İçeriğe atla

Poli Hürriyet Ortaokulu Kütüphanesi

Poli Hürriyet Ortaokulu Kütüphanesi, Kıbrıs'ın Poli köyünde bir kütüphane. Poli Hürriyet Ortaokulu bünyesindeydi. Kütüphane, 1959 yılında, ölen bir okul öğretmenin vasiyeti üzerine kurulmuştur. Bu sırada kütüphanede 60 kadar kitap vardı.[1] 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı dolayısıyla Türkler bölgeyi terk edince, kitaplar sahipsiz kaldı. Bu sırada kütüphanede 2000 Türkçe ve 200 İngilizce kitap bulunuyordu. Bu kitaplanrdan bazıları kaybolmuş, bulunanları ise Birleşmi Milletler tarafından dönemin Kıbrıs Türk Maarif Dairesi'ne tespit edildi.

Kaynakça

  • Dedeçay, Servet Sami (1991). Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türklere ait Kütüphaneler ve Kitabevleri. Lefkoşa Özel Türk Üniversitesi. 
  1. ^ Kıbrıs Maarif Yıllığı (1959)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Berkes</span> Kıbrıslı Türk sosyolog

Niyazi Berkes, Kıbrıslı Türk sosyolog ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kütüphanesi</span> Mısır İskenderiyede antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.

İsmail Altınok, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Başara</span> Türk siyasetçi

Mütevellizade Yusuf Ziya Başara yedi dönem boyunca da TBMM’de Sivas milletvekilliği yapmış bir Türk siyasetçisidir.

Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa Türk Maarif Koleji</span>

Gazimağusa Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan devlet kolejlerinden biri olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim vermektedir. Türk Maarif Koleji model alınarak Gazimağusa şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. Alımlar kolejlere özgün sınav olan Kolej Giriş Sınavları'yla olur.

Akdoğan Kütüphanesi veya Akdoğan Halk Kütüphanesi, Kıbrıs'ın Akdoğan kasabasındaki bir kütüphane. Kütüphane, 1975 yılında, Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra bölgeyi terk eden Rumlardan kalan kitapları toplamak için kurulmuştur. Dönemin Kıbrıs Türk Maarif Dairesi tarafından kurulan kütüphanede bu dönemde 2000 kitap bulunmaktaydı. Daha sonra 1984 yılında Akıncılar Ortaokulu'na ait kütüphanenin kapanmasıyla 2500 kitap daha bu kütüphaneye verildi.

Lefke Gazi Lisesi Kütüphanesi, Kıbrıs'ın Lefke kasabasında bulunan bir kütüphane. Lefke Gazi Lisesi bünyesinde bulunur. 1959 yılında kurulmuştur. Bu dönemde kitapların büyük çoğunluğu Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bağışlanmış, küçük bir kısmı ise satın alınmıştı. 1963 yılına kadar öğrencilere hizmet verebilen kütüphane, bu tarihte öğrencilere kapandı. 1991 yılında yaklaşık 5000 kitabı olduğu bilinen kütüphane, personel azlığı nedeniyle halen kapalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sultan II. Mahmut Kütüphanesi</span>

Sultan Mahmut Kütüphanesi, Lefkoşa'da bir kütüphane. Selimiye Camii'nin doğusunda bulunur. II. Mahmud döneminde Kıbrıs Valisi olan Ali Ruhi tarafından 1829 yılında yaptırıldı.

Mehmet Kazım Nami Duru, Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

Muzaffer Gökman, Türk kütüphaneci, yazar, araştırmacı.

Fatma Müjgân Cunbur, Türk kütüphaneci ve edebiyat araştırmacısı. Bazı kitap ve yazılarında "Müjde Nasiboğlu" ve "Salim Şehidoğlu" imzalarını kullanmıştır. Genel olarak Türk Edebiyatı ve kültürü konularında yaptığı inceleme ve bibliyografya çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

Türk Maarif Koleji, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en eski koleji olup, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren köklü bir kurumudur. Okula giriş ilkokul sonrası yapılan Kolej Giriş Sınavı'yla yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.