İçeriğe atla

Poldy Bird

Poldy Bird

Poldy Bird (d. 16 Aralık 1941 – ö. 1 Haziran 2018),[1] Arjantinli kadın yazardır.[2] Arjantin'in ve dünyanın çeşitli gazetelerinde şiir ve edebi yazıları yayımlanmıştır.

İlk yılları

Arjantin Entre Rios eyaletine bağlı Paraná'da doğdu, Buenos Aires'te yetişti. Annesi bir tren kazasında öldüğünde daha sekiz yaşındaydı. Annesinin bu trajik ölümü onun hayatına ve yazarlık kariyerine yön vermiştir.

Yazarlık kariyeri

Onüç yaşında girdiği bir şiir yarışması kazandı. 16 yaşındayken, ilk kısa hikâyesini yayımlamış ve ertesi yıl, hem Arjantin hem de dünya üzerinde tanınan önemli dergilerde şiir ve metin yazılarını profesyonel bir şekilde yayımlamaya başlamıştır.

Kadın yayınları arasında tanınmış bir dergi olan "Vosotras"ın yönetmeni olarak çalıştı. Büyük edebi yeteneklerinden dolayı Poldy Bird, "Santa Clara de Asís" ve "Premio Mundial Consagración de la Literatura" gibi çeşitli uluslararası ödüller kazanmıştır.

Eserleri (seçme)

En ünlü metin yazıları arasında “Cuentos para Verónica” (ilk kızının onuruna), “Cuentos para leer sin rimel”, “Nuevos cuentos para Verónica” ve “Cuentos con niebla” bulunmaktadır. “Cuentos para Verónica” adlı ilk kitapla ilgili olarak, bazı kaynaklar sadece Arjantin'de satılan iki milyon kitaplık bir rekorla “Martín Fierro” dan sonra en çok satılan Arjantin yayınlarından biri olduğunu söylenmektedir. Ayrıca, Japoncaya çevrilen ilk Arjantin kitabı olduğu biliniyor.

Diğer çalışmaları ve ölümü

Sonraki birkaç yıl boyunca Poldy Bird, Amerika Birleşik Devletleri'nde Arjantinli “Única” ve “Radio Miami” adlı dergileri için grafik ve radyal medya konularında çalışmalar yapmıştır. Arjantinli kadın yazar Poldy Bird 1 Haziran 2018'de 76 yaşında ölmüştür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2018. 
  2. ^ "Panam volvió a la televisión". La Razón (İspanyolca). 5 Mayıs 2009. 31 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemal Süreya</span> Türk şair, yazar ve çevirmen (1931–1990)

Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Ergülen</span>

Haydar Ergülen Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel García Márquez</span> Nobel Ödülü sahibi Kolombiyalı yazar (1927–2014)

Gabriel García Márquez veya tam adıyla Gabriel José de la Conciliación García Márquez, tüm Latin Amerika'da Gabo lakabıyla bilinen Nobel Edebiyat Ödüllü Kolombiyalı yazar, romancı, hikâyeci ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Julio Cortázar</span> Fransız dilbilimci (1914-1984)

Julio Cortázar, Arjantinli yazardır.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Pessoa</span> Portekizli şair, ressam

Fernando Pessoa Portekizli şair ve yazardır.

Refik Algan,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Doris Lessing</span> Yazar

Doris Lessing, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Britanyalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ece Temelkuran</span> Türk gazeteci ve yazar

Ece Temelkuran, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Coti Sorokin</span> Arjantinli besteci ve şarkıcı

Coti, Julieta Venegas ve Paulina Rubio ile yaptığı çalışmalarıyla önplana çıkmış, Esta Mañana y Otros Cuentos albümü ile Meksika veArjantin'de bir altın,İspanya'da iki platin plak kazanmış Arjantinli müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Juan Ramón Jiménez</span> İspanyol şair (1881-1958)

Juan Ramón Jiménez İspanyol şair. Başlıca yapıtları arasında "Yeni Evlenmiş Şairin Güncesi", "Menekşe'nin ruhları", "Sonsuzluklar" ve "Birlik" sayılır. 1956' da Nobel Edebiyat Ödülü 'ne layık görüldü.

Latin Amerika Edebiyatı, Latin Amerika'da İspanyolca ve Portekizce yazılmış edebiyat yapıtlarını kapsar. İlk yazılı metinler Yenidünya'nın İspanyol fatihlerinin İspanya'ya gönderdikleri raporlardı. İspanyollar'ın atılganlığı ve Amerika Yerlilerinin yiğitliği pek çok yazıya ve şiire esin kaynağı olmuştur. Bunların en ünlüsü İspanyol Alonso de Ercilay Zúñiga'nın (1533-1594), Şili Yerlilerinin soylu direnişini ve şairin bu dönemdeki acılarını dile getiren La Araucanadır. 20 binin üstünde koşuktan oluşan bu şiir yeni topraklardan fışkıran ilk gerçek edebiyat ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sennur Sezer</span>

Sennur Sezer ; Türk şair ve belgesel anlatılar yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Bioy Casares</span> Arjantinli yazar (1914-1999)

Adolfo Bioy Casares Arjantinli öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Sahir Erozan</span> Türk şair ve milletvekili

Ahmet Celâl Sahir Erozan ; Türk şair, yazar, yayıncı ve politikacı. “Aşk ve kadın şairi” olarak tanınan sanatçı, dilin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş, Türk Dil Kurumunun kurucu dört üyesi arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jorge Valdano</span> Arjantinli futbolcu ve antrenör

Jorge Alberto Francisco Valdano Castellanos Arjantinli eski futbolcu, teknik direktör ve Real Madrid'in eski Genel Direktörü. Santa Fe'nin Las Parejas şehrinde doğdu.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.