İçeriğe atla

Plisi

Yaşlı bir adam bir Keleşe giyiyor

Keleşe, plisi veya kılaf,[1] geleneksel olarak Arnavutlar tarafından giyilen beyaz, kaba bir keçe başlıktır. Arnavutların yaşadığı bölgelere yayılmış şapka bugün Arnavutların geleneksel giyiminin bir parçasıdır. Başlığın yüksekliği bölgeden bölgeye değişir.[1]

Etimoloji

Plisi giyen genç bir Arnavut askerin portresi . Tuval üzerine yağlıboya Charles Bargue (1826-1883).
Kruja Etnografya Müzesi'ndeki yün ürünleri

Arnavutçada bu şapkayı tanımlamak için tekil olarak keleşya veya plisi, çoğul olaraksa keleşe veya plisa kelimeleri kullanılır. Başlık tarzının, İliryalıların giydiği benzer bir başlıktan kaynaklandığı düşünülmektedir.[2][3]

Keleşe ismi Arnavutça yün (leş) kelimesinden,[4] plisi ismi ise Eski Yüksek Almanca filiz, Latince pellis ve Yunanca πῖλος pilos kelimeleri ile paralellik gösteren Ön Arnavutça *p(i)litja kelimesinden türemiştir.[5]

Genel bakış

Başlık Arnavut yaylacılarının geleneksel kıyafetlerinin bir parçasıdır[6][7] ve çok sayıda Arnavut topluluğu arasında ulusal bir sembol olarak kabul edilir.[8] Osmanlı döneminde beyaz renkli bir fes, özellikle Müslüman Arnavutlar olmak üzere karakteristik Arnavut ulusal şapkası olmuştur.[1][9]

Arnavutluk'un kuzeyindeki dağlık bölgelerde, şapkanın şekli yarım küre iken Kukës'de şapkanın tepesi düzdür.[10] Güney Arnavutluk'ta, Mizeke alçak ovaları bölgesi hariç, özellikle Gjirokastër ve Vlorë bölgelerindeki şapkalar kuzeydekilerine kıyasla daha uzundur. Güney Arnavutluk’un bazı bölgelerinde bu başlık küçük bir çıkıntıya sahiptir. Başlık, kafa biçimine kalıplanmış, genellikle beyaz olan tek bir yün keçe parçasından yapılır.[10]  

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Di Monaco, Florindo (1999). Un mondo di acconciature: itinerario alla scoperta di centomila idee e misteri che vengono quotidianamente al pettine. Edizioni scientifiche italiane. s. 354. ISBN 9788881145300. 26 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "DiMonaco354" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Stipčević, Aleksandar (1977). The Illyrians: History and Culture. History and Culture Series. Noyes Press. s. 89. ISBN 0815550529. 15 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2019. It is generally agreed, and rightly so, that the modern Albanian cap originates directly from the similar cap worn by the Illyrians. 
  3. ^ Recherches albanologiques: Folklore et ethnologie. Instituti Albanologijik i Prishtinës. 1982. s. 52. 9 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2013. Ne kuadrin e veshjeve me përkime ilire, të dokumentuara gjer më tani hyjnë tirqit, plisi, qeleshja e bardhë gjysmësferike, goxhufi-gëzofi etj 
  4. ^ Vladimir Orel (1998). Albanian Etymological Dictionary. Brill Academic Pub. s. 219. ISBN 9004110240. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2019. 
  5. ^ Vladimir Orel (1998). Albanian Etymological Dictionary. Brill Academic Pub. s. 334. ISBN 9004110240. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2019. 
  6. ^ Andromaqi Gjergji (2004). Albanian Costumes Through the Centuries: Origin, Types, Evolution. Acad. of Sciences of Albania, Inst. of Folc Culture. ISBN 978-99943-614-4-1. 
  7. ^ Richard C. Hall (9 Ekim 2014). War in the Balkans: An Encyclopedic History from the Fall of the Ottoman Empire to the Breakup of Yugoslavia. ABC-CLIO. ss. 288-. ISBN 978-1-61069-031-7. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2019. 
  8. ^ Gjergji, 2004, p. 166: "To this day many zones of the Dukagjin Plateau in Kosova and various zones inhabited by Albanians in Montenegro and Macedonia have preserved their folk costumes or some expressive element of the costume, such as the white "qeleshe" (brimless felt cap) considered as a symbol of their nationality."
  9. ^ Stipčević, Aleksandar (1977). The Illyrians: history and culture (İngilizce). Noyes Press. s. 89. ISBN 9780815550525. 26 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2019. From among the various caps that the Illyrians wore, one can distinguish four different types. On the monument from Zenica one can see the more common type of skullcap. Fundamentally it does not differ from the present-day small, white Albanian fez known as a qeleshe. 
  10. ^ a b Nagel (1990). Albania. Nagel Publishers. s. 62. ISBN 978-2-8263-0827-0. Erişim tarihi: 14 Nisan 2013. The qeleshe, the white felt cap worn by men, was a distinctively Albanian type of headgear both within the country and beyond its frontiers" [...] "Among the mountain people of the north it was hemispherical in form; at Kukés in the form of a truncated cone 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arnavutlar</span> etnik grup

Arnavutlar veya Arnavudlar, ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar. Ayrıca Avrupa, Amerika ve Okyanusya'da yerleşik çeşitli topluluklardan oluşan büyük bir diaspora oluşturuyorlar.

<span class="mw-page-title-main">İliryalılar</span>

İliryalılar veya İlirler antik dönemde Balkanlar’ın batısının bir kısmı ve İtalya Yarımadası’nın güneydoğu kıyılarında (Messapia) yaşamış olan boy gruplarıdır. İlliryalıların bölgesi eski Grek ve Roma kayıtlarında İlirya olarak verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

Arnavut kültürü Arnavutluk ve Arnavut halkıyla bağlantılı insan aktiviteleri ve sembolik desenlerdir. Arnavutluk tarihi ve coğrafyası tarafından şekillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1912 Arnavut İsyanı</span> Arnavutların, 1912 yılı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır. 1910 ve 1911 yıllarında Arnavutluk ve Kosova bölgelerinde Arnavut Ulusunun Haklarını Savunma Birliği destekli iki isyan başlatılmıştı. 1910 yılındaki Arnavut isyanı Bulgaristan ve Karadağ tarafından desteklenmişti. İsyanda, şiddetli çatışmaların ardından İsa Bolatin öncülüğündeki Arnavut isyancılar Drenice bölgesine çekilmiş, bir diğer isyancı İdris Sefer ise kalan askerleriyle birlikte direnişini sürdürdüğü Karadak bölgesine çekilmişti. 1911 yılındaki isyanda ise Podgorica isyancıların ana üssü olmuş ve isyancılar Karadağ Kralı I. Nikola tarafından desteklenmişti. Her iki isyan da isyancılara birtakım imtiyazlar tanınarak bastırılmıştı.

Arnavutluk giysileri, tüm Arnavutluk'ta ve Arnavutça konuşulan bölgelerde ve topluluklarda 200'den fazla farklı kıyafet çeşidini içerir. Arnavutluk'un kayıtlı giyim tarihi klasik zamanlara dayanıyor. Bu durum milleti İlirya dönemine kadar uzanan diğer Avrupa topluluklarından ayıran faktörlerden biridir.

Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg. Ancak birçok Arnavut, Balkanlar'daki çok sayıda Arnavut diasporası ve Arnavut topluluklarının etkisiyle İtalyanca, Yunanca, Fransızca, Almanca ve İngilizceyi de yaygın olarak konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kökes Zayid bin Sultan el-Nehyan Havalimanı</span>

Kökes Havalimanı Zayid bin Sultan el-Nehyan veya bilinen adıyla Kökes Havalimanı, Kökes, Arnavutluk'un yaklaşık 3,5 km güneyinde yer alan bir havalimanıdır. Arnavutluk hükûmeti 2016 yılında havalimanından uluslararası ticari uçuşların yapılmasına izin vermiştir. Havalimanı adını, havalimanı binasını bizzat kuran Birleşik Arap Emirlikleri'nin ana kurucusu olan Zayid bin Sultan el-Neyhan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fan Noli</span>

Fan Noli veya Theofan Stilian Noli, Arnavut şair, tarihçi, gazeteci, siyasetçi, Ortodoks metropolit.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut epik şiiri</span>

Arnavut epik şiiri, Arnavut halkı tarafından yaratılan destansı bir şiir biçimidir. Uzun zamandır devam eden bir sözlü gelenekten oluşur. Bugün Kosova ve Kuzey Arnavutluk'ta ve bazıları da Karadağ'da olmak üzere çok sayıda Arnavut destansı şiir anlatıcıları bulunabilir. Kuzey Arnavut epik şiiri, lahutë veya çifteli eşliğinde şarkı söyleyerek icra edilir.

Arnavut milliyetçiliği, ilk kez 19. yüzyılda Arnavut millî uyanışı sırasında etnik Arnavutların ürettiği milliyetçi fikir ve kavramların genel bir adıdır. Arnavut milliyetçiliği, coğrafi olarak genişletilmiş bir Arnavut devletinin veya büyük Arnavut nüfusunu barındıran bitişik Balkan topraklarını kapsayan Büyük Arnavutluk'un oluşturulması fikirlerini de içeren Arnavutçuluk ve Pan-Arnavutçuluk gibi benzer kavramlarla da ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Naim Fraşiri</span> Arnavut tarihçi, gazeteci, şair, yazar ve çevirmen

Naim Bey Fraşıri, Arnavut tarihçi, gazeteci, şair, yazar ve Arnavutluk millî şairi ilan edilen çevirmen. Modern Arnavut edebiyatının öncüsü ve 19. yüzyılın en etkili Arnavut kültürel simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut mafyası</span>

Arnavut mafyası, Arnavutluk merkezli veya Arnavutlar tarafından kurulan organileze suç örgütlerinin genel adıdır. Arnavut kökenli organize suç örgütleri, Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Orta Doğu ve Asya dahil dünyanın çeşitli diğer bölgelerinde aktiftir. Arnavut mafyası, uyuşturucu kaçakçılığı, silah, insan ticareti ve organ kaçakçılığı da dahil olmak üzere çok çeşitli suç girişimlerine bulunmaktadır. Arnavut suç senaryosu, karmaşıklıkları içinde Dünya'daki en yüksek suç kapasitelerinden birini gösteren çeşitli suç planları ile karakterize edilir. Yalnızca Arnavutluk'ta bile organize suçları kontrol eden 15'in üzerinde ailenin bulunduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı Süreyya Bey</span>

Avlonyalı Süreyya Bey Osmanlı Arnavut siyasetçisi, 1912 Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin aktif bir figürü ve Avlonya Meclisi delegelerinden birisi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Elsie</span>

Robert Elsie, Arnavut edebiyatı ve folkloru konusunda uzmanlaşmış Kanada doğumlu bir Alman bilim adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Libhovalı Müfid Bey</span> Arnavut siyasetçi, diplomat ve maliyeci (1876-1927)

Müfid bey Libohova Arnavut ekonomist, diplomat ve siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı Avlonya Meclisi'nde delegelerden biridir. Arnavutluk Geçici Hükûmeti döneminde Arnavutluk'un ilk İçişleri Bakanı olarak görev yaptı ve o zamandan itibaren 1913-1927 yılları arasında dokuz kez farklı hükûmet görevlerinde bulundu, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Jani Vreto</span> Arnavut yazar (1822-1900)

Jani Vreto Arnavut yazar, matbaacı, yayıncı ve Arnavut millî uyanışının önemli isimlerinden biridir. 1886'da Bükreş'teki ilk Arnavut matbaasını kurmaktan ve denetlemekten sorumluydu.

Yunanistan'daki Arnavutlar, farklı göç dalgaları sonucunda farklı topluluklara bölünmüştür. Arnavutlar ilk olarak 13. yüzyılın sonlarında Yunanistan'a göç ettiler. Orta Çağ'da Yunanistan'a yerleşen Arnavut kökenli nüfusun torunları, Yunan ulusuyla tamamen asimile olmuş ve kendilerini Yunan olarak tanımlayan Arvanitlerdir. Bugün, Arvanitika olarak bilinen Tosk Arnavutçasının farklı alt lehçelerini hala koruyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Aleks Buda</span> Arnavut tarihçi

Aleks Buda, Arnavut tarihçidir. Arnavutluk İlimler Akademisi üyesi ve başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Xhubleta</span>

Xhubleta, Arnavut kadınları tarafından giyilen dalgalı, çan şeklinde bir halk eteğidir. Genellikle iki askı kullanılarak omuzlara asılır. Arnavut geleneksel giysisinin bir parçası olan xhubleta, 13 ila 17 şerit ve 5 parça keçeden oluşur. Göğüs ve xhubleta'nın önlük tarafından örtülen kısmı siyah tığ işi yünden yapılır. Çan şekli arka kısımda vurgulanır.