İçeriğe atla

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis

İngilizce olan Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis "çoğunlukla yanardağlarda bulunan çok ince silis tozunun solunmasıyla oluşan hastalık" anlamına gelen ve aslında Everett M. Smith tarafından yalnızca en uzun İngilizce sözcük olması için yaratılan ve çoğulu da (pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconioses) aynı derecede uzun olan bir sözcük. Yaratıldıktan sonra bazı değişik kaynaklarda ilk tanımına yaklaşık anlamlarda kullanılmıştır.

Etimoloji

  • pneumono = akciğerlerle ilgili (Latince, Yunancadan)
  • ultra = ötesi (Latince, "ultraviyole"deki gibi (morötesi))
  • microscopic = oldukça küçük (Latince/Eski İngilizce, Yunancadan mikron, küçük ve skopos, görünüş)
  • silico = silis (Latince)
  • volcano = yanardağ (Latince)
  • coni = toz ile ilgili (Yunanca: konis, toz)
  • osis = hastalık / durum (Yunanca)

Tarihçe

İngilizce bir sözlükte yer almış en uzun kelimedir. Sözcükbilimciler tarafından "P45"[1] diye anılan bu kelime ilk olarak 1936 basımı Oxford English Dictionary 'de yer aldı. Daha sonraları da Webster's Third New International Dictionary, Random House Dictionary of the English Language, Unabridged ve Merriam-Webster's Collegiate Dictionary ile Merriam Webster Medical Dictionary'de de yer almıştır.

En uzun sözcük olmasına karşı yapılan eleştiriler bu sözcüğün teknik (yani tıbbî) bir terim olduğunu, dolayısıyla da "genel kullanımdaki en uzun kelime" olamayacağını savunmaktadır.

Bundan daha da önemlisi bu kelimenin aslında bir kandırmaca olarak ortaya çıkarılmasıdır: Word Ways: The Journal of Recreational Linguistics dergisindeki, değişik makalelerde (Mayıs 1985, s. 95-96; Kasım 1986, s. 205-206; Mayıs 1987, s. 82; Kasım 1989, s. 205[1]) araştırmacılar bu sözcüğün "National Puzzlers' League"in başkanı olan Everett M. Smith tarafından 1935'teki bir toplantı sırasında uydurulduğunu bulmuştur. Sözcük bu toplantı hakkındaki bir gazete yazısının başlığında kullanılmıştır ve buradan da bir bulmaca kitapları yazarı tarafından alınmıştır. "National Puzzlers' League" üyeleri bu sözcüğün başlıca sözlüklere girmesi için kampanya yapmış ve Oxford English Dictionary ile Webster's Third 'e girmesini sağlamışlardır. 1935 öncesi tıp literatürlerinde yapılan araştırmalar sonuçsuz kalmış ama o tarihten beri de oldukça az olsa dahi tıp alanında da kullanıldığı olmuştur.

Bu durumu tanımlayan isim, daha kısa olan "pneumoconiosis"dir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2006. 

İlgili Araştırma Makaleleri

C, c, ISO temel Latin alfabesi ve Türk alfabesinin üçüncü harfidir. İngilizce söylenişi şeklindedir. Türkçedeki söylenişi [d͡ʒ] şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sözlük</span> dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı

Sözlük, bir dilin veya dillerin kelime haznesini (sözvarlığını), söyleyiş ve yazılış şekilleriyle veren, sözcüğün kökünü esas alarak, bunların başka unsurlarla kurdukları sözleri ve anlamlarını, değişik kullanışlarını gösteren yazılı eserdir. Eski dilde lügat, kamus denir. Leksikografi sözlükbilimidir. Sözlükçüye leksikografır denir. Lügatça, sadece bir kitapta geçen terimleri anlatır (glossary).

Filoloji, dillerin yapısını, tarihsel gelişimini ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Filoloji, bir dili, o dilde verilmiş ürünlere dayanarak inceler, bu yolla bir ulusun ya da uygarlığın kültürel gelişimini, kendine özgü niteliklerini araştırır.

<span class="mw-page-title-main">Tahin</span> susam ezmesi

Tahin, susamın kabuğunun soyulması, kavrulması ve öğütülmesi ile elde edilen bir Orta Doğu çeşnisidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika</span> Tek bir kıta veya kara kütlesi olarak birlikte ele alındığında Kuzey Amerika ve Güney Amerika

Amerika veya Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'de Yeni Dünya olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika ve bunlara bağlı adalardan meydana gelen kıtalar ve adalar topluluğu. Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'deki kara alanının çoğunu kapsar ve Yeni Dünya'yı oluşturur. Amerika sözcüğü birçok dilde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) anlamında da kullanıldığı için kavram karmaşasına neden olabilmektedir.

Pek çok sözlük veya diğer diller birkaç veya bütün kelimelerin telaffuz kılavuzunun referansını verir.İngiliz İngilizcesi'sinde sözcüklerin okunuşu için Uluslararası Fonetik Alfabesi kullanılır.Buna karşın bazı İngiliz ve Amerikan radyoları yeniden heceleme sistemini kullanır.Bu durum IPA ile aynı olmayan okuyucular için daha çok sezgisel olabilir.

Centil ya da Gentile, Tanah ve Eski Ahit'te "İsrailoğulları'ndan olmayan" anlamında kullanılan tabir. Günümüzde çoğunlukla "Yahudi olmayan" anlamında kullanılır.

Milat, tarih hesaplamalarında İsa'nın doğduğu kabul edilen gün. İsa'nın doğum tarihine dair net bir bilgi olmamakla birlikte, miladi takvime göre oluşturulmuş zaman çizelgesinde başlangıç noktası yani 1 Ocak 1 tarihi olarak kabul edilir. Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler milattan önce (MÖ), bu tarihten sonraki tarihler milattan sonra (MS) olarak tanımlanır. Ayrıca İsa'dan önce (İÖ) ve İsa'dan sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.

Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir. Özellikle teolojide ve din mitolojisinde başta birbirinden farklı olan geleneklerin birleştirilmesi ve kıyaslanmasına yönelik olan, böylece farklı inançlarda temelde yatan bir birliği öne sürerek farklı inançlara karşı daha kapsayıcı bir duruşu savunan hareket ve denemeler için de bu terim kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Av köpeği</span> Avlanmaya yardımcı olan köpek türü

Av köpekleri ya da avcı köpekleri, çok iyi koku alan ve kuş avı esnasında avcılara istikamet göstererek, avları ürküterek ya da bulup getirerek yardımcı olan köpekler. Av köpekleri dünyadaki bazı önemli köpek kulüpleri tarafından kabul edilen köpek gruplarından birisidir. American Kennel Club'a (AKC) göre av köpeği grubuna örnek olarak pointerler, retrieverler, setterler, spanieller ile vizsla ve Weimaraner gibi bazı diğer ırklar verilebilir. Av köpekleri canlı ve hareketli hayvanlardır, bu nedenle ev köpeği olarak beslenildiklerinde sık ve yorucu egzersizlere gereksinim duyarlar.

<span class="mw-page-title-main">Google (fiil)</span>

Geçişli bir fiil olan Google, googlelamak veya gugıllamak internette bilgi elde etmek için Google arama motorunu kullanmayı ifade eder. Ancak aynı zamanda sadece Google'la değil, herhangi bir arama motoruyla interneti aramak için genel bir terim olarak da kullanılabilir. Adını aldığı arama motorunun popülerliği ve egemenliğinden doğan yeni sözcük, Amerikan Bölgesel Dil Derneği tarafından "2002'nin en faydalı kelimesi" seçilmiştir. 15 Haziran 2006 tarihinde resmi olarak Oxford İngilizce Sözlüğü'ne ve Haziran 2006'da Merriam-Webster Üniversite Sözlüğü'nün on birinci baskısına dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vakum</span> içinde hiç atom ya da molekül bulunmayan boşluk

Vakum, içinde hiç atom ya da molekül bulunmayan boşluk. Genellikle, hava basıncı çevresindeki atmosferik basınçtan daha düşük olan ortamları tanımlamak için kullanılır. Pratikte vakumun, yani tamamen boşaltılmış bir boşluğun, laboratuvar şartlarında elde edilmesi mümkün değildir.

Sivil, uluslararası hukukta herhangi bir ülkenin silahlı kuvvetlerine veya diğer silahlı gruplara mensup olmayan kişi. Siviller herhangi bir muharebede silahlı çatışmaya girmeyen kişilerdir ve hakları ve güvenlikleri kısmen çeşitli uluslararası antlaşmalarca güvence altına alınmıştır. Sivil sözcüğü zaman zaman çeşitli meslek gruplarınca, o meslek grubunda olmayan kimseleri tanımlamak amacıyla metaforik olarak da kullanılır.

Akronim veya kısma ad, iki veya daha fazla sözcüğün baş harflerinden veya ilk birkaç harfinden oluşturulmuş kelime. Akronimler -ABD ve TBMM örneklerinde olduğu gibi- kısaltmalar şeklinde olabilmesinin yanı sıra radar, Aids ve İnterpol örneklerinde olduğu gibi kelimeleşmiş de olabilirler. Bazı kaynaklarda bir kelime gibi telaffuz edilemeyen, yani harfleri tek tek söylenen -AİHM, TDK gibi- kısaltmalar akronim kabul edilmezler.

<span class="mw-page-title-main">Merriam-Webster</span>

Merriam-Webster, Inc. 1831 yılında, George ve Charles Merriam tarafından G & C Merriam Company adıyla Springfield, Massachusetts'de kuruldu. 1843'te Noah Webster'in ölümüyle An American Dictionary of the English Language'in hakları satın alındı. Referans kitapları ve özellikle sözlük basımı yapan bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc., 1964 yılından beri Encyclopædia Britannica, Inc.'e bağlı bir şirkettir. Merriam-Webster, Inc. ismini 1982'de Encyclopædia Britannica, Inc. şirketinin altında almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fragman</span>

Fragman, herhangi bir uzun metraj filmin veya dizinin tanıtımını yapmak amacıyla oluşturulmuş kısa film. Tizer genellikle tanıtılacak filmin ilgi çekici kısımlarından montaj yoluyla oluşturulmuş birkaç dakikalık bir filmdir. Günümüzde DVD, Blu-ray diskler ve sinemaların yanı sıra TV'de ve İnternette de yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">Twerking</span>

Twerking kişisel, genellikle kadınların yaptığı, bir dans çeşidi. Cinsel tahrik edici bir tavırla yapılan bir danstır. 2013'te "twerk" kelimesi Oxford Dictionary Online'a eklenmiştir. Oxford sözlüğüne göre kelime, 1993 yılından beri kullanılmaktadır. Twerk, Oxford sözlüğü tarafından 2013 yılının 2. kelimesi olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Sözlük</span> MacOSdaki bir sözlük uygulaması

Apple Sözlük Apple Inc. tarafından yapılan, MacOS sisteminde olan sözlük uygulamasıdır. Uygulama, çeşitli sözlükler, Wikipedia makaleleri ve Apple ile ilgili terimlerin bir sözlükden tanımlar ve eş anlamlılar sağlar.

Uluslararası bilimsel kelime dağarcığı, köken dili belli olan veya olmayan, ancak birkaç modern dilde şu anda kullanımda olan bilimsel ve özel sözcüklerden oluşur. "Uluslararası bilimsel kelime dağarcığı" terimi ilk kez Philip Gove tarafından Webster's Third New International Dictionary'de (1961) kullanılmıştır. Crystal tarafından belirtildiği gibi bilim, yeni sözcükler için özellikle verimli bir alandır. Webster's Third'e göre, "bazı ISV kelimeleri, antik çağ dillerinden birinden, genellikle Latince ve Yunanca'dan oldukça genel ve basit bir anlama sahip bir kelime alınarak ve ona çok özel ve karmaşık bir anlam kazandırılarak yaratılmıştır.

Dord, İngilizce bir sözlükçülük hatasıydı. G. & C. Merriam Company tarafından yayımlanan New International Dictionary'nin 1934 baskısında yayımlanan bu gölge kelime, fizik ve kimya bilimlerindeki yoğunluk sözcüğünün eşanlamlısı olarak kullanıldı.