İçeriğe atla

PlayStation Vita sistem yazılımı

PlayStation Vita sistem yazılımı
Geliştirici(ler)Sony Computer Entertainment
İlk yayınlanma17 Aralık 2011 (12 yıl önce) (2011-12-17)
Güncel sürüm3.74 / 10 Mayıs 2022 (2 yıl önce) (2022-05-10)
İşletim sistemiUnix benzeri (FreeBSD ve NetBSD)
PlatformPlayStation Vita ve PlayStation TV
Resmî sitesiSitesi

PlayStation Vita sistem yazılımı, PlayStation Vita ve PlayStation TV video oyun konsolları için resmi ürün yazılımı ve işletim sistemidir. PlayStation Portable sistem yazılımının ardılı oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation Vita sistem yazılımının isteğe bağlı bir eklenti bileşeni olan PlayStation Mobile Çalışma Zamanı Paketi vardır. Sistem FreeBSD ve NetBSD'den türetilen bir Unix-temel üzerine kuruludur.[1]

Teknoloji

Kullanıcı arayüzü

LiveArea, Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen PlayStation Vita sistem yazılımının grafik kullanıcı arayüzünün adıdır. Arayüz yeni bir dokunmatik ekrana sahip ve bir hub sayfası gibi davranıyor ve kullanıcıların oyun alanının farklı bölümleri arasında atlamalarını sağlıyor.[2] Sekizinci nesil PlayStation Vita ve PlayStation TV konsolları LiveArea'yı, Sony'nin PlayStation Portable ve PlayStation 3 gibi yedinci nesil video oyun konsolları tarafından kullanılan önceki XrossMediaBar (XMB) arayüzü yerine grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 4, Sony'nin sekizinci nesil ev video oyun konsolu, ne LiveArea ne de XrossMediaBar'ı grafik kabuğu olarak kullanmaz, ancak PlayStation Dynamic Menu adı verilen bir kullanıcı arayüzü kullanır.[3]

PlayStation Vita sistem yazılımı, PlayStation Network üzerinden çeşitli sosyal ağ özelliklerini içeren kullanıcı arayüzü olarak LiveArea'yı kullanır. Kullanıcılar bir oyunun simgesini veya ana ekrandaki bir uygulamayı veya o oyunun LiveArea ekranını PlayStation Vita veya PlayStation TV'de açmak için uygulamayı seçebilirler.[4] PlayStation Vita ve PlayStation TV'nin LiveArea'sının yeni bir özelliği olarak, indirilebilir içerik gibi en son oyun bilgileri bu oyunun LiveArea ekranında gösterilir. Buna ek olarak, oyunun LiveArea'sini aşağı kaydırarak, aynı oyunu oynayan diğer kullanıcıların "Etkinliği" anında kontrol edilebilir.[5]

İnternet özellikleri

PlayStation konsolu herhangi bir İnternet bağlantısı olmadan çalışabilmesine rağmen, İnternet'e bağlandığında daha fazla işlevsellik sağlayacaktır. Örneğin, kullanıcılar sistem yazılımı güncellemelerini İnternet'ten indirebilir ve İnternet doğru şekilde bağlandığında çevrimiçi olarak oynayabilirler. Ek olarak, bir İnternet bağlantısıyla, PlayStation Vita sistemi, kullanıcıların PlayStation Store ve PlayStation Plus abonelik servisi gibi çeşitli PlayStation Network (PSN) servislerine erişmelerini sağlar ve oyunlar ve diğer içerikler bu servislerden satın alınabilir. PlayStation Live uygulaması ile birlikte çeşitli video akışı uygulamaları gibi uygulamalar da düzgün çalışması için İnternet bağlantısı gerektirir.[6]

"Tarayıcı", World Wide Web’de gezinmek için PlayStation Vita’ya önceden yüklenmiş bir uygulamadır. Bir PlayStation Portable'da web taramasından çok farklı olmasa da, tarayıcının kendisi PSP'nin daha az zor bir deneyim ile sonuçlanması amaçlanan sürümünde geliştirildi. Tarayıcı uygulamasında sekmeler yoktur, ancak kullanıcılar aynı anda 8 ayrı tarayıcı penceresi açabilir ve ayrıca bir menü görünene kadar görüntüye dokunup basılı tutarak web sitelerinden PS Vita hafıza kartına görüntü kaydedebilirler.[7] Ancak, kullanıcılar oyun oynarken veya video izlerken web tarayıcısını kullanabilirken, bazı içeriğin görüntülenmesi sınırlı olacaktır; Sonuç olarak, daha yoğun tarama görevlerini gerçekleştirmeden önce herhangi bir açık oyundan veya videodan çıkmanız önerilir. Ayrıca, PS Vita'nın web tarayıcısı HTML5'i, çerezleri ve JavaScript'i desteklerken, PSP'nin web tarayıcısının aksine Adobe Flash'ı desteklemez.

PlayStation Vita'ya lansman sırasında önceden yüklenmiş olan bir diğer uygulama, bir İnternet bağlantısı mevcut olduğunda çevrimiçi haritaları görüntüleyen "Haritalar" idi. Ancak, 2015 yılında "yakın" özelliği ile birlikte bir sistem güncellemesiyle Sony tarafından kaldırıldı.

Multimedya özellikleri

Diğer birçok video oyun konsolu gibi, PlayStation Vita da çeşitli formatlarda fotoğraf, ses ve video oynatma özelliğine sahiptir ve dahili kameralar fotoğraf veya video çekmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, Sony'nin PlayStation 3 ve PlayStation 4 gibi ev konsollarından farklı olarak, PlayStation Vita'daki Blu-ray Disc veya DVD filmlerini oynatma imkânı yoktur, çünkü PlayStation Portable'daki gibi bir optik disk sürücüsü veya UMD sürücüsü yoktur.[8] Bununla birlikte, kullanıcılar filmleri PlayStation Vita sisteminden ve PlayStation Vita sistemine desteklenen bir formatta aktarabilirler ve PlayStation Store'dan indirilebilecek videolar vardır. Ayrıca, kullanıcılar bir PlayStation Vita sisteminde oynatılan veya görüntülenen içeriği bir PlayStation TV sistemine aktarabilir ve bu içerikleri PS Vita ekranları yerine televizyonlarında görüntülemelerini sağlar.

Ayrıca, PS Vita ve PS TV sistemi için PlayStation Store'dan indirebilinecek birkaç eğlence uygulaması vardır. Sony, Gamescom 2011'de duyurdu. Netflix gibi uygulamaların PlayStation Store aracılığıyla kullanıma sunulacağını açıkladı. İndirilebilecek ek uygulamalar arasında Sony Entertainment Network, Flickr, Niconico, TuneIn Radio, Qello, Crunchyroll, Sony Crackle, Hulu Plus, Redbox Instant ve YouTube sayılabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

Microsoft'tan diğer oyun platformları:

bu nesil: den diğer oyun platformları

yedinci nesil diğer oyun platformları:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Portable</span> video oyunu konsolu-PsP

Sony PlayStation Portable ya da kısaca PSP, Sony'nin Japonya'da 12 Aralık 2004'te, Amerika'da 24 Mart 2005'te çıkardığı taşınabilir oyun konsoludur. Geliştirilmeye açık olmamakla beraber homebrew adı verilen yazılımların çalıştırılmasına Sony tarafından destek verilmemektedir. Bu duruma rağmen oyuncular PSP'de Super Mario Bros. gibi oyunların oynanabilmesi için çeşitli emülatörler geliştirmiştir. Yeni sürümü PlayStation Vita PSP kadar başarılı olamamış ve Sony'nin el konsolu yatırımlarını bitirmesine neden olmuştur. Konsola bu yazılımların oyun olan versiyonları Minis adı ile oyunculara sunulmuştur. Oyun oynamanın yanı sıra müzik dinleme, film izleme gibi aktiviteleri yapabilmeyi sağlayan el konsolu, yazılımın yükseltilmesi ile internete bağlanmaya da olanak sağlamaktadır. Müzik dinlemek için şarkıları hafıza kartına yüklemek gerekir. Filmler ve oyunlar ise UMD denilen diskler sayesinde hafıza kartlarına yüklenebilmektedir. Bununla birlikte kablosuz internet bağlantısı sayesinde internet siteleri de ziyaret edilebilmektedir. PSP arayüz olarak XMB arayüzünü kullanmaktadır. Konsol online desteğini 2021 yılında kaybetmiştir.

Oyun konsolu, harici televizyon bağlantısı yoluyla oyun oynama imkânı veren bilgisayar kökenli eğlence cihazıdır. Temeli 1947 yılına kadar uzanan bilgisayar oyunları, oyun konsolu gelişim sürecinin de tohumlarını ekmiştir.

PlayStation Network, çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital medya ulaştırma servisidir. PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation 4, PlayStation Vita ve PlayStation 5'te bulunur. İlk olarak PlayStation 3 ve PlayStation Portable video oyunu konsolları için Sony Computer Entertainment tarafından oluşturulmuştur. 2 Haziran 2009 tarihinde dünya çapında 24 milyonun üzerinde PlayStation Network (PSN) kullanıcısı bulunmaktaydı. Çevrimiçi özellikleri kullanabilmek için PSN hesabı açmanız gerekmektedir fakat PlayStation 3'te çevrimiçi çok oyunculu modlarda oynayabilmek için sadece PlayStation Network (PSN) hesabı açmanız yeterli iken PlayStation 4 ve sonrasında PlayStation Network (PSN) hesabı açmanızın yanı sıra PSN hesabınıza PlayStation Plus üyeliği de almanız gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation</span> Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan video oyun konsolu serisi

PlayStation, Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen video oyun konsolu serisi markası. İlk olarak 3 Aralık 1994 tarihinde, Japonya'da tanıtılan marka kapsamında beşinci, altıncı ve yedinci nesil video oyun konsolları üretildi. Günümüzde PlayStation markası altında beş ev konsolu, iki taşınabilir konsol, bir medya merkezi, çevrimiçi servis, telefon ile birlikte çeşitli oyun kumandası ve dergiler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Store</span> dijital medya satış platformu

PlayStation Store, Sony'nin PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Vita ve PlayStation Portable oyun konsollarında hizmet veren PlayStation Network aracılığıyla çevrimiçi olarak girilebilen sanal market. Parayla satılan veya ücretsiz olarak edinilebilen tam sürüm oyunlar, oynanabilir demolar, temalar, oyun ve film fragmanları gibi çeşitli indirilebilir içerikler bulundurmaktadır.

Oyun konsolları tarihi içerisinde sekizinci nesil oyun konsolları, 2012 yılı itibarıyla piyasaya sunulmuş olan mevcut grubu tanımlamaktadır. Sekizinci nesil dahilinde rekabet eden firmalar Nintendo, Microsoft ve Sony firmalarıdır. Ev video oyun konsolları için sekizinci nesil, Wii U'nun 18 Kasım 2012 tarihinde piyasaya sürülmesiyle başladı ve PlayStation 4'ün 15 Kasım 2013'te ve Xbox One'ın 22 Kasım 2013'te piyasaya sürülmesiyle devam etti. Wii U'nun üretimi 31 Ocak 2017'de durdurulmuş olup yerini 3 Mart 2017'de piyasaya sürülen Nintendo Switch aldı. Bu konsollar, yedinci nesil öncülleri olan Nintendo'nun Wii, Sony'nin PlayStation 3 ve Microsoft'un Xbox 360 halefleridir.

<span class="mw-page-title-main">Xbox (yazılım)</span>

Xbox Console Companion, Xbox serisi video oyun konsoluları için eşlik eden uygulamalardır. Xbox Live topluluk özelliklerine, uzaktan kumandaya ve ayrıca seçilen oyunlara, uygulamalara ve içeriğe sahip ikinci ekran işlevselliğine erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Xbox 360 sistem yazılımı</span> yükseltilebilir yazılım ve işletim sistemi

Xbox 360 sistem yazılımı veya Xbox 360 Dashboard, Xbox 360 için güncellenebilir bir yazılım ve işletim sistemidir. Daha önce 16 MB'lık bir dosya sisteminde bulunuyordu. Xbox One sistem yazılımının öncülü idi. Bununla birlikte, NXE Güncellemesi ile başlayarak, bir Sabit Sürücü takılıyken veya konsolun içine yerleştirilmiş yeterli flash depolama alanıyla konsolun daha sonraki revizyonlarından biriyle düzeltilen daha fazla depolama alanı bir gereklilik haline geldi. Sistem yazılımı, en fazla 32 MB sistem belleğine erişebilir, aksi takdirde Rastgele Erişim Belleği (RAM) olarak bilinir. Güncellemeler, Xbox Live hizmetinden doğrudan Xbox 360'a indirilebilir ve daha sonra yüklenebilir. Microsoft ayrıca, sistem yazılımı güncellemelerini kendi resmi Xbox web sitelerinden PC'lerine ve ardından güncellemenin sisteme yüklenebileceği depolama ortamlarına indirme olanağı da sağlamıştır.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3 sistem yazılımı</span>

PlayStation 3 sistem yazılımı, PlayStation 3'ün güncellenebilir bellenimi ve işletim sistemidir. Sony'nin Playstation 3 için kullandığı taban, hem FreeBSD'nin hem de CellOS adlı NetBSD'nin bir çatalıdır. PlayStation 2 Linux'un ardılı, PlayStation 4 sistem yazılımının öncülüdür.

<span class="mw-page-title-main">XrossMediaBar</span>

XrossMediaBar Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen bir grafik kullanıcı arayüzüdür. Arayüz, ekran boyunca yatay olarak yayılmış ikonlara sahiptir. Gezinme, imleç yerine simgeleri taşır. Bu simgeler, kullanıcı için mevcut seçenekleri düzenlemek için kategori olarak kullanılır. Yatay çubukta bir simge seçildiğinde, üzerinde ve altında, birkaç tane dikey olarak görünür. Sırayla, bir yönlendirme pedi üzerindeki yukarı ve aşağı yönleriyle seçilebilirler. Başlangıçta PSX'te kullanılan XMB, hem PlayStation Portable hem de PlayStation 3'te varsayılan arabirim olarak kullanılır. 2006'dan beri, ileri teknoloji WEGA TV'lerde de kullanılmıştır.BRAVIA, Sony XEL-1 OLED TV, HDTV alıcı kutuları, Blu-ray oynatıcılar, bazı Sony Cyber-shot fotoğraf makineleri ve yüksek kaliteli AV alıcılarında da bulunur. Sony Ericsson K850, W595, W760, W910 ve Aino, medya menüsü olarak XMB'nin bir sürümüne sahiptir. XMB ayrıca yeni nesil Sony'nin BRAVIA TV'lerinin menü sistemidir. Sony ayrıca XMB'ı VAIO dizüstü bilgisayarlarına ekledi. Arayüz 2006 yılında "Kişisel Medya Görüntüleme ve Sunum Teknolojisinin En İyi Kullanımı İçin Gelişmiş Medya Teknolojisinde Üstün Yenilik ve Başarı" dalında Teknoloji ve Mühendislik Emmy Ödülü'nü kazandı. XMB, LiveArea adlı yeni bir dokunmatik tabanlı kullanıcı arayüzü kullanan PlayStation Vita ile başlayarak aşamalı hale getirildi. 20 Şubat 2013 tarihinde, PlayStation 4 duyuruldu ve yeni, XMB dışı bir kullanıcı arayüzü gösterildi. Sony Bravia akıllı televizyonları, hem Smart TV işlevselliği hem de Android TV ile adlandırılmamış bir arabirimin aşamasına geldiği 2014 yılına kadar kullanmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Wii U sistem yazılımı</span>

Wii U sistem yazılımı, Nintendo'nun Wii U ev video oyun konsolu için resmi ürün yazılımı sürümü ve işletim sistemidir. Nintendo Switch sistem yazılımının öncülü, Wii sistem yazılımının ardılıdır. Nintendo, Internet üzerinden sistem yazılımı güncellemeleri sunarak Wii U'nun sistem genelindeki özelliklerini ve uygulamalarını korur. Güncellemeler her konsol sahibi için isteğe bağlıdır, ancak Nintendo'nun çevrimiçi hizmetleriyle birlikte çalışabilirliğini korumak için gerekli olabilir. Her güncelleme, önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikler de dahil olmak üzere birikimlidir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Switch sistem yazılımı</span> Nintendo Switch video oyun konsolu tarafından kullanılan, güncellenebilir bir ürün yazılımı ve işletim sistemi

Nintendo Switch sistem yazılımı, HAL Laboratory ve Nintendo tarafından hazırlanan Nintendo Switch video oyun konsolu tarafından kullanılan, güncellenebilir bir ürün yazılımı ve işletim sistemidir. Nintendo 3DS sistem yazılımına fazlasıyla benzemektedir.

Nintendo DSi sistem yazılımı, bir dizi güncellenebilir bellenim sürümü ve Nintendo DSi video oyun konsolunda bir yazılımdır. Nintendo 3DS sistem yazılımının öncülüdür. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeleri, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

Nintendo 3DS sistem yazılımı, Nintendo, Nintendo IRD, Nintendo SPD, Nintendo SDD tarafından yaratılan, Nintendo 3DS video oyun konsolları ailesinde bulunan bir dizi güncellenebilir ürün yazılımı sürümü ve yazılımıdır. Nintendo DSi sistem yazılımının ardılıdır. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeler, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

PlayStation Now, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir bulut oyun ve abonelik iş modeli hizmetidir. Bu servis, üyelerin PlayStation 2 ve PlayStation 4 ile PC'deki PlayStation 3 ve PlayStation 4 oyunlarını yayınlamalarına izin verir. PlayStation 2 ve PlayStation 4 oyunları da PlayStation 4'ten indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 5</span> video oyunu konsolu

PlayStation 5 (PS5), Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir video oyunu konsoludur. 2019 yılında PlayStation 4'ün ardılı olarak tanıtıldı. Piyasaya sürülme tarihi 2020'nin sonları olarak planlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (video oyunları)</span>

Homebrew, genellikle kullanıcı tarafından programlanamayan veya tescilli depolama yöntemlerini kullanan tescilli donanım platformlarını hedefleyen hobi sahipleri ve amatör geliştiriciler tarafından üretilen video oyunlarına veya diğer yazılımlara sıklıkla uygulanan bir terimdir. Homebrew, resmi olmayan, topluluk tarafından sağlanan araç zincirleri kullanılarak yapılan yazılımları veya Net Yaroze, PlayStation 2 için Linux veya Microsoft XNA gibi resmi geliştirme kitleri kullanılarak geliştirilen oyunları içerebilir. Commodore 64 gibi, tüketici tarafından programlanabilir olması amaçlanan bir sistem için profesyonel olmayan bir geliştirici, basitçe hobi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Remote Play</span>

Remote Play, Sony video oyun konsollarının PlayStation 3, PlayStation 4 ve PlayStation 5'de video ve ses çıkışını başka bir cihaza aktarılmasını sağlayan özelliktir. Daha öncelerde bu özellik sadece PlayStation Portable veya PlayStation Vita sistemlerinde kullanılabiliyordu. 2014 yılında Remote Play sistemi, PlayStation TV, Xperia akıllı telefonlar ve tabletler ve PlayStation Now kullanımı içerecek şekilde genişletildi. 2016 yılında Microsoft Windows ve MacOS'a çıkışını yaptı. Son olarak 2019'da, Android ve iOS cihazlara getirildi. PlayStation 5 oyunlarının diğer cihazlara uzaktan oynatılması için gerekeken destek, konsolun piyasaya sürülmesinden hemen önce Kasım 2020'de 4.00 güncellemesi ile eklendi ve uygulamanın adı PS4 Remote Play adından PS Remote Play ismine dönüştürüldü.