İçeriğe atla

Piç Köprüsü

Piç Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki bir kemer köprüdür. İlçe merkezine bir kilometre uzaklıkta olan köprü, Pankun Deresi'nin[a] üzerine inşa edilmiştir. Köprünün üzerinde kimsesiz bir çocuk bulunduğu için köprüye "piç" ismi verilmiştir. Günümüzde yeni köprü için taşıyıcı kolon olarak kullanılmaktadır.[1]

Köprü Par-San Yapı tarafından 2021 tarihinde izinsiz hukuka aykırı bir şekilde yıkılmıştır.[2]

Notlar

  1. ^ Bu derenin diğer adı Değirmen Deresi'dir.

Kaynakça

  1. ^ Demirel, Ersin (2013). Köprüler Kenti Rize. Rize: Çayeli Bakır İşletmeleri. s. 74. Erişim tarihi: 10 Aralık 2019. 
  2. ^ "Piç Köprü - Ortaköy Köprüsü Yıkıldı Haber". Birgun.net. 12 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şenyuva Köprüsü</span> Çamlıhemşinde bir köprü

Şenyuva Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 40 metre uzunluğunda olan köprü, 20 metre yüksekliğindedir. Çamlıhemşin ilçesine 7 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü, 1696 yılında inşa ettirilmiştir. Tek gözlü olan köprü, kemeri orta noktasında sivrileşen bir formda inşa edilmiştir. Köprünün kitabesi 1946 yılındaki selde kaybolmuştur.

Çaneva Köprüsü veya resmi adıyla Ortaköy-Nurluca Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesindeki Nurluca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Doğu-Batı yönünde uzanan köprünün, 1700'lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Köprü 30.15 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Tek kemerli köprünün kemerinin ve korkuluk bitimlerinin yapımında kesme taş kullanılmışken, köprünün diğer yerlerinin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Köprü yolu düzenli molozla döşenmiştir. 11 metre yüksekliğindeki köprü, Akyamaç-Ortaköy-Kito Yaylası-İlçe Merkezi bağlantılarının kesişim noktasında konumlanmıştır. Köprünün ayakları kaidenin üzerine oturtulmuştur. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerli olan köprünün kemer ayaklarının iç yüzünde ikişer tane niş bulunmaktadır. Ayrıca köprünün kuzeyinde betonarme bir köprü bulunmaktadır.

Okumuş Köprüsü veya Çarkıruba Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Eskiarmutluk köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Yerden 3.5 metre yükselikte olan köprü, Durak Dere'nin bir kolu olan Çarkıruba Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 29 kilometredir. Köprü, 8 metre uzunluğunda ve 2.6 metre genişliğindedir. Köprü, yanına inşa edilen beton köprünün varlığından dolayı günümüzde kullanılmamaktadır.

Abu Yaylası Köprüsü veya Göktani Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün yuvarlak kemer formunda, özgün bir mimarisi vardır. Yerden 11 metre yükselikte olan köprü, Tunca Deresi ile Yeşildere'nin kavuştuğu yerin üzerine inşa edilmiştir. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 35 kilometredir. Köprü, 21 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Üstüne beton dökülmüş olan köprünün korkulukları yıkılmıştır. Köprü, eski "Yaylası-Bıçakçılar-Yusufeli" göç yolunun üzerinde, Deremezra, Neknari, Mulona ve Movri yaylalarına giden yolda konumlanmıştır.

Boğaziçi Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Boğaziçi köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 10, Hemşin ilçe merkezine uzaklığı 8 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Çingit Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 14.5 metre uzunluğunda ve 3.6 metre genişliğindedir. Eski Çamlıhemşin-Hemşin yolu üzerindeki köprüye Çamlıhemşin-Yukarı Çamlıca- Kanlıboğaz veya Pazar-Ortaköy-Uğrak güzergahlarıyla ulaşılabilmektedir.

Demirciler Köprüsü, Rize'nin Hemşin ilçesinin Levent köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 8, Çayeli ilçe merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprü, Melyat Deresi'nin bir kolu olan Balık Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir. Köprü, 12 metre uzunluğunda ve 2.8 metre genişliğindedir. Eskiden bölgede tütün yetiştirildiği için köprüye Tutinoğ adı verilmiştir. Çoço Dağı'nın batı yakasında bulunan köprünün kemer merkezinde iki baba bulunmaktadır. Köprünün yakınlarındaki gözetleme kulesi, eskiden kaleler arasındaki iletişimi sağlamaktaydı.

Kırmızı Sırt Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Başköy köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi'nin bir kolu olan Kızılsırt Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, eski Pazar-Hemşin güzergâhı üzerinde konumlanmıştır.

Akbucak Köprüsü veya Hacılar Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Akbucak köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. 8 metre yüksekliğindeki köprü, 22 metre uzunluğunda ve 2.7 metre genişliğindedir. Modaçar Deresi ile Yanaçor Deresi'nin kesişim noktasının üzerine inşa edilen köprü, Dere ile Yeniçağ mahallelerinin birbirine bağlamaktadır.

Montaş Köprüsü veya Akbucak Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Akbucak köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 10 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Modaçar Deresi ile Bodasarı Deresi'nin kesişim noktasının üzerine inşa edilen köprünün bir ayağı definecilerce kazılmıştır. Köprü, günümüzde harap durumdadır.

Derinsu Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Derinsu köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 14 kilometredir. 3 metre yüksekliğindeki köprü, 6 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Eski Çayeli-Pazar-Hemşin yolunun üzerinde yer alan köprü, Derinsu Deresi'nin üzerine inşa edilmiştir.

Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.

Abdullahhoca Köprüsü Rize'nin Çayeli ilçesinin Abdullahhoca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 6.5 kilometredir. Yerden 6 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 14 metre, genişliği 2.5 metredir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1890 yılında Abdullahhoca tarafından yaptırılmıştır. Kömürcüler mevkii ve Çiller ve Çakırlar mevkii Abdullahoca mahallelerini birbirine bağlayan köprü, günümüzde yayalar tarafından kullanılmaktadır.

Çukurluhoca Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Çukurluhoca köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Tek gözlü formuyla ilgi çeken köprünün ilçe merkezine uzaklığı 23 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprünün uzunluğu 14 metre, genişliği 2.7 metredir. Sabuncular Deresi'nin bir kolu olan Babik Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprü, 1946 yılında Yanıkdağlı Ahmet Sarıçam Usta tarafından yaptırılmıştır. Köprünün biraz ilerisinde Çukurluhoca Medresesi bulunmaktadır. Tarihi göç yolu üzerinde yer alan köprü, Babik Deresi ile Sabuncular Deresi'nin birleşme noktasının 50 metre yukarısında konumlanmıştır. Köprünün üzerindeki yazıtta, köprünün 1949 yılında inşa edildiği yazmaktadır.

Derbent Köprüsü, Rize'nin Fındıklı ilçesinin Derbent (Trevendi) köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 13 kilometredir. Yerden 2.5 metre yükseklikte olan köprünün uzunluğu 5 metre, genişliği 1 metredir. Kuzey-Güney doğrultusunda uzanan köprü, Sümer Deresi üzerinde konumlanmıştır. Yuvarlak kemerli köprünün sanatçısı ve banisi bilinmemektedir.

Suçatı 3 Köprüsü veya Apso-Hodoloskuri Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinin Sucatı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 11.5 kilometredir. 4 metre yüksekliğindeki köprü, 20.9 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindedir. Hemşin Deresi ile Hodoloskuri Deresi'nin kesişim yerinin üzerine inşa edilen köprünün Suçatı 2 Köprüsüne uzaklığı 200 metredir. Köprü, yanına yeni bir köprünün inşa edilmesiyle beraber sadece yayalara hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tunca 2 Köprüsü (Rize)</span> Ardeşende bir köprü

Tunca 2 Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesindeki Tunca beldesinde bulunan bir kemer köprüdür. Büyük bir kayanın altına inşa edilen köprünün ilçe merkezine uzaklığı 22 kilometredir. Köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2.2 metre genişliğindedir. Tunca Deresi ve Selamet Deresi'nin kesişim noktasının üzerine inşa edilen köprünün yerden yüksekliği 8 metredir. Köprü, eskiden Tunca beldesini Durak Vadisine bağlıyordu.

Çağlayan Köprüsü veya Vandri Köprüsü, Rize, Kalkandere ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 6,7 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2 metre, yüksekliği ise 4,5 metredir. Tuzhane Deresi'nin oluşturduğu Çağlayan Deresi'nin üzerine inşa edilen köprü, Vandri Şelalesi ile yan yanadır.

Orçi Deresi Köprüsü, Artvin'in Arhavi ilçesindeki Kapisre Deresi'nin üzerinde konumlanmış bir kemer köprüdür. 17. yüzyılın başında inşa edilen köprü, 1990'lerin başında büyük ölçüde yıkılmış, geriye kalan kemer ayaklarının büyük kısmı ise 22 Temmuz 2021'deki selde yıkılmıştır. Ana kemer gözü ve yol uzunluğu açısında eşsiz bir örnekti. 2023 yılında köprüye restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.