İçeriğe atla

Pohnpei (ada)

Pohnpei'nin fiziki haritası.

Pohnpei ya da bilinen eski adıyla Ponape, Caroline Adaları'ndan Senyavin Adaları'ndan bir adadır. Mikronezya Federal Devletleri'nin idaresindeki Pohnpei Eyaleti'ne bağlıdır. Federasyondaki en büyük, en gelişmiş ve en kalabalık ada Pohnpei adasıdır. Aynı zamanda Pohnpei adası geniş bir biyoçeşitlilik içermektedir. İlk önce İspanyol İmparatorluğu'nun kolonisiydi; 1898 yılındaki İspanyol-Amerikan Savaşı'nın ardından Pohnpei'nin de dahil olduğu Caroline Adaları Alman İmparatorluğu'na satılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, Uzak Doğu'daki tüm Alman kolonileri gibi Pohnpei de Japonya'ya bırakılmıştır. II. Dünya Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri'nin türlü saldırılarına maruz kalan Pohnpei, Japonya'nın yenilmesiyle beraber 1945'te Japon etnik temizliği geçirmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Porto Riko</span> ABDnin Karayiplerdeki özerk bölgesi

Porto Riko ya da resmî adıyla Porto Riko Topluluğu, ABD'ye bağlı, içişlerinde bağımsız özerk bölgedir. Karayipler denizinin kuzeydoğusunda Dominik Cumhuriyeti'nin doğusundadır. Adı İspanyolcada zengin liman anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mikronezya Federal Devletleri</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Mikronezya veya resmî adıyla Mikronezya Federal Devletleri, Okyanusya içerisinde Büyük Okyanus'un batı kesiminde yer alan ve toplam 607 adadan oluşan ülkedir. Ülkenin başkenti Palikir'dir.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Palau</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Palau, resmî adı ile Palau Cumhuriyeti, Okyanusya'nın batısında bir ada ülkesidir. Mikronezya ile paylaştığı Caroline Adaları'nın batı zincirinde bulunan yaklaşık 340 adadan meydana gelir. Yüzölçümü 466 km²'dir. Koror en kalabalık adadır. Başkent Ngerulmud Koror'un kuzeyinde, Babeldaob adasındaki Melekeok eyaletinde bulunur. Doğuda Mikronezya, güneyde Endonezya ve batıda Filipinler ile deniz sınırı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Mariana Adaları</span> ABDnin Okyanusya bölgesinde yer alan denizaşırı bölgesi

Kuzey Mariana Adaları ya da resmî adı ile Kuzey Mariana Adaları Milletler Topluluğu, Büyük Okyanus'un kuzey kesiminde Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin ada bölgeleri'ne dâhil olarak A.B.D.'nin yapısına entegre olmayan sadece siyasi birlik içerisinde olan Okyanusya adalar topluluğudur. Kuzey Mariana adalarının başkenti Saipan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız sömürge imparatorluğu</span> 17. asırdan 20. asıra kadar sürdüğü düşünülen Fransa sömürgesi altındaki Afrika bölgeleri

Fransız sömürge imparatorluğu, 19. ve 20. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'nun ardından Dünya'nın en büyük ikinci sömürge imparatorluğuydu. İmparatorluğunun yüzölçümü, anavatan ile birlikte 1900 ile 1939 yılları arasında 13.500.000 km²ye ulaştı. Bu büyüklük toplam karasal alanının %10'u idi. İlk Fransız sömürge imparatorluğu, zirvesinde (1680), 10.000.000 km²'nin üzerine yayıldı, o zamanlar dünyanın sadece İspanyol İmparatorluğu'nun arkasındaki en büyük ikinci imparatorluğu. Fransız Sömürge İmparatorluğu'nun toplam alanı, birinci ve ikinci Fransız sömürge imparatorluklarının bir araya gelmesiyle, dünyanın en büyük ikinci olan 24.000.000 km²'ye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Adaları</span> Pasifik Okyanusu adalarından oluşan coğrafi bölge

Pasifik Adaları, Pasifik Okyanusu'ndaki adalardır. Üç büyük adalar grubu Polinezya, Mikronezya ve Melanezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">UTC+11.00</span>

UTC+11:00, UTC'den 11 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Adaları</span>

Caroline Adaları, Pasifik'in batısındaki küçük adalardır. Yeni Gine'nin kuzeyinde yer almaktadırlar. Bu adalar aynı zamanda Yeni Filipinler diye de anılmıştır. Eskiden İspanya'nın sömürgesi durumunda olan Caroline Adaları, 1898 yılında 17 milyon goldmark karşılığında Alman İmparatorluğu'na satılmıştır ve Caroline Adaları, Almanya'nın bir kolonisi olarak Alman Yeni Ginesi'ne bağlanmıştır. I. Dünya Savaşı'nda adalar Japonya tarafından işgal edildi. İşgalden önce Caroline Adaları, Alman Doğu Asya Fırkası için bir üs konumundaydı.

<span class="mw-page-title-main">Chuuk Adaları</span>

Chuuk Lagoon veya bilinen eski adıyla Truk Lagoon, Büyük Okyanus'taki adalardır. Yeni Gine'nin yaklaşık 1800 km kuzey-doğusunda bulunmaktadır. 47.871 nüfusludur. Önceleri İspanyol İmparatorluğu'nun kolonisiydi, İspanyol-Amerikan Savaşı'ndan sonra Alman İmparatorluğu'nun idaresine geçmiştir. I. Dünya Savaşı'nda Almanların yenilmesi üzerine, Milletler Cemiyeti'nin de onayıyla adanın hakimiyeti Japonya'ya geçmiştir. Günümüzde Mikronezya Federal Devletleri'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Pasifik Mandası</span>

Güney Pasifik Mandası, 1919-1947 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun bir mandası idi. Manda Kuzey Pasifik Okyanusu'ndaki adalardan oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Pohnpei</span> Mikronezya Federal Devletleri oluşturan dört eyaletten biri

Pohnpei, Mikronezya Federal Devletleri'nin dört eyaletinden biridir. Eyalet, Caroline Adaları'nın doğusunda yer almakta olup Pohnpei Adası ile birlikte çevresindeki ada ve adacıklardan oluşmaktadır. Yüzölçümü 345 km² olan eyaletin nüfusu 4 Nisan 2010 tarihi itibarı ile 36.196'dır. Eyaletin başkenti Kolonia'dır.

Ifalik, Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nın merkezindeki dört adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Ifalik yaklaşık 40 kilometre (25 mi) Woleai'nin doğusunda ve 700 kilometre (430 mi) Yap adasının güneydoğusunda bulunur. İfalik'in nüfusu 2000 yılında 561 idi.

<span class="mw-page-title-main">Woleai</span>

Oleai olarak da bilinen Woleai, Pasifik Okyanusu'ndaki batı Caroline Adaları'ndaki yirmi iki adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur ve yaklaşık 57 kilometre uzunluktadır. 57 kilometre Ifalik'in batı-kuzeybatısında ve 108 kilometre Eauripik'in kuzeydoğusunda olan Woleai, aynı zamanda, atol'ü oluşturan, kuzeydoğuda uzanan adacıkların en büyüğünün adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lamotrek</span>

Lamotrek, Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nın merkezindeki üç adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Mercan adası yaklaşık 11 kilometre (6,8 mi) Elato'nun doğusunda bulunur. Lamotrek'in nüfusu 2000 yılında 373 idi. Bu veriye göre neredeyse km2 başına 1 kişi düşmektedir.

Faraulep Atoll, Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nın merkezindeki üç adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Toplam arazisi alanı yalnızca 0.422 kilometrekare (163 sq mi)dir. Faraulep yaklaşık 100 kilometre (62 mi) Gaferut'un güneybatısında, 150 kilometre (93 mi) Woleai'nin kuzeydoğusunda ve 700 kilometre (430 mi) Yap'ın doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Elato</span>

Elato, Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nın merkezindeki üç adadan oluşan bir mercan adasıdır ve Mikronezya Federal Devletleri'ndeki Yap Eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Yaklaşık 10 kilometre (6,2 mi) Lamotrek'in batısında bulunur. 2000 yılında nüfusu 96 idi.

<span class="mw-page-title-main">Satawal</span>

Satawal, üzerinde yaklaşık 500 kişinin yaşadığı bir mercan adasıdır. Pasifik Okyanusu'ndaki Caroline Adaları'nda yer almaktadır. Mikronezya Federal Devletleri ndeki Yap eyaletinde bir yasama bölgesi oluşturur. Satawal, Yap adalar grubunun en doğusundaki adadır ve yaklaşık 70 kilometre (43 mi) uzaklıktadır. Lamotrek'in doğusunda bulunur.