İçeriğe atla

Plan S

Plan S, "cOAlition S" tarafından[1] 2018 yılında başlatılan[2] on iki Avrupa ülkelerine bağlı Ulusal Araştırma ajansları ve fon verenlerden oluşan bir konsorsiyum, açık erişimli bilim yayıncılığına odaklanan bir girişimdir. Plan S, ilkelerini karşılamak için 2021 yılına kadar devlet tarafından finanse edilen araştırma kuruluşları ve kurumlarından yararlanan bilim adamlarının, araştırmacıların çalışmalarının yayınlandığı açık arşivleri veya herkese açık olan dergileri yayınlamaları gerekmektedir.[3] Plan S'in isminde geçen S harfi İngilizcede shock (şok) kelimesinin kısaltması olarak kullanılmaktadır.[4]

Plan S'in Ortaya Çıkmasının Temel Nedenleri

Plan S, araştırma fonlarının araştırma hibeleri aracılığıyla sunduğu araştırma yayınlarının açık erişime tabii olmasını savunmaktadır. Bu nedenle de, araştırma yayınlarının fiyatlarının artmasıyla toplumun büyük bir kısmı araştırma yayınlarına ulaşamaması yol açmıştır. Bu durum, Plan S'in bir proje haline gelmesine önemli bir gereçe olmuştur. Plan S, adımlarının temel amaçları içerisinde yayıncılığın maksimum derecede özgürleştirilmesi, fon verenler ve paydaşlar ile bir ittifak içerisine girmeyi amaçlamıştır. Abonelik tabanlı modeli sürdürülemeyeceğini ve açık erişime geçilmesini amaçlarının içerisinde de belirtmektedirler.[5][6]

Planın İlkeleri

Bu plan on ilke etrafında yayınlanmıştır. Ancak bir ilkenin önemi daha fazladır. Bu ilke temel ilke olarak nitelendirilmiştir. Temel ilkesi ise "2021 yılına kadar kamu veya özel hibelerle finanse edilen araştırmanın açık erişimli dergilerde veya platformlarda yayınlanması veya ambargo olmaksızın açık erişimli arşivlerde kullanıma sunulması gerektiğidir."

1. Yazarlar, "Creative Commons" gibi açık bir lisans altında yayınlamalıdır. Aynı zamanda açık erişim kapsamında yayınlanan bu eserlerin telif hakkını muhafaza etmeleri önem arz etmektedir.

2. Koalisyon üyeleri uyumlu açık erişimli dergiler ve platformlar için sağlam kriterler ve gereksinimler oluşturmalıdır.

3. Yayın ücretleri bireysel araştırmacılar tarafından değil fon sağlayanlar veya üniversiteler tarafından karşılanmalıdır.Bu şekilde açık erişim kapsamında yayınlanmış yayınlar araştırmacılar tarafından daha çok yaygınlaşmış olmaktadır.

4. Bu tür yayın işleri standartlaştırılmalı ve sınırlandırılmalıdır.

5. Üniversiteler, araştırma kuruluşları ve kütüphaneler politika ve stratejilerini uyumlu hale getirilmelidir.

6. Kitaplar ve monografiler için zaman çizelgesi 2021'in ötesine uzatılabilir.

7. Uyumlu açık erişimli dergilerin ve platformların oluşturulması için teşvikler sağlanmalıdır.

8. Çağımızın getirdiği yenilikler göz önünde bulundurularak açık arşivler önemi nedeniyle kabul edilmelidir.

9. Bir kısmı abonelik tabanlı ve diğer kısmı açık erişim olan dergiler,” Hibrit Dergiler” başka bir deyişle “karma açık erişimli dergiler “ olarak kabul edilir. Ve bu dergiler dönüştürücü bir anlaşmanın parçası olmadıkça Plan S ile uyumlu değildir. Aynı zamanda temel ilkeye aykırı bir durumdur.

10.Koalisyon üyeler uyumsuzlukları izlemeli ve uyumsuzluklarla ilgili yaptırım uygulamalıdırlar.[7]

Spesifik Uygulama Kılavuzu

John-Arne Rottingen (RCN) ve David Sweeney (UKRI) liderliğinde bir Science Europe Görev Gücü, 27 Kasım 2018'de yayınlanan[8] Plan S ilkelerine ilişkin özel bir uygulama kılavuzu geliştirdi. Uygulama kılavuzunun geliştirilmesi aynı zamanda araştırma kurumları, araştırmacılar, üniversiteler, fon sağlayıcılar, hayır kurumları, yayıncılar ve sivil toplum gibi ilgili taraflardan gelen girdiler de dayanmaktadır.[9]

Geçiş Dönemi

Geçiş dönemi boyunca tam bir açık erişim mekânı haline gelmek için dönüştürücü bir anlaşma kapsamındaki karma bir dergide yayın yapmaya izin verilmesi planlanmış ve uygulamaya tabi tutulmuştur. Bu tür dönüştürücü anlaşmaların sözleşmelerinin maliyetler dahil olmak üzere kamuya açık hale getirilmesi gerekir.[10] Bu geçiş dönemi 2023'ü aşmaması için en erken yapılanmayı sunmak amacıyla bu gibi olaylarla açık erişimi yaygınlaştırmak amaçlanmıştır.

Yeşil Açık Erişim

Herhangi bir dergide yayınlanmaya, dergi tarafından kabul edilen makalenin bir kopyasının erişim engeli olmaksızın onaylanmış bir açık erişim sitelerinde saklanması koşuluyla izin verilmeye devam edileceği belirtilmiştir. cOAlition S, hakları koruma stratejisinin bir parçası olarak bunu yasaklayacak dergi politikalarını geçersiz kılmayı planlamıştır.[11][12]

Lisans Ve Haklar

Bilimsel içeriği yeniden kullanmak için yazarlara uygun atıf verilmelidir. Yayınları açık erişime sunarken koruma altına almak açısından yayınlara ticari yayınlar da dahil olmak üzere herhangi bir amaçla çalışmanın paylaşılması ve uyarlanması için dünya çapında telifsiz, geri alınamaz bir lisans verilmelidir.[13] Bilimsel makaleler bazı belirlenmiş lisans altında yayınlanması gerekmektedir.[14]

Açık Erişimli Dergiler Ve Platformlar İçin Zorunlu Kriterler

  Açık erişimli dergilerin ve platformların Plan S ile uyumlu olması için bazı kriterleri karşılaması gerekir. Bu kriterler :

1. Tüm bilimsel içeriğe, herhangi bir teknik veya başka bir engel olmaksızın okunması ve indirilmesi ücretsiz olarak yayınlanmasının ardından erişilebilir olmalıdır.

2. Dergi ya da platform disiplin içindeki standartlara ve Yayın Etiği Komitesi (COPE) standartlarına göre sağlam bir inceleme sistemi uygulamalı ve bu sistemi belgelemelidir.

3. Dergi ve platformlar DOAJ listesinde yer almalı veya kayıtlı olmalıdır.

4. Yayın ücretlerini etkileyen yayın maliyetleri hakkındaki ayrıntılar dergi web sitesinde veya yayın platformunda açıkça belirtilmelidir.

5. DOI'ler kalıcı tanımlayıcılar olarak kullanılmalıdır.

6. Arşivleme programlarında içeriğin biriktirilmesiyle uzun vadeli dijital koruma stratejisi olmalıdır.

7. Veri deposundaki ham verilere ve koda bağlantı verilebilir olmalıdır.

8. Makalenin açık erişim durumu ve lisansı hakkında makine tarafından okunabilir bilgiler olmalıdır.

cOAlition S

coAlition S, Plan S'in destekleyen fon verenleri içeren bir organizasyondur. cOAlition S'e üye tüm fon verenler için açık bilim konusunda ilgilendikleri ana etken bilimsel yayınlamadır. Organizasyonun temel amacı, açık erişimi yaygınlaştırmaktır.[15] Ayrıca bazı yorumcular, bir bölgenin Plan S'i benimsemesinin diğer bölgelerde benimsenmesini teşvik edeceğini öne sürmekteler.[16]

Organizasyon Üyeleri

Plan S'in arkasındaki koalisyon içerisindeki organizasyonlar:[17]

  • Avusturya: Austrian Science Fund;
  • Finlandiya: Academy of Finland;[18]
  • Fransa: Agence nationale de la recherche;
  • İrlanda: Science Foundation Ireland;
  • İtalya: Istituto Nazionale di Fisica Nucleare;
  • İsviçre: Swiss National Science Foundation;
  • Lüksemburg: Fonds national de la recherche;
  • Hollanda: Netherlands Organisation for Scientific Research;
  • Norveç: Research Council of Norway;
  • Polonya: National Science Centre;
  • Slovenya: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije;
  • İsveç: Swedish Research Council for Health, Working Life and Welfare (Forte);[17] Vinnova.[19]
  • Ürdün:[20] Higher Council for Science and Technology[21][22]
  • Birleşik Krallık: United Kingdom Research and Innovation; Wellcome Trust[23]
  • Amerika Birleşik Devletleri: Gates Foundation;Templeton World Charity Foundation[24]
  • Zambiya: National Science and Technology Council (NSTC)[25]

Üye olan uluslararası örgütler:

Ayrıca Plan S'i destekleyenler:

Tanınmış İsimler

Leiden Üniversitesi'nden Profesör Johan Rooryck, 28 Ağustos 2019'da cOAlition S tarafından Açık Erişim Şampiyonu olarak atandı.[29] Mart 2019'da istifa eden eski Açık Erişim Şampiyonu Robert-Jan Smits'in yerini aldı.[30]

Geri çekilen veya katılmayı reddeden kuruluşlar

Ekim 2018'de, Bilim Ve Teknoloji Politikası Ofisi, ABD federal fon sağlayıcılarının 30 Nisan 2019'da yayınlanan Amerikan Fizik Enstitüsü'ne verdiği röportajda Plan S'e kaydolmayacağını açıkça belirtti.[31]

İsveçli Riksbank'ın Jubileee Fond (RJ) coAlition S'in bir üyesiydi,[32] ancak Plan S'in zamanıyla ilgili endişelerden sonra cOAlition S'den ayrılma kararı aldı.[33]

25 Ekim 2019'da Vijay Raghavan, Hindistan'ın aynı yılın başlarında yaptığı destekleyici yorumlara rağmen cOAlition S'e katılmayacağını açıkladı.[20][34]

Avrupa Araştırma Konseyi başlangıçta cOAlition S'i desteklediğini bildirdi,[35] ancak Temmuz 2020'de desteğini geri çektiğini belirtti.[36]

Kaynakça

  1. ^ "Open Access". Science Europe. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  2. ^ "Coalition of European Funders Announces 'Plan S' to Require Full OA, Cap APCs, & Disallow Publication in Hybrid Journals". SPARC. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  3. ^ "European countries demand that publicly funded research should be free to all". The Economist. 14 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Hobbels op weg naar open wetenschap". Nederlands Tijschrift voor Natuurkunde. 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2020. 
  5. ^ "Plan S explained". Ku Leuven. 9 Aralık 2020. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021. 
  6. ^ "Why Plan S". Plan S. coAlition S. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  7. ^ https://web.archive.org/web/20180904122211/https://www.scienceeurope.org/wp-content/uploads/2018/09/Plan_S.pdf []
  8. ^ "Guidance on the Implementation of Plan S" (PDF). cOAlition S. 27 Kasım 2018. 11 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Kasım 2020. 
  9. ^ "cOAlition S Adopts Implementation Guidance on Plan S". cOAlition S. 22 Kasım 2018. 21 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2020. 
  10. ^ Else, Holly (27 Kasım 2018). "Funders flesh out details of Europe's bold open-access plan". Nature. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2020. 
  11. ^ "Open-access Plan S to allow publishing in any journal". Nature. 16 Temmuz 2020. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2020. 
  12. ^ ARL Welcomes cOAlitionS Retention Strategy Calling for Open Access to Results of Funded Research, US: Association of Research Libraries, 25 Kasım 2020, 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 6 Aralık 2020 
  13. ^ "Public Feedback on the Guidance on the Implementation of Plan S". cOAllition S. 27 Kasım 2018. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2020. 
  14. ^ "cOAlition S Releases Revised Implementation Guidance on Plan S Following Public Feedback Exercise | Plan S". www.coalition-s.org. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2020. 
  15. ^ "Input for the development of the UNESCO Recommendation on OpenScience" (PDF). UNESCO. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  16. ^ Rabes, Tania (2 Ocak 2019). "Will the world embrace Plan S, the radical proposal to mandate open access to science papers?". Science. 3 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ a b "National Research Funding Organisations Participating in cOAlition S" (PDF). Science Europe. 9 Ekim 2018. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  18. ^ Else, Holly (28 Eylül 2018). "Finland joins Europe's bold open-access push". Nature. doi:10.1038/d41586-018-06895-z. 
  19. ^ "Vinnova, Sweden's Innovation Agency, Joins cOAlition S". cOAlition S. 22 Mayıs 2019. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  20. ^ a b Craig Nicholson (12 Şubat 2019). "India agrees to sign up to Plan S". researchresearch.com. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ Mohammad (13 Mart 2019). "The Higher Council for Science and Technology is the first organisation in the Middle East who joined cOAlition PLAN S". hcst.gov.jo. 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  22. ^ "The Higher Council for Science and Technology Joins cOAlition S | Plan S". www.coalition-s.org. 26 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  23. ^ Noorden, Richard Van (5 Kasım 2018). "Wellcome and Gates join bold European open-access plan". doi:10.1038/d41586-018-07300-5. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  24. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  25. ^ "Plan S". cOAlition S Welcomes its First African Member and Receives Strong Support from the African Academy of Sciences. 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  26. ^ "Aligning Science Against Parkinson's (ASAP) Joins cOAlition S | Plan S". www.coalition-s.org. 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "'Plan S' and 'cOAlition S' – Accelerating the transition to full and immediate Open Access to scientific publications – European Commission". European Commission. 4 Eylül 2018. 4 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 
  28. ^ "WHO and TDR join coalition for free digital access to health research". WHO. 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 
  29. ^ "cOAlition S Appoints Johan Rooryck as Open Access Champion". Plan S. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 
  30. ^ "Departure of Special Envoy for Open Access and Plan S Architect, Robert-Jan Smits". Plan S. 4 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 
  31. ^ Droegemeier, Kelvin (30 Nisan 2019). "An Interview with OSTP Director Kelvin Droegemeier" (Felemenkçe). American Institute of Physics. 12 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  32. ^ Noorden (9 Kasım 2018). "RJ ansluter sig till Plan S" (İsveççe). 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  33. ^ "Riksbankens Jubileumsfond | Riksbankens Jubileumsfond steps away from Plan S". www.rj.se. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  34. ^ "India Will Skip Plan S, Focus on National Efforts in Science Publishing". 26 Ekim 2019. 27 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2020. 
  35. ^ "ERC Scientific Council joins new effort to push for full open access". ERC: European Research Council. 3 Eylül 2018. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  36. ^ "ERC Scientific Council calls for open access plans to respect researchers' needs". ERC: European Research Council. 20 Temmuz 2020. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel dergi</span> Bilimsel araştırmaları yayınlayan süreli dergi

Bilimsel dergi, akademik yayıncılıkta genellikle yeni araştırmalar yayınlayarak bilimin gelişimine destek vermeyi hedefleyen bir süreli yayın.

<span class="mw-page-title-main">PubMed Central</span> serbestçe erişilebilen biyomedikal dergi makaleleri deposu

PubMed Central (PMC), biyomedikal ve yaşam bilimleri dergilerinde yayınlanan açık erişimli tam metin bilimsel makaleleri arşivleyen ücretsiz bir dijital depodur. Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi (NCBI) tarafından geliştirilen başlıca araştırma veri tabanlarından biri olan PubMed Central, bir belge deposundan daha fazlasıdır. PMC'ye yapılan başvurular, her makale için XML yapılandırılmış verileri zenginleştiren gelişmiş metaveriler, tıbbi ontoloji ve benzersiz tanımlayıcılar için indekslenir ve biçimlendirilir. PMC'deki içerik diğer NCBI veritabanlarına bağlanabilir ve Entrez arama ve erişim sistemleri aracılığıyla erişilebilir, bu da halkın biyomedikal bilgisini keşfetme, okuma ve geliştirme yeteneğini daha da geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Novoselov</span>

Konstantin Sergeevich "Kostya" Novoselov, daha çok grafenler üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Rus-İngiliz fizikçi. Andre Geim ile birlikte 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü aldı. Novoselov şu anda Royal Society üyesi olarak Manchester Üniversitesi'nde mezoskopik fizik alanındaki araştırma grubunun bir üyesidir. Aynı zamanda European Research Council ERC Starting Grant 'ın da katılımcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu</span>

Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu, Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği tarafından 1998 yılında geliştirilen, bilime açık erişim sağlayan, akademik ve bilimsel araştırma kütüphanelerinin uluslararası bir anlaşmasıdır. Şu anda Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya, Çin ve Avustralya' da 800' den fazla enstitüleri bulunmaktadır. SPARC Avrupa, 2001 yılında LIBER(Avrupa Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği) ile birlikte kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Access2Research</span>

Access2Research, açık erişim savunucuları Michael W. Carroll, Heather Joseph, Mike Rossner ve John Wilbanks tarafından akademik dergi yayımlama reformu için yürütülen bir kampanyadır.

Açık erişim (AE) dergileri "internetin kendisine erişim dışında finansal, yasal veya teknik bariyer olmaksızın" okuyucuya çevrimiçi ulaşılabilir olan bilimsel dergilerdir. Fiyat bariyerleri ve çoğu ruhsat baryerleri kaldırılır. Açık erişim dergileri okuyucuya ücretsiz erişilebilir olmasına karşın yine de bu dergilerin yapım ve yayımına ilişkin ücretlendirmeler bulunmaktadır. Bazıları finanse edilmiştir, bazıları ise yazar adına ödeme gerektirmektedir.

Açık bilim, araştırmacıların ortaya koyduğu çalışmaları; geliştirmeye, katkı sağlamaya, eklemelere, çıkarmalara açık halde bilim dünyasına sunmasıdır. Böylece bu çalışmalar, araştırmacılara, dolayısıyla bilimin ilerlemesine katkı sağlamaktadır. “Açık bilim, araştırma bulgularının yeniden üretilmesine izin verir, araştırma metodolojisinde şeffaflığı sağlar, araştırmacının toplumsal etkisini artırır ve hem araştırmacılar hem de araştırma kurumları için para ve zamandan tasarruf sağlar.” Açık bilim dendiğinde burada kullanılan açıklık kelimesinin ne anlamda kullanıldığını ifade etmek gerekir. “Açıklık herkesin özgürce erişebileceği, kullanabileceği ve paylaşabileceği anlamına gelir.” Açık bilim kamuya ait olan bilimsel çıktıların, toplanan verilerin ve yöntemlerin kısıtlanmadan ya da en az kısıtlamayla kamuya tekrar sunulması gerektiğini savunur. “Bilgi kullanılması ya da paylaşılması sonucu azalmaz.” Kullanıldıkça ve insanlar bilgiye ulaştıkça yeni bilgiler ortaya çıkar. Açıklık bilimin ilerleyebilmesi için son derece gereklidir. Araştırmacıların daha önceden yapılmış olan çalışmalara ulaşabilmesi, eksiklikler ya da yanlışları fark ederek yeni çalışmalar ortaya koyabilmesi için bilimsel kaynaklara ulaşması gerekir. Ulaşabilmeleri için de açık bilimin desteklenmesi ve bu yönde çalışmalar yapılması gerekir.

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

Amerikan Fizik Topluluğu, dünyanın en büyük ikinci fizikçi topluluğudur. Topluluk, prestijli dergiler olan Physical Review ve Physical Review Letters'da dahil olmak üzere bir düzineden fazla bilimsel dergi yayınlar ve her yıl yirmiden fazla bilim toplantısı düzenler. APS, Amerikan Fizik Enstitüsü'nün bir üyesidir. Kate Kirby, APS'nin şu anki CEO'sudur, göreve Şubat 2015'te başlamıştır.

<i>Avusturya Bilimler Akademisi</i>

Avusturya Bilimler Akademisi Avusturya Cumhuriyeti'nin özel koruması altındaki tüzel bir kuruluştur. Akademi tüzüğüne göre misyonu, özellikle temel araştırmalarda, her açıdan ve her alanda fen ve sosyal bilimleri tanıtmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Academic Search</span> akademik arama motoru

Microsoft Academic, Microsoft Research tarafından 2016 yılında akademik araştırmaları taramak amacıyla geliştirilmiş ücretsiz bir arama motorudur. Araç, anlambilim (semantik) temellerine dayalı tamamen yeni bir veri yapısı ve arama motoruna sahiptir. Şu anda 234 milyondan fazla içerik indekslenmiştir. ''Akademik Bilgi Arayüzü'' (Academic knowladge API) ile ileri seviye veri tarama hizmeti sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı biyoloji</span> biyolojik, davranışsal ve sosyal sistemlerin incelenmesinde veri-analitik ve teorik yöntemler, matematiksel modelleme ve hesaplamalı simülasyon teknikleri

Hesaplamalı biyoloji veya bilişimsel biyoloji, biyolojik, ekolojik, davranışsal ve sosyal sistemlerin araştırılmasında veri analitik ve teorik yöntemlerin, matematiksel modelleme ve hesaplamalı simülasyon tekniklerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını içerir. Disiplinlerarası bir alandır ve de farklı disiplinleri kucaklar. Temelinde biyoloji, uygulamalı matematik, istatistik, biyokimya, kimya, biyofizik, moleküler biyoloji, genetik, genomik, bilgisayar bilimi ve evrim yer almaktadır.

Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP), çevrimiçi bir felsefe ansiklopedisini, İnternet kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak erişilebilen felsefe alanındaki orijinal makalelerin hakemli yayınlarıyla birleştirir. Stanford Üniversitesi tarafından sürdürülmektedir. Her giriş, dünya çapındaki birçok akademik kurumdan profesörler de dahil olmak üzere bu alandaki bir uzman tarafından yazılır ve geliştirilir. Ansiklopediye katkıda bulunan yazarlar, Stanford Üniversitesi'ne makaleleri yayınlama izni verir, ancak bu makalelerin telif hakkını saklı tutar.

Molecular Systems Biology sistem biyolojisi, sentetik biyoloji ve sistemik tıp alanlarında makaleler yayımlayan, hakemli ve açık erişimli bir bilimsel dergidir. Sistem biyolojisi moleküller, hücreler, organlar ve organizmalar gibi biyolojik varlıklara ait komponentlerin davranış ve etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Dergi sitesinde sistem biyolojisi: kompleks biyolojik sistemlerin özelliklerini ve davranışlarını, bu sistemlerin komponentleri ve ilişkilerini kullanarak açıklamaya çalışan bütünleştirici bir bilim dalı olarak tanımlanmakta ve sistem biyolojisine özellikle moleküler seviyede, genomik, proteomik, metabolomik, mikrobiyal sistemler, hücre sinyalizasyonunun ve düzenleyici ağların entegrasyonu gibi konuları içerecek şekilde yer verilmektedir.

Yağmacı (şaibeli) dergi ya da yağmacı yayın, aldatıcı yayın, bilimsel yayınların geçtiği değerlendirme süreçlerinden uygun şekilde geçmeyen, düşük kalitede, tartışmaya açık yazıları kabul edip yayınlayan sözde bilimsel yayınları ifade eden terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Nektarios Tavernarakis</span>

Nektarios N. Tavernarakis Yaşlanma, Hücre ölümü ve Nörodejenerasyon üzerine çalışan bir biyobilimcidir. Halen Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Moleküler Sistemler Biyolojisi Profesörü ve Yunanistan'ın Heraklion kentindeki Araştırma ve Teknoloji Vakfı'nda Yönetim Kurulu Başkanıdır. Aynı zamanda Girit Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoenformatik Yüksek Lisans Programının kurucusu ve ilk direktörüdür. 2020'de Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başkan Yardımcısı, ve 2022'de Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı olarak seçildi.

ResearchGate, bilim insanları ve araştırmacıların makalelerini paylaşmaları, soru sormaları, yanıtlamaları ve ortak çalışanlar bulmaları için Avrupa temelli bir ticari sosyal ağ sitesidir. Nature tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırmaya ve Times Higher Education'daki 2016 tarihli bir makaleye göre, aktif kullanı sayısı açısından en büyük akademik sosyal ağdır, ancak diğer hizmetlerin daha fazla kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır.

Semantic Scholar, Allen Yapay Zeka Enstitüsü'nde geliştirilen ve Kasım 2015'te halka açık olarak yayınlanan bilimsel literatür için yapay zekâ destekli bir araştırma aracıdır. Bilimsel makaleler için özetler sağlamak üzere doğal dil işlemedeki gelişmeleri kullanır. Semantic Scholar ekibi, yapay zekanın doğal dil işleme, makine öğrenimi, İnsan-bilgisayar etkileşimi ve bilgi çekme alanlarında kullanımını aktif olarak araştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pauline Atherton Cochrane</span>

Pauline Atherton Cochrane, Amerikalı kütüphaneci, bilim insanı ve yazar.