İçeriğe atla

Planet (yazılım)

Planet
Güncel sürüm2.0
Programlama diliPython
TürRSS okuyucu
LisansPython Lisansı
Resmî sitesiplanetplanet.org (archive)
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Planet, web sunucusu üzerinde çalışan bir besleme toplayıcısıdır. Beslemelerden gelen yazıları kronolojik olarak, en son giriş en başta olacak şekilde sıralayarak sayfalar oluşturur.

Etimolojisi

Çevrimiçi medyada Planet veya Türkçede yaygın olarak kullanılan adıyla Gezegen, bir internet topluluğu üyelerinin web günlüklerinden gönderileri toplamak ve bunları tek bir sayfada görüntülemek için tasarlanmış bir besleme toplayıcı uygulamasıdır. []

Tarihi

Planet, Python ile yazılmış ve Jeff Waugh ve Scott James Remnant tarafından bakımı yapılmıştır.

Sam Ruby tarafından başlatılan Venus,[1] hackNY tarafından başlatılan Pluto,[2] Gerald Bauer tarafından başlatılan Pluto 7 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.[3] ve son zamanlarda geliştirilen Moonmoon[4] gibi birkaç halefi vardır.

Tasarımı

Planet, beslemeleri RDF, RSS ve Atom biçiminde işlemek için Mark Pilgrim'in Universal Feed Parser'ını (Evrensel Besleme Ayrıştırıcısını) ve herhangi bir biçimde statik dosya çıktısı almak için Tomas Styblo'nun htmltmpl şablon oluşturma motorunu kullanır.

Python Lisansı ile yayımlanan Planet özgür bir yazılımdır.[5]

Benimsenişi

Gezegenler, genellikle projelerde yer alan bazı geliştiricilerin gönderilerini toplamak için kullanıldıkları Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım projeleriyle ilişkilendirilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Venus Configuration". intertwingly.net. 8 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2020. 
  2. ^ Mukerjee (3 Nisan 2019), GitHub - ChimeraCoder/pluto: Pluto is not a Planet, 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 11 Ocak 2020 
  3. ^ "Pluto Planet Guide (Book Edition)". feedreader.github.io. 19 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2020. 
  4. ^ "moonmoon: simple web based feed aggregator in PHP". moonmoon.org. 9 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Thunderbird</span> e-posta ve haber istemcisi

Mozilla Thunderbird, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen, farklı platformlarda çalışabilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir e-posta, haber grubu, RSS ve sohbet istemcisidir. Thunderbird projesinin stratejisi Mozilla Firefox web tarayıcısını temel alır. Thunderbird, Ubuntu gibi birçok masaüstü Linux dağıtımında varsayılan e-posta istemcisi olarak gelir.

<span class="mw-page-title-main">RSS</span>

RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan bir web sayfası bildirimcisidir. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla</span>

Mozilla, 1998 yılında Netscape çalışanları tarafından kurulan bir özgür yazılım topluluğudur. Mozilla topluluğu; Mozilla ürünlerini kullanma, geliştirme, yayma ve destekleme yollarıyla özgür yazılımların ve açık standartların kullanımını teşvik eder. Topluluk, örgütsel olarak Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Şirketi tarafından desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Podcast</span> dijital ortam türü

Podcasting, çoğunlukla dizi hâlindeki sayısal ses ve dijital medya ürünlerinin internet üzerinden -genellikle bildirim yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

<span class="mw-page-title-main">RSS okuyucu</span>

Bilgisayar alanında RSS ve Atom formatına sahip içerikleri okumaya yarayan uygulamalardır. Kişisel bilgisayarlarda masaüstü uygulaması olarak, mobil uygulama olarak ve web uygulaması olarak çalışan versiyonları bulunmaktadır.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

Google Reader, RSS beslemelerini pratik bir şekilde takip edebilmek için Google tarafından oluşturulmuş web tabanlı bir uygulamadır. Kullanmak için bir Google hesabınız olması gerekmektedir. Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra istediğiniz RSS beslemelerini sayfanıza eklersiniz. Diğer RSS okuyucu uygulamalardan farklı olarak öğelerinize yıldız ekleme, öğelerinizi web üzerinden paylaşma özellikleri sunmaktadır. Mart 2013'te uygulamayı kapatmaya karar veren Google yönetimi bu kararını kullanıcılara bildirmiştir. Uygulama 1 Temmuz 2013'te kapatılmıştır.

Zope Python programlama dili ile yazılmış nesne yönelimli ve açık kaynak ağ uygulama sunucusudur. Açılımı Z Object Publishing Environment'tır.

Web sayfası bildirimcisi kullanıcılara sıklıkla güncellenen içeriği sağlayan bir veri biçimidir. İçerik yayımlayıcılar kullanıcıların kaydolabilmesi için bir web sayfası bildirimcisi yayınlarlar. Birden fazla web sayfası bildirimcisinin tek bir noktadan erişilebilir kılınmasına ise birleştirme adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Maxthon</span> Çinde Microsoft Windows ve MacOSX için geliştirilmiş ücretsiz web tarayıcısı

Eski adı MyIE2 olan Maxthon web tarayıcı yazılımı, yüksek derecede özelleştirilebilir arabirime sahip, güçlü sekmeli bir tarayıcıdır. Kendi sayfa işleme motoruna sahiptir; özgün yapılandırılmış WebKit ve Trident çekirdeği kullanır. Kullanıcılar, istedikleri tarama motoru ile internette gezinebilir.

<span class="mw-page-title-main">Liferea</span>

Linux Feed Reader ya da kısaca Liferea açık kaynak koldu RSS okuyucu yazılım. RSS/RDF, Atom gibi bilinen besleme biçimlerini destekleyen Liferea, besleme listelerinin topluca içe ya da dışa aktarmada kullanılan OPML biçimini de desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haberler</span>

Apple Haberler Apple iOS 9 sistemiyle birlikte gelen bir mobil uygulama ve RSS okuyucudur. Apple Kioskun yerini aldı. Kullanıcılar The New York Times, teknoloji veya politika gibi yayıncılara, seçtikleri web sitelerine ve konulara dayanarak, onunla birlikte haber makalelerini okuyabilir. Uygulama Apple'ın WWDC 2015 etkinliğinde duyuruldu. 16 Eylül 2015'te iPhone, iPod Touch ve iPad için iOS 9'un yanında yayınlandı. WWDC 2016'daki açılış konuşması sırasında, iOS 10 güncellemesiyle Haber uygulamasının yeni bir simgeye tabi olacağı, uygulamanın yeniden tasarımı ve konularla organize edilen iyileştirilmiş bir "Senin için" bölümü ortaya çıktı. Ayrıca, bazı haber kaynakları ve yayıncılar için abonelik desteği olacakdır. Ayrıca haber bildirilerini kırmak için bir opt-in sistemi ve en yeni haberlerde e-posta da bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live FrameIt</span>

Windows Live FrameIt Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Dijital fotoğraf çerçevelerinin veya herhangi bir RSS özellikli cihazın işlevselliğini genişletmek, böylece kullanıcıların birden fazla kaynaktan içerik dağıtımını özelleştirmelerini sağlamak için amaçlandı. Kullanıcılar, FrameIt'i dijital fotoğrafların arasında hava tahmini ve haber gibi bilgi servislerini dahil etmek için kullanabilir. Aequitas Technologies, Pandigital, PhotoVu, Smartparts, ViewSonic ve diğerleri gibi şirketler, bu teknolojiyi destekleyen ürünleri piyasaya sürdüklerini açıkladı. Hizmetin beta sürümü 30 Temmuz 2008'de piyasaya sürülmüştür. Windows Live FrameIt, 15 Aralık 2010'da kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Kişiselleştirilmiş Deneyim</span>

Windows Live Kişiselleştirilmiş Deneyim, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. "My.Live.com" veya "Live.com" ismi ile de biliniyordu. Kasım 2005 başında Microsoft tarafından başlatılan özelleştirilebilir bir portaldı. İlk başlatılacak Windows Live hizmetlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">TurboGears</span>

TurboGears, WebOb, SQLAlchemy, Genshi and Repoze gibi birçok WSGI bileşenlerinden oluşan bir web uygulama iskeletidir. Python ile yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

LibrePlanet Özgür Yazılım Vakfı tarafından oluşturulan ve desteklenen bir topluluk projesidir. Hedefi yerel toplulukları ve kuruluşları bir araya getirerek yıllık bir konferans düzenlemek ve Özgür Yazılım'ın dünya çapında tanınmasını sağlamaktır.

Blosxom, Rael Dornfest tarafından Perl'de yazılmış ücretsiz bir blog programıdır. Çoğu blog yazılımının aksine, bir veritabanı yönetim sistemi yerine önceden var olan dosya sistemini kullanır.

Internet Explorer 7 ve sonrası sürümlerde ile Windows Vista ve sonrası işletim sistemlerinde bulunan Windows RSS Platform, RSS beslemelerinin Windows uygulamaları tarafından işlenmesi ve yönetilmesine olanak sağlayan bir platformdur. Internet Explorer'daki RSS desteği de Windows RSS Platformu üzerine kurulmuştur.