İçeriğe atla

Pluteus anatolicus

Pluteus anatolicus
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Fungi
Şube:Basidiomycota
Sınıf:Agaricomycetes
Takım:Agaricales
Familya:Pluteaceae
:Pluteus
:Pluteus anatolicus
Kaygusuz, Knudsen, Menolli & Türkekul (2021)

Pluteus anatolicus veya Anadolu çıtkırdısı, bir mantar türüdür. Bazitli mantarlar şubesinden olan tür, ilk kez 2021 yılında Oğuzhan Kaygusuz, Knudsen, Menolli & Türkekul tarafından tanımlanmıştır. Türün bilimsel adı, Türkiye'ye endemik olduğu için verilmiştir. Şimdiye kadar sadece Artvin'in Hopa ilçesinde tespit edilen türün şapkası 7 ila 10 santimetre çapındadır. 650 ila 700 metre rakımlı Doğu kayını ormanlarında görülmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Anatolian Cracker (Pluteus anatolicus)". mantarliyasam.com. 3 Ekim 2021. 20 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mantarlar</span> ökaryot âlemi

Mantarlar, çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır. Maya gibi mikroorganizmalardan, küf ve şapkalı mantarlara kadar pek çok üyesi olan bu canlılar grubu, halk arasında genellikle sadece şapkalı mantarları tanımlamak için kullanılır. Biyoloji alanında mantarları inceleyen bilim dalına mikoloji denir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan</span> çok hücreli ökaryotik organizmalar alemi

Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar (Eukaryota) üst âlemindeki hayvanlar (Animalia) âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Arapça "canlı varlık" anlamındaki ḥayevān sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan "hayvan" sözcüğü, günlük kullanımda esasen insan dışı, nefes alan ve hareket eden canlıları ifade etmek için kullanılsa da, biyolojik bağlamda insanı da içerir. Anadolu ağızlarında hayvan anlamında bav, bobos, böçü, çer, çokgal, dölük, evcimen, evlük, karaböcü, karaltı, medek, tereke, töm gibi sözcükler kullanılmaktadır. Hayvan sözcüğünün eş anlamlısı döngül sözcüğüdür. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Yunanca bilimsel terim de metazoa'dır (μετάζωα).

Paleontoloji, palaeontoloji yahut taşıl bilim, fosilleri veri olarak kullanarak dünyada yaşamın tarihini inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bazitli mantarlar</span>

Bazitli mantarlar veya topuzlu mantarlar, mantar âleminin büyük bir bölümüdür. Topuz şekilli bazit adlı yapılar üzerinde spor oluşturan türlerden meydana gelir. Asklı mantarların kardeş grubu sayılır, tanımlanmış mantarların %37'sini oluşturan yaklaşık 22.300 farklı tür içerir. Bazidyumlu mantarlar geleneksel olarak Homobasidiomyctes ve Heterobasidiomycetes olarak ikiye ayrılmıştır. Günümüzde ise bazitli mantarların üç kladdan oluştukları düşünülür, bunlar Hymenomycotina, Ustilaginomycotina ve Teliomycotina.

<span class="mw-page-title-main">Boranı</span>

Boranı, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurtla hazırlanan bir aperitiftir. Ispanak ve diğer malzemelerle hazırlanan boranı, Van ve Isparta başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Genellikle kuru soğan ile birlikte tüketilir. Azerbaycan gibi Kafkasya ülkelerinde de popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Asklı mantarlar</span>

Asklı mantarlar, biyolojide mantarlar aleminine ait bir şubedir.

<span class="mw-page-title-main">Deyincek, Çarşamba</span>

Deyincek, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sinderler, Dursunbey</span>

Sinderler, Balıkesir ilinin Dursunbey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İkikuyu, Kızıltepe</span>

İkikuyu, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yüceli, Kızıltepe</span>

Yüceli, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoloji</span> mantarların incelenmesi ile ilgilenen biyoloji dalı

Mikoloji, taksonomileri, genetikleri, biyokimyasal özellikleri ve insanlar tarafından kullanımları da dahil olmak üzere mantarların incelenmesiyle ilgilenen biyoloji dalıdır. Mantarlar çıra, gıda, geleneksel ilaç kaynağı olabileceği gibi entojen, zehir ve enfeksiyon kaynağı da olabilir. Mikoloji, bitki hastalıklarının incelenmesi olan fitopatoloji alanına girer. İki disiplin birbiriyle yakından ilişkilidir, çünkü bitki patojenlerinin büyük çoğunluğu mantardır. Mikoloji alanında uzmanlaşmış bir biyoloğa mikolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Tokluca, Battalgazi</span>

Tokluca, Malatya ilinin Battalgazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Demircili, Reşadiye</span>

Demircili, Tokat ilinin Reşadiye ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî yas</span> Millî bir üzüntüyü veya anmayı gösteren yas türü

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün.

<span class="mw-page-title-main">Akbulut, Şahinbey</span>

Akbulut, Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpınarı, Silifke</span> Mersinde bir mahalle

Gedikpınarı, Mersin ilinin Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Darüzziyafe köftesi</span>

Darüzziyafe köftesi ,tavuk, soğan, dana eti, kuzu eti, mantar, yufka, yumurta, tuz, kimyon, biber salçası, pul biber, fıstık, beyaz ekmek, maydanoz ile yapılan bir tür köftedir. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mantarların evrimi</span>

Mantarların evrimi, DNA analizine göre, yaklaşık 1,5 milyar yıl önce, mantarların atasal soyunun ökaryotlardan ayrılmasından beri devam etmektedir. DNA analizlerine göre yaklaşık 570 milyon yıl önce Glomerales takımı "yüksek mantarlardan" (dikaryanlar) dallanmıştır. Mantarlar muhtemelen 500 milyon yıl önce Kambriyen döneminde ve 635 milyon yıl önce Ediyakaran döneminde karayı işgal etmeye başladılar. Ancak karasal mantar fosilleri, yalnızca 400 milyon yıl önceki Devoniyen dönemde varlığı tartışmasız ve yaygın hale gelmeye başlar.

<span class="mw-page-title-main">Holomycota</span>

Holomycota veya Nucletmycea, Holozoa'nın kardeş grubu olan temel bir Opisthokont klanıdır. Cristidiscoidea ve mantar (fungi) aleminden oluşur. Holomycota'nın en eski soyu olarak nükleeriidlerin, tek hücreli serbest yaşayan fagotrofik amiplerin konumu, hayvanların ve mantarların bağımsız olarak ortak bir tek hücreli atadan karmaşık çok hücreliliği edindiğini ve ozmotrofik yaşam tarzının daha sonra ortaya çıktığını göstermektedir. bu ökaryotik soyun ayrışmasında. Opisthosporidians, aphelidleri, Microsporidia ve Cryptomycota, üç endoparazit grubunu içeren yakın zamanda önerilen bir taksonomik gruptur.

Hygrophorus yadigarii veya baba gaypaşuk, bir mantar türüdür. Bazitli mantarlar şubesinden olan tür, ilk kez 2018 yılında Ertuğrul Sesli, Vizzini ve Marco E. Contu tarafından tanımlanmıştır. Tür, Hem bilimsel adını hem de Türkçe adını mantarı keşfeden Ertuğrul Sesli'nin 2016 yılında kaybettiği babası Yadigar Sesli'den almıştır. Şimdiye kadar Maçka'da tespit edilen türün şapkası 2 ila 6 santimetre çapındadır.