İçeriğe atla

PlayStation Portable sistem yazılımı

PlayStation Portable sistem yazılımı
Geliştirici(ler)Sony Computer Entertainment
İlk yayınlanma12 Aralık 2004 (19 yıl önce) (2004-12-12)
Güncel sürüm6.61 / 15 Ocak 2015 (9 yıl önce) (2015-01-15)
İşletim sistemiUnix benzeri
PlatformPlayStation Portable
Resmî sitesiSitesi

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler.[1] Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

  • Wi-Fi üzerinden doğrudan PSP'ye indirme. Bu, XMB'den [Ayarlar], [Sistem Güncelleme] seçilerek yapılabilir.
  • Bir PC'ye indirme, sonra bir USB kablosu veya Memory Stick ile PSP'ye aktarma.
  • Bazı oyunların Universal Media Disc'inde bulunur. Bu oyunlar UMD'lerinde bulunan sürümlerden daha eski bir firmware ile çalışmayabilir.
  • PS3'ten PSP sistemine USB kablosu ile indirme yolu ile. (Yalnızca Japonca ve Amerikan versiyonu)

Sistem yazılımı güncellemeleri herhangi bir bölgedeki konsollarla kullanılabilirken, Sony yalnızca sistemin satın alındığı bölgeye karşılık gelen bölge için yayımlanan sistem yazılımı güncellemelerini indirmeni önerir.[2] Sistem yazılımı güncellemeleri, bir web tarayıcısı, Adobe Flash Player 6 desteği, görüntüler, ses ve video için ek kodekler, PlayStation 3 bağlantısı ve çeşitli güvenlik açıklarına, güvenlik açıkları ve homebrew programlarının yürütülmesine karşı yamalar dahil olmak üzere çeşitli özellikler ekledi. Batarya en az %50 oranında şarj edilmiş olmalıdır, aksi takdirde sistem güncellemenin yüklenmesini önler. Sistem yazılımına yazarken güç kaynağı kesilirse, sistem servis modunda başlatılmadığı veya garanti kapsamındaysa onarım için Sony'ye gönderilmediği sürece konsol çalışmayacaktır.

Yazılımın şu anki sürümü olan 6.61, 15 Ocak 2015'te kullanıma sunuldu. Bu, önceki 6.60 sürümünün 2011'de piyasaya sürülmesinden sonra üç yıldan daha fazla süren küçük bir güncellemedir.

Teknoloji

Bu görsel PlayStation Portable'ın bir resmidir.

Grafik kabuk

PlayStation Portable, PlayStation 3 (PS3) konsolunda, çeşitli Sony BRAVIA yüksek çözünürlüklü televizyon'larda, Blu-ray Disc oynatıcılarda ve daha birçok Sony ürününde de kullanılan grafiksel kullanıcı arayüzü olarak XrossMediaBar'ı (XMB) kullanır.[3] XMB, ekranlar arasında kategoriler halinde görülen ekran üzerinde yatay olarak görüntüler. Kullanıcılar, bir seçenek seçmek için herhangi bir işaretçiyi kullanmak yerine, simgeleri ekranda ileri veya geri hareket ettirerek D-pad'in sol ve sağ düğmelerini kullanarak aralarında gezinebilirler. Bir kategori seçildiğinde, genellikle seçilen simgenin üstüne ve altına yayılacak şekilde seçmek için daha özel seçenekler vardır. Kullanıcılar D-pad'in yukarı ve aşağı düğmelerini kullanarak bu seçenekler arasında gezinebilir.

XMB uygulamalarının sunduğu temel özellikler, cihaz ve yazılım sürümüne göre değişir. PSP konsolunda XMB, Fotoğraflar, Müzik, Videolar, Oyunlar, Ağ Oluşturma (web tarayıcısının kullanımına izin verir), Ayarlar ve Ekstralar için üst düzey simgelere sahipti.[4] Ayrıca, XMB bir dereceye kadar çoklu görev sunar. PSP ile müzik çalarken Ana Sayfa düğmesini kullanmak, kullanıcıların müziği durdurmadan fotoğraflara göz atmalarını sağlar. XMB, PSP ve PS3 gibi Sony ürünleri için başarılı bir kullanıcı arayüzü olduğunu kanıtlarken, PlayStation 4 ve PlayStation Vita gibi gelecek nesil Sony video oyun konsolları artık bu kullanıcı arayüzünü kullanmıyor. Örneğin, XMB, PS Vita'daki LiveArea arayüzü ile değiştirildi.[5]

İnternet tarayıcısı

PlayStation Portable, İnternette gezinmek için bir web tarayıcısı ile birlikte gelir. Web tarayıcısı, Access Co. Ltd. tarafından üretilen NetFront tarayıcısının bir sürümüdür ve 2.00 sistem yazılımı güncellemesiyle ücretsiz olarak yayınlanmıştır. Tarayıcı, HTTP çerezleri, formlar, Cascading Style Sheets ve temel JavaScript yetenekleri gibi en yaygın web teknolojilerini destekler.[6]

Sürüm 2.50 yükseltmesi, tarayıcının kodlama menüsünde seçenekler olarak Unicode (UTF-8) karakter kodlaması ve Otomatik Seçim eklendi ve ayrıca çevrimiçi formlar için giriş geçmişinin kaydedilmesini de sağladı.

PSP'nin sistem yazılımının 2.70 sürümü, tarayıcıya temel Flash yeteneklerini tanıttı. Ancak, oynatıcı Flash sürüm 6'yı, mevcut masaüstü sürüm 11'in arkasındaki beş yinelemeyi, bazı web sitelerinin görüntülenmesini zorlaştırarak çalıştırıyor.[7]

Üç farklı görüntü oluşturma modu vardır: "Normal", "Just-Fit" ve "Smart-Fit". "Normal" sayfayı hiçbir değişiklik göstermeden görüntüleyecektir, "Just-Fit" tüm sayfayı ekrana sığdırmak için bazı öğeleri küçültmeye çalışacak ve düzeni koruyacak ve "Smart-Fit" içeriği ekranda göründüğü gibi gösterecektir.

Tarayıcı ayrıca, azami üç sekme içeren sınırlı sekmeli tarama özelliğine sahiptir. Bir web sitesi yeni bir pencerede bağlantı açmaya çalıştığında, tarayıcı onu yeni bir sekmede açar.[8]

Ebeveynler, web tarayıcısına tüm erişimi engelleyen ve [Güvenlik] altındaki [Ayarlar] altında 4 basamaklı bir PIN oluşturarak Tarayıcı Başlat Kontrolü'nü etkinleştirerek içeriği sınırlayabilir. Ek olarak, tarayıcı bir vekil sunucu altında çalışacak şekilde yapılandırılabilir ve ağ üzerinden web filtreleme veya izleme yazılımı kullanımını sağlamak için güvenlik PIN kodu ile korunabilir. Son zamanlarda, PSP için TrendMicro, PSP'deki içeriği filtrelemek veya izlemek için bir abonelik yoluyla etkinleştirilebilecek bir özellik olarak eklendi.[9]

PSP tarayıcısı, modern tarayıcılara kıyasla daha yavaştır ve Sony tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle sık sık bellek yetersiz kalır. Alternatif olarak, Homebrew, tarayıcının sayfaları daha hızlı yüklemesine ve daha büyük sayfalar için daha fazla belleğe sahip olmasına olanak tanıyan, 32/64 MB PSP'nin RAM'ının tamamını kullanan, tarayıcının özel bir sürümünün yayınlanmasına izin verdi. Opera Mini, PSP'de Sun Java Sanal Makinesi olan bir homebrew uygulaması olan PSPKVM aracılığıyla da kullanılabilir.[10] Varsayılan tarayıcıdan çok daha hızlı yükleme süreleri sağladığı ve daha iyi web sayfası uyumluluğu sağladığı iddia edildi.

Diğer özellikler

Diğer birçok video oyun konsolu gibi, PlayStation Portable da çeşitli formatlarda fotoğraf, ses ve video oynatma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte, Sony'nin PlayStation 3 ve PlayStation 4 gibi ev konsollarının aksine, Blu-ray veya DVD filmlerini PlayStation Portable'da standart bir Blu-ray veya DVD sürücüsü bulunmadığından doğrudan oynatmak mümkün değildir.[11] Bir UMD diski olmasına ve UMD filmleri olmasına rağmen, UMD formatı, PlayStation Portable dışındaki herhangi bir cihazda hiçbir zaman uygulama görmedi ve sonuç olarak piyasa, diğer optik medya formatlarına kıyasla çok sınırlıdır. 2011'den bu yana UMD'de yayınlanan daha fazla film bulunmuyor ve son Harry Potter filmi formattaki son yayınlardan biriydi.

PlayStation Portable, PSP'nin PS3'ün Wireless LAN özelliklerini, bir ev ağını veya Internet'i kullanarak bir PlayStation 3 konsolunun birçok özelliğine uzak bir konumdan erişmesine izin veren bir özelliği destekler. Bununla birlikte, PlayStation Vita ve PlayStation 4 arasındaki daha sonraki Remote Play özelliğinin aksine, PSP ile PS3 arasındaki Uzaktan Oynama özellikleri çok daha sınırlıdır.[12] PS3'ün ana kullanıcı arayüzü ile ilgili özelliklerinin çoğuna Uzaktan Oynatma, DVD'lerin oynatılması, Blu-ray Diskler, PlayStation 2 oyunları, PlayStation 3 oyunlarının çoğu ve PS3'ün sabit diskinde depolanan kopya korumalı dosyalar desteklenmez.

Ayrıca, PSP-2000, PSP-3000 ve PSP-N1000, sistem yazılımı sürüm 3.90 ile başlayan Skype VoIP servisini kullanabilir. Servis Skype çağrılarının Wi-Fi üzerinden ve PSP Go üzerinden Bluetooth Modem özelliği üzerinden yapılmasını sağlar.[13] Donanım kısıtlamaları nedeniyle VoIP servisini orijinal PSP-1000 konsolunda kullanmak mümkün değildir. PlayStation Portable için PlayStation 3'ün PlayStation Home olarak bilinen çevrimiçi topluluk tabanlı hizmetine benzer başka hizmetleri de vardı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  4. ^ https://www.thegamer.com/psp-playstation-portable-things-true-fans-know/
  5. ^ http://www.edepot.com/reviews_sony_psp.html
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  9. ^ https://consoleupdates.fandom.com/wiki/PlayStation_Portable_system_software[]
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2019. 
  13. ^ https://playstationhistory.fandom.com/wiki/Playstation_Portable[]

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

Microsoft'tan diğer oyun platformları:

bu nesil: den diğer oyun platformları

yedinci nesil diğer oyun platformları:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3</span> video oyunu konsolu

PlayStation 3, Sony Computer Entertainment tarafından 2006 yılında üretilen ve PlayStation 2'nin ardından gelen PlayStation serisinin üçüncü video oyunu konsolu. Yazılım olarak PlayStation 3 sistem yazılımı ile çalışır. İlk ürünler OtherOS kullandı. Bu, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi, kullanıcının yazılım yüklemesini sağlayan bir özellikti. Yedinci nesil video oyun konsollarından olan PlayStation 3, satış bakımından Microsoft'un Xbox 360 ile Nintendo'nun Wii isimli konsollarıyla rekabet halindedir. İlk olarak 11 Kasım 2006'da, Japonya'da satışa sunulan konsol, kısa bir süre sonra tüm dünyada piyasaya sürüldü. Üretilen ilk sürümler, sabit diskin kapasitelerine göre 20 ve 60 gigabaytlık modellerdi. Birkaç ay sonra ise 40, 80 ve 160 gigabaytlık modeller üretildi. Sony Computer Entertainment, 30 Mayıs 2017'de PlayStation 3 üretmeyeceğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Portable</span> video oyunu konsolu-PsP

Sony PlayStation Portable ya da kısaca PSP, Sony'nin Japonya'da 12 Aralık 2004'te, Amerika'da 24 Mart 2005'te çıkardığı taşınabilir oyun konsoludur. Geliştirilmeye açık olmamakla beraber homebrew adı verilen yazılımların çalıştırılmasına Sony tarafından destek verilmemektedir. Bu duruma rağmen oyuncular PSP'de Super Mario Bros. gibi oyunların oynanabilmesi için çeşitli emülatörler geliştirmiştir. Yeni sürümü PlayStation Vita PSP kadar başarılı olamamış ve Sony'nin el konsolu yatırımlarını bitirmesine neden olmuştur. Konsola bu yazılımların oyun olan versiyonları Minis adı ile oyunculara sunulmuştur. Oyun oynamanın yanı sıra müzik dinleme, film izleme gibi aktiviteleri yapabilmeyi sağlayan el konsolu, yazılımın yükseltilmesi ile internete bağlanmaya da olanak sağlamaktadır. Müzik dinlemek için şarkıları hafıza kartına yüklemek gerekir. Filmler ve oyunlar ise UMD denilen diskler sayesinde hafıza kartlarına yüklenebilmektedir. Bununla birlikte kablosuz internet bağlantısı sayesinde internet siteleri de ziyaret edilebilmektedir. PSP arayüz olarak XMB arayüzünü kullanmaktadır. Konsol online desteğini 2021 yılında kaybetmiştir.

PlayStation Network, çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital medya ulaştırma servisidir. PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation 4, PlayStation Vita ve PlayStation 5'te bulunur. İlk olarak PlayStation 3 ve PlayStation Portable video oyunu konsolları için Sony Computer Entertainment tarafından oluşturulmuştur. 2 Haziran 2009 tarihinde dünya çapında 24 milyonun üzerinde PlayStation Network (PSN) kullanıcısı bulunmaktaydı. Çevrimiçi özellikleri kullanabilmek için PSN hesabı açmanız gerekmektedir fakat PlayStation 3'te çevrimiçi çok oyunculu modlarda oynayabilmek için sadece PlayStation Network (PSN) hesabı açmanız yeterli iken PlayStation 4 ve sonrasında PlayStation Network (PSN) hesabı açmanızın yanı sıra PSN hesabınıza PlayStation Plus üyeliği de almanız gerekmektedir.

Yedinci nesil video oyunu konsolları 22 Kasım 2005'te Microsoft'un Xbox 360 oyun konsolunun piyasaya sürülmesiyle başladı. Ardından 17 Kasım 2006'da Sony Interactive Entertainment'ın PlayStation 3, ertesi yıl da 19 Kasım 2006'da Nintendo'nun Wii oyun konsollarının piyasaya sürülmesiyle devam etti. Her yeni oyun konsolu yeni teknolojileri de beraberinde getirdi. Örneğin Xbox 360, yüksek çözünürlüklü video (HD) kalitesinde oyunlar sundu, PlayStation 3 yerleşik bir 3D Blu-ray Disc oynatıcı aracılığıyla HD film oynatma olanağı sundu, Wii ise, kontrol cihazlarını hareket sensörlerini oyun çubuklarına entegre ederek farklı bir deneyim sundu. Böylece Wii kontrolcüleri, oyun içi eylemleri kontrol etmek üzere hareket ettirilebilir, bu da oyuncuların oyun sırasında hareket yoluyla gerçek dünyadaki eylemleri simüle etmelerini sağlar. Bu nesil ile birlikte, video oyun konsolları küresel BT altyapısının önemli bir parçası haline geldi; 2007 yılında video oyun konsollarının dünyanın genel amaçlı bilgisayarlar gücünün %25'ini temsil ettiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Universal Media Disc</span>

Universal Media Disc (UMD) Sony tarafından PlayStation Portable için geliştirilen optik disk. 1.8 gigabyte'a kadar veri depolayabilmektedir. Taşınabilir video oyun konsolları için üretilen ilk optik disktir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Store</span> dijital medya satış platformu

PlayStation Store, Sony'nin PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Vita ve PlayStation Portable oyun konsollarında hizmet veren PlayStation Network aracılığıyla çevrimiçi olarak girilebilen sanal market. Parayla satılan veya ücretsiz olarak edinilebilen tam sürüm oyunlar, oynanabilir demolar, temalar, oyun ve film fragmanları gibi çeşitli indirilebilir içerikler bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Xbox 360 sistem yazılımı</span> yükseltilebilir yazılım ve işletim sistemi

Xbox 360 sistem yazılımı veya Xbox 360 Dashboard, Xbox 360 için güncellenebilir bir yazılım ve işletim sistemidir. Daha önce 16 MB'lık bir dosya sisteminde bulunuyordu. Xbox One sistem yazılımının öncülü idi. Bununla birlikte, NXE Güncellemesi ile başlayarak, bir Sabit Sürücü takılıyken veya konsolun içine yerleştirilmiş yeterli flash depolama alanıyla konsolun daha sonraki revizyonlarından biriyle düzeltilen daha fazla depolama alanı bir gereklilik haline geldi. Sistem yazılımı, en fazla 32 MB sistem belleğine erişebilir, aksi takdirde Rastgele Erişim Belleği (RAM) olarak bilinir. Güncellemeler, Xbox Live hizmetinden doğrudan Xbox 360'a indirilebilir ve daha sonra yüklenebilir. Microsoft ayrıca, sistem yazılımı güncellemelerini kendi resmi Xbox web sitelerinden PC'lerine ve ardından güncellemenin sisteme yüklenebileceği depolama ortamlarına indirme olanağı da sağlamıştır.

PlayStation Vita sistem yazılımı, PlayStation Vita ve PlayStation TV video oyun konsolları için resmi ürün yazılımı ve işletim sistemidir. PlayStation Portable sistem yazılımının ardılı oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation Vita sistem yazılımının isteğe bağlı bir eklenti bileşeni olan PlayStation Mobile Çalışma Zamanı Paketi vardır. Sistem FreeBSD ve NetBSD'den türetilen bir Unix-temel üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3 sistem yazılımı</span>

PlayStation 3 sistem yazılımı, PlayStation 3'ün güncellenebilir bellenimi ve işletim sistemidir. Sony'nin Playstation 3 için kullandığı taban, hem FreeBSD'nin hem de CellOS adlı NetBSD'nin bir çatalıdır. PlayStation 2 Linux'un ardılı, PlayStation 4 sistem yazılımının öncülüdür.

<span class="mw-page-title-main">XrossMediaBar</span>

XrossMediaBar Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen bir grafik kullanıcı arayüzüdür. Arayüz, ekran boyunca yatay olarak yayılmış ikonlara sahiptir. Gezinme, imleç yerine simgeleri taşır. Bu simgeler, kullanıcı için mevcut seçenekleri düzenlemek için kategori olarak kullanılır. Yatay çubukta bir simge seçildiğinde, üzerinde ve altında, birkaç tane dikey olarak görünür. Sırayla, bir yönlendirme pedi üzerindeki yukarı ve aşağı yönleriyle seçilebilirler. Başlangıçta PSX'te kullanılan XMB, hem PlayStation Portable hem de PlayStation 3'te varsayılan arabirim olarak kullanılır. 2006'dan beri, ileri teknoloji WEGA TV'lerde de kullanılmıştır.BRAVIA, Sony XEL-1 OLED TV, HDTV alıcı kutuları, Blu-ray oynatıcılar, bazı Sony Cyber-shot fotoğraf makineleri ve yüksek kaliteli AV alıcılarında da bulunur. Sony Ericsson K850, W595, W760, W910 ve Aino, medya menüsü olarak XMB'nin bir sürümüne sahiptir. XMB ayrıca yeni nesil Sony'nin BRAVIA TV'lerinin menü sistemidir. Sony ayrıca XMB'ı VAIO dizüstü bilgisayarlarına ekledi. Arayüz 2006 yılında "Kişisel Medya Görüntüleme ve Sunum Teknolojisinin En İyi Kullanımı İçin Gelişmiş Medya Teknolojisinde Üstün Yenilik ve Başarı" dalında Teknoloji ve Mühendislik Emmy Ödülü'nü kazandı. XMB, LiveArea adlı yeni bir dokunmatik tabanlı kullanıcı arayüzü kullanan PlayStation Vita ile başlayarak aşamalı hale getirildi. 20 Şubat 2013 tarihinde, PlayStation 4 duyuruldu ve yeni, XMB dışı bir kullanıcı arayüzü gösterildi. Sony Bravia akıllı televizyonları, hem Smart TV işlevselliği hem de Android TV ile adlandırılmamış bir arabirimin aşamasına geldiği 2014 yılına kadar kullanmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Switch sistem yazılımı</span> Nintendo Switch video oyun konsolu tarafından kullanılan, güncellenebilir bir ürün yazılımı ve işletim sistemi

Nintendo Switch sistem yazılımı, HAL Laboratory ve Nintendo tarafından hazırlanan Nintendo Switch video oyun konsolu tarafından kullanılan, güncellenebilir bir ürün yazılımı ve işletim sistemidir. Nintendo 3DS sistem yazılımına fazlasıyla benzemektedir.

Nintendo DSi sistem yazılımı, bir dizi güncellenebilir bellenim sürümü ve Nintendo DSi video oyun konsolunda bir yazılımdır. Nintendo 3DS sistem yazılımının öncülüdür. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeleri, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

OtherOS, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi kullanıcı tarafından yüklenen yazılımların sistemde çalışmasına izin veren bir özellikti. Bu özellik yeni modellerde mevcut değildir ve 1 Nisan 2010'da yayınlanan 3.21 sistem yazılımı güncellemesi ile eski modellerden kaldırılmıştır.

PlayStation Now, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir bulut oyun ve abonelik iş modeli hizmetidir. Bu servis, üyelerin PlayStation 2 ve PlayStation 4 ile PC'deki PlayStation 3 ve PlayStation 4 oyunlarını yayınlamalarına izin verir. PlayStation 2 ve PlayStation 4 oyunları da PlayStation 4'ten indirilebilir.

Go!Messenger, PlayStation Portable için ücretsiz bir anlık mesajlaşma programıydı. Sony Interactive Entertainment ve BT Group tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. 3.90 firmware güncellemesiyle sisteme tanıtıldı ve Network! Altında Go! Messenger simgesi eklendi. PC BT Softphone 2 kullanıyorsa, PSP kullanıcıları PC kullanıcıları ile Go! Messenger üzerinden iletişim kurabilirler.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 5</span> video oyunu konsolu

PlayStation 5 (PS5), Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir video oyunu konsoludur. 2019 yılında PlayStation 4'ün ardılı olarak tanıtıldı. Piyasaya sürülme tarihi 2020'nin sonları olarak planlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Homebrew (video oyunları)</span>

Homebrew, genellikle kullanıcı tarafından programlanamayan veya tescilli depolama yöntemlerini kullanan tescilli donanım platformlarını hedefleyen hobi sahipleri ve amatör geliştiriciler tarafından üretilen video oyunlarına veya diğer yazılımlara sıklıkla uygulanan bir terimdir. Homebrew, resmi olmayan, topluluk tarafından sağlanan araç zincirleri kullanılarak yapılan yazılımları veya Net Yaroze, PlayStation 2 için Linux veya Microsoft XNA gibi resmi geliştirme kitleri kullanılarak geliştirilen oyunları içerebilir. Commodore 64 gibi, tüketici tarafından programlanabilir olması amaçlanan bir sistem için profesyonel olmayan bir geliştirici, basitçe hobi olarak adlandırılır.

Satış sonrası ürün yazılımı olarak da bilinen özel ürün yazılımı, yeni özellikler sağlamak veya gizli işlevlerin kilidini açmak için video oyun konsolları ve çeşitli yerleşik cihaz türleri gibi cihazlarda üçüncü taraflarca oluşturulan resmi olmayan değiştirilmiş bir ürün yazılımı sürümüdür. Video oyun konsolu topluluğunda, terim genellikle özel donanım yazılımı veya sadece CFW olarak yazılır. atıfta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Remote Play</span>

Remote Play, Sony video oyun konsollarının PlayStation 3, PlayStation 4 ve PlayStation 5'de video ve ses çıkışını başka bir cihaza aktarılmasını sağlayan özelliktir. Daha öncelerde bu özellik sadece PlayStation Portable veya PlayStation Vita sistemlerinde kullanılabiliyordu. 2014 yılında Remote Play sistemi, PlayStation TV, Xperia akıllı telefonlar ve tabletler ve PlayStation Now kullanımı içerecek şekilde genişletildi. 2016 yılında Microsoft Windows ve MacOS'a çıkışını yaptı. Son olarak 2019'da, Android ve iOS cihazlara getirildi. PlayStation 5 oyunlarının diğer cihazlara uzaktan oynatılması için gerekeken destek, konsolun piyasaya sürülmesinden hemen önce Kasım 2020'de 4.00 güncellemesi ile eklendi ve uygulamanın adı PS4 Remote Play adından PS Remote Play ismine dönüştürüldü.