partenon, Athena'nın tapınağıdır, MÖ 5. yüzyılda Atina Akropolisi'nde inşa edilmiştir.

Antik Yunanistan'da Olimpiyat Oyunları ya da kısaca Antik Olimpiyat Oyunları, dönemin şehir devletleri arasında düzenlenen, atletizm ile ilgili yarışmaların yapıldığı spor oyunlardır. Yapılmaya MÖ 776 yılında Yunanistan'ın Olimpiya şehrinde başlanmış ve 393 yılına kadar yapılmaya devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan sanatı</span>

Bugünkü Yunanistan topraklarına Yunanlar ayak basmadan önce, Girit, kültürel gelişimin öncülerindendi. Burada Neolitik'ten son Tunç Çağına kadar sürekli bir gelişim izlenilebilir. Minos kültürü; Girit'teki Bronz Çağ kültüründeki kral Minos'a bağlanarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte bir tür akraba olarak tanımlayabileceğimiz Yunan topraklarındaki kültür için "Hellas" terimi kullanılmıştır. Ayrıca "Kiklad" terimi de Kiklad'larda bulunan 3000 yıllık mermer heykelcikleri ve çömlekleri için kullanılmıştır. Bu adlandırmalar dönemi inceleyen arkeologlar tarafından verilmiştir. Kiklad yapıtları, Minos ve Hellas kültürü ile ilişkili değildir. Tam tersine bu yapılar yerel olarak sınırlanmış ve bugüne dek az tanınmış bir kültür çevresine bağlıdır. Erken Minos kültürünün en önemli kalıntıları Girit'in doğu bölümünde, özellikle Gurnia, Vasiliki, Palaikastro gibi küçük kentlerle komşu adalardan Pseira ve Mochios'da bulunmuştur. Akdeniz çevresiyle de karşılıklı ilişkiler kurduğu açıkça bellidir.

<span class="mw-page-title-main">Praksiteles</span> antik Yunan heykeltıraş

Atinalı Praksiteles, Büyük Kephisodotos'un oğlu olup MÖ 4. yüzyılın en tanınmış heykeltıraşlarından biriydi. Çıplak kadın figürünü gerçek boyutlarda heykellere uygulayan ilk heykeltıraştı. Tartışmasız biçimde Praksiteles'e atfedilen herhangi bir heykel bugüne ulaşmamış olsa da, eserlerinin birçok kopyası halen mevcuttur. Büyük Plinius gibi o dönemin yazarları, Praksiteles'in eserlerinden bahsetmiştir. Ayrıca heykeltıraşın pek çok ünlü eserinin resimlerini içeren, o dönemden kalma sikkeler de bulunmaktadır.

<i>Semadirek Kanatlı Zaferi</i>

Kanatlı Zafer Heykeli veya Kanatlı Zafer Anıtı, Yunan mitolojisi zafer tanrıçası Nike'nin MÖ 3. yüzyıldan kalma mermer heykelidir. Semadirek Kanatlı Zaferi veya Semadirekli Nike olarak anılan heykel 1884 yılından beri Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Helen döneminin en önemli ve güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen heykelin, heykel sanatı başta olmak üzere Batı sanatını önemli oranda etkilediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arkeoloji Müzesi (Floransa)</span> İtalyada ulusal arkeoloji müzesi

Ulusal Arkeoloji Müzesi, İtalya'nın Floransa kentinde bulunan bir arkeoloji müzesi. 1 piazza Santissima Annunziata'daki Crocetta Sarayı'nda konumlanır.

<i>Bacchus</i> (Michelangelo)

Bacchus, (1497) İtalyan Yüksek Rönesans heykeltıraş, ressam, mimar ve şairi Michelangelo'nun bir mermer heykelidir. Heykel, bir dereceye kadar doğal büyüklüğün üzerinde de olup Roma şarap tanrısı Bacchus' ü betimlemektedir. Heykel Michelangelo'nun Pietà' sı ile sanatçının kesin olmamakla birlikte Roma'daki ilk dönemindeki sadece iki heykelinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rodos Heykeli</span> Antik Dünyanın yedi harikasından biri

Rodos Heykeli Yunan güneş tanrısı Helios'un heykeliydi ve MÖ 280 yılında Lindoslu Haris tarafından Rodos'a dikilmiştir. Antik Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Adayı, MÖ 305 yılında 1 yıl boyunca büyük bir orduyla kuşatmış olan Makedonyalı I. Demetrios Poliorketes komutanlığındaki Antigonitlerin saldırısına karşı şehrin başarılı savunmasını kutlamak için, tanrılara hediye olarak inşa edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Hippolyte Moulin</span> Fransız heykeltıraş (1832 – 1883)

Hippolyte Alexandre Julien Moulin, bazen Julien-Hippolyte Moulin ya da Hypolite Moulin de denir, 19. yüzyıl Fransız heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan Müzeleri</span>

Vatikan Müzeleri, Vatikan'da bulunan dünyanın en büyük müzelerinden birisidir. Bu müze Roma Katolik Kilisesi tarafından Rönesans'ta inşa edilmiş olup, dünyanın önemli heykellerine ev sahipliği yapan önemli bir binadır. Toplamda, Sistine Şapeli ile birlikte toplam 54 galeri ("sala") bulunmaktadır. Ziyaretçiler Sistine Şapeli'ne 53 galeriyi gezdikten sonra verilen ek ücret ile girebilirler.

<i>Laocoön ve oğulları</i>

Laocoön ve oğulları heykeli çok ünlü antik bir sanat eseridir. 1506 yılında yapılan kazılar sırasında Roma'da bulunmuş ve Vatikan'da halka açık bir şekilde sergilenmektedir. Şaheser kalitesindeki eserde gerçek hayat ölçülerinde bir grup insan temsil edilmiştir. Eserdeki kişiler Truvalı rahip Laocoön ve oğulları Antiphantes ve Thymbraeus'dur, deniz sürüngenlerinin saldırısına maruz kalmaktadırlar. Batı sanatında bu eserde resmedilen grup, insanoğlunun çektiği acıları çok iyi tarif etmesiyle öne çıkarılır. O dönemler imparator Titus'un sarayında yer alan eser Gaius Plinius Secundus tarafından Rodoslu üç heykeltıraşa atfedilir: Agesander, Athenodoros ve Polydorus. Ancak eserin yapıldığı dönem ve sanatçılar konusunda genel bir uzlaşı bulunmamaktadır. Toprak altından çıkan bir eser için neredeyse mükemmel bir konumda olsa da eserin bazı kısımları eksiktir. Eserin aslı Vatikan Müzeleri'nde görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Athena Parthenos</span> Phidias yapımı heykeltıraş

Athena Parthenos Phidias tarafından altın ve fildişinden yapılan Tanrıça Athena'nın kayıp heykeli. Kaybolmadan önce Atina Parthenon'da bulunmaktaydı. Antik ve modern birçok esere esin kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Diskobolos</span> heykel

Diskobolos, Miron'un Klasik Dönem'in başlangıcında Yunanistan'da tamamlanmış bir heykelidir. Heykelde genç bir Antik Yunan atlet figürü disk atarken tasvir edilmiştir. MÖ 450 yılında heykeltraş Miron tarafından yapılmış bronz heykelin orijinali kaybolmuştur. Ancak heykelin Roma'da çok sayıda kopyası bulunmuştur. Bu heykeller bronzdan daha ucuz bir malzeme olan mermerden yapılmıştır. Eserin kurtarılan ilk kopyası olan Palombara Diskolobosu mermerden yapılan kopyalara bir örnektir. Eserin daha küçük ölçekli bronz versiyonları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Silanion</span>

Silanion, MÖ 4. yüzyılda çalışan Yunan portre heykeltıraşlarının en ünlüsüdür. Bilinen en önemli eseri Platon'un idealize edilmiş portre başıdır. Mithridates tarafından Atina Akademisi içinde görevlendirilmiştir. M.Ö. 370'te Bunun ve idealize edilmiş Sappho portre başkanının kopyaları ve daha sonraki kopyalar hayatta kalır. Her ikisi de basit ideal tiptedir, Sappho tam anlamıyla bir portre değildir, çünkü Sappho portre çağından önce yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doriforos</span>

Doryphoros Yunan heykelleri arasında sol omzunda dengeli bir mızrak taşıyan, sağlam yapılı, kaslı, ayaktaki bir savaşçıyı betimleyen Yunan heykellerinden biridir. Gerçeğinden biraz daha büyük işlenmiş, eserin kayıp bronz orijinali yaklaşık MÖ 440'ta yapılmış olmalıdır, ancak bugün sadece daha sonrasına ait mermer kopyaları olduğu bilinmektedir. Eser yine de hem Klasik Yunanca contrapposto hem de klasik gerçekçiliğin önemli bir erken örneğini oluşturur. Bu nedenle ikonik "Doryphoros", antik sanatın başka yerlerinde oldukça etkili olduğunu kanıtladı.