İçeriğe atla

Plastik atıklar

Geri dönüşüm sürecindeki plastik atıklar

Plastik malzemeler, günlük yaşamda hemen hemen her yerde kullanılır. Plastikten yapılmış nesnelerin bazıları, uzun süre boyunca kullanılmak üzere üretilir. Çok büyük bir bölümüyse kısa süreli kullanım için tasarlanıp üretilir. (Alışveriş poşetleri, şişeler, kaplar, gazete gibi.) Plastik, doğada yüzyıllarca bozulmadan kalabilmektedir. Günümüzde çevremizde ve dünyanın en uzak köşelerinde bile plastik atıklar bulunmaktadır. Oysa plastik, geri kazanılabilen bir maddedir.[1][2]

Plastik tanım kodları

Tanım kodu Polimer tipi Özellikleri Kullanım alanları
Polietilen tereftalat (PET, PETE) Berrak, dayanıklı, sert. Meşrubat, su şişeleri, kavanozlar.
Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) Sert, dayanıklı, neme dayanıklı, gaz geçirme özelliği Su boruları, şampuan şişeleri.
Polivinil klorür (PVC) Birçok alanda kullanılıyor. Yiyecek dışı şişeler, çit, parmaklık, pencere.
Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) Esnek, yalıtım malzemesi Sera örtüsü, film, ambalaj, elektrik sanayi
Polipropilen (PP) Sert, ısıya dayanıklı. Plastik şişe, elektrik sanayi, mutfak eşyası
Polistiren (PS) Berrak ve kullanım kolaylığı Oyuncak, video kaset, yalıtım malzemeleri
Diğer (Polikarbonat, naylon vb.)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "How Big Oil Misled The Public Into Believing Plastic Would Be Recycled". 11 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  2. ^ "Municipal sector grapples with plastic realities". 5 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik</span>

Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. Plastik kelimesi, "şekillendirilebilen veya kalıplanabilen" anlamına gelen Yunanca πλαστικός (plastikos) ve "kalıplanmış" anlamına gelen πλαστός (plastos) kelimesinden türetilmiştir.

Polistiren, monomer hâldeki stirenden polimerizasyon ile üretilen bir polimerdir. Petrolden elde edilir. Plastik endüstrisinde daha çok PS kısaltması ile kullanılır. Oda sıcaklığında, polistiren katı halde bir termoplastiktir, enjeksiyon veya ekstrüzyon yolu ile işlenirken yüksek sıcaklıklarda eriyik hâle getirilir. Daha sonra soğutularak tekrar katılaşması sağlanır.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik kanvas</span>

Plastik kanvas, ağır olmayan plastik maddesinden yapılmış, düzenli boşlukları olan ve nakış kanvasın bir benzetmesi olan el sanatı materyalidir. Genel olarak vinil örgü olarak bilinir.

<i>Plastik Tüpteki Çocuk</i> 1976 ABD yapımı televizyon filmi

Plastik Tüpteki Çocuk, bağışıklık sistemi etkili şekilde çalışmayan David Vetter ile Ted DeVita'nın yaşamlarından esinlenen 1976 ABD yapımı televizyon filmi. Başrollerini John Travolta, Glynnis O'Connor, Diana Hyland ve Robert Reed'in paylaştığı filmi Douglas Day Stewart yazdı, yapımcılığını ise Aaron Spelling üstlendi. Filmin yönetmeni olan Randal Kleiser, iki yıl sonra Travolta'yı daha büyük bir film olan Grease'de yönetecekti. Woodland Hills'deki William Howard Taft High School'da çekilen filmin orijinal müziğini Mark Snow besteledi. İlk defa 1 Kasım 1976'da ABC'de yayınlanan ve artık kamu malı olan The Boy in the Plastic Bubble, Internet Archive'da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Plastik mermi</span>

Plastik mermi veya yuvarlak plastik baton (PBR), özel olarak dizayn edilmiş silahlardan ateşlenen ve öldürücü olmayan bir mermi çeşididir. 1973 yılında, İngiliz güvenlik güçleri tarafından, Kuzey İrlandalı isyancılara karşı kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Öldürücü olmayan bir silah olarak tasarlanmış olsa da, bir dizi ölüme neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Plastik ekstruderi</span> Üretim metodu

Plastik ektruzyon ham plastiğin eritildiği ve sürekli bir profil olarak şekillendirildiği yüksek-hacımlı bir üretim prosesidir. Ekstruzyon ile boru/hortum, plastik fitil, çit, güverte korkuluğu, pencere profili, plastik filmler ve tabakalar, termoplastik kaplamalar ve kablo yalıtımı gibi ürünler üretilir.

Yan ürün, bir üretim sürecinden, üretim sürecinden veya kimyasal reaksiyondan türetilen ikincil bir üründür; üretilen birincil ürün veya hizmet değildir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 635</span>

Nokia Lumia 635, Windows tabanlı ve Nokia Lumia mobil telefon ürünleri ailesinin bir parçası olarak üretilen akıllı telefondur. Microsoft ve Nokia tarafından üretilir. Windows Phone 8.1 işletim sistemini çalıştırır. 2 Nisan 2014'te ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Plastik film</span>

Plastik film ince bir sürekli polimerik malzemedir.

<span class="mw-page-title-main">Süt şişesi</span>

Süt şişesi süt için kullanılan şişelerdir. Bunlar, sütçülerin taze sütlerinin kapıdan teslim edilmesinde kullanılan zaman yeniden kullanılabilir cam şişeler olabilir. Müşterilerin boş şişeleri durulama ve toplama için kapılarına bırakmaları bekleniyor. Bir şişenin standart boyutu, yere göre değişir; Krem, küçük şişelerde verilebilmesine rağmen, ortak boyutlar 1 pint veya 1 quartdır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik şişe</span> yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişe

Plastik bir şişe, yüksek yoğunluklu plastikten yapılmış bir şişedir. Cam şişe ile beraber en fazla tüketilen ambalajdır. Plastik şişeler tipik olarak su, alkolsüz içecekler, motor yağı, yemeklik yağ, ilaç, şampuan, süt ve mürekkep gibi sıvıları depolamak için kullanılır. Boyut, çok küçük örnek şişelerden büyük damacanalara kadar değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik poşet</span> kap türü

Plastik torba, plastik poşet veya plastik kese, ince, esnek, plastik filmden, dokusuz kumaşlar veya plastik tekstilden yapılmış bir kap türüdür. Plastik torbalar, yiyecek, ürün, toz, buz, dergi, kimyasal madde ve atık gibi malları taşımak ve saklamak için kullanılır. Yaygın bir paketleme şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Tek kullanımlık</span> birden fazla kez kullanılamayan ürün

Tek kullanımlık ya da tek kullanımlık ürün, tek kullanım için tasarlanmış ve bundan sonra geri dönüşüme giden veya katı atık olarak atılan üründür. Bu terim bazen belirli kullanım süresi belirsiz benzer ürünleri belirli bir süre kullanabilen ürünlerden ayırmak için de kullanılır. "Tek kullanımlık" kelimesi, yaygın olarak kullanılan sarf malzemesi kelimesi ile karıştırılmamalıdır. Örneğin, kaynakçılar değiştirmezden önce bitene kadar kullanıp tükettikleri kaynak elektrodunu, gaz vb. de "sarf malzemesi" olarak tanımlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Şişirmeli kalıplama</span>

Şişirmeli kalıplama içi boş plastik parçaların yapımı ve birleştirilmesi için kullanılan bir üretim sürecidir. Cam şişeler veya diğer içi boş şekiller yapmak için de bu işlem kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Plastik kirliliği</span>

Plastik kirliliği, yaban hayatı, vahşi yaşam ortamı ve insanları olumsuz yönde etkileyen Dünya'nın çevresinde plastik nesnelerin ve parçacıkların birikmesidir.

Genellikle polimer malzemeleri tasarlayan, analiz eden ve değiştiren bir mühendislik alanıdır. Polimer mühendisliği, petrokimya endüstrisi, polimerizasyon, polimerlerin yapısı ve karakterizasyonu, polimerlerin özellikleri, polimerlerin birleştirilmesi ve işlenmesi ve ana polimerlerin tanımı, yapı özellik ilişkileri ve uygulamalarının yönlerini kapsar.

OXO-biyobozunma, Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından CEN/TR 1535–2006'da tanımlandığı şekliyle "aynı anda veya ardışık olarak oksitleyici ve hücre-aracılı doğa olaylarından kaynaklanan bir biyolojik bozunmadır". Bu bozunma bazen "OXO ile bozunabilir" olarak adlandırılır ancak bu son terim bozunmanın yalnızca birinci veya oksitleyici fazını tanımlar ve CEN tarafından tanımlandığı gibi OXO-biyobozunma işlemiyle bozunan malzeme için kullanılmamalıdır. Doğru terim "OXO biyolojik olarak parçalanabilir" dir.

<span class="mw-page-title-main">Duvar Hişer</span>

Duvar Hişer, Tunus'un Manuba ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un hemen kuzeybatısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 9,042 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 92.731'dir.