PlayStation 3, Sony Computer Entertainment tarafından 2006 yılında üretilen ve PlayStation 2'nin ardından gelen PlayStation serisinin üçüncü video oyunu konsolu. Yazılım olarak PlayStation 3 sistem yazılımı ile çalışır. İlk ürünler OtherOS kullandı. Bu, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi, kullanıcının yazılım yüklemesini sağlayan bir özellikti. Yedinci nesil video oyun konsollarından olan PlayStation 3, satış bakımından Microsoft'un Xbox 360 ile Nintendo'nun Wii isimli konsollarıyla rekabet halindedir. İlk olarak 11 Kasım 2006'da, Japonya'da satışa sunulan konsol, kısa bir süre sonra tüm dünyada piyasaya sürüldü. Üretilen ilk sürümler, sabit diskin kapasitelerine göre 20 ve 60 gigabaytlık modellerdi. Birkaç ay sonra ise 40, 80 ve 160 gigabaytlık modeller üretildi. Sony Computer Entertainment, 30 Mayıs 2017'de PlayStation 3 üretmeyeceğini duyurdu.
PlayStation Network, çevrimiçi çok oyunculu oyun ve dijital medya ulaştırma servisidir. PlayStation 3, PlayStation Portable, PlayStation 4, PlayStation Vita ve PlayStation 5'te bulunur. İlk olarak PlayStation 3 ve PlayStation Portable video oyunu konsolları için Sony Computer Entertainment tarafından oluşturulmuştur. 2 Haziran 2009 tarihinde dünya çapında 24 milyonun üzerinde PlayStation Network (PSN) kullanıcısı bulunmaktaydı. Çevrimiçi özellikleri kullanabilmek için PSN hesabı açmanız gerekmektedir fakat PlayStation 3'te çevrimiçi çok oyunculu modlarda oynayabilmek için sadece PlayStation Network (PSN) hesabı açmanız yeterli iken PlayStation 4 ve sonrasında PlayStation Network (PSN) hesabı açmanızın yanı sıra PSN hesabınıza PlayStation Plus üyeliği de almanız gerekmektedir.
Sony Interactive Entertainment (SIE) (Japonca: ソニー・インタラクティブエンタテインメント Sonī Intarakutibu Entateinmento), Sony'nin video oyunu ve dijital eğlence alanında faaliyet gösteren yan kuruluşudur. Şirket, 16 Kasım 1993'te Sony Computer Entertainment adıyla PlayStation oyun konsollarını üretmek amacıyla kuruldu. Şirketin Kuzey Amerika ve global merkezi San Mateo'da yer almakta olup Asya şirketi olan Sony Interactive Entertainment Japan Asia Tokyo'da ve Avrupa şirketi olan Sony Interactive Entertainment Europe Londra'da yer almaktadır.
PlayStation Network erişiminin kesilmesi, gerçekleştirilen hacker saldırısı sebebiyle Sony'nin PlayStation Network ve Qriocity servislerine erişimin kesilmesi ve çevrimiçi hizmetlerden faydalanan yaklaşık 77 milyon PlayStation 3 ve PlayStation Portable kullanıcısının hesap bilgilerinin çalınması olayıdır. 17 ile 19 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen saldırının arından Sony, 20 Nisan'da PlayStation Network erişimini kesmek zorunda kaldı. 4 Mayıs'ta ise şirket tarafından yapılan açıklamayla yaklaşık 77 milyon kullanıcının kişisel tanımlayıcı bilgilerinin çalındığı kabul edildi. Yaşanan bu olay, en büyük veri hırsızlığı olaylarından biri olarak tarihe geçti. 26 Nisan'da Sony, hizmetlerin bir hafta içinde eski haline döneceğini belirtse de, 14 Mayıs'ta yayınlanan PlayStation 3 güncellemesiyle birlikte kullanıcıların şifrelerini yenilemesi istendi. Bu sırada çevrimiçi hizmetlerin açılması için yapılan çalışmalar halen sürdürülmekteydi. 23 gün süren kesintinin ardından ise hizmetler yeniden kullanıma girdi. Servislerin açılmasının ardından Sony, saldırıdan etkilenen kullanıcılar için "tekrar hoş geldiniz" adı altında çeşitli hediyeler yayınladı. Oyunlar da dahil olmak üzere birtakım içeriklerin yer aldığı bu hediyeler, kullanıcıların belli bir süreliğine ücretsiz olarak erişimine sunuldu.
PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.
PlayStation Store, Sony'nin PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, PlayStation Vita ve PlayStation Portable oyun konsollarında hizmet veren PlayStation Network aracılığıyla çevrimiçi olarak girilebilen sanal market. Parayla satılan veya ücretsiz olarak edinilebilen tam sürüm oyunlar, oynanabilir demolar, temalar, oyun ve film fragmanları gibi çeşitli indirilebilir içerikler bulundurmaktadır.
Xbox 360 sistem yazılımı veya Xbox 360 Dashboard, Xbox 360 için güncellenebilir bir yazılım ve işletim sistemidir. Daha önce 16 MB'lık bir dosya sisteminde bulunuyordu. Xbox One sistem yazılımının öncülü idi. Bununla birlikte, NXE Güncellemesi ile başlayarak, bir Sabit Sürücü takılıyken veya konsolun içine yerleştirilmiş yeterli flash depolama alanıyla konsolun daha sonraki revizyonlarından biriyle düzeltilen daha fazla depolama alanı bir gereklilik haline geldi. Sistem yazılımı, en fazla 32 MB sistem belleğine erişebilir, aksi takdirde Rastgele Erişim Belleği (RAM) olarak bilinir. Güncellemeler, Xbox Live hizmetinden doğrudan Xbox 360'a indirilebilir ve daha sonra yüklenebilir. Microsoft ayrıca, sistem yazılımı güncellemelerini kendi resmi Xbox web sitelerinden PC'lerine ve ardından güncellemenin sisteme yüklenebileceği depolama ortamlarına indirme olanağı da sağlamıştır.
PlayStation Vita sistem yazılımı, PlayStation Vita ve PlayStation TV video oyun konsolları için resmi ürün yazılımı ve işletim sistemidir. PlayStation Portable sistem yazılımının ardılı oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation Vita sistem yazılımının isteğe bağlı bir eklenti bileşeni olan PlayStation Mobile Çalışma Zamanı Paketi vardır. Sistem FreeBSD ve NetBSD'den türetilen bir Unix-temel üzerine kuruludur.
PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:
- Wi-Fi üzerinden doğrudan PSP'ye indirme. Bu, XMB'den [Ayarlar], [Sistem Güncelleme] seçilerek yapılabilir.
- Bir PC'ye indirme, sonra bir USB kablosu veya Memory Stick ile PSP'ye aktarma.
- Bazı oyunların Universal Media Disc'inde bulunur. Bu oyunlar UMD'lerinde bulunan sürümlerden daha eski bir firmware ile çalışmayabilir.
- PS3'ten PSP sistemine USB kablosu ile indirme yolu ile.
PlayStation 3 sistem yazılımı, PlayStation 3'ün güncellenebilir bellenimi ve işletim sistemidir. Sony'nin Playstation 3 için kullandığı taban, hem FreeBSD'nin hem de CellOS adlı NetBSD'nin bir çatalıdır. PlayStation 2 Linux'un ardılı, PlayStation 4 sistem yazılımının öncülüdür.
Diğer anlam için PlayStation Mobile sayfasına bakın
OtherOS, PlayStation 3 video oyun konsolunun önceki sürümlerinde, Linux veya FreeBSD gibi kullanıcı tarafından yüklenen yazılımların sistemde çalışmasına izin veren bir özellikti. Bu özellik yeni modellerde mevcut değildir ve 1 Nisan 2010'da yayınlanan 3.21 sistem yazılımı güncellemesi ile eski modellerden kaldırılmıştır.
PlayStation Now, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen bir bulut oyun ve abonelik iş modeli hizmetidir. Bu servis, üyelerin PlayStation 2 ve PlayStation 4 ile PC'deki PlayStation 3 ve PlayStation 4 oyunlarını yayınlamalarına izin verir. PlayStation 2 ve PlayStation 4 oyunları da PlayStation 4'ten indirilebilir.
Go!Messenger, PlayStation Portable için ücretsiz bir anlık mesajlaşma programıydı. Sony Interactive Entertainment ve BT Group tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. 3.90 firmware güncellemesiyle sisteme tanıtıldı ve Network! Altında Go! Messenger simgesi eklendi. PC BT Softphone 2 kullanıyorsa, PSP kullanıcıları PC kullanıcıları ile Go! Messenger üzerinden iletişim kurabilirler.
PlayStation Vue, Sony'nin Sony Corporation of America bölümünün Sony Interactive Entertainment alt bölümüne ait bir Amerikan, over-the-top medya servisleri (OTT) ve İnternet televizyonu hizmetidir. 18 Mart 2015'te sınırlı bir ana pazar yayılımıyla başlatılan hizmet, çok kanallı bir video programlama dağıtıcısı tarzında yapılandırılmıştır. Televizyon programlarını, filmleri ve spor etkinliklerini doğrudan PlayStation konsoluna veya diğer desteklenen cihazlara doğrudan yayınlamak için canlı TV, dijital ortam yürütücüleri ve uygulamaları bir kablo veya uydu televizyon sağlayıcısına abone olmadan video ve bulut tabanlı DVR'de birleştirir. Kablo kesicilerini hedefleyen PlayStation Vue, abonelikle isteğe bağlı video hizmetlerini tamamlamak için tasarlanmıştır. Eylül 2018’den itibaren servisin yaklaşık 745.000 abonesi vardı. 30 Ocak 2020 tarihinde PlayStation Vue kullanımdan kaldırılmıştır.
PlayStation Music, Spotify tarafından desteklenen, isteğe bağlı bir müzik akışı hizmetidir. 30 milyondan fazla parçaya ücretsiz ve premium erişim sağlayan PlayStation 3, PlayStation 4, Xperia tablet ve mobil cihazlardaki PlayStation Network üzerinden 41 pazarda mevcuttur. Servis, eski müzik akış servisi olan Music Unlimited'in yerine geçiyor. 30 Ocak 2020 tarihinde PlayStation Music kullanımdan kaldırılmıştır.
PlayStation Video, ilk olarak 2010 Şubat ayında Sony Entertainment Network tarafından sunulan çevrimiçi bir film ve televizyon programı dağıtım hizmetidir.
Agent Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games tarafından yayınlanan bir gizlilik, aksiyon video oyunu. Oyun 1970'lerin Soğuk Savaş ortamında geçmektedir. Temmuz 2007'de geliştirilmeye başlandı ve Haziran 2009'da resmen duyuruldu. Oyunun marka hakları 2013 ve 2017'de yenilendi, ancak Kasım 2018'de proje iptal edildi.
PlayStation Productions, Sony Interactive Entertainment'a ait bir Amerikan prodüksiyon stüdyosudur.
Remote Play, Sony video oyun konsollarının PlayStation 3, PlayStation 4 ve PlayStation 5'de video ve ses çıkışını başka bir cihaza aktarılmasını sağlayan özelliktir. Daha öncelerde bu özellik sadece PlayStation Portable veya PlayStation Vita sistemlerinde kullanılabiliyordu. 2014 yılında Remote Play sistemi, PlayStation TV, Xperia akıllı telefonlar ve tabletler ve PlayStation Now kullanımı içerecek şekilde genişletildi. 2016 yılında Microsoft Windows ve MacOS'a çıkışını yaptı. Son olarak 2019'da, Android ve iOS cihazlara getirildi. PlayStation 5 oyunlarının diğer cihazlara uzaktan oynatılması için gerekeken destek, konsolun piyasaya sürülmesinden hemen önce Kasım 2020'de 4.00 güncellemesi ile eklendi ve uygulamanın adı PS4 Remote Play adından PS Remote Play ismine dönüştürüldü.