İçeriğe atla

Placia

Placia veya Plakia veya Placie veya Plakie (Eski Yunanca: Πλακίη), aynı zamanda Placa veya Plaka veya Place veya Plake (Πλάκη) olarak da bilinir, Kyzikos'un doğusunda Mysian Olympus'un eteklerinde, Propontis kıyısında bulunan bir antik Mysia kasabasıydı. Bir Pelasg kasabasıydı.Kasaba, Pseudo-Scylax'ın Periplus'ında ve Pomponius Mela, Halikarnaslı Dionysius[1] ve Yaşlı Pliny eserlerinde geçmektedir.

Yerleşim günümüzde Kurşunlu olarak bilinen yerleşimin yakınlarında bulunmaktadır. Karacabey'in 42 km uzağındadır. Placia antik kenti kalıntıları bugün kü Tofaş yazlık sitesinin içinde kalmıştır. Etrafı Ihlamur ormanları ile kaplıdır. Karadağ (833 m) kuzey eteklerinde yer almaktadır.

Placia, Plakie olarak okunmaktadır. Bizans ve Osmanlı Sarayına yerleşik Kurşunlu köyündeki Rumlar tarafından özellikle tekir balığı ve barbun balığı ve hatta bazı mezeler ve balın saraya taşındığı bilgisi bulunmaktadır.

Pilaki mezesinin isim tarihinin Placia'dan gelen anlamında Bizans'ta pilaki olarak isimlendirildiğini söyleyenler vardır. O dönemde fasülye olmadığı için başka bir mezenin pilaki isminde adlandırıldığı düşünülmekte ve günümüzde pilaki mezesi fasülyeli bir meze olarak restauratlarda sunulmaktadır.

1835 yılındaki belgelere göre, Kurşunlu köyü 65 haneli. Köyde sebze yetiştirilen bostan tarlası çok. Ayrıca, kömürcülük çok yaygın. Köyün at varlığının 13'ü katırdır. Bu da köyün sırtını dayandığı Karadağ'dan katırla taşıma yapıldığının göstergesidir. Karadağ'ın aynı zamanda keçi yetiştirmede önemli bir yer tuttuğunu köyün toplam keçi varlığı sayısından takip etmek mümkün. Diğer köylere kıyasla dutluk, koyun ve manda yok. Köyde 3 değirmen var. Bir tanesi köyde 120 dönüm tarlası olan ailenin. 5 hanenin hiçbir gelirinin olmadığı köyde Kocakarıoğlu Koti'nin yıllık geliri 9.478 kuruştur. Gelirlerinin toplamı 137.966 kuruş olan köylüler, 5.983 kuruş a'şar (tarım dışı gelirlerin vergisi) ve 7.466 kuruş vergi vermiş.1835 yılında köyün Papazı Yorgi veled-i Yamandi, Muhtarı Foti v. Yani idi.

Hicri 1337 tarihli bir belgeye göre, Kurşunlu köyünde karaya oturan silah yüklü bir taka ahali tarafından yağmalanmış ve ahaliyle yapılan çatışma sonucunda çıkan yangında birçok hane yanmış.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Dionysius of Halicarnassus, Roman Antiquities, § 1.29.3". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2022. 
  2. ^ https://www.belgeseltarih.com/karacabeyin-eski-rum-koyleri/ 30 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Adası</span> Marmara Denizinde bulunan bir ada

Marmara Adası, Marmara Denizi'nin güneybatısında bulunan Marmara Adaları'nın en büyüğü ve Balıkesir'e bağlı olan bir adadır. Gökçeada'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük adası olup İstanbul'a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Erdek'e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Nüfus yazın artar ve birçok otel, hotel, pansiyona ev sahipliği yapmaktadır. Adanın merkezinden başka, köyleri de turizm amaçlı hizmet verir. 2014 yılında Balıkesir'in büyükşehir olması ile birlikte Marmara Adası'na bağlanan diğer ada ve köyler; Avşa Adası, Ekinlik Adası ve Yiğitler Köyü'dür. Marmara Adası'na yaz sezonunda İstanbul'dan her gün 2 ya da 3 deniz otobusü ve İDO'ya ait gemi tarifeli sefer yapmaktadır, haftasonları ek seferler de konulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kavala</span>

Kavala, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesinde aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan sahil kentinin adıdır. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar'ın en önemli merkezlerinden biriydi. Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın doğum yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Akçaabat</span> Trabzonun ilçesi

Akçaabat, eski ismiyle Polathane, Trabzon ilinin bir ilçesi olup batısında Çarşıbaşı ve Vakfıkebir, güneyinde Düzköy ve Maçka, doğusunda ise merkez ilçe olan Ortahisar ilçeleri ile çevrilidir. Trabzon'un nüfus bakımından en büyük 2. ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar tütün oldukça önemli bir yere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Varna</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Tulumtaş, Gölbaşı</span> Gölbaşı, Ankara, Türkiyede mahalle

Tulumtaş, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski adı “Doluntaş”, “Toluntaş” olan yerleşme,

<span class="mw-page-title-main">Erenler, Artvin</span> Artvin ilinde bir köy

Erenler, Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hamamlı, Artvin</span>

Hamamlı, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Varlık, Artvin</span>

Varlık, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu, Karacabey</span>

Kurşunlu, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Arılı, Arhavi</span> Arhavinin köyü

Arılı, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dereüstü, Arhavi</span>

Dereüstü, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dülgerli, Arhavi</span> Artvin köyü

Dülgerli, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kestanealan, Arhavi</span>

Kestanealan, Artvin ilinin Arhavi ilçesine bağlı bir köy.

<span class="mw-page-title-main">Bademkaya, Yusufeli</span> Artvin köyü

Bademkaya, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Narlık, Yusufeli</span> Artvinde bir köy

Narlık, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Serinsu, Yusufeli</span>

Serinsu, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tarakçılar, Yusufeli</span> Artvin İli, Türkiyedeki köy

Tarakçılar, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çiftlikköy, Almus</span>

Çiftlikköy, Tokat ilinin Almus ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeniyenice, Bandırma</span>

Yeniyenice, eski adı Yenice, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı kırsal bir mahalledir. Bir zamanlar "Türkiye'nin Pırasa Ambarı" olarak da bilinirdi. Bandırma'nın en kalabalık 5. kırsal mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tirilye</span> Mudanyanın mahallesi

Tirilye, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir.