İçeriğe atla

PlayStation Now

PlayStation Now
Geliştirici(ler)Sony Interactive Entertainment
İlk yayınlanma20 Ocak 2014
PlatformPlayStation 4, Microsoft Windows
Resmî sitesiSitesi

PlayStation Now, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir bulut oyun ve abonelik iş modeli hizmetidir. Bu servis, üyelerin PlayStation 2 ve PlayStation 4 ile PC'deki PlayStation 3 ve PlayStation 4 oyunlarını yayınlamalarına izin verir. PlayStation 2 ve PlayStation 4 oyunları da PlayStation 4'ten indirilebilir.[1]

PlayStation olmayan cihazların, hizmeti kullanmak için DualShock 3,4 veya Xbox oyun pedi gibi herhangi bir XInput uyumlu denetleyiciye ihtiyacı olacaktır. Üyeler oyunlarını yayınlamak istiyorsa, Sony oyunculara iyi performans elde etmek için 5 Mbps İnternet bağlantısına sahip olmalarını önerir.[2]

PlayStation Now, 7 Ocak 2014 tarihinde 2014 Tüketici Elektroniği Şovunda açıklandı. Sony, CES'de Bravia TV'lerde ve PlayStation Vita'da PS aracılığıyla oynanabilen The Last of Us, God of War: Ascension, Puppeteer ve Beyond: Two Souls gösterisini sundu. Kapalı beta ABD'de 28 Ocak'ta PS3'le başladı ve 19 Mayıs'ta PS4'e uzatıldı.

Hizmeti uygulamak için, Sony, mimari karmaşıklıktan dolayı oyunların yazılım emülasyonunun aksine işlev görmesine izin vermek için sunucu rafına 8 PS3 konsol birimine eşdeğer tek bir anakart yarattı.

PlayStation Now, ABD ve Kanada'daki Open Beta'da PS4'de 31 Temmuz 2014'te, PS3'te 18 Eylül 2014'te, PS Vita ve PS TV'de 14 Ekim 2014'te sundu. Gamescom 2014'te SCE, PS Now'ın 2015'te Avrupa'ya geleceğini, İngiltere'nin hizmete erişen ilk Avrupa ülkesi olacağını açıkladı. 24 Aralık 2014'te Sony, PlayStation Now'ın diğer elektronik markalara genişleyeceğini açıkladı.[3]

Sony, CES 2015'te, PlayStation Now'ın Kuzey Amerika'ya PS4'te 13 Ocak 2015'te tam sürüm olarak geleceğini doğruladı. 7 Mart 2015 tarihinde, PlayStation Now'ın Avrupa'da erişilebilir olduğu açıklandı. Avrupa için resmî beta davetleri, 15 Nisan 2015 tarihinde PS4 sahiplerine gitmeye başladı.[4]

17 Şubat 2017'de Sony, PlayStation Now, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation TV, Sony BRAVIA televizyonlarında (2013–15 yılları arasında modellenmiş), Sony Blu-ray oynatıcılarda ve tüm Samsung televizyonlarında 15 Ağustos 2017 tarihine son vereceğini açıkladı.

Sony, 20 Eylül 2018'de, PlayStation 4'teki kullanıcıların, Sony abonelere aşamalı olarak yeni bir özellik sunmaya başladıkça, hizmet aracılığıyla sunulan PlayStation 2 ve PlayStation 4 oyunlarını indirebileceklerini açıkladı.

23 Ocak 2019'da Sony, hizmetin daha sonra İspanya, İtalya, Portekiz, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İsveç'te başlayacağını açıkladı. Bu ülkeler için bir beta başlatıldı ve tam hizmet 12 Mart 2019'da başladı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3</span> video oyunu konsolu

PlayStation 3, Sony Computer Entertainment tarafından 2006 yılında üretilen ve PlayStation 2'nin ardından gelen PlayStation serisinin üçüncü video oyunu konsolu. Yazılım olarak PlayStation 3 sistem yazılımı ile çalışır. İlk ürünler OtherOS kullandı. Bu, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi, kullanıcının yazılım yüklemesini sağlayan bir özellikti. Yedinci nesil video oyun konsollarından olan PlayStation 3, satış bakımından Microsoft'un Xbox 360 ile Nintendo'nun Wii isimli konsollarıyla rekabet halindedir. İlk olarak 11 Kasım 2006'da, Japonya'da satışa sunulan konsol, kısa bir süre sonra tüm dünyada piyasaya sürüldü. Üretilen ilk sürümler, sabit diskin kapasitelerine göre 20 ve 60 gigabaytlık modellerdi. Birkaç ay sonra ise 40, 80 ve 160 gigabaytlık modeller üretildi. Sony Computer Entertainment, 30 Mayıs 2017'de PlayStation 3 üretmeyeceğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation (konsol)</span> sony tarafından 1994 yılında piyasaya sürülen 5. nesil oyun konsolu

PlayStation,, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen PlayStation serisinin ilk modeli olan video ve oyun konsoludur.

PlayStation Network, çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital medya ulaştırma servisidir. PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation 4, PlayStation Vita ve PlayStation 5'te bulunur. İlk olarak PlayStation 3 ve PlayStation Portable video oyunu konsolları için Sony Computer Entertainment tarafından oluşturulmuştur. 2 Haziran 2009 tarihinde dünya çapında 24 milyonun üzerinde PlayStation Network (PSN) kullanıcısı bulunmaktaydı. Çevrimiçi özellikleri kullanabilmek için PSN hesabı açmanız gerekmektedir fakat PlayStation 3'te çevrimiçi çok oyunculu modlarda oynayabilmek için sadece PlayStation Network (PSN) hesabı açmanız yeterli iken PlayStation 4 ve sonrasında PlayStation Network (PSN) hesabı açmanızın yanı sıra PSN hesabınıza PlayStation Plus üyeliği de almanız gerekmektedir.

Yedinci nesil video oyunu konsolları 22 Kasım 2005'te Microsoft'un Xbox 360 oyun konsolunun piyasaya sürülmesiyle başladı. Ardından 17 Kasım 2006'da Sony Interactive Entertainment'ın PlayStation 3, ertesi yıl da 19 Kasım 2006'da Nintendo'nun Wii oyun konsollarının piyasaya sürülmesiyle devam etti. Her yeni oyun konsolu yeni teknolojileri de beraberinde getirdi. Örneğin Xbox 360, yüksek çözünürlüklü video (HD) kalitesinde oyunlar sundu, PlayStation 3 yerleşik bir 3D Blu-ray Disc oynatıcı aracılığıyla HD film oynatma olanağı sundu, Wii ise, kontrol cihazlarını hareket sensörlerini oyun çubuklarına entegre ederek farklı bir deneyim sundu. Böylece Wii kontrolcüleri, oyun içi eylemleri kontrol etmek üzere hareket ettirilebilir, bu da oyuncuların oyun sırasında hareket yoluyla gerçek dünyadaki eylemleri simüle etmelerini sağlar. Bu nesil ile birlikte, video oyun konsolları küresel BT altyapısının önemli bir parçası haline geldi; 2007 yılında video oyun konsollarının dünyanın genel amaçlı bilgisayarlar gücünün %25'ini temsil ettiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sony Interactive Entertainment</span> Tokyo merkezli video oyunu endüstrisinde çalışan, Sonyye bağlı şirket

Sony Interactive Entertainment (SIE) (Japonca: ソニー・インタラクティブエンタテインメント Sonī Intarakutibu Entateinmento), Sony'nin video oyunu ve dijital eğlence alanında faaliyet gösteren yan kuruluşudur. Şirket, 16 Kasım 1993'te Sony Computer Entertainment adıyla PlayStation oyun konsollarını üretmek amacıyla kuruldu. Şirketin Kuzey Amerika ve global merkezi San Mateo'da yer almakta olup Asya şirketi olan Sony Interactive Entertainment Japan Asia Tokyo'da ve Avrupa şirketi olan Sony Interactive Entertainment Europe Londra'da yer almaktadır.

<i>Killzone 3</i> 2011 video oyunu

Killzone 3, Guerrilla Games tarafından PlayStation 3 platformu için geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından 2011'de yayınlanan birinci şahıs nişancı türündeki video oyunu. Killzone serisinin üçüncü, üç boyutlu oynanışsa sahip ve PlayStation Move'la oynanışı destekleyen ilk oyunudur. 22 Şubat 2011'de Amerika'da, 23 Şubat 2011'de Avrupa'da, 25 Şubat 2011'de ise Birleşik Krallık'ta piyasaya sürüldü ve Mayıs 2011 itibarıyla dünya çapında yaklaşık 1,46 milyonluk satış rakamına ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Store</span> dijital medya satış platformu

PlayStation Store, Sony'nin PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Vita ve PlayStation Portable oyun konsollarında hizmet veren PlayStation Network aracılığıyla çevrimiçi olarak girilebilen sanal market. Parayla satılan veya ücretsiz olarak edinilebilen tam sürüm oyunlar, oynanabilir demolar, temalar, oyun ve film fragmanları gibi çeşitli indirilebilir içerikler bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Android TV</span> Android işletim sisteminin TV versiyonu

Android TV Google tarafından geliştirilen akıllı TV platformudur. Android 5.0 ("Lollipop") veya daha sonraki işletim sistemine dayalı olarak çalışır. Google I/O 2014'te Google TV'nin halefi olarak ilan edilmiştir. Kullanıcılar platformda medya akışı hizmetleri, Netflix ve Hulu gibi uygulamaların yanı sıra oyun da indirmek için Google Play Store'a erişim sağlayabilir. Platformda ayrıca hızla bir içerik bulmak ya da soruları yanıtlamak için sesli arama kullanılabilmektedir.

Oyun konsolları tarihi içerisinde sekizinci nesil oyun konsolları, 2012 yılı itibarıyla piyasaya sunulmuş olan mevcut grubu tanımlamaktadır. Sekizinci nesil dahilinde rekabet eden firmalar Nintendo, Microsoft ve Sony firmalarıdır. Ev video oyun konsolları için sekizinci nesil, Wii U'nun 18 Kasım 2012 tarihinde piyasaya sürülmesiyle başladı ve PlayStation 4'ün 15 Kasım 2013'te ve Xbox One'ın 22 Kasım 2013'te piyasaya sürülmesiyle devam etti. Wii U'nun üretimi 31 Ocak 2017'de durdurulmuş olup yerini 3 Mart 2017'de piyasaya sürülen Nintendo Switch aldı. Bu konsollar, yedinci nesil öncülleri olan Nintendo'nun Wii, Sony'nin PlayStation 3 ve Microsoft'un Xbox 360 halefleridir.

PlayStation Vita sistem yazılımı, PlayStation Vita ve PlayStation TV video oyun konsolları için resmi ürün yazılımı ve işletim sistemidir. PlayStation Portable sistem yazılımının ardılı oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation Vita sistem yazılımının isteğe bağlı bir eklenti bileşeni olan PlayStation Mobile Çalışma Zamanı Paketi vardır. Sistem FreeBSD ve NetBSD'den türetilen bir Unix-temel üzerine kuruludur.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3 sistem yazılımı</span>

PlayStation 3 sistem yazılımı, PlayStation 3'ün güncellenebilir bellenimi ve işletim sistemidir. Sony'nin Playstation 3 için kullandığı taban, hem FreeBSD'nin hem de CellOS adlı NetBSD'nin bir çatalıdır. PlayStation 2 Linux'un ardılı, PlayStation 4 sistem yazılımının öncülüdür.

<span class="mw-page-title-main">XrossMediaBar</span>

XrossMediaBar Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen bir grafik kullanıcı arayüzüdür. Arayüz, ekran boyunca yatay olarak yayılmış ikonlara sahiptir. Gezinme, imleç yerine simgeleri taşır. Bu simgeler, kullanıcı için mevcut seçenekleri düzenlemek için kategori olarak kullanılır. Yatay çubukta bir simge seçildiğinde, üzerinde ve altında, birkaç tane dikey olarak görünür. Sırayla, bir yönlendirme pedi üzerindeki yukarı ve aşağı yönleriyle seçilebilirler. Başlangıçta PSX'te kullanılan XMB, hem PlayStation Portable hem de PlayStation 3'te varsayılan arabirim olarak kullanılır. 2006'dan beri, ileri teknoloji WEGA TV'lerde de kullanılmıştır.BRAVIA, Sony XEL-1 OLED TV, HDTV alıcı kutuları, Blu-ray oynatıcılar, bazı Sony Cyber-shot fotoğraf makineleri ve yüksek kaliteli AV alıcılarında da bulunur. Sony Ericsson K850, W595, W760, W910 ve Aino, medya menüsü olarak XMB'nin bir sürümüne sahiptir. XMB ayrıca yeni nesil Sony'nin BRAVIA TV'lerinin menü sistemidir. Sony ayrıca XMB'ı VAIO dizüstü bilgisayarlarına ekledi. Arayüz 2006 yılında "Kişisel Medya Görüntüleme ve Sunum Teknolojisinin En İyi Kullanımı İçin Gelişmiş Medya Teknolojisinde Üstün Yenilik ve Başarı" dalında Teknoloji ve Mühendislik Emmy Ödülü'nü kazandı. XMB, LiveArea adlı yeni bir dokunmatik tabanlı kullanıcı arayüzü kullanan PlayStation Vita ile başlayarak aşamalı hale getirildi. 20 Şubat 2013 tarihinde, PlayStation 4 duyuruldu ve yeni, XMB dışı bir kullanıcı arayüzü gösterildi. Sony Bravia akıllı televizyonları, hem Smart TV işlevselliği hem de Android TV ile adlandırılmamış bir arabirimin aşamasına geldiği 2014 yılına kadar kullanmaya devam etti.

OtherOS, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi kullanıcı tarafından yüklenen yazılımların sistemde çalışmasına izin veren bir özellikti. Bu özellik yeni modellerde mevcut değildir ve 1 Nisan 2010'da yayınlanan 3.21 sistem yazılımı güncellemesi ile eski modellerden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Home</span>

PlayStation Home, Sony Interactive Entertainment, Loot Interactive, Virtuos ve SIE London Studio (PSN) tarafından PlayStation Network'teki (PSN) PlayStation 3 (PS3) için geliştirilen sanal bir 3D sosyal ağ platformuydu. PS3'ün XrossMediaBar'ından (XMB) erişilebilir. Üyelik ücretsiz ancak bir PSN hesabı gerekiyordu. Yüklemenin ardından kullanıcılar, Home için ne kadar sabit disk alanı ayırmak istediklerini seçebilirler. Hizmetin gelişimi 2005 yılının başlarında başladı ve 11 Aralık 2008'de açık bir beta olarak başlatıldı. Home, 31 Mart 2015'te kapanana kadar sürekli bir beta olarak kaldı. Home, kullanıcıların gerçekçi bir şekilde tımar edilebilecekleri özel bir avatar yaratmalarına izin verdi. Her avatarın kullanıcılarına ücretsiz, satın alınan veya kazanılan eşyalarla dekore edebileceği kişisel bir daire verildi. Kullanıcılar, Sony ve ortakları tarafından sıkça güncellenen Home dünyasında seyahat edebilir. Teşhir, eğlence, reklam ve ağ için kamusal alanlar yaratıldı. Hizmetin ana reklam formları arasında boşluklar, video ekranları, posterler ve mini oyunlar yer alıyor. Bunda ayrıca birçok tek ve çok oyunculu mini oyun yer aldı ve bazıları oyunculara ödül verilen çeşitli özel etkinliklere ev sahipliği yaptı. Kullanıcılar avatarlarını veya dairelerini daha da özelleştirmek için kazanılan eşyaları kullanabilirler.

PlayStation Video, ilk olarak 2010 Şubat ayında Sony Entertainment Network tarafından sunulan çevrimiçi bir film ve televizyon programı dağıtım hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation TV</span> video oyunu konsolu

PlayStation TV, Japonya'da ve Asya'nın diğer bölgelerinde PlayStation Vita TV veya olarak bilinir. PlayStation TV bir mikrokonsoldur 14 Kasım 2013'te Japonya'da, 14 Ekim 2014'te Kuzey Amerika'da ve 14 Kasım 2014'te Avrupa ve Avustralya'da piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Remote Play</span>

Remote Play, Sony video oyun konsollarının PlayStation 3, PlayStation 4 ve PlayStation 5'de video ve ses çıkışını başka bir cihaza aktarılmasını sağlayan özelliktir. Daha öncelerde bu özellik sadece PlayStation Portable veya PlayStation Vita sistemlerinde kullanılabiliyordu. 2014 yılında Remote Play sistemi, PlayStation TV, Xperia akıllı telefonlar ve tabletler ve PlayStation Now kullanımı içerecek şekilde genişletildi. 2016 yılında Microsoft Windows ve MacOS'a çıkışını yaptı. Son olarak 2019'da, Android ve iOS cihazlara getirildi. PlayStation 5 oyunlarının diğer cihazlara uzaktan oynatılması için gerekeken destek, konsolun piyasaya sürülmesinden hemen önce Kasım 2020'de 4.00 güncellemesi ile eklendi ve uygulamanın adı PS4 Remote Play adından PS Remote Play ismine dönüştürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Sickhead Games</span>

Sickhead Games, LLC, 2002'de kurulmuş bağımsız bir Amerikan oyun geliştirme stüdyosudur. En çok çoklu platform sıra tabanlı strateji oyunu ARMED! ile tanınır, MonoGame çerçevesiyle ve Torque oyun motorları serisi ile olan ilişkisi ve TowerFall Ascension, Stardew Valley, dahil olmak üzere çeşitli PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One ve Nintendo Switch indie oyun bağlantı noktalarının geliştirilmesi Darkest Dungeon, Octodad: Dadliest Catch, ve Axiom Verge.