İçeriğe atla

Planya

No. 5 jack planya
Kullanımda bir el planyası

El planyası, kesme bıçağını ahşap yüzey üzerinde hareket ettirmek amacıyla kas gücünü kullanarak ahşabı şekillendirmek için kullanılan bir araçtır. Bazı döner motorlu planya makineleri aynı türden daha büyük görevler için kullanılan motorlu elektrikli aletlerdir ancak minyatür bir el planyasının kullanıldığı ince ölçekli planyalama için uygun değildirler.

Genel olarak tüm planyalar kaba bir kereste veya kereste parçasını düzleştirmek, kalınlığını azaltmak ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için kullanılır. Planyalama ayrıca, bütünün aynı pürüzsüz yüzeyi gerektirdiği, genellikle şekillendirme için çok büyük olan iş parçalarında yatay, dikey veya eğimli düz yüzeyler üretmek için de kullanılır. Derzleri veya dekoratif pervazları kesmek için özel planya türleri tasarlanmıştır.

El planyaları ile benzer bir işlevi yerine getiren ağaç işleme makineleri arasında kalınlık oluşturucu olarak da adlandırılan birleştirici ve kalınlık planyalayıcısı yer alır. Bu özel elektrikli aletlerin işi yüzyıllardır olduğu gibi hala el planyaları ve yetenekli el işçiliği ile yapılabilir. Kaba kereste boyutsal keresteye indirgendiğinde büyük bir elektrik motoru veya içten yanmalı motor, tahtanın dört tarafında ve özel ahşaplarda düzgün, pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için fazla ahşabı belirli bir yüzdeyle kaldıran bir kalınlık planyalayıcı makinesini çalıştırır.

Almanya'da bulunan MS 1. ila 3. yüzyıla tarihlenen Roma planyaları

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kayın</span>

Kayın (Fagus), kayıngiller (Fagaceae) familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Alçıpan</span>

Alçıpan veya alçı levha, duvar veya asma tavan yapımında kullanılmak üzere alçıdan imal edilmiş iki tarafı kâğıt kaplı olan levha, genel adıyla kartonlu alçı levha. Alçıpan bir marka adı olmakla beraber gündelik dilde "kartonlu alçı levha" karşılığı olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Uçak</span> Motorlu hava taşıtı

Uçak veya tayyare; hava akımının başta kanatlar olmak üzere kanat profilli parçaların alt ve üst yüzeyleri arasında basınç farkı oluşturması sayesinde havada tutunarak yükselebilen, uçma özellikli motorlu bir hava gemisi ve hava taşıtıdır. Pistonlu ya da jet motorlu, sabit kanatlı ve havadan ağır pek çok hava taşıtı uçak kategorisine dahildir. Günümüzde en temel uçak tipleri, yolcu uçağı, savaş uçağı, kargo uçağı olarak bilinirken, farklı coğrafi şartlara göre özelleştirmiş uçaklar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik motoru</span> Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren aygıt.

Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren aygıttır. Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Piston</span> pistonlu motorların bir silindir tarafından tutulan ve piston segmanları tarafından gaz sızdırmaz hale getirilen hareketli bileşeni

Piston veya itenek, bir silindir içine 1000'de 7 boşluk olacak şekilde yerleştirilmiş disk şeklinde parça. Motor, pompa ve kompresör gibi makinelerde silindirden dışarı uzanan (biyel) piston koluna bağlı olarak kullanılır. Motorlu araçlarda kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye çeviren düzenektir.

<span class="mw-page-title-main">Alet</span> bir hedefe ulaşmak için kullanılabilecek fiziksel madde

Alet, belirli bir işi yapmak için özel olarak üretilmiş, iş sürecinde kullanılan ancak tüketilmeyen nesnedir.

<span class="mw-page-title-main">Kabartma</span>

Kabartma veya diğer adıyla rölyef, yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelere denir.

<span class="mw-page-title-main">Parke</span>

Parke, yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türüdür. Doğal bir malzeme olması nedeni ile parke zemin kaplamaları yapı işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Debriyaj</span>

Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MDF</span> silindir baskı malzemeleri ile karışımı sağlanan ve üzerine pvc, tutkallı kağıt gibi malzemelerin katılabildiği çok amaçlı kullanımı olan bir maddedir.

MDF, sert veya yumuşak ahşap kalıntılarını parçalayıp ahşap life çevirdikten sonra, yüksek ısı ve basınç altında mum ve reçine tutkal ile oluşan levha şeklinde tasarlanmış ahşap üründür.

<span class="mw-page-title-main">Ahşap oyma</span>

Ahşap oyma, ahşap malzeme üzerine yapılan bir çizimin özel kesici aletlerle istenmeyen yerlerinin yontulması ile elde edilmesi sanatıdır. Bu sanatla iştigal edenlere "hakkak" denir.

<span class="mw-page-title-main">Hızar</span>

Hızar, benzinli motor veya elektrik motoru ile çalışan ve genellikle odun kesmekte kullanılan bir tür bıçkı. Pala kısmının etrafında bulunan zincir kesmeyi sağlar. Ağaç kesme, tomruklama, budama gibi işlemlerde kullanılır. Özel olarak dizayn edilen pala ve zincir kombinasyonlarının bulunduğu hızarlar, heykelcilikte kullanılır. Bazı çeşitleri de beton kesmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Torna tezgâhı</span>

Torna, (en. lathe) kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir.

<span class="mw-page-title-main">Mikser (karıştırıcı)</span>

Mikser, bileşenleri karıştırarak homojen bir kütle oluşturmak için kullanılan bir cihazdır. Mikser ile yumurta, krema, hamur, kokteyl, mus, omlet, hamur, patates püresi, soslar ve diğer ürünler karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Torklu tornavida</span>

Torklu tornavida, belirli bir torkta sıkmayı sağlayan, yeterli ancak aşırı olmayan sıkma sağlayan bileşenlere sahip bir tornavidadır. Yeterince sıkılmamış bir vida bağlantısı çalışırken gevşeyebilir ve aşırı sıkma parçalara zarar verebilir; örneğin, bir arabanın tekerleğini yerinde tutan somunlar çok gevşekse veya aşırı sıkma nedeniyle hasar görmüşse, tekerlek yüksek hızda yerinden çıkabilir. Tork tornavidaları mekanik üretim, imalat ve bakımda kullanılır; kullanımları kalite güvencesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Perçinleme makinesi</span>

Malzemeleri birleştirmek için perçinleri otomatik olarak ayarlamak (sıkmak) için perçinleme makinesi kullanılır. Perçinleme makinesi, elle perçinlemeye kıyasla daha çok tutarlılık, üretkenlik ve daha az maliyet verir.

Testere; sert dişli kenarlı sert bir bıçak, tel veya zincirden oluşan bir alettir. Bazen metal veya taş kesimi için kullanılsa da, çoğu zaman ahşap olan malzemeleri kesmek için kullanılır. Kesim, dişli kenarı malzemeye yerleştirerek ve ileri geri veya sürekli ileri hareket ettirerek yapılır. Bu kuvvet elle uygulanabilir veya buhar, su, elektrik veya başka bir güç kaynağı ile yapılabilir. Aşındırıcı testere, metal veya seramiği kesmek için tasarlanmış güçlü dairesel bir bıçağa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Termoform</span>

Termoform', plastik bir levhanın plastiğin esneyebileceği bir şekillendirme sıcaklığına ısıtıldığı, bir kalıpta belirli bir şekle getirildiği ve kullanılabilir bir ürün oluşturmak için kesildiği bir üretim sürecidir. Levha veya daha ince ölçüler ve belirli malzeme türlerine atıfta bulunulduğunda "film" malzeme, bir kalıbın üzerine yerleştirilip bitmiş şekle soğutulmasına imkan verecek kadar yüksek sıcaklığa kadar bir fırında ısıtılır. Basitleştirilmiş versiyonu vakum şekillendirmedir.