İçeriğe atla

Plutomurus ortobalaganensis

Plutomurus ortobalaganensis
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Sınıf:Collembola
Takım:Entomobryomorpha
Familya:Tomoceridae
Cins:Plutomurus
Tür: P. ortobalaganensis
İkili adlandırma
Plutomurus ortobalaganensis
Jordana R & Baquero E, 2012
Sinonimler
  • Plutomurus orthobalaganesis S.Barjadze, R.Jordana, E.Baquero, R.Giordano & F.N.Soto-Adames, 2018
  • Plutomurus ortobelaganensis S.Barjadze, E.Baquero, F.N.Soto-Adames, R.Giordano & R.Jordana, 2016

Plutomurus ortobalaganensis, Plutomurus cinsine bağlı Gürcistan'daki Krubera Mağarası'na endemik bir hayvan türüdür.[1] 2010 yılındaki CAVEX ekibinin düzenlediği keşif gezisinde, deniz seviyesinin 1.980 m (6.500 ft) altında mağara ağzında keşfedildi.[2][3][4] Dünya'da şimdiye kadar bulunan hayvanlar arasında en derinde yaşayan karasal hayvandır.[2][3][4][5] Mağarada yetişen mantarlar ve çürüyen organik maddelerle beslenir.[6]

Özellikleri

Uzun antenli, kanatsız ve gözsüzdür.[2] Üzerinde koyu lekeleri olan grimsi gövdeye sahiptir.[2]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Jordana, Rafael, Enrique Baquero, Ana S. Reboleira & Alberto Sendra. 2012. Reviews of the genera Schaefferia Absolon, 1900, Deuteraphorura Absolon, 1901, Plutomurus Yosii, 1956 and the Anurida Laboulbène, 1865 species group without eyes, with the description of four new species of cave springtails (Collembola) from Krubera-Voronya cave, Arabika Massif, Abkhazia. Terrestrial Arthropod Reviews 5: 35-85.

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 23 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  2. ^ a b c d Jordana, R.; Baquero, E.; Reboleira, S.; Sendra, A. (2012), "Reviews of the genera Schaefferia Absolon, 1900, Deuteraphorura Absolon, 1901, Plutomurus Yosii, 1956 and the Anurida Laboulbène, 1865 species group without eyes, with the description of four new species of cave springtails (Collembola) from Krubera-Voronya cave, Arabika Massif, Abkhazia", Terrestrial Arthropod Reviews, Netherlands, cilt 5, ss. 35-85, doi:10.1163/187498312x622430, hdl:10171/27607Özgürce erişilebilir 
  3. ^ a b "The world's deepest subterranean community – Krubera–Voronja Cave (Western Caucasus)", International Journal of Speleology, 42 (2), ABD, 2012, ss. 221-230, doi:10.5038/1827-806x.41.2.9, 30 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 28 Ağustos 2021 
  4. ^ a b "CAVEX Team". 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Sci". 17 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024. 
  6. ^ "Live Science: The Most Interesting Articles, Mysteries & Discoveries". livescience.com (İngilizce). 26 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakteri</span> mikroorganizma üst âlemi

Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir. Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır. Tipik olarak bir gram toprakta bulunan bakteri hücrelerinin sayısı 40 milyon, bir mililitre tatlı suda ise bir milyondur; toplu olarak dünyada beş nonilyon (5×1030) bakteri bulunmaktadır, bunlar dünyadaki biyokütlenin çoğunu oluşturur. Bakteriler gıdaların geri dönüşümü için hayati bir öneme sahiptirler ve gıda döngülerindeki çoğu önemli adım, atmosferden azot fiksasyonu gibi, bakterilere bağlıdır. Ancak bu bakterilerin çoğu henüz tanımlanmamıştır ve bakteri şubelerinin sadece yaklaşık yarısı laboratuvarda kültürlenebilen türlere sahiptir. Bakterilerin araştırıldığı bilim bakteriyolojidir, bu, mikrobiyolojinin bir dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yarasa</span> Chiroptera takımında sınıflandırılan memeliler

Yarasalar, ön ayakları kanat olarak uyarlanmış ve doğal olarak gerçekten uçabilen Chiroptera takımında sınıflandırılan memelilerdir. Yarasalar, üzerleri zar ve patagium ile kaplı çok uzun ve yayılmış parmaklarıyla kuşlardan daha kolay manevra yaparak uçabilirler. En küçük yaşayan memeli olduğu da iddia edilen yabanarısı yarasası 29 ila 34 mm. boyunda, 15 cm. kanat açıklığına sahip ve 2 ila 2,6 gram ağırlığındadır. En büyük yarasalar da "uçan tilki" adı verilen Pteropus cinsi yarasalardır. Acerodon jubatus türü 1,6 kg ağırlığındadır ve kanat açıklığı 1,7 m'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Takson yazarı zoologlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Zoolog, zooloji denilen hayvan bilimi uzmanı olan bilginlerdir. Taksonomiyle ilgilenen ve takson yazarı olan zoologların adları Uluslararası Zoolojik Adlandırma Koduna (ICZN) göre keşfettikleri/tanımladıkları/adlandırdıkları takson ile birlikte kullanılır ve genellikle yayım yılı ve tam soyadı ya da bir kısaltmayla gösterilir.

Krubera mağarası, 2197 metrelik derinliğiyle Veryovkina Mağarası'ndan sonra dünyanın bilinen en derin ikinci mağarasıdır. Mağaranın uzunluğu 13.432 metredir. Mağara ismini Rus jeolog Alexander Kruber'den alır.

Bu liste en derin mağaralar listesi, erişilen azami derinliğine göre bilinen en derin doğal mağaraları içerir. Derinlik değeri en yüksek girişten en düşük erişilebilir noktaya kadar ölçülerek elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Veryovkina Mağarası</span> Gürcistandaki mağara

Veryovkina Mağarası 2.223 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır. Abhazya'da yer alan mağaranın girişinin deniz seviyesinden yüksekliği 2.285 metredir. Mağaranın girişi 3x4 metre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Yerküre tarihi</span> Dünya gezegeninin oluşumundan günümüze değişimi ve gelişimi

Yerküre tarihi, yerkürenin oluşumundan günümüze kadar olan süreci ele alır ve tarihin coğrafi, biyolojik ve jeolojik unsurlarını kapsar. Yerküre tarihinin incelenmesi, birçok disiplinin bir araya gelmesini gerektirir. Bu disiplinler arasında jeoloji, biyoloji, paleontoloji, kimya, fizik ve astronomi gibi alanlar yer alır. Doğa bilimlerinin neredeyse bütün dalları, sürekli jeolojik değişim ve evrimle dolu yerküre geçmişindeki ana olayların anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.

Plutomurus jordanai, Plutomurus cinsine bağlı bir hayvan türüdür.