İçeriğe atla

Poşpoş Tekkesi

Koordinatlar: 41°07′30″K 25°23′33″D / 41.12500°K 25.39250°D / 41.12500; 25.39250
Poşpoş Tekkesi
Ποσπός Τεκκές
Poşpoş Tekkesinin Machiel Kiel tarafından 1974'te çekilen fotoğrafı
Harita
Temel bilgiler
KonumGümülcine, Yunanistan
Koordinatlar41°07′30″K 25°23′33″D / 41.12500°K 25.39250°D / 41.12500; 25.39250
İnançAlevi
Mimari
Mimari türTekke
Mimari biçimOsmanlı
İslam
Özellikler
MalzemelerTaş

Poşpoş Tekkesi[1][2][3], Poşpoş Baba Tekkesi[4][5] (Yunanca: Ποσπός Τεκκές), Postuboş Baba Tekkesi veya Postinpûş Baba Tekkesi, Yunanistan'ın kuzeyinde, Gümülcine kentinde Nea Mosynopolis yakınlarında on dördüncü yüzyılda inşa edilmiş bir Alevi tekkesidir. Günümüzde harap durumdaki Yunus Bey Camii'nin yakınında bulunmaktadır ve 1989 yılında yıktırılmıştır.

Mimari

Tekke, taş malzemeden inşa edilmiş olup 12 m x 5 m boyutlarındadır ve üst örtüsü kiremit kaplıdır. 25 m x 30 m boyutlarında bir avlusu bulunmaktadır. Yapı, üç oda ve üç ayrı girişten oluşmaktadır. Birinci oda türbe olarak kullanılmakta, ikinci oda bir şömineyi barındırmakta ve üçüncü oda depo işlevi görmektedir.[6]

Tarih

Tekkenin adının bir derviş olan Postinpûş Baba'dan geldiği öne sürülmektedir. Bu dervişin, Sultan I. Murad'ın emriyle Bursa'da da bir tekke kurduğu ve bu nedenle o dönemdeki birçok Osmanlı tekkesinin onun adını taşıdığı bilinmektedir. Bir diğer görüşe göre ise tekkenin ismi, baş Sufinin makamının genellikle boş olduğunu ifade eden "postu boş" tabirinden türemiştir.[6]

1989 yılına kadar faaliyet gösteren tekke, yapının harap durumu nedeniyle güvenlik endişeleri gerekçe gösterilerek Komotini Belediyesi tarafından yıktırılmıştır.[7] Komotini Belediyesi'nin Temmuz 2012'de aldığı 198/2012 sayılı kararla, tekkenin özgün haliyle restore edilmesine karar verilmiştir.[1][2]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Poşpoş Tekkesi'ne Gümülcine Belediye Meclisi'nden onay". Azınlıkça εφημερίδα. 11 Temmuz 2012. 17 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2012. 
  2. ^ a b "Ξαναχτίζεται ο μοναδικός αλεβίτικος τεκές της Κομοτηνής". Εφημερίδα ο Χρόνος. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2012. 
  3. ^ "Ο τεκές του Πος Πος Μπαµπά". Αντιφωνητής. 11 Temmuz 2012. 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2012. 
  4. ^ Ζεγκίνης 1985, ss. 208-9.
  5. ^ Γεώργιος Τσιγάρας (17 Kasım 2006). "Τεκκές Ποσπός Κομοτηνής". Οδηγός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 30 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2012. 
  6. ^ a b Ζεγκίνης 1985, ss. 208–209, 250–251.
  7. ^ "Mosques in Western Thrace". Western Thrace Minority University Graduates Association. Organization for Security and Co-operation in Europe. 10 Temmuz 2009. s. 8. 3 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karagümrük</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alan bir ilçesidir. 1936'da Fatih, Beyoğlu ve Sarıyer ilçelerinin bir bölümüyle kurulan Eyüpsultan ilçesinin yüzölçümü 242 km²'dir. 29 mahallesi bulunan Eyüpsultan ilçesinin nüfusu 2021 yılındaki Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre 417.360'tır. İlçenin Haliç'in iç kesiminde kısa bir sahil şeridi, Karadeniz'de Akpınar ve Çiftalan köyleri arasında da uzun bir sahil şeridi vardır. Kurulduğunda bugünkü Sultangazi ilçesinin Eskihabipler Mahallesi dışında tamamını, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa ilçelerini de kapsayan Eyüpsultan, bugünkü sınırlarına 2009'da Yayla mahallesini Sultangazi'ye vererek ulaşmıştır. Eyüpsultan ilçesi doğuda Sarıyer, güneydoğuda Kâğıthane ve Beyoğlu, güneybatıda Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa, güneyde Zeytinburnu ve Fatih, batıda Arnavutköy ve Sultangazi, güneybatıda Başakşehir ilçelerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Trakya Türkleri</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesinde yaşayan Türk etnik azınlık

Batı Trakya Türkleri, günümüzde, Yunanistan sınırları içindeki Batı Trakya bölgesinde yaşayan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi çerçevesinin dışında tutulmuş Türk-Müslüman toplumu için ve bu toplum ile doğrudan bağları mevcut Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının memleketlerini ve/veya kökenlerini ifade etmek için de kullanılan tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

Hasan Hatipoğlu, Yunanistan'da Albaylar Cuntası öncesi dönemde 1952-1967 yılları arasında üç dönem Yunanistan Parlamentosu milletvekilliği yapmış olan Türk asıllı Yunan gazetecidir. Hatipoğlu, 1956'daki bir yıllık deneme yayının ardından Asım Haliloğlu ile birlikte Batı Trakya Türk basını tarihinde önemli yer tutacak olan Akın gazetesini çıkarmaya başladı ve 37 yıl boyunca bu gazetede yazılar yazdı. Akın gazetesi 24 Temmuz 1993 yılında son kez yayınlandı. Hatipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Onursal Başkanı idi.

Evangelia "Lina" Nikolakopulu, (Yunanca: Ευαγγελία "Λίνα" Νικολακοπούλου; Yunanistan'ın en önde gelen söz yazarlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Durbalı Sultan Tekkesi</span>

Asprogeia Tekkesi veya İreni Tekke, Yunanistan'da 1492'den kalma bir Alevi-Arnavut tekkesi. Farsala bölgesi Polydamantas belediyesi Ano Asprogia köyünde yer almaktadır. Tekke'nin içinde İmam Ali'nin ve Hacı Bektaş Veli'nin resimleri aslımaktadır. 1920'lerde Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus değişimi ve II. Dünya Savaşı'nda Çamlık Arnavutların yurtdışı edilmedi nedeniyle, Trabzon yakınları olan Pontus bölgesinden gelen Pontus Rumları, Meryem Ana ve Başmelekler gibi Hristiyan azizlerin portreleri içeriye yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tolis Voskopulos</span>

Apostolos "Tolis" Voskopoulos, Yunan şarkıcı, oyuncu ve besteci.

Dionysios Filozof ya da düşmanlarının ona taktığı soyadıyla Skilozof, 1541-1611 arasında yaşamış ve İspanya'nın desteğiyle Teselya ve Yanya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı iki çiftçi isyanı başlatmış bir Rum papazdır. Osmanlı'nın Yunanistan'ı yönettiği dönem boyunca Osmanlı aleyhine devrimci komplolar düzenleyen Rum Ortodoks Kilisesi'nin en önemli papazlarından birisi sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgos Kaminis</span> Yunan siyasetçi

Georgios Kaminis Yunan Amerikan parlamenter ve anayasa hukuku profesörüdür. Nisan 2003'ten Eylül 2010'a kadar Yunan Ombudsmanı ve 2011'den 2019'a kadar Atina belediye başkanıydı.

Georgios Simos, Yunanistan U-21 millî takımının şu anki teknik direktörü olan Yunan eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">2023 Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2023 Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turu 5 Şubat 2023 tarihinde ikinci turu ise 12 Şubat 2023'te gerçekleştirilmiş olan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin gelecek 5 sene için cumhurbaşkanını belirlemiş olan seçimdir. Halihazırda Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olan Nikos Anastasiadis sırasıyla 2013 ve 2018 seçimlerini başarıyla kazandıktan sonra iki dönem cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Bundan dolayı adaylığa uygun değildir.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Bey Camii</span>

Yunus Bey Camii, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan eski bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup günümüze büyük bir kısmı yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kütüklü Baba Tekkesi</span>

Kütüklü Baba Tekkesi, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesine bağlı Bulustra köyünde bulunan bir Bektaşî tekkesidir. Tekke, 15. veya 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Anastasiopolis-Periteorion yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Ali Sultan Tekkesi</span>

Seyyid Ali Sultan Tekkesi veya Kızıl Deli Tekkesi, Rusa Tekkesi ve Rusa Manastırı olarak da bilinir, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesine bağlı Rusa köyünde bulunan bir Bektaşî tekkesidir. Tekke, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup dervişlerin, özellikle de Bektaşi tarikatına mensup olanların toplanma yeridir. Bugün restore edilmiş ve zaman zaman yerel topluluk için faaliyete geçmiştir. Balkanlar'ın korunmuş en eski tekkelerinden biri ve Bektaşilik için çok önemli bir merkez olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hayriyye Medresesi</span>

Hayriyye Medresesi veya Medrese-i Hayriyye, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan eski bir medrese ve azınlık okuludur. 1730 yılında Osmanlı döneminde kurulmuş olup Osmanlı Kayalı Medresesi kompleksini ve bir zamanlar Softalar Medresesi'nin bulunduğu halk pazarındaki bazı yeni binaları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskeçe Saat Kulesi</span>

İskeçe Saat Kulesi, Yunanistan'ın İskeçe kentinde bulunan bir saat kulesidir. 1859 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup kent meydanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gümülcine İmareti</span>

Gümülcine İmareti, Yunanistan'ın Gümülcine kentinde bulunan bir imaret kompleksidir. 14. yüzyılda Evrenos Bey tarafından Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Avrupa'nın ayakta kalan en eski Osmanlı eserlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bizans Kumucedes Kalesi'nin doğu surlarının yakınına yaptırılmıştır. Bina, 1999 yılından beri Maronya ve Gümülcine Metropoliti'nin Kilise Müzesi olarak hizmet vermektedir. Gümülcine'nin yerel geleneği, burayı bu özel konumdaki Ayasofya'ya adanmış daha önceki bir Bizans kilisesine bağlamaktadır ve kilisenin bazı kısımları binaya dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Baba Tekkesi</span>

Hasan Baba Tekkesi Yunanistan, Bababoğazı Vadisinde bulunan bir tekkeydi. Tekke, günümüzde önemli ölçüde yıkılmış olsa da, Pineios Nehri kıyısındaki Tempi köyü yakınlarında, geniş bir alanı kaplamaktadır. Bizans döneminde Lykostomion yerleşimi de bu bölgede yer almaktaydı, ancak modern yerleşim tekke çevresinde gelişmiş ve 20. yüzyıla kadar tekkenin kurucusu Hasan Baba'nın anısına Baba adıyla isimlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Musa Baba Türbesi</span> Selanik, Yunanistanda bulunan bir Osmanlı dönemi Bektaşî türbesi

Musa Baba Türbesi Yunanistan'ın Selanik kentinde Yukarı Şehir kısmındaki Terpsitheas Meydanı'nda bulunan bir Osmanlı dönemi türbesidir. On altıncı yüzyıla tarihlenmektedir.