İçeriğe atla

Placeopedia

Placeopedia
SahipmySociety
OluşturanmySociety
URLPlaceopedia.com
Site türüWeb eşlemlendirme
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihiEylül 2005 (19 yıl önce) (2005-09)
Geçerli durumEtkin

Placeopedia, Google Maps resimleri (uydu fotoğrafları dahil) ve Wikipedia maddelerini birleştiren, içeriği kullanıcılar tarafından belirlenen bir coğrafya sözlüğüdür. Placeopedia, Birleşik Krallık merkezli mySociety tarafından Eylül 2005'te kurulmuştur.

Kullanıcılar belirli bir bölgeyi o bölgenin İngilizce Vikipedi sürümündeki maddeyi kullanarak işaretleyebilmektedirler. Bu, eşlemin Vikipedi maddelerine olan bağlantılarıyla birlikte görüntülenmesini sağlar. İşareti koyan kullanıcılar görülebilmekte ve düzeltme istekleri Placeopedia yöneticileri tarafından değerlendirilmektedir.

Sistemdeki bilgilere Google Earth üzerinden de ulaşılabilir. Yer bilgileri bir KML dosyasında saklanır.

Site, Creative Commons lisansını kullanan bir RSS veri kaynağı da sunmaktadır. Sitenin veritabanı birkaç dosya biçiminde indirilebilmektedir.

Site, ilk açıldığında kullanıcıların e-posta adreslerini kullanarak üye olmalarını zorunlu kılıyor ve veritabanının indirilmesine izin vermiyordu. Bu kısıtlamalar artık söz konusu değildir.

Google Earth resimlerini Wikipedia maddeleriyle bağlantılandıran birçok proje başlatılmıştır ancak coğrafi koordinatları doğrudan Google Earth'ten alan bu uygulamalar kullanıcı girdilerine gerek duymamaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Google Earth</span>

Google Earth, tüm Dünya'nın uydularından çekilmiş değişik çözünürlükteki fotoğrafların görüldüğü, Google Labs tarafından satın alınan Keyhole adlı şirketin geliştirdiği bir bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi</span> Ücretsiz ve reklamsız internet ansiklopedisi

Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Picasa</span>

'Picasa' Dijital fotoğrafların düzenlenmesi ve düzenlenmesi için durdurulan bir görüntü organizatörü ve resim görüntüleyici, ayrıca entegre bir fotoğraf paylaşım sitesidir. Lifescape adlı bir şirket tarafından yaratılmıştır. Temmuz 2004'te Google, Lifescape'ten Picasa'yı satın aldı ve ücretsiz olarak sunmaya başladı. "Picasa", İspanyol ressam Pablo Picasso'nun, Mi casa ve "resimler" için pic sözlerinin karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe Vikipedi</span> Vikipedinin Türkçe sürümü

Türkçe Vikipedi, Vikipedi'nin 5 Aralık 2002'de başlatılan Türkçe sürümüdür. Madde sayısına göre 25. en büyük Vikipedi sürümüdür. 21 Ekim 2024 günü saat 05.30 itibarıyla (UTC) 623.163 maddeye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonca Vikipedi</span> Vikipedinin Japonca sürümü

Japonca Vikipedi (ウィキペディア), Vikipedi'nin Japonca sürümüdür. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Japonca Vikipedi'nin 1.434.172 maddesi, 2.248.955 kullanıcısı ve 40 hizmetlisi bulunmaktadır ve böylece Vikipedi'nin 10. büyük sürümü Japonca sürümüdür. Eylül 2002'de başlayıp Nisan 2006'da 200.000 madde sınırını geçti ve Haziran 2008'de 500.000 madde sınırını geçti. 21 Ekim 2024 günü itibarıyla 1.434.172 maddesi vardır. 2.248.955 kayıtlı kullanıcısından 12.739 kadarı aktiftir, 40 hizmetlisi vardır, açıldığı günden beri 102.079.057 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre 13. büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lehçe Vikipedi</span> Vikipedinin Lehçe sürümü

Lehçe Vikipedi, Vikipedi'nin Lehçe sürümüdür. 26 Eylül 2001'de, dokuzuncu Vikipedi sürümü olarak oluşturuldu. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Lehçe Vikipedi'nin 1.631.414 maddesi, 1.335.554 kullanıcısı ve 99 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 74.804.559 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre en büyük 10. Vikipedi sürümüdür. Ayrıca, Rusçadan sonra Slav dilinde en büyük ikinci Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Basit İngilizce Vikipedi</span> Vikipedinin Basit İngilizce sürümü

Basit İngilizce Vikipedi Vikipedi'nin basit İngilizce kullanan sürümüdür. Bu sitenin hedefi çocuklar, İngilizce öğrenenler, herhangi bir konu hakkında sadece basit bilgiler öğrenmek isteyenler, İngilizcede sadece kısmen okuryazarlığa sahip olanlar ve öğrenme sakatlığı olanlar için yararlı bir ansiklopedinin yazılmasıdır. Ayrıca, diğer Vikipedilere çeviri yapmak için temel olarak da kullanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Fransızca Vikipedi</span> Vikipedinin Fransızca sürümü

Fransızca Vikipedi Fransızca: Wikipédia en français, Vikipedi'nin Fransızca sürümüdür. "Vikipedi"nin Fransızca yazılışı "Wikipédia"dır. Mart 2001'de başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Macarca Vikipedi</span> Vikipedinin Macarca sürümü

Macarca Vikipedi Vikipedi'nin Macarca sürümüdür. 8 Temmuz 2003'te başlatıldı. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Macarca Vikipedi'nin 548.972 maddesi, 573.567 kullanıcısı ve 26 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısı bakımından Vikipedi'nin 26. en büyük sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">İngilizce Vikipedi</span> Vikipedinin İngilizce sürümü

İngilizce Vikipedi, Vikipedi'nin İngilizce sürümü. 6.000.000'u geçkin maddeye sahip olan İlk Vikipedi sürümü olarak, 15 Ocak 2001'de başlatıldı. Şu an en çok maddeye sahip Vikipedi sürümüdür. İkinci en büyük sürümü olan Sebuanca Vikipedi'den yaklaşık 800.000 fazla madde sayısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rumence Vikipedi</span> Vikipedinin Rumence sürümü

Rumence Vikipedi, Vikipedi'nin Rumence sürümüdür. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Rumence Vikipedi'nin 494.071 maddesi, 660.079 kullanıcısı ve 16 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısına göre, 29. en büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe Vikipedi</span> Vikipedinin Özbekçe sürümü

Özbekçe Vikipedi, Vikipedi'nin Özbekçe sürümüdür. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Özbekçe Vikipedi'nin 296.359 maddesi, 146.465 kullanıcısı ve 16 hizmetlisi bulunmaktadır. Madde sayısına göre 56. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Türk dilleri'ndeki Vikipedilerin arasında Türkçe ve Kazakça Vikipedilerinden sonra üçüncü en büyük Vikipedi sürümüdür. Özbekistan'da Özbekçe Vikipedi'ye erişim engellenmiştir. Engellenme sebebi olarak hükûmetin çalışmalarının makalelerde eleştirilmesi gösterilmiştir. Başka spekülasyonlara göre de hükûmetin Özbekçeyi sadece kendi tahakkümünde görmek istediği için vikipediyi engellediği hakkındadır.

Google Map Maker, Google tarafından sunulan ve Google Maps adlı uygulamanın yeteneklerini geliştiren bir hizmetti. Google, veri eşlemlendirmenin olanaklı olmadığı kimi ülkelerde Google Maps'i belirli iş birliği topluluklarıyla birlikte geliştirmeyi kararlaştırdı. Proje, OpenStreetMap ile benzer özellikler taşımaktadır ancak Google Map Maker ile oluşturulan eşlemler Google'ın özel malı kapsamında sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Wikimapia</span> Google Mapsi viki sistemiyle destekleyen bir çevrim içi eşlem ve uydu fotoğrafı kaynağı

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır. Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır. WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Oksitanca Vikipedi</span> Vikipedinin Oksitanca sürümü

Oksitanca Vikipedi, Vikipedi'nin Oksitanca sürümüdür. Proje, 20 Ekim 2003'te başlatılmıştır. 28 Temmuz 2011 itibarıyla Oksitanca Vikipedi'de 30.319 madde yer almaktadır. Yine aynı tarih itibarıyla bu Vikipedi'de 10.570 kayıtlı kullanıcı vardır. Aynı zamanda bu kullanıcılardan 5'i hizmetlilik, 1'i bürokratlık yetkisine de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Frizce Vikipedi</span> Vikipedinin Frizce sürümü

Frizce Vikipedi, Vikipedi'nin Frizce sürümüdür. Proje, 2 Eylül 2002'de başlatılmıştır. 29 Temmuz 2011 itibarıyla Frizce Vikipedi'de 20.900 madde vardır. Yine aynı tarih itibarıyla Vikipedi'nin bu sürümünde 9.116 kayıtlı kullanıcı vardır. Aynı zamanda bu kullanıcılardan 8'i hizmetlilik, 3'ü bürokratlık yetkisine de sahiptir.

Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili Internet tabanlı, iki boyutlu haritalar ve üç boyutlu Dünya tarayıcılar içinde coğrafi şerhi ve görselleştirme ifade etmek için bir XML gösterimdir. KML başlangıçta Anahtar Deliği Dünya Görüntüleyicisi olarak seçildi, Google Earth ile kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2004 yılında Google tarafından satın alınan Keyhole, Inc tarafından yaratıldı. KML 2008'de Open Geospatial Consortium tarafından uluslararası bir ölçüt haline getirilmiştir. Google Earth'te görüntüleyebilirsiniz ve grafiksel KML dosyalarını düzenlenmesi mümkün olan ilk program olmuştur. Bu tür Marble gibi diğer projeler de KML desteği geliştirmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi'de vandalizm</span> Vikipedi kavramı

Vikipedi'de vandalizm, bir projeye kasıtlı olarak zarar verme eylemidir. Vandalizm mizahi, rahatsız edici, küçük düşürücü veya bozucu şekilde düzenlemeler yapılması, uygun içeriğin projeden çıkarılması ve benzer düzenlemeleri içerir.