İçeriğe atla

Piz Bernina

Koordinatlar: 46°22′56″K 9°54′29″D / 46.38222°K 9.90806°D / 46.38222; 9.90806
Piz Bernina
Piz Bernina'nın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik4.048,6 m (13.283 ft)
Çıkıntı415 m (1.362 ft)
Yalıtılma1,37 km (0,85 mi)
Sıradağ zirvesiMont Blanc
Koordinatlar46°22′56″K 9°54′29″D / 46.38222°K 9.90806°D / 46.38222; 9.90806
Coğrafya
Piz Bernina'nın İsviçre'deki konumu
Piz Bernina'nın İsviçre'deki konumu
Piz Bernina
Piz Bernina'nın İsviçre'deki konumu
KonumGraubünden, İsviçre
SıradağBernina Sıradağları
Tırmanma
İlk tırmananJohann Coaz (13 Eylül 1850)[1]

Piz Bernina, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin vadisinde yer almakta olup Bernina Sıradağları'nın bir parçasıdır. 4,048.6 metre yüksekliği ile Bernina Dağları'nın zirvesidir ve aynı zamanda Doğu Alpler ile Retik Alpleri'nin en yüksek noktasıdır.[2]

Piz Bernina tamamen buzullarla çevrilidir ve bunların en büyüğü Morteratsch Buzulu'dur.

Dağ, adını 1850 yılında ilk tırmanışı yapan Johann Coaz tarafından Bernina Geçidi'nden almıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Collomb, Robin, Bernina Alps, Goring: West Col Productions, 1988, p. 109.
  2. ^ "Piz Bernina". summitpost.org. 23 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  3. ^ Collomb, Robin (1988). Bernina Alps. Goring: West Col Productions. s. 55. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erciyes</span> Türkiyede, Kayseride bir yanardağ

Erciyes, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan sönmüş bir yanardağ. Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların'ın yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Cilo Dağı</span> Türkiyede bir dağ

Cilo Dağı ya da Buzul Dağı, Türkiye'nin 2. en yüksek dağıdır. Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ olan Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturur. Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Hakkâri ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Moritz</span> İsviçrede şehir ve belediye

Saint-Moritz, İsviçre'de Engadine vadisinde yer alan bir tatil kasabasıdır. Graubünden kantonunda Maloja bölgesine bağlı bir belediyedir. Doğu Alplerin en yüksek noktası olan Piz Bernina bu kasabanın birkaç kilometre güneyinde yer alır. Saint Moritz dünyanın en eski kış sporları merkezlerinden birisidir ve senede 322 gün güneş alması ile ünlüdür. Termal kaplıcaları, sarayı, donmuş göl üzerinde oynanan polosu ve kumarhanesi ile 1864'ten beri dünyanın yüksek sosyetenin çekim merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnn Nehri</span>

İnn Nehri İsviçre, Avusturya ve Almanya'da bulunan bir ırmak'tir. Inn Nehri'nin kaynağı Engadine, İsviçre Alpleri'nde 2.484 m. zirveli "La Maloja Beli" ve St Moritz yakınlarında olup hemen "Lunghin" Gölüne katılmaktadır. İnn Nehri Tuna Nehri'ne Passau'da sağdan katılan bir kol olarak son bulur. Uzunluğu 517 km. ve havza alanı 25.700 km²'dir. Kaynakta irtifa 2.484m iken Passau'da ağzında irtifa 291 m olur ve ortalama irtifa 2.484 m dir. Havzasında bulunan en yüksek nokta 4049 m irtifada olan Piz Bernina zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre coğrafyası</span>

İsviçre coğrafyası Batı ve Orta Avrupa'da bulunan, dağlık ve Denize kıyısı olmayan ülke İsviçre'nin coğrafi özelliklerini kapsar. 5 ülke ile sınır komşusudur: doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve kuzeyinde Almanya. İsviçre kuzey-güney doğrultusunda 220 km, doğu-batı doğrultusunda 350 km uzunluğa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bernina Sıradağları</span>

Bernina Sıradağları İsviçre'nin doğusu ile İtalya'nın kuzeyi boyunca uzanan Alp kıvrımlarıdır. Birçok buzul gölüne ev sahipliği yapan sıradağların doruğu 4049 m yüksekliğindeki Piz Bernina'dır. Piz Palü ise sıradağların en çok tırmanılan doruğudur.

<span class="mw-page-title-main">Çengel boynuzlu dağ keçisi</span>

Çengel boynuzlu dağ keçisi, Türkiye'de Kuzeydoğu, Doğu Anadolu ve Toroslar'ın doğusunda yaşayan keçi türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı</span>

Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı, İsviçre'nin güneybatısında, Bern ve Valais kantonları arasında bulunur. Bern Alpleri'nin doğu yakasında, Jungfrau ve Eiger'in kuzey duvarını ve batı Avrasya'daki en büyük buzul alanı olan ve Aletsch Buzulu'nu içeren dağlık bir bölgedir. Jungfrau-Aletsch Koruma Alanı, Alpler'deki ilk Doğal Dünya Mirası alanıdır ve 2001'de ilan edilmiştir.

Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pennine Alpleri</span>

Pennine Alpleri, Valais Alpleri olarak da bilinen Alpler'in batı kesiminde bir dağ silsilesidir. İtalya'da ve İsviçre'de (Valais) bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Monte Rosa</span>

Monte Rosa, Pennine Alpleri'nin doğu kesiminde, İtalya ile İsviçre (Valais) arasındaki sınırda bulunan bir dağ masifidir. Masifin 4.000 m'yi aşan birçok zirvesi arasında en yüksek zirvesi, Alpler'in ve Batı Avrupa'nın Mont Blanc'tan sonra ikinci en yüksek dağı olan Dufourspitze'dir. Monte Rosa'nın İtalya'ya bakan doğu yüzü yaklaşık 2.400 metre yüksekliğe sahiptir ve Alpler'in en yüksek dağ duvarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Piz Corvatsch</span>

Piz Corvatsch, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin vadisinde yer almakta olup Bernina Sıradağları'nın bir parçasıdır ve Sils ve Silvapana göllerine bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piz Roseg</span>

Piz Roseg, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin vadisinde yer almakta olup Bernina Sıradağları'nın bir parçasıdır ve Roseg Vadisi'ne bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piz Morteratsch</span>

Piz Morteratsch, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin vadisinde yer almakta olup doğusunda Morteratsch Buzulu ve güneybatısında Tschierva Buzulu ile sınırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bernina Geçidi</span>

Bernina Geçidi, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağ geçididir. Geçit, İsviçre Alpleri'nde 2.328 metre yükseklikte yer almakta olup Sankt Moritz ve Val Poschiavo'yu birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piz Linard</span>

Piz Linard, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Engadin Vadisi'nde Val Lavinuoz ve Val Saglains vadileri arasında yer almaktadır ve Silvretta Alpleri'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Piz Kesch</span>

Piz Kesch, İsviçre'nin Graubünden kantonunda bulunan bir dağdır. Dağ, Albula Alpleri'nin bir parçasıdır ve 3,418 metre yüksekliği ile Albula Alpleri'nin zirvesidir.