İçeriğe atla

PlayStation Eye

PlayStation Eye
GeliştiriciSony Interactive Entertainment
ÜreticiMicrosoft
Ürün ailesiPlayStation
TipOyun Webcam
NesilYedinci nesil video oyunu konsolları
Çıkış tarihiEkim 2007
Kamera640×480 pixels @ 60 Hz, 320×240 pixels @ 120 Hz
BağlantıUSB 2.0 type-A
Boyut80mm × 55mm × 65mm (3.25" × 2.12" × 2.5")
ÖnceliEyeToy
ArdılıPlayStation Kamera

PlayStation Eye PlayStation 3 için bir web kamerasına benzer bir dijital fotoğraf makinesi aygıtıdır. Teknoloji, kamera tarafından çekilen görüntüleri işlemek için bilgisayar görme ve hareket tanıma özelliğini kullanmaktadır. Bu, oyuncuların hareketi ve renk algılama özelliğini kullanarak sesle ve dahili mikrofon dizisi aracılığıyla sesle etkileşimde bulunmalarını sağlar.[1] 2003 yılında piyasaya sürülen PlayStation 2 için EyeToy'un devamı niteliğindedir.

PlayStation Eye Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Avustralya'da tek başına bir ürün olarak piyasaya çıktı. EyeToy tasarımcısı Richard Marks, EyeToy'un kaba maliyet tasarımı için bir model olarak kullanıldığını belirtti. 2013 yılında Sony, PlayStation Eye'ın PlayStation 4 konsolu için PlayStation Kamera ile değiştirileceğini ve Microsoft Corporation'ın Kinect ve Nintendo'nun Wii Remote Plus ile rekabet edeceğini açıkladı.[2]

Kamera

PlayStation Eye, 640 × 480 piksel çözünürlükte 60 hertz ve 356 × 240 piksel çözünürlükte 120 hertz kare hızlarına sahip standart videoyu yakalama yeteneğine sahiptir; bu, "dört kat daha fazla çözünürlük" ve "iki katı çerçeve oranı"dır.[3] Belli uygulamalar (Freetrack ve Linuxtrack) ile, 75 fps'de 320 × 240 @ 187 veya 640 × 480'e kadar daha yüksek kare hızı seçilebilir. PlayStation Eye, EyeToy'un "duyarlılığının iki katına" sahip. Sony, algılayıcı yonga ortağı OmniVision Technologies ile daha büyük algılayıcı piksel kullanarak daha düşük ışık tasarrufu sağlayan sensör çipi tasarımında işbirliği yapıyor. Kamera, iki ayarlı, sabit odaklı bir zoom lensi sunuyor. Lens kutusu döndürülerek manuel olarak seçilen PlayStation Eye 56 ° görüş alanına ayarlanabilir (kırmızı nokta).[4] Sohbet uygulamalarında yakın plan çerçeveleme için EyeToy'unkine benzer veya etkileşimli fiziksel oyun uygulamalarında uzun atışlı çerçeveleme için 75 ° görüş alanı (mavi nokta). PlayStation Eye, videoyu konsola sıkıştırılmamış "hiçbir sıkıştırma eseri" ile çıkarma yeteneğine sahiptir. Piksel başına 8 bit, sensörün doğal renk derinliğidir.[5]

Mikrofon

PlayStation Eye, çok yönlü sesli konum takibi, yankı giderme ve arka plan gürültüsü bastırma için teknolojileri kullanabildiği yerleşik bir dört kapsüllü mikrofon dizisine sahiptir. Bu, çevre biriminin, kulaklık kullanmadan gürültülü ortamlarda konuşma tanıma ve sesli sohbet için kullanılmasına olanak tanır.[6] PlayStation Eye mikrofon dizisi, her kanal, 48 kilohertz örnekleme hızında 16 desit örnekleri işlerken ve 90 desibel bir sinyal-gürültü oranıyla çalışır.

EyeCreate

PlayStation Eye, kullanıcıların resim, video ve ses kliplerini doğrudan PlayStation 3 konsolunun sabit diskine çekmesini sağlayan ücretsiz EyeCreate video düzenleme yazılımına sahiptir. EyeCreate, durma hareketi (Stop motion) ve zaman aşımı gibi çeşitli farklı çekim modlarına sahiptir.[7] Yazılım sayesinde, kullanıcılar kendi özel resimlerini, filmlerini ve ses içeriğini düzenleyebilir, kaydedebilir ve paylaşabilir.

Program kullanılarak oluşturulan videolar PlayStation 3 konsollarının dışında kullanılmak üzere MPEG-4 dosyaları olarak dışa aktarılabilir.

PlayStation Move

İlk kez 2 Haziran 2009'da açıklanan PlayStation Move, video izleme ve atalet sensörlerine dayalı PlayStation 3 için bir hareket kontrol sistemi. PlayStation Move, bir değnek denetleyicisine dayanılarak, özel ışıklandırılmış orb aracılığıyla çemberin konumunu üç boyutlu olarak izlemek için PlayStation Eye kullanır. Kontrolör, 2010 yılının eylül ayında AB, İngiltere ve ABD'de piyasaya çıktı ve Asya yayın tarihi 21 Ekim 2010 olarak listelendi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 2</span> video oyunu konsolu

PlayStation 2 ya da resmî kısaltmasıyla PS2, Sony Computer Entertainment'in PlayStation'dan sonra 2000 yılında ürettiği ikinci video oyunu konsoludur. Yapımı 1998 senesinde duyurulan konsol, 4 Şubat 2000'de Japonya'da, 3 Ağustos 2000'de Kuzey Amerika'da, 10 Eylül 2000'de Avrupa'da satışa sunulmuş, kısa sürede herkes tarafından beğeni kazanmıştır. PlayStation 2 çıkışından itibaren şu ana kadar yaklaşık 150 milyon adet satılmıştır. Kalın ve ince olmak üzere iki ayrı boyutta satışa çıktı. Donanım olarak rakibi Xbox'dan düşük olmasına rağmen yüksek oyun bulunabilirliğiyle Xbox'ın önüne geçmiştir. Yakın bir zamanda ise PlayStation 3, kullanıcılarıyla tanıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo DS</span> oyun konsolu

Nintendo DS, Nintendo'nun 2004'te çıkardığı 1 dokunmatik ekrana ve Wi-Fi bağlantısı sahip olan portatif el konsoludur. Adının açılımı Dual Screen yani çift ekrandır ve kod adı ise NTR dir, anlamı Nitro'dur ve yapım aşamasındaki ismidir. DS Oyunları dışında Game Boy Advance oyunları ile de uyumludur. İlk olarak E3 2004 oyun fuarında Nintendo tarafından duyurularak çıkış resmiyetini kazanmıştır. Rakibi sayılan PSP 'den grafik özellikleri açısından geride olmasına rağmen Nintendo'nun portatif konsollardaki başarısı ve ünü ile satışlar bakımından PSP'yi geride bırakmıştır. DS'in başarısının önemli bir nedeni ise dokunmatik ekranı ve mikrofonu ile oynanıştaki eğlenceyi ön plana çıkarmasıdır. Bu nedenle daha büyük bir oyuncu kitlesine hitap etmektedir. DS'in oyun dışındaki özellikleri ise şunlardır: Pictochat sayesinde başka DS sahipleri ile kablosuz iletişim, DS download Play sayesinde tek kartuştan çoklu oynama olanağı, saat-takvim ve alarm özelliği.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

Oyun konsolu, harici televizyon bağlantısı yoluyla oyun oynama imkânı veren bilgisayar kökenli eğlence cihazıdır. Temeli 1947 yılına kadar uzanan bilgisayar oyunları, oyun konsolu gelişim sürecinin de tohumlarını ekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo 3DS</span> oyun konsolu

Nintendo 3DS, 26 Şubat 2011 tarihinde Nintendo tarafından üretilen taşınabilir bir oyun konsoludur. Sisteminin ayırt edici özelliği, otostereoskopi yani gözlüğe gerek kalmadan 3D görüntü oluşturmasıdır. Cihaz Japonya'da 26 Şubat 2011, Avrupa'da 25 Mart 2011, Kuzey Amerika'da 27 Mart 2011 ve Avustralya'da 31 Mart 2011 tarihinde satışa çıkmıştır. Nintendo 3DS, Nintendo DSi yazılımı dahil Nintendo DS serisi yazılımı ile geriye dönük uyumluluk bulundurmaktadır. Sistemde 3D özelliği kamerasız kodlanmıştır. Fakat New 3DS ailesinde bu sorun giderilmiştir. Ayrıca bir 2. analog bulunmayan cihaza 1 tane daha C-stick eklenmiştir. 27 Mart 2023 tarihinde ise Oyun Mağazası Nintendo e-Shop desteği kesilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Move</span>

PlayStation Move, Xbox 360 için çıkan Kinect cihazına karşlık olarak üretilen bir elle kontrol cihazıdır. İlk olarak 2010 yılında PlayStation 3 video oyun konsolu ile kullanılmak üzere piyasaya sürüldü, uyumluluğu daha sonra halefi, 2013 yılında PlayStation 4 ve 2013 yılında PlayStation VR platformuna genişletildi. Kavramsal olarak Nintendo'nun Wii Remote ve Microsoft'un Kinect'i ile aynıdır. işlevi, oyuncunun gerçek fiziksel hareketinden kaynaklanan oyunlarda denetleyici girdisine dayanmaktadır. İşlevi, oyuncunun gerçek fiziksel hareketinden kaynaklanan oyunlarda denetleyici girdisine dayanmaktadır. Hareket, çubuğun konumu bir EyeToy, PlayStation Eye veya PlayStation Kamera kullanılarak izlenirken hareketi algılamak için değnekdeki atalet sensörlerini kullanır. Cihaz eleştirmenler tarafından genellikle iyi karşılandı, ancak Sony'nin pazara entegrasyon hedeflerini tam olarak karşılamadı. Ucunda yuvarlak bir top bulunan bir kumanda ve bu kumandanın hareketlerini algılayan bir kameradan oluşmaktadır. Cihazdaki top, ortama göre renk değiştirme özelliği ile daha fazla verim ve eğlence sunmaktadır. Hassasiyet, Nintendo Wii konsolundan çok daha hassasdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Glass</span>

Google Glass üzerinde optik bir ekran bulunan gözlük seklindeki giyilebilir bir bilgisayardır. Google firmasının Project Glass isimli bir araştırma ve geliştirme projesidir. Google Glass ses ile kontrol edilebilmektedir. Ayrıca cihaz kenarında bulunan dokunmatik pad aracılığı ile de kontrol edilebilmektedir. Cihaz ile İnternete bağlanabilmek ve üzerindeki kamera ile yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekmek ve video kaydetmek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Xbox Live Vision</span>

Xbox Live Vision Xbox 360 video oyun konsolu için bir aksesuar olarak geliştirilen bir web kamerası aksesuarıdır. E3 2006'da ilan edildi ve Kuzey Amerika'da 19 Eylül 2006, Avrupa ve Asya'da 2 Ekim 2006'da, Japonya'da 2 Kasım 2006'da serbest bırakıldı. Xbox Live Vision, 2010'da bir hareket izleme sistemi de içeren ve konsola ses tanıma işlevi ekleyen yeni bir kamera aksesuarı olan Kinect'in yerine geçti. Xbox 360, Microsoft Windows, Mac OS X ve PlayStation 3 platformunda çalışır.

iPod Touch (5. nesil)

iPod Touch 5 Apple tarafından tasarlanıp üretilen 5.nesil taşınabilir medya çalar, kişisel dijital asistan ve Wi-Fi mobil platformdur. 12 Eylül 2012'de Apple'ın medya etkinliğinde iPhone 5'in yanında açıldı ve 11 Ekim 2012'de piyasaya çıktı. Apple Inc. tarafından dokunmatik ekran tabanlı bir kullanıcı arayüzü ile tasarlanmış ve pazarlanan çok amaçlı bir cep bilgisayarı idi. iPod Touch 'in ardılı, iPod Touch ve iPod Touch 'in öncülü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Lumia 950 XL</span>

Microsoft Lumia 950 XL, Resmi olarak 6 Ekim 2015'te ortaya çıkarılan ve 20 Kasım 2015'te küçük Microsoft Lumia 950 ile birlikte piyasaya çıkan Microsoft tarafından geliştirilen bir akıllı telefon. Lumia 950 XL, Nokia Lumia 1520'nin devamı niteliğindedir ve Windows 10 Mobile'ı doğal olarak çalıştıran ilk telefonlar arasındadır. Telefon, öncelikle Microsoft'un gelişmekte olan piyasaları düşük tanımlı donanımla hedeflemeye yönelik daha baskın stratejisinin aksine, amiral gemisi cihazı isteyen kullanıcıları hedef alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 6P</span>

Nexus 6P , Google tarafından geliştirilen ve pazarlanan ve Huawei tarafından üretilen bir Android™ akıllı telefon. Google'ın Android cihazlarının Nexus serisinin en önemli cihazı olan Nexus 6'yı başardı. San Francisco'da düzenlenen Google Nexus 2015 basın etkinliğinde Nexus 5X ile birlikte 29 Eylül 2015'te resmen açıkladı, aynı gün ABD, İngiltere, İrlanda ve Japonya'da ön sipariş için hazırlandı. Daha önceki Nexus cihazlarına kıyasla önemli değişiklikler, Nexus 6'dan daha ince ve daha hafif bir alüminyum tabanlı gövde, Nexus Imprint adlı bir arka parmak izi okuyucu, daha hızlı sekiz çekirdekli bir Snapdragon 810 v2.1 sistem-on-chip (SoC), bir AMOLED ekran, daha iyi kameralar, geliştirilmiş LTE bağlantısı, geri dönüşümlü bir USB-C dock konektörü ve kablosuz şarjın çıkarılması. Nexus 6P, Nexus 5X ile birlikte, yenilenmiş bir arayüz, performans ve pil ömrü iyileştirmeleri, Google Asistan dokunma entegrasyonu, ince taneli bir izin modeli, parmak izi doğrulama ve yeni nesil güvenlik modelleri tanıtan Android 6.0 "Marshmallow" için başlatma cihazları olarak hizmet veriyor.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 808 PureView</span> Nokianın çıkardığı akıllı telefon

Nokia 808 PureView; 27 Şubat 2012'de Mobile World Congress'da duyurulan, Symbian destekli bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın PureView Pro teknolojisini kullanan ilk Nokia akıllı telefondu. Cihazdaki tam çözünürlükte alınan görüntüyü düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren bir piksel numuneleyici tekniği sayesinde kamerada yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığı elde edilir ve kayıpsız yakınlaştırma yapılabilir. Cihaz, Mayıs 2012'de piyasaya çıktığında kamerası en gelişmiş telefonlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 730</span>

Nokia Lumia 730, Windows tabanlı ve Nokia Lumia mobil telefon ürünleri ailesinin bir parçası olarak üretilen Windows Phone akıllı telefonudur. Windows Phone 8 ile değil, Windows Phone 8.1 Lumia Denim ile birlikte geldi. Sonradan Windows 10 Mobile'a yükseltilebilir. 4 Eylül 2014'te Internationale Funkausstellung Berlin'de ilan edildi ve Ekim 2014'te piyasaya çıktı. Model Nokia Lumia 720'nin halefi ve "uygun fiyatlı bir amiral gemisi" olarak pazarlandı. Ayrıca Nokia Lumia 730 Çift SIM RM-1040 olarak da bilinir. Genellikle "selfie telefon" olarak kabul edilir. Aynı zamanda sunulan Nokia Lumia 735 modeli ile birkaç özelliği ile benzerdir, ancak 730 modeli 3G bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 1020</span>

Nokia Lumia 1020 Nokia tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. İlk önce 11 Temmuz 2013'te New York'taki Nokia etkinliğinde açığa çıktı. Windows Phone 8'i çalıştırır, ancak Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Windows 10 Mobile yükseltmesi almadı. Nokia PureView teknolojisi, tam çözünürlükte çekilmiş bir görüntüyü daha düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren, daha yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığını sağlayan ve kayıpsız zum özelliğini sağlayan piksel teknolojisi içerir. Nokia'nın önceki PureView sürümlerini iyileştiren yeni 41-megapixel 2/3-inç BSI sensörünü optik görüntü sabitleme (OIS) ve yüksek çözünürlüklü f / 2.2 asferik 1 gruplu Carl Zeiss lens ile birleştirdi. Nokia 808 PureView'in halefidir ve Eylül 2013'te piyasaya çıktığında en gelişmiş kameralı olarak değerlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 302</span> Nokia markalı bir cep telefonu.

Nokia Asha 302, Nokia tarafından üretilmiş Seri 40 sistemi'ne mensup bir bir QWERTY cep telefonudur. Mobil Dünya Kongresi 2012'de diğer Nokia Asha serisi telefonları olan Nokia Asha 202 ve Nokia Asha 203 ile birlikte ilan edildi. Asha ailesinin amiral gemisi olarak kabul ediliyor. Başlıca özellikleri QWERTY klavye, pentaband 3G radyo, 3G üzerinden SIP VoIP ve Wi-Fi'dir. Nokia Asha 302'nin yazılım güncellemesi Mail for Exchange desteklenmektedir. Nokia C3-00 ve Nokia Asha 300'ü takip etti. 302'in ardılı plarak ise Windows Phone sistemli Nokia Lumia 510 modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 305</span>

Nokia Asha 305, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup "Full Touch" cep telefonudur. Haziran 2012 yılında Bangkok'ta iki Asha Full Touch telefon ile birlikte duyuruldu - Nokia Asha 306 ve Nokia Asha 311. Başlıca özellikleri Tam Dokunmaya dayanıklı dokunmatik ekran ve çift SIM'dir. Cihazın ön tarafında, cevap / arama tuşları; cihazın sağ tarafında ses yükselticisi ve kilitleme / kilit açma düğmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 306</span>

Nokia Asha 306, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup "Full Touch" cep telefonudur. Haziran 2012 yılında Bangkok'ta iki Asha Full Touch telefon Nokia Asha 305 ve Nokia Asha 311 ile birlikte duyuruldu. Başlıca özellikleri Tam Dokunmaya dayanıklı dokunmatik ekran ve çift SIM'dir. Cihazın ön tarafında, cevap / arama tuşları; cihazın sağ tarafında ses yükselticisi ve kilitleme / kilit açma düğmesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 311</span>

Nokia Asha 311, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup "Full Touch" cep telefonudur. Haziran 2012 yılında Bangkok'ta iki Asha Full Touch telefon Nokia Asha 305 ve Nokia Asha 306 ile birlikte duyuruldu. Nokia Asha 302 modelinin yerini aldı. 311, Asha Full Touch ailesinin amiral gemisi olarak düşünülür. Başlıca özellikleri Full Touch kapasitif dokunmatik ekran, pentaband 3G radyo, 3G üzerinden SIP VoIP ve oyun oynamak için yetenekdir. Cihazın ardılı olarak ise artık Windows Phone sistemli Nokia Lumia 510 aygıtı geldi. Nokia Asha 311, hangi bölgeye pazarlandığına bağlı olarak bir dizi dilde mevcuttur. Güney Asya'da satılan modeller en az yedi dili desteklemektedir: İngilizce, Hintçe, Gujarati, Tamilce, Kannada, Telugu, Malayalam ve Bengalce.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Kamera</span> Sony Computer Entertainmentin PlayStation 4 için hareket sensörü ve kamera aksesuarı

PlayStation Kamera, Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen PlayStation 4 için bir hareket sensörü ve kamera aksesuarıdır. 2007'de piyasaya sürülen PlayStation 2 için EyeToy ve PlayStation 3 için PlayStation Eye'ın halefidir. Aynı zamanda PlayStation VR sanal gerçeklik kulaklığını izlemek için kullanılan hareket sensörüdür. Tüm PlayStation VR oyunları, kamerayı hem kafa takibi hem de PlayStation Move kontrolörleri için kullanır ve gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">EyeToy</span>

EyeToy, PlayStation 2 ile kullanım için renkli bir web kamerasıdır. Desteklenen oyunlar, EyeToy tarafından çekilen görüntüleri işlemek için bilgisayarlı görü ve jest tanıma işlevini kullanır. Bu, oyuncuların dahili mikrofonu aracılığıyla hareket, renk algılama ve aynı zamanda sesi kullanarak oyunlarla etkileşime girmelerini sağlar. Ekim 2003 tarihinde piyasaya sürülmüştür.