İçeriğe atla

Poda Koruma Alanı

Koordinatlar: 42°26′38″K 27°27′00″D / 42.44389°K 27.45000°D / 42.44389; 27.45000
Poda Koruma Alanı
Doğa Merkezi'nin terasından bir bakış.
DevletBulgaristan
Koordinatları 42°26′38″K 27°27′00″D / 42.44389°K 27.45000°D / 42.44389; 27.45000
Kapladığı alan 307 ha
Ziyaretçi sayısı 15.000 (yıllık)
İnternet sitesi Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği
Belirleme24 Eylül 2002
Referans no.1228[1]

Poda Doğa Koruma Alanı, 1989 yılında Bulgaristan Su ve Çevre Bakanlığı tarafından ilan edilen bir doğa koruma alanıdır.[2]Bulgaristan'da tamamen bir sivil toplum kuruluşu olan Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) tarafından yönetilen ve sürdürülen ilk korunan alandır. BSPB, Bakanlar Kurulu Yönetim Planı tarafından kabul edilen faaliyetleri hazırlar ve uygular, ancak fonunu tamamen giriş ücretleri, satılan hediyelik eşyalar ve bağışlardan alır. Bu düzenleme ile doğanın korunması, çevre eğitimi ve eko-turizm için sürdürülebilir bir model olmayı hedeflemektedir.

Güneydoğu Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki liman kenti Burgaz'ın güneyinde yer alan Poda, Karadeniz ve üç büyük gölle çevrilidir - Vaya Gölü, Mandra Gölü ve Atanasovsko Gölü . Korunan alan Poda ile birlikte, Burgaz Gölleri adı verilen geniş bir sulak alan oluştururlar. Doğu Avrupa göç güzergahı Via Pontica'yı kullanan göçmen kuşların çoğu için dinlenme istasyonu olarak biyolojik açıdan önemli bir alandır; bunun yanı sıra birçok tür için önemli bir yuvalama habitatıdır. 1994 yılında bir CORINE olarak sınıflandırılmış, 2002 yılında, Ramsar Sözleşmesi kapsamında Ramsar Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi'ne alınmıştır. Mandra - Poda doğal alanı içindeki Avrupa Natura 2000 ağına dahil edilmesi önerilmektedir.

Ekoloji

Nispeten küçük bir alanı işgal etmesine rağmen, korunan Poda bölgesinde 265 kuş türü gözlemlenmiştir. Bölgede 46 kuş türü yaşamaktadır ve Karadeniz kıyısındaki karışık balıkçıl popülasyonunun yanı sıra kaşıkçı, bayağı aynak, erguvani balıkçıl, gri balıkçıl, gece balıkçılı, büyük beyaz balıkçıl ve küçük ak balıkçıl kolonilerinin gözlenebildiği tek yerdir. Bölgede üreyen diğer türler; bataklık tuygunları, bayağı sumru ve küçük sumru ve sazlık yataklarında olağan üreme alanlarını oluşturan ve yuvalarını bölgedeki terk edilmiş elektrik direklerinde yapan büyük karabataklardır. Zengin biyoçeşitliliği, içerdiği üç farklı su habitatına atfedilir - acı, tatlı ve hiper tuzlu su. Poda koyundaki kış aylarında, küresel tehlike altındaki bir tür olan cüce karabataklar dinlenmektedir. Bölgedeki nesli tükenmekte olan diğer türler Dalmaçya pelikanları ve ak başlı ördeklerdir . Körfezi binlerce yaban ördeği, patkalar ve diğer ördekler ile paylaşırlar . Poda, Avrupa'nın ikinci büyük kuş göç yolu olan Via Pontica üzerinde bulunmaktadır. Her yıl, Avrupa beyaz leylek nüfusunun %75'i (250.000'in üzerinde), beyaz pelikan nüfusunun %100'ü (40.000'in üzerinde) ve binlerce yırtıcı kuş ve su kuşu Mart-Nisan ve Ağustos-Eylül göç dönemlerinde gözlemlenebilir.

Poda Doğa Merkezi

Korunan alandaki diğer nadir türler arasında Bulgaristan'ın en büyük yılanı, dört çizgili sıçan yılanı (Elaphe sauromates); Avrupa'nın en küçük memelisi cüce beyaz dişli sivri faresi; bölgeye özgü olmayan nutria ve dünya çapında nesli tükenmekte olan Avrupa su samuru gösterilebilir.

Turizm

Çevre eğitimi ve ekoturizm misyonunu kolaylaştırmak için BSPB, 1997'den beri Poda'da bir Doğa Koruma Merkezi işletmektedir. Tüm yıl boyunca açıktır ve turistlere ve ziyaret eden öğrenci gruplarına bölgedeki eşsiz habitatlar ve türler hakkında konferanslar sunmaktadır. Ziyaretçiler, korunan bölgedeki farklı kuşları gözlemlemek için merkezin dürbün ve teleskoplarını, tür tanımlama posterlerini ve doğa yolunu kullanabilirler. Rehberli turlar, farklı habitatları ve yaygın türleri açıklayan tesis ornitologları veya BSPB gönüllüleri tarafından verilir. Merkez, çoğunluğu yaz aylarında olmak üzere yılda yaklaşık 15.000 ziyaretçi ağırlamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Poda". Ramsar Sites Information Service. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2018. 
  2. ^ http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/4185 22 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nur in bulgarischer Sprache

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Gölü</span>

Marmara Gölü, Manisa'nın ilçesi Gölmarmara'nın güneyindeki bir alüvyal set gölüdür. Ege Bölgesi'nde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovası'na, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovası'na açık olup buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölü'ne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovası'nın seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²'dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur. 12 Haziran 2017'de "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Manyas Kuşgölü</span> Türkiyede bir göl

Manyas Kuşgölü, tamamı idari olarak Balıkesir ilinin Bandırma ilçesi sınırlarında yer alan tektonik göl. Göl, Marmara Denizi'nin güneyinde, Uludağ ile Biga Yarımadası arasında uzanan bir çöküntü alanında yer almaktadır. Bu çöküntünün tabanını Kuş ve Uluabat (Apolyont) Gölleri ve bu göllerin çevresinde yer alan geniş ovalar, kenarlarını ise yüksek dağ ve yaylalar oluşturmaktadır. Doğu batı doğrultusunda uzanan gölün uzunluğu 20 km, genişliği ise 14 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Işıklı Gölü</span>

Işıklı Gölü ya da Çivril Gölü, Denizli ili Çivril Ovası üzerinde yer alan bir tatlı su gölüdür. Büyük Menderes ırmağı Işıklı Gölü'nden çıkar. Göl yazın karasal tarımda sulama amacıyla kullanılması nedeniyle derinliğinde 3 metreye varan yıllık varyasyon göstermektedir. Göl, aynı zamanda bir düzenleyici (regulateur)’dir. Işıklı gölünün geleğeni de gideğeni de vardır. Aslında doğal bir göl olmasına karşın su seviyesinin yükseldiği dönemlerde etrafında yer alan yerleşim yerlerinin ve tarım alanlarının su baskınlarından korunması için DSİ tarafından etrafına bent yapılması suretiyle bir baraj gölüne dönüşmüştür. Gölün güneybatısında yapılmış bir düzenekle, sular Büyük Menderes’e aktarılır ve ekeneklerin sulanmasında kullanılır. Son yıllarda makrofitlerin aşırı çoğalmasıyla bir otlanma problemi yaşanmaktadır. Günümüzde göl sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri amaçları ile değerlendirilmektedir. Göl, kerevit vebasının 1984 sonbaharında Türkiye'de görüldüğü ilk yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karamık Gölü</span> Afyonda göl

Karamık Gölü, Çay ilçesi sınırları içinde, Dinar - Çay karayoluna yakın alanda konumlanır. Yüzölçümü 40 km2, en derin noktası 3 metre ve denizden yüksekliği de 1.001 metredir. Suları güneydeki Düden aracılığıyla Eğirdir Gölü'nü beslemektedir.

Göksu Deltası veya Silifke Ovası, Göksu Nehri'nin, Mersin ili, Silifke ilçe sınırlarında Akdeniz'e döküldüğü alanda oluşturduğu deltadır. Türkiye için, Çukurova'dan sonra Akdeniz kıyısındaki ikinci büyük deltadır. 1994'te Ramsar alanı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ladik Gölü</span> Samsunun Ladik ilçesinde bir göl

Ladik Gölü, Samsun'un Ladik ilçe merkezinin doğusunda bulunan ve 870 hektarlık alana sahip olan bir göl. Ladik Gölü, üzerinde yüzen adacıklarıyla ünlüdür. Etrafı dağ ve orman manzarası ile çevrilidir. Turna balığı, tatlısu levreği, tahta balığı, sazan, kızılkanat gibi balık türlerinin yaşaması nedeniyle ilçedeki balıkçılık sektörü ve balıkçılık turizmi, bu yöredeki yaşamı son derece etkilemektedir. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Burada su kayağı, sörf, yelkenli yarışı gibi sportif faaliyetleri yapmak da mümkündür. Bu özellikleriyle göl, ilçe turizmine hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Acarlar Longozu</span> Sakaryada subasar ormanı

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehri'ne dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sultansazlığı Millî Parkı</span> Türkiyede bir ulusal park

Sultan sazlığı, İç Anadolu Bölgesinde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akyatan Gölü</span> Çukurova delta ovasındaki Türkiyenin en büyük lagün gölü

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.

Yeşilırmak Deltası ya da Çarşamba Ovası, Samsun'da, Karadeniz'e dökülen Yeşilırmak'ın oluşturduğu delta. Çarşamba ve Terme ilçelerinin kurulu olduğu delta 90.000 km²'lik alanı ile Karadeniz'in en büyük deltasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Srebarna Doğa Koruma Alanı</span>

Srebarna Doğa Koruma Alanı, kuzeydoğu Bulgaristan'da, Silistre'nin 18 km batısında ve Tuna'nın 2 km güneyinde, aynı adı taşıyan bir köyün yakınında yer alan bir doğa koruma alanıdır. Srebarna Gölü'nü ve çevresini kapsar ve Avrupa ile Afrika arasında kuş göç yolu olan Via Pontica üzerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı</span>

Balta Mică a Brăilei Tabiat Parkı, Romanya'da, Brăila ili'nde, Berteștii de Jos, Chiscani, Gropeni, Mărașu ve Stăncuța belediyelerinin idari bölgesinde yer alan, korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Hutovo Blato</span>

Hutovo Blato, Bosna Hersek'te bulunan bir doğa koruma alanı ve kuş rezervidir. Özellikle Krupa Nehri'nin yeraltı akifer sistemi tarafından oluşturulan bataklıklardan oluşur. Deransko Gölü ve Svitavsko Gölü'nü bölen Ostrvo kalker masifinden beslenir. Koruma alanı, BirdLife International'ın Önemli Kuş Alanları listesindedir. Hem büyüklük hem de çeşitlilik açısından bölgedeki türünün en büyük örneğidir. Deransko Gölü'nü çevreleyen Akdeniz altı sulak alanlarında kalıcı yuvalarını yapan 240'tan fazla göçmen kuşa ve düzinelerce yuvaya ev sahipliği yapmaktadır. Göç mevsiminde on binlerce kuş gölü ve çevresini doldurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Longoz Ormanları</span> Bursada subasar ormanı

Karacabey Longoz Ormanı Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunan longoz ormanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Euxine-Kolşik yaprak döken ormanlar</span>

Euxine-Kolşik yaprak döken ormanlar, Karadeniz'in güney kıyısında yer alan ılıman geniş yapraklı ve karma ormanlar ekolojik bölgesidir. Ekolojik bölge, batıda Bulgaristan'ın güneydoğu köşesinden Türkiye'nin kuzey kıyısına, doğuda Karadeniz'in doğu ucunu saran Gürcistan'a kadar uzanan ince kıyı şeridi boyunca uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudçala Gölü</span>

Mahmudçala, Mugan ovasının güneydoğusundaki bataklık gölü. Mahmudçala Gölü Bilasuvar bölgesindeki en büyük su kütlesidir fakat Mahmudçala

<span class="mw-page-title-main">Alagöl Biyosfer Rezervi</span>

Alagöl Biyosfer Rezervi, Kazakistan'da, Alagöl dağlar arası depresyonun orta kısmında, Avrasya'nın çöl bölgesinde bulunan bir UNESCO Biyosfer Rezervi'dir. 2013 yılında kurulmuştur. 193.089 hektar (745,52 sq mi) alan kaplamaktadır. Orta Asya-Hint kuş göç yolu üzerinde yer almaktadır. Koruma alanını sulak alanları, su kuşları için bir bir habitat ve yuvalama alanı olarak küresel öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ağçala gölü</span>

Ağçala Gölü - Hazar Denizi'nin batısındaki Mugan ovasının güneydoğusunda yer alan bataklık bir göl.

İstanbul Çatalca Çilingoz YHGS, İstanbul ili Çatalca ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve doğa koruma amacıyla oluşturulmuş sit alanı.