Plymouth porseleni, sert hamurlu porselendir. William Cookworthy adlı bir kimyacı St. Austell yakınlarında kaolin ve porselen taşı (Çin taşı) yatakları bularak deneyler yapmaya başladı. Yaptığı ilk porselenler defoluydu ancak sonraları hamuru ve bezemeleri geliştirdi.
Çin | Çin porseleni · Çin ihraç porseleni · İslam çömleğinde Çin etkisi Tipler: Proto-seladon (16ncı yüzyıl BCE) · Seladon (1nci yüzyıl) · Yue (2nci yüzyıl) · Jingdezhen (6ncı yüzyıl) · Sancai (8nci yüzyıl) · Ding (10ncu yüzyıl) · Qingbai (12nci yüzyıl) · Mavi ve beyaz (14nci yüzyıl) · Blanc de Chine (14nci yüzyıl) · Kraak (16ncı yüzyıl) · Swatow (16ncı yüzyıl) · Kangxi (17nci yüzyıl) · Aile sarı, siyah, pembe, yeşil (17nci yüzyıl) · Tenkei (17nci yüzyıl) · Canton (18nci yüzyıl) | |
---|---|---|
Kore | Kore porseleni Tipler: Joseon (14ncü yüzyıl) | |
Japonya | Japon porseleni Tipler: Imari (17nci yüzyıl) · Kakiemon (17nci yüzyıl) · Kutani (17nci yüzyıl) | |
Avrupa | Fransız porseleni · Chinese porcelain in European painting Tipler: Fonthill Vazo (1338) · Medici (1575) · Rouen (1673) · Nevers · Saint-Cloud (1693) · Meissen (1710) · Chantilly (1730) · Vincennes (1740) · Chelsea (1743) · Oranienbaum (1744) · Mennecy (1745) · Bow (1747) · Plymouth (1748) · Worcester (1751) · Sèvres (1756) · Derby (1757) · Wedgwood (1759) · Etiolles (1770) · Limoges (1771) · Clignancourt (1775) · Revol (1789) | |
Teknolojiler | Yumuşak-hamur porselen · Sert-hamur porselen · Kemik porselen · Fabrika işareti | |
halk | Ehrenfried Walther von Tschirnhaus · Francois Xavier d'Entrecolles · Dmitry Ivanovich Vinogradov |
Seramik iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir. Yaygın kullanım örnekleri çanak-çömlek, porselen ve tuğladır.
Çaydanlık, çay yapmada kullanılan, genelde iki parçalı ve metalden yapılma, bazen demliği porselen olan pişirme gereci.
Topaz, kimyasal yapısı Al2SiO4(OH,F)2 olan, kıymetli taş özelliğine sahip florlu alüminyum silikat minerali. Beyaz topaz buji porseleni yapımında kullanılır. Isıya dayanıklılığı oldukça yüksektir. Katışıksız topaz renksiz olabilir ve pırlanta kesim yoluyla traşlandığında elmasla karıştırılabilir. Topaz sarı, kırmızı, pembe, mavi veya kahverenginin çeşitli tonlarında da olabilir. Taşın rengi çoğunlukla kararsızdır ve güneş ışığında rengini kaybedebilir. Mesela Sibirya'nın kahverengi topazı güneş ışığında beyazlaşır. 1750'lerde ilk defa bir kuyumcu Brezilya topazının hafifçe ısıtıldığında pembeleştiğini buldu. Sonra bu metot yaygınlaştı. Böyle yanık topaza çoğu yerde Brezilya yakutu denir ve nadir bulunan tabii kırmızı topaz aynı isimle anılır.
Sevr, Île-de-France Bölgesi, Hauts-de-Seine İli, Boulogne-Billancourt Arrondissement'da bulunan komündür. Fransa'nın başkenti Paris'in 9,9 km güneybatısında bir semt.
Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası, İstanbul Yıldız Parkı bahçesinde yerleşik müze-fabrika. 1892-1894 yıllarında Osmanlı Sarayı çini gereksinimlerini karşılamak ve gerileyen çini sanatını geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye'nin bu alanda üretime devam eden en eski tesisi olan fabrika, günümüzde Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlıdır.
Porselen, sadece doğal kaynaklı ham maddelerden üretilen bir maddedir. Beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan ham maddelerden alır; 1400 °C civarında pişirilerek pekişir; ışık geçirgenliğine sahiptir ve sağlıklı bir üründür.
Embiya Çavuş, Bulgaristan Türkü ressam ve porselen sanatçısıdır.
El sanatları kişinin kendi elleriyle üretimde bulunduğu hobi ve faaliyetleri kapsayan bir sanat dalıdır. Bu üretim zevk ya da ticari amaçlı olabilir. Bazı el sanatları halk sanatı olarak yüzyıllardan beri geçerli olan geleneklere dayanmaktadır. El sanatlarında plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, tekstil, seramik, çömlek, porselen, lif, taş gibi malzemeler kullanılır.
Tabak, yiyecek servis etmeye ya da içinden yemek yemeye yarayan geniş, hafif çukurca kaplara verilen genel addır.
Karo, kiremit, seramik, doğal taş, metal ya da cam gibi sert malzemelerden üretilmiş parçalardır. Genellikle çatılarda, yerlerde ve duvarlarda kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise tavanlar olup, perlit, ahşap ve değişik malzemelerden yapılabilmektedir.
Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.
Rouen fabrikası (1673-1696) Normandiya, Rouen’de yer alan fayans ve Porselen üreten en ilk Fransız fabrika’sıydı.
Saint-Cloud porselen Fransız kasabası Saint-Cloud’da 17nci yüzyıl sonundan 18nci yüzyıl ortalarına kadar üretilen bir yumuşak hamur porselen türüydü.
Porselen Müzesi, Kütahya merkez ilçesinde bulunmaktadır ve Kütahya Porselen firması tarafından 2010 yılında müze olarak kullanıma açılmıştır.
Azerbaycan Müzesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan bir müze.
Ömür Tokgöz Türk seramik sanatçısı.
Bebek, bir insanı model alarak yapılan çocuk oyuncağı.
Sencer Sarı, Türk akademisyen, araştırmacı, seramik / cam sanatçısı ve heykeltıraş
Melike Abasıyanık Kurtiç, Türk ressam ve seramikçi. 1955 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde bulunan dekoratif sanatlar bölümünden mezun oldu. 1960-1962 arası Eczacıbaşı, 1963-1966 arasında ise Kopenhag Kraliyet Porselen fabrikalarında seramik dekor ve formu üzerine inceleme ve araştırmalarda bulundu. Kopenhag Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü (1967-1968), Ankara'da bulunan MTA Enstitüsü (1968-1972) ve Batı Almanya'da Heinz-Thee Dietz Atölyesi'nde (1971-1975) süreli olarak çalıştı. 1982 yılında Millî Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen bir yarışmada birinci oldu. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergi açtı ve karma sergilere katıldı. Yapıtlarında genel olarak yaşam, doğa ve evrenin özünü yansıtmayı denedi. Resimlerinde ise denizkestanesi konusunu seçti.
Kütahya Porselen, 1965 yılında Ali Güral tarafından kurulan, porselen ve seramik başta olmak üzere taş ve toprağa dayalı sanayi ürünleri üreten Kütahya merkezli şirket.