İçeriğe atla

Polidoros (Truva)

Giuseppe Maria Crespi tarafından boyanmış Ecuba acceca Polimestore (Hecuba jaluzi Polymestor), ( Musées Royaux des Beaux-Arts, Brüksel)

Polydorus veya Polydoros (/ˌpɒlɪˈdɔːrəs/, Antik Yunanca Πολύδωρος), "çok-armağanlı"), Truva Kralı Priamos'un en genç oğludur. Homeros, annesinin Laothoe olduğunu söylerken, daha sonraki kaynaklar annesinin Hekabe olduğunu belirtmiştir. Polydorus, rolü ve hikâyesi farklı gelenek ve kaynaklarda önemli ölçüde farklılık gösterdiğinden, mitin akışkan doğasına bir örnektir.

Mitoloji

İlyada

Homeros'un Yunan destanı İlyada'da Polydoros kısaca Akhilleus'un düşmanı olarak tasvir edilir. Bu kaynağa göre Polydorus, Priamos'un en küçük oğluydu ve bu nedenle babası onun savaşmasına izin vermedi. Ancak Akhilleus, onu savaş alanında görür, muazzam hızlı koşma yeteneği sayesinde hatları yararak Polydoros'a ulaşır ve onu mızraklayarak hayatına son verir. Kardeşi Polydorus'un ölümünü görmek, Hektor'un Akhilleus'a meydan okumasına neden olur.[1]

Hekabe Trajedisi ve Metamorfoz

Ovid'in Metamorfozlar kitabında anlatılan Polymestor'un Polydorus'u öldürdüğünü gösteren gravür

Euripides'in trajedisi Hekabe Polydorus'un hayaleti bir karakterdir ve oyunun ana çatışmasının nedeni onun ölümüdür. Polydorus'un hayaleti oyunun önsözünü (prolog) sunar. Önsözler, oyun başlamadan önce, oyun hakkında bilgi veren kısımlardır. Polydoros'un hayaleti, Truva'nın düşme riskinden dolayı babası Priamos'un onu, Kral Polymestor'un koruması altında Trakya'ya gönderildiğini açıklar. Priamos, oğluyla birlikte altın göndermiştir, böylece Truva düşerse oğlu kendini geçindirmeye devam edebilecektir. Ancak Truva düştüğünde Polymestor, Polydoros'u denize atarak öldürmüş ve altınları çalmıştır. Polydoros'un hayaleti, bedeninin uygun ölüm ayinleri olmadan denizde sürüklendiği gerçeğinden yakınır..

Oyunun ilerleyen saatlerinde, bir köle kadın Hekabe'ye Polydoros'un cesedinin kıyıya vurmuş olarak bulunduğunu söyler. Hekabe, Polydoros'un katilini rüyasında gördüğünü ve onun Polymestor olduğunu açıklar. Agamemnon ve diğer esir kadınların yardımıyla Hekabe, Polymestor'un oğullarını öldürerek ve onu kör eder. Böylece oğlunun cinayetinin intikamını alır.[2] Polydoros'un aynı hikâyesi, Ovid'in Metamorfozlarında bir bölümün konusudur.[3]

Vergilus'un Aeneid Destanında

Vergilius'un Roma destanı Aeneis'de, Aeneas, halkı için bir koloni kurma umuduyla Trakya'ya gider. Arazi çeşitli bitkilerle büyümüştür ve Aeneas, gizemli bir höyükte büyüdüğünü gördüğü çalıyı sökmeye başlar, böylece çalının dalları ile henüz yaptığı bir sunağı koruyabilecektir. Dallar söküldükten sonra kan fışkırmaya başlar. Bitki konuşur ve onun Polydoros olduğunu açıklar - onu öldürmek için kullanılan mızraklar yere saplanıp kök salarak bitkilere dönüşmüştür. Priamos'un Polydoros'u Trakya kralına[4] ödeme yaparak Truva'nın düşmesi durumunda korunması için gönderdiğini anlatır. Truva düştüğünde, kral Truvalılarla yaptığı anlaşmayı bozar ve Agamemnon'a kendini sevdirmek için Polydoros'u öldürür. Aeneas, Polydoros'a uygun bir cenaze töreni yapar.[5][6]

Hyginus'un Fabulae'ında

Hyginus'a göre, Hekabe ve Priamos, Polydoros'u, kızları Iliona'ya yetiştirmesi için gönderir. Iliona, Polymestor'un karısıdır.[7]

Iliona, Polydoros'un güvenliğini sağlamak için onu kendi oğlu gibi yetiştirirken; Polymestor'dan olan oğlu Deipylos'u kendi erkek kardeşi gibi yetiştirmiştir. Truva düştükten sonra, Akhalar, Polymestor'a eğer Polydoros'u öldürürse, Agamemnon'un kızı Elektra'yı ona eş olarak vereceklerine söz vermişlerdir. Polymestor, teklifi kabul etmiştir. Ancak Iliona'nın kimseye söylemediği gerçek yüzünden, kendi öz oğlu Deipylos'u öldürmüştür.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Homer, and Stanley Lombardo. Iliad. Indianapolis: Hackett Pub., 1997:399.
  2. ^ Euripides, (Marilyn Nelson, tr.) Hecuba. U Penn Press, 1998.
  3. ^ Ovidius, Naso Publius (Alan D. Melville, tr.) Metamorphoses. Oxford: Oxford University Press, 1986:307–12.
  4. ^ The king is assumed to be Polymestor although he is not mentioned explicitly.
  5. ^ Virgil (Robert Fitzgerald, tr.) The Aeneid. New York: Knopf, 1992. Print. 66–67.
  6. ^
  7. ^ Ilion is the alternate name of Troy.
  8. ^ pseudo-Apollodorus, R. Scott Smith, Stephen Trzaskoma, and C. Julius. Hyginus. Apollodorus' Library and Hyginus' Fabulae: Two Handbooks of Greek Mythology. Indianapolis: Hackett Pub., 2007:134.

Kaynakça

  1. ^ Homer, and Stanley Lombardo. Iliad. Indianapolis: Hackett Pub., 1997:399.
  2. ^ Euripides, (Marilyn Nelson, tr.) Hecuba. U Penn Press, 1998.
  3. ^ Ovidius, Naso Publius (Alan D. Melville, tr.) Metamorphoses. Oxford: Oxford University Press, 1986:307–12.
  4. ^ The king is assumed to be Polymestor although he is not mentioned explicitly.
  5. ^ Virgil (Robert Fitzgerald, tr.) The Aeneid. New York: Knopf, 1992. Print. 66–67.
  6. ^ Virgil; with an English Translation by H. Rushton Fairclough; in Two Volumes (Eclogues, Georgics, Aeneid I-IV). 1. Cambridge and London: Harvard University Press and William Heinemann. 1938. s. 350-353. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018 – Internet Archive vasıtasıyla. 
  7. ^ Ilion is the alternate name of Troy.
  • William Smith'in fotoğrafı . Yunan ve Roma biyografisi ve mitolojisi sözlüğü vs. Polidorus 8 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Londra. John Murray: Spottiswoode and Co., New-Street Square ve Parliament Street tarafından basılmıştır. 1849.
  • Apollodorus, R. Scott Smith, Stephen Trzaskoma ve C. Julius. Hyginus. Apollodorus' Kütüphanesi ve Hyginus' Fabulae: Yunan Mitolojisinin İki El Kitabı . Indianapolis: Hackett Yayınları, 2007. Yazdır.
  • Euripides ve Marilyn Nelson. Heküba . U Penn Press, 1998. Yazdır.
  • Homer ve Stanley Lombardo. İlyada . Indianapolis: Hackett Yayınları, 1997. Yazdır.
  • Ovidius, Naso Publius ve Alan D. Melville. Metamorfozlar . Oxford: Oxford University Press, 1986. Yazdır.
  • Virgil ve Robert Fitzgerald. Aeneid . New York: Knopf, 1992. Yazdır

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Poliksena</span> Yunan mitolojisinde Truva prensesi

Yunan mitolojisinde, Polyxena Truva Kralı Priamos ve kraliçesi Hekabe'nin en küçük kızıydı. Homeros, ondan bahsetmez ancak bazı diğer klasik yazarlar ondan bahseder. Bu yazarlara göre Polyksena'nın hikâyesi değişkenlik gösterir. Truva'nın düşmesinden sonra, nişanlısı olduğu ve birçok versiyonda ölümüne sebep olduğu Akhilleus'un mezarında kurban edilir.

Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı sırasında efsanevi Truva kralı Priamos'un 18 kızı ve 68 oğlu olduğu söylenir. Priamos'un birkaç karısı vardı, birincisi Dymas veya Cisseus'un kızı Hekabe ve diğer çocuklarını doğuran birkaç cariyedir. Kapsamlı bir liste yoktur, ancak birçoğu çeşitli Yunan mitlerinde geçmektedir. Priamos'un hemen hemen tüm çocukları, savaş sırasında veya kısa bir süre sonra Yunanlar tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Telamon</span>

Yunan mitolojisinde, Telamon Aegina kralı Aiakos'un bir dağ nymphası Endeïs'in oğludur. Peleus'un ağabeyi Telamon, Iason'ın yanında Argonotlarından biri olarak yelken açar ve Kalydonya Domuzu Avına katılır. İlyada'da, farklı annelerden doğan Yunan kahramanları Büyük Aias ve Teukros'un babasıdır. Bazı kayıtlar onun üçüncü oğlu Trambelus'tan bahseder. O ve Peleus ayrıca Herakles'in yakın arkadaşlarıydı ve Amazonlara karşı yaptığı seferlerde ve Truva'ya yaptığı saldırıda ona yardım ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Neoptolemos</span>

Neoptolemos, Yunan Mitolojisinde savaşçı Akhilleus ve prenses Deidamia'nın oğludur ve Oneiros'un kardeşidir. Antik Epirus'un Molosslularının hanedanının efsanevi atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pentheus</span>

Yunan mitolojisinde, Pentheus Thebai kralıdır. Babası, Spartoilerin en bilgesi olan Ekhion'dur. Annesi Agave ise Thebai'nin kurucusu Kadmos ile tanrıça Harmonia'nın kızıdır. Kız kardeşi Epeiros'tu.

Yunan mitolojisinde, Assaracus Dardanya kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kreusa (Truva)</span>

Yunan mitolojisinde, Kreusa Priamos ve Hekabe'nin kızıdır. Aeneas'ın ilk karısı ve Ascanius'un annesidir.

Roma ve Yunan mitolojisinde, Capys, İlyada ve Aeneid'ın geçtiği döneminde Dardanya kralıdır.

Yunan mitolojisinde Abas birkaç kişiye atfedilir:

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Dryops şu anlamlara geliyor olabilecek şekilde kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hippomenis</span>

Yunan mitolojisinde Hippomenes (;, Melanion olarak da bilinir, Arkadyalı Amphidamas'ın veya Onchestus Kralı Megareus'un oğlu ve Atalanta'nın kocasıdır. Chiron'un müritlerinden biri olduğu ve zorlu meydan okumalara girişme hevesiyle diğerlerini geride bıraktığı biliniyordu. Yazıtlar ondan Kalidon avcılarından biri olarak bahseder.