İçeriğe atla

Polidoros (Tebai)

Polidoros
Polimestor, Polidoros'u öldürür.
Thebai kralı
Özellikleri
MekânıThebes
Kişisel bilgileri
EbeveynlerKadmos ve Harmonia
KardeşlerAutonoe, Agave, Semele, ve İno
EşiNycteis
ÇocuklarLabdacus

Yunan mitolojisinde, Polydoros veya Polydorus (yani "çok-yetenekli") Thebai kralıydı.

Aile

Polydoros, Kadmos ve Harmonia'nın oğluydu,[1][2] Semele'den küçüktü,[3] diğer kardeşleri Autonoe, Ino ve Agave . Nycteus'un kızı Nycteis ile evlendi ve Labdakos'un[4] babası oldu.

Mitoloji

Kadmos'un ölümü üzerine, Spartoi olan Ekhion ve Agave'nin oğlu Pentheus,[5] Polydoros'u sürgün etti ve Dionysos'un etkisi ile Agave, oğlu Pentheus'u öldürene kadar, Pentheus Thebai'yi kısa bir süre yönetti.[6] Polydoros Pentheus'tan sonra Thebai kralı oldu ve Nycteis ile evlendi.[7] Oğlu Ladbakos henüz küçükken, Polydoros bilinmeyen sebepten öldü ve kayınpederi Nycteus, bebek prensin naibi olarak ülkeyi yönetti.[8]

Pausanias'ın anlatımında, Polydoros'un saltanatı, babası Kadmos'un tahttan feragat etmesi ve annesi Harmonia ile birlikte Enchelii'deki İlirya kabilesine göç etmesiyle başladı, ancak bu bilgiyi sadece Pausanias aktarmıştır.[9] Semele'nin odasına düşen yıldırımla birlikte gökten bir kütük düştüğü de söylenir. Bu kütük Polydoros tarafından bronzla süslenmiş ve ona "Dionysos Kadmos" adını vermiştir.[10]

Diodorus'un farklı hikâye anlatır, Thebaililerin ikinci kez (ilk kez Kadmos döneminde) sürgüne gönderildiği anlarır, çünkü Polydoros geri döndüğünü ve önceki kral Amphion'un başına gelen talihsizliklerden memnun olmamıştır.[11][12]

Soyağacı

Yunan Mitolojisinde Argos Soyağacı
İnakhosMelia
ZeusIoPhoroneus
EpafosMemphis
LibyaPoseidon
BelusAchiroëAgenorTelephassa
DanaosElephantisAigyptosKadmosCilix EuropaPhoenix
MantineusHypermestraLynceusHarmoniaZeus
Polydorus
SpartaLakedaimonOcaleaAbas AgaveSarpedonRhadamanthys
Autonoe
EurydiceAkrisiosİnoMinos
ZeusDanaeSemeleZeus
PerseusDiyonisos
  Erkek
  Kadın
  Ölümsüz

Notlar

Kaynakça

  1. ^ Hesiod. Theogony, 978, Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca, 3.4.2 28 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Diodorus Siculus. Bibliotheca historica, 4.2.1 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. & Nonnus. Dionysiacca, 5.208 22 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Nonnus. Dionysiacca, 5.208 22 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Nonnus. Dionysiaca, 5.298 22 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Herodotus. The Histories, 5.59 15 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Euripides. The Phoenician Women, 1 7 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Arrian. The Anabasis of Alexander, 2.16.1 15 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. & Sophocles. Oedipus Tyrannus, 267
  5. ^ Nonnus. Dionysiaca, 46.259 22 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca, 3.5.2
  7. ^ Hyginus. Fabulae, 76 29 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca, 3.5.5 5 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. & Pausanias. Description of Greece, 2.6.2 2 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. & 9.5.4 20 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ Pausanias. Description of Greece, 9.5.3 3 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Pausanias. Description of Greece, 9.12.4 3 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ Diodorus Siculus. Bibliotheca historica, 19.53.5 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. This was contradicting to the stories of Apollodorus because Polydorus had already died when Amphion ruled on Thebes and after Amphion's death Polydorus' grandson Laius reigned after.
  12. ^ i.e. the Niobides, slain by Apollo and Artemis to punish their mother Niobê, who had presumed to compare herself with Leto

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İno</span>

Yunan mitolojisinde, İno Boiotia'nın kraliçesidir ve öldükten sonra onu altında ölümünden sonra "beyaz tanrıça" anlamına da gelen Lefkothea sıfatıyla insanların tapındığı bir tanrıçaya dönüşmüştür. Alkman ona "Denizlerin Kraliçesi" adını vermiştir, abartma olmasa bile onu Amphitrite'in eşili yapacaktır.

Phrasius Pylos prensi ve Kral Neleus'un Amphion'un kızı Chloris'ten olma oğludur. Pero, Taurus, Asterion, Pylaon, Deimachus, Eurybius, Epilaus, Evagoras, Eurymenes, Alastor, Nestor ve Periclymenus'un erkek kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadmos</span>

Yunan mitolojisinde, Kadmos ya da Cadmus( ')' efsanevi Boeotia'daki Thebai şehrinin kurucusudur ve Fenikelidir. Perseus ve Bellerophon'la birlikte ilk Yunan kahramanıydı ve Herakles'ten önceki en büyük kahraman ve canavar avcısıydı. Yaygın olarak Fenike prensi olduğu belirtilir, kral Agenor'un ve kraliçe Tire'li Telephassa'nın oğluydu, kardeşi Phoenix, Cilix ve Europa idi. Kadmos'un soyağacı Zeus'a dayanmaktadır. Başlangıçta, Zeus tarafından Fenike kıyılarından kaçırılan kız kardeşi Europa'yı bulup Tire'ye geri götürmek için kraliyet ailesi tarafından yolculuğa gönderildi. İlk anlatımlarda, Kadmos ve Europa, Phoenix'in çocuklarıydı. Kadmos, aslen onun onuruna Cadmeia akropolisi olarak adlandırılan Yunan şehri Thebai'yi kurmuştur.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Amphictyon, Yunan mitolojisinde, Deukalion ve Pyrrha'nın ikinci oğlu. Aynı zamanda Deucalion ve Pyrrha'nın oğlu olan Hellen'in oğlu olduğu da söylenir. Amphictyon Thermopylae'nin kralıydı ve Atinalı Cranaus'un kızıyla evliydi. Bazı söylentilere göre karısının ismi Atthis olmasına rağmen bu söylentiler Atthis'in bekar bir bakire olarak öldüğü söylentisiyle çakışır. Amphictyon Cranaus'u tahtan indirdi ve kendini Atina'nın kralı ilan etti.

Yunan mitolojisinde, Pittheus Troezen kralıdır ve şehre kardeşinin adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pentheus</span>

Yunan mitolojisinde, Pentheus Thebai kralıdır. Babası, Spartoilerin en bilgesi olan Ekhion'dur. Annesi Agave ise Thebai'nin kurucusu Kadmos ile tanrıça Harmonia'nın kızıdır. Kız kardeşi Epeiros'tu.

<span class="mw-page-title-main">Sthenelus (Kapaneus'un oğlu)</span>

Yunan mitolojisinde, Sthenelus Akha liderlerinden biridir. Ayrıca Epigonlardan biri olduğu gibi ve Helen'in taliplerinden biri olarak sayılmaktadır.

Miletos, Milet şehrine kendi adını veren (eponi)) ve efsanevi kurucusu olan Yunan mitolojisinde bir karakterdi.

<span class="mw-page-title-main">Dionysiaka</span>

Dionysiaka (Dionysiaca) eski bir Yunan epik şiiridir ve Nonnus'un en önemli eserlerinden biridir. Dionysiaka, 48 kitaptan ve 20.426 satırdan oluşan bir destandır. Homeros lehçesi ve dactylic hexameters ile yazılmış günümüze ulaşan en uzun Grek-Roman şiiridir. Ana konusu Dionysos'un hayatı, Hindistan'a yaptığı sefer ve onun muzaffer dönüşüdür.

<span class="mw-page-title-main">Elektra (Ülker)</span>

Yunan mitolojisinde Elektra, Atlas ve Pleione'nin yedi kızı olan Pleiades'ten biridir. Semadirek adasında yaşamıştır. Zeus'tan Dardanos ve Iasion adında iki oğlu olmuştur.

Yunan mitolojisinde, Idaea veya Idaia, muhtemelen Batı Anadolu'nun antik Troas bölgesindeki İda Dağı'nın bir perisiydi. Daha sonra Truva olarak bilinen bölgeye kral olarak hükmeden ilk kişi olan Teucer'in annesiydi ve eşi nehir tanrısı Skamandros'tu.

<span class="mw-page-title-main">Foiniks</span> Brother of Europa in Ancient Greek mythology

Yunan mitolojisinde, Phoenix veya Phoinix kaçırılan kız kardeşi Europa'yı, diğer erkek kardeşleriyle birlikte bulmak ile görevlendirilmiş prenstir ve eponim olarak Fenike'ye ismini vermiştir.

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Autonoe (Thebai)</span>

Yunan mitolojisinde, Autone ya da Autonoë ) Boeotia'daki Thebai şehrinin kurucususu Kadmos ve tanrıça Harmonia'nın en büyük kızıdır. Aristaeus'un eşi ve Akteon ile muhtemelen Macris'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sparta (mitoloji)</span>

Yunan mitolojisinde, Sparta, onun onuruna adlandırılan antik Sparta kentinin kraliçesiydi. Lakonya kralı Eurotas'ın iki kızından biriyd; kız kardeşi Tiasa idi. Pausanias'ın kaydettiği hikâyelere göre, babasının hiçbir erkek vârisi olmadığı için krallığını Lakedaimon'a miras bırakmıştır. Lakedaimon kral olduğunda, ülkenin adını Lacedaemon'a ve sakinlerini Lacedaemonianlar olarak anılacak şekilde değiştirdi ve karısının adını verdiği Sparta Şehri'ni kurdu. Lakedaimon'dan Amyclas ve Eurydice'nin annesi olmuştur. Eurydice de, Argos Kralı Acrisius'un karısıdır. Sparta, Apollon ve Zephyros tarafından sevilen, ancak bir disk atma oyunu sırasında Zephyros'un kıskançlığı nedeniyle ölen Hyacinthos'un büyükannesi oldu. Ayrıca Sparta Kralı Tyndareos ve kardeşi İkarios ile onların çocukları Clytemnestra, Kastor ve Penelope'nin de atasıydı.

Yunan mitolojisinde, Spartoi Kadmos'un diktiği ejderhanın dişlerinden oluşmuş efsanevi bir halktır. Thebai soylularının ataları olduğuna inanılıyordu.

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

<span class="mw-page-title-main">Maenad</span>

Yunan mitolojisinde, Manead veya Maneads, Dionysos'un kadın takipçileri ve tanrının maiyeti olan Thiasus'un en önemli üyeleriydi. İsimleri kelimenin tam anlamıyla "çılgın olanlar" olarak tercüme edilir. Maenadlar, Bassarids, Bacchae, Bakkha, Bakkhalar veya Roma Mitolojisinde Bacchantes olarak bilinir.

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.