İçeriğe atla

Pivot tablosu

Kontrol Edilmiş

Bir pivot tablo, (veritabanı, iş zekası programı ya da veri tablosu gibi) daha geniş bir tabloyu özetleyen istatistik tablosudur. Bu özet, pivot tabloyu anlamlı bir şekilde gruplayan toplamları, ortalamaları veya diğer istatistikleri içerebilir.

Pivot tablolar veri işlemede bir tekniktir. Yararlı bilgilere dikkat çekmek için istatistikleri düzenler ve yeniden düzenler (veya "pivotlar").

Pivot tablo genel bir terim olsa da, Microsoft 1994 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde PivotTable ticari markasını almıştır.[1]

Tarihçe

Pivot Table Data Crunching (Pivot Tablo ile veri işleme) kitabında [2] Bill Jelen ve Mike Alexander, Pito Salas'ı "pivot tabloların babası" olarak adlandırmaktadır. Salas, ileride Lotus Improv olarak piyasaya çıkacak yeni bir programın kavram tasarımı üzerinde çalışırken, e-tabloların veri kalıplarına (ya da örüntülerine) sahip olduğunu fark etmiştir. Kullanıcıların bu kalıpları tanımasına yardımcı olabilecek bir araç, gelişmiş veri modellerinin hızlı bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olabilir. Improv ile kullanıcılar kategori kümelerini tanımlayıp saklayabilir, ardından kategori adlarını fare ile sürükleyerek görünümlerini değiştirebilir. Bu temel işlevsellik, pivot tablolar için bir model sağlayacaktır.

Lotus Development, Improv'u 1991 yılında NeXT platformunda piyasaya sürdü. Improv'un piyasaya sürülmesinden birkaç ay sonra Brio Technology, DataPivot adında bağımsız bir Macintosh uygulaması yayınladı (teknoloji daha sonra 1999'da patentlendi).[3] Borland, 1992 yılında DataPivot teknolojisini satın aldı ve kendi elektronik tablo uygulaması Quattro Pro'ya uyguladı.

1993 yılında Improv'un Microsoft Windows sürümü çıktı. 1994'ün başlarında Microsoft Excel 5 [4] pazara "PivotTable" adı verilen yeni bir işlevsellik getirdi. Microsoft, Excel'in sonraki sürümlerinde bu özelliği daha da geliştirdi:

  • Excel 97'de yeni ve geliştirilmiş bir PivotTable Sihirbazı, hesaplanan alanlar oluşturma yeteneği ve geliştiricilerin pivot tabloları oluşturmak ve değiştirmek için Visual Basic for Applications makroları yazmalarına izin veren yeni pivot önbellek nesneleri içeriyordu.
  • Excel 2000, pivot tablo verilerini grafik olarak göstermek için "Pivot Grafikleri" ni tanıttı.

2007'de Oracle Corporation, PIVOT ve UNPIVOT operatörlerini Oracle Database 11g'de kullanıma sunmuştur.[5]

Çalışma mekaniği

Tipik veri girişi ve saklama için, veriler genellikle düz tablolarda görünür, yani örnek e-tablonun gömlek türlerine ilişkin verileri gösteren aşağıdaki bölümünde olduğu gibi yalnızca sütunlardan ve satırlardan oluşur:

Bu gibi tablolar birçok veri öğesi içerebilirken, bunlardan özetlenmiş bilgi almak zor olabilir. Bir pivot tablo, verileri hızlı bir şekilde özetlemeye ve istenen bilgileri vurgulamaya yardımcı olabilir. Pivot tablonun kullanımı son derece geniştir ve duruma bağlıdır. Sorulması gereken ilk soru "Ne arıyorum?" olmalıdır. Buradaki örnekte, "Her Sevk Tarihi için her Bölge'de kaç Adet sattık? " sorusuna yanıt bulunabilir:

Bir pivot tablo genellikle satır, sütun ve veri (veya olgu) alanlarından oluşur. Bu durumda, sütun Gönderim Tarihi, satır Bölge'dir ve görmek istediğimiz veriler (toplam) Birimlerdir . Bu alanlar, toplam, ortalama, standart sapma, sayım vb. çeşitli birleştirmelere izin verir. Bu durumda, gönderilen toplam birim sayısı burada bir toplam birleştirmesi kullanılarak görüntülenir.

Uygulama

Yukarıdaki örneği kullanarak, yazılım, belirlenen Bölge için tüm farklı değerleri bulur. Verilen örnekte bunlar: Kuzey, Güney, Doğu, Batı bölgeleridir. Ayrıca, Gönderim Tarihi için tüm farklı değerleri bulacaktır. Toplama türüne göre, Toplam, Birimin gerçeğini, miktarlarını özetleyecek ve bunları çok boyutlu bir grafikte gösterecektir. Yukarıdaki örnekte, ilk referans noktası 66'dır. Bu sayı, hem Bölge'nin Doğu hem de Sevk Tarihinin 1/31/2005 olduğu tüm kayıtları bularak ve nihai sonuç elde etmek için bu kayıt koleksiyonunun Birimlerini (yani E2 ila E7 hücreleri) ekleyerek elde edilmiştir.

Pivot tablolar otomatik olarak oluşturulmaz. Örneğin, Microsoft Excel'de önce orijinal tablodaki verilerin tamamını seçmeli ve ardından Ekle sekmesine gitmeli ve "Pivot Tablo" (veya "Pivot Grafiği") seçilmelidir. Kullanıcı daha sonra pivot tabloyu mevcut bir sayfaya ekleme veya pivot tabloyu barındırmak için yeni bir sayfa oluşturma seçeneğine sahiptir.[6] Veride bulunan tüm sütun başlıklarını listeleyen kullanıcıya bir pivot tablo alanı listesi sağlanır. Örneğin, bir tablo bir şirketin satış verilerini temsil ediyorsa satış tarihi, satış elemanı, satılan ürün, öğenin rengi, satılan birimler, birim fiyat ve toplam fiyatı içerebilir. Bu, verileri daha kolay erişilebilir olmasını sağlar.

Satış tarihi Satış elemanı Satılan ürün Ürün rengi Satış sayısı Birim fiyatı Toplam fiyat
10/01/13 Jones Not defteri Siyah 8 25000 200000
10/02/13 prens Dizüstü Kırmızı 4 35000 140000
10/03/13 George Fare Kırmızı 6 850 5100
10/04/13 Larry Not defteri Beyaz 10 27000 270000
10/05/13 Jones Fare Siyah 4 700 2800

Oluşturulacak alanlar çalışma sayfasının sağ tarafında görünür olacaktır. Varsayılan olarak, pivot tablo düzeni tasarımı bu listenin altında görünecektir.

Listedeki alanların her biri dört seçeneğe sahip olan bu düzene sürüklenebilir:

  1. Rapor filtresi
  2. Sütun etiketleri
  3. Satır Etiketleri
  4. Toplama değerleri

Rapor filtresi

Rapor filtresi, tüm tabloya filtre uygulamak için kullanılır. Örneğin, "Ürün Rengi" alanı bu alana sürüklenirse, oluşturulan tabloya tablonun üstüne bir rapor filtresi eklenir. Bu rapor filtresinde açılır seçenekler bulunur (yukarıdaki örnekte Siyah, Kırmızı ve Beyaz). Bu açılır listeden bir seçenek seçildiğinde (bu örnekte "Siyah"), görünür olacak tablo yalnızca "Ürün Rengi = Siyah" olan satırlardan gelen verileri içerecektir.

Sütun etiketleri

Sütun etiketleri, pivot tabloda gösterilmesi gereken bir veya daha fazla sütuna filtre uygulamak için kullanılır. Örneğin, "Satış elemanı" alanı bu alana sürüklenirse, oluşturulan tablo "Satış Elemanı" sütunundaki değerlere sahip olur, yani bir kişinin "Satış elemanı" sayısına eşit sayıda sütun olacaktır. Verilerin Toplamı ayrı bir sütun olarak eklenir. Yukarıdaki örnekte, bu talimat, her satış elemanı için bir tane ve Genel Toplam olmak üzere, tabloda beş sütun oluşturacaktır. Verilerin üstünde "Sütun Etiketleri" adlı bir filtre olacak ve pivot tablo için belirli bir satış elemanı seçilebilir veya seçimi kaldırılabilir olacaktır.

Hiçbir sayısal alan seçilmediğinden bu tabloda herhangi bir sayısal değer olmayacaktır, ancak seçildiğinde, değerler "Genel toplam" sütununda otomatik olarak güncellenecektir.

Satır etiketleri

Satır etiketleri, pivot tabloda gösterilmesi gereken bir veya daha fazla satıra filtre uygulamak için kullanılır. Örneğin, "Satış elemanı" alanı bu alana sürüklenirse, oluşturulan diğer çıktı tablosunda "Satış elemanı" sütunundaki değerler bulunur, yani bir satırda "Satış Personeli" sayısına eşit sayıda satır bulunur. Ayrıca "Genel Toplam" başlıklı ek bir satır da olacaktır. Yukarıdaki örnekte bu talimat, her satış elemanı için bir tane ve Genel Toplam olmak üzere, tabloda beş satır oluşturacaktır. Verilerin üstünde - Satır Etiketleri - adlı bir filtre olacak, bu filtre ile Pivot tablosu için belirli bir satış görevlisi seçilebilir veya seçimi kaldırılabilir olacaktır.

Hiçbir sayısal alan seçilmediğinden, bu tabloda herhangi bir sayısal değer olmayacaktır, ancak seçildiğinde, değerler "Genel Toplam" Satırında otomatik olarak güncellenecektir.

Değerlerin toplanması

Bu genellikle farklı hesaplama türleri için kullanılabilecek sayısal değerleri olan bir alanı alır. Ancak, metin değerlerini kullanmak da yanlış olmaz; metin değerlerinin kullanılması durumunda toplam değeri yerine eleman sayısı verecektir. Dolayısıyla, yukarıdaki örnekte, "Satış sayısı" alanı, "Satış elemanı" satır etiketi ile birlikte bu alana sürüklenirse, talimat "Satış sayısı toplamı" adlı her bir satış elemanının sattığı ürün sayısını gösteren yeni bir sütun ekleyecektir.

Satır Etiketleri Satış sayısı toplamı
Jones 12
prens 4
George 6
Larry 10
Genel Toplam 32

Uygulama desteği

Pivot tablolar veya pivot işlevselliği, diğer elektronik tablo uygulamalarının ve bazı veritabanı yazılımlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve diğer veri görselleştirme araçlarında ve iş zekası paketlerinde bulunur.

Elektronik tablo uygulamaları
  • Microsoft Excel, PivotChart'lar aracılığıyla görselleştirilebilen PivotTable'ları destekler.[7]
  • LibreOffice Calc pivot tabloları destekler. 3.4 sürümünden önce bu özelliğe "DataPilot" adı verilmiştir.
  • Google E-Tablolar yerel olarak pivot tabloları destekler.[8]
Veritabanı desteği
  • Nesne-ilişkisel veri tabanı yönetim sistemi olan PostgreSQL, tablefunc modülünü kullanarak pivot tablolar oluşturulmasına izin verir.[9]
  • Bir MySQL türevi olan MariaDB, CONNECT depolama motorunu kullanarak pivot tablolara izin verir.[10]
  • Microsoft Access, "çapraz tablo" adı altında özet sorguları destekler.
  • Oracle veritabanı PIVOT işlemini destekler.
  • Microsoft SQL sunucusu gibi pivot işlevlerini doğrudan desteklemeyen bazı popüler veri tabanları ve SQLite genellikle gömülü işlevler, dinamik SQL veya alt sorgular kullanarak pivot işlevselliğini ikame edebilir. Bu gibi durumlarda pivot tablo oluşturma ile ilgili sorun genellikle, sorgunun yürütülmeye başladığı zaman çıktı sütunlarının sayısının bilinmesi gerektiğidir; pivot tablo oluşturmak için bu mümkün değildir çünkü sütun sayısı verinin kendisine bağlıdır. Bu nedenle, adlar sabit olarak kodlanmalıdır veya yürütülecek olan sorgu, verilere dayanarak dinamik olarak (her kullanımdan önce anlamına gelir) oluşturulmalıdır.
Web uygulamaları
  • Bir Ajax altyapısı olan ZK, pivot tabloların Web uygulamalarına yerleştirilmesine de olanak tanır.
Programlama dilleri ve kütüphaneler
  • Tablo şeklindeki verilerle çalışmaya uygun programlama dilleri ve kütüphaneleri, pivot tabloların oluşturulmasına ve değiştirilmesine izin veren işlevler içerir. Python veri analizi araç takımı pandas pivot_table işlevine ve pivot tablolarının bölümlerini elde etmek için yararlı olan xs yöntemine sahiptir.[11]

Çevrimiçi analitik işleme

Excel pivot tabloları, bir Excel elektronik tablosundan veri almak yerine çevrimiçi bir analitik işleme (OLAP) sunucusunu veri almak için doğrudan sorgulama özelliğini içerir. Bu yapılandırmada, pivot tablo OLAP sunucusunun basit bir istemcisidir. Excel'in PivotTable'ı yalnızca Microsoft'un Analiz Hizmetine değil, herhangi bir Analiz için XML (XMLA) OLAP standardıyla uyumlu sunucuya bağlanmaya da izin verir.

Ayrıca bakınız

  • Aggregate function
  • Business reporting
  • Comparison of office suites
  • Comparison of OLAP servers
  • Contingency table
  • Crosstab
  • Data drilling
  • Veri madenciliği
  • Data visualization
  • Data warehouse
  • Extract, transform, load
  • Fold (higher-order function)
  • OLAP cube
  • Relational algebra

Kaynakça

  1. ^ "United States Trademark Serial Number 74472929". 27 Aralık 1994. 7 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2013. 
  2. ^ Jelen, Bill; Alexander, Michael (2006). Pivot table data crunching Business solutions (İngilizce). Indianapolis, Indiana. ISBN 0-7897-3435-4. 
  3. ^ Cross tab analysis and reporting method, 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 2 Mayıs 2020 
  4. ^ Keith Darlington (6 Ağustos 2012). VBA For Excel Made Simple (İngilizce). Routledge. ISBN 9781136349775. 
  5. ^ Sharanam Shah; Vaishali Shah (2008). Oracle for Professionals - Covers Oracle 9i, 10g and 11g W CD (İngilizce). Shroff Publishers. ISBN 9788184045260. 
  6. ^ "Make an Excel Pivot Table in 2 Steps". The Desktop School. 27 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2015. 
  7. ^ Debra Dalgleish (1 Aralık 2007). Beginning PivotTables in Excel 2007 (İngilizce). Apress. ISBN 9781430204336. 
  8. ^ "Create & use pivot tables". 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  9. ^ "PostgreSQL: Documentation: 9.2: tablefunc". postgresql.org. 23 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  10. ^ "CONNECT Table Types - PIVOT Table Type". mariadb.com. 4 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  11. ^ "pandas.pivot_table". 1 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir; veritabanlarında bulunan sistemlere bilgi ekleme, bilgi değiştirme, bilgi çıkarma ve bilgi sorgulama için kullanılmaktadır. Özellikle de ilişkisel veritabanı sistemleri üzerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. SQL'e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Excel</span> hesap tablosu uygulaması

Microsoft Excel, Microsoft tarafından Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletim sistemleri tabanında çalışmak üzere yazılan ve dağıtımı yapılan bir tablolama programıdır (spreadsheet). İçinde bulunan detaylı finansal çözümlerin yapılabildiği tablolama, grafik oluşturma başarısı ve uygulamalarda kullanılabilecek Visual Basic makro programlama dili sayesinde kendi türünde şu anda dünyadaki en popüler yazılımdır.

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi, verilerin tablolarda satır ve sütunlar hâlinde tutulduğu ve yüksek bir veri tutarlılığına sahip veri depolama sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">SPSS</span>

SPSS bilgisayar programı, ilk sürümü 1968 yılında piyasaya verilmiş istatistiksel analize yönelik bir bilgisayar programıdır. Uzun bir dönem bu program SPSS Inc. adını taşıyan bir ABD asıllı şirket tarafından hazırlanıp sürüme sokulup satılmıştır. 2009'da bu şirket ve bu programın sahipliliği IBM şirketine satılmıştır. Bu tarihten sonra bir geçiş döneminde PASW Statistics adıyla anılıp Ağustos 2010 'dan itibaren resmen IBM SPSS Statistics olarak isimlendirilmeye başlanmıştır. Şu anda en son versiyon IBM SPSS Statistics 24.0 olup bu versiyon Mart 2016'dan itibaren pazarlanmaya başlanmıştır.21 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft SQL Server</span>

Microsoft SQL Server, Microsoft tarafından geliştirilen ve yönetilen bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. SQL Server, büyük ve karmaşık veritabanlarını depolamak, yönetmek, sorgulamak ve işlemek için kullanılan bir yazılım ürünüdür. Veri depolama, veri güvenliği, yedekleme, geri yükleme, veri entegrasyonu, analiz ve raporlama gibi çeşitli veritabanı yönetimi işlevlerini destekler.

İstatistik bilim dalı içinde Friedman sıralamalı iki yönlü varyans analizi sonradan çok tanınmış bir iktisatçı olan Amerikan Milton Friedman tarafından ortaya atılan bir parametrik olmayan istatistik sınamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hesap tablosu</span> veri tablolarının düzenlenmesi ve incelenmesi için kullanılan bilgisayar programları

Hesap tablosu, tablolama programı veya hesap çizelgesi,, verilerin tablo halinde hesaplanması, düzenlenmesi, analizi ve saklanması için bir bilgisayar uygulamasıdır. Özel bir tür program kategorisi olup, iş dünyası tarafından olağanüstü yaygın bir şekilde kullanılır. Microsoft Office yazılımında bu işi yapan program Excel adını taşır.

InnoDB, MySQL AB tarafından dağıtılan tüm paketlerde yer alan standart MySQL veri tabanı motorudur. Sistemi diğer kayıt motorlarından ayıran en önemli özellik ACID uyumlu olması, aktarım ve yabancı anahtar desteği sunmasıdır.

MyISAM, MySQL ilişkisel veri tabanı yönetim sisteminin kullandığı ön tanımlı kayıt motorudur. Öncülü ISAM kodu temel alınarak geliştirilen MyISAM birçok yararlı özelliğe sahiptir. Ne var ki, MySQL'in son sürümleri aktarım ve veri tutarlılığı kısıtlamaları desteği sunan ve yüksek eşgüdüm öngören InnoDB'yi yeğlemektedir.

İstatistikte, sıklık dağılımı, bir örnekten alınan bir veya daha fazla değişkenin değerlerin sıralamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yazmaç öbeği</span>

Yazmaç öbeği, bir merkezi işlem birimindeki işlemci yazmaçlarının bir dizisini ifade etmektedir. Modern tümleşik devre tabanlı yazmaç öbekleri genellikle çok portlu hızlı durağan rastgele erişimli bellekleri (SRAM) kullanılarak sistemlere tümleştirilmektedirler. Bu tür rastgele erişimli bellekleri kullandıkları okuma ve yazma girişlerine göre ayrılır, fakat normal çok portlu durağan rastgele erişimli bellekler okuma ve yazma işlemlerini aynı girişleri kullanarak gerçekleştirebilmektedirler.

Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden (İVTYS) bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır. Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir. Akademisyenlerce ve makalelerde tipik olarak böyle veri depolarına yapılanmış bellek denir. Bu kavram klasik ilişkisel veritabanlarını altküme olarak görür. Bu kavram aynı zamanda SQL ve Daha Fazlası olarak da adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SQL enjeksiyonu</span>

SQL enjeksiyonu, veri tabanına dayalı uygulamalara saldırmak için kullanılan bir atak tekniğidir; burada saldırgan SQL dili özelliklerinden faydalanarak standart uygulama ekranındaki ilgili alana yeni SQL ifadelerini ekler.. SQL enjeksiyonu, uygulamaların yazılımları içindeki bir güvenlik açığından faydalanır, örneğin, uygulamanın kullanıcı giriş bilgileri beklediği kısma SQL ifadeleri gömülür, eğer gelen verinin içeriği uygulama içerisinde filtrelenmiyorsa veya hatalı şekilde filtreleniyorsa, uygulamanın, içine gömülmüş olan kodla beraber hiçbir hata vermeden çalıştığı görülür. SQL enjeksiyonu, çoğunlukla web siteleri için kullanılan bir saldırı türü olarak bilinse de SQL veri tabanına dayalı tüm uygulamalarda gerçeklenebilir.

Matematiksel modellerin çözümünde kullanılır. Model kısıtlarından en az birisinin = veya => olması gerekir. Bu çözüm yönteminin bir türevide iki aşamalı yöntemdir. Büyük M yönteminde amaç satırındaki katsayılar M katsayısını alırlar. M katsayısı model içerisindeki hiçbir katsayının ulaşamayacağı kadar büyük bir sayı kabul edilmektedir.

İlişkisel veritabanı, 1970 yılında Edgar Frank Codd tarafından önerildiği gibi, organizasyonu ilişkisel veri modeline dayanan bir dijital veritabanıdır. İlişkisel veritabanlarını korumak için kullanılan çeşitli yazılım sistemleri bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) olarak bilinir. Neredeyse tüm ilişkisel veritabanı sistemleri, sorgulama ve veritabanının bakımı için dil olarak SQL(Structured Query Language) kullanmaktadırlar.

Bir veritabanı dizini, veri ve dizinin veri yapısını koruyan ve ek depolama alanı maliyetiyle bir veritabanı tablosundaki veri alma işlemlerinin hızını artıran bir veri yapısıdır. İndeksler, bir veritabanı tablosuna yapılan bütün erişimlerde, veritabanı tablosundaki her satırı tek tek aramaya gerek kalmadan hızlı bir şekilde verileri bulmak için kullanılır. İndeksler, hızlı rastgele aramalarda ve sipariş edilen kayıtların verimli bir biçimde erişimine olanak sağlayan bir veritabanı tablosunun bir veya daha fazla sütunu kullanılarak ve genişletilerek oluşturulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Numbers</span> hesap tablosu uygulaması

Apple Numbers Apple Inc. tarafından geliştirilen hesap tablosu uygulamasıdır. Apple Pages ve Apple Keynote ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Numbers Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Excel uygulaması ile eşdeğerdir. Numbers iOS, Mac OS X Tiger veya daha yeni sürümleri için kullanılabilir. OS X için 1.0 sürümü 7 Ağustos 2007'de ilan edilerek iWork paketindeki en yeni uygulama haline geldi. iPad sürümü 27 Ocak 2010'da çıktı. Uygulama, daha sonra iPhone ve iPod Touch'u destekleyecek şekilde güncellendi.

Birinci normal form veya Birinci normal biçim (1NF), ilişkisel bir veritabanındaki bir ilişkinin özelliğidir. Bir ilişki, ancak ve ancak her bir öznitelik yalnızca atomik (bölünemez) değerler içeriyorsa ve her özniteliğin değeri, bu etki alanından yalnızca tek bir değer içeriyorsa birinci normal biçimdedir (1NF). Terimin ilk tanımı, Edgar Codd'un 1971 tarihli bir konferans makalesinde yapılmıştır.

Bilgisayar biliminde, bellek içi işleme, bellek içi bir veritabanında depolanan verilerin işlenmesi için gelişen bir teknolojidir. Daha eski sistemler, SQL sorgu dilini kullanan disk depolama ve ilişkisel veritabanlarına dayanıyordu, ancak bunlar iş zekası (BI) ihtiyaçlarını karşılamada giderek yetersiz kalıyor. Depolanan verilere, rastgele erişimli belleğe (RAM) veya flash belleğe yerleştirildiğinde çok daha hızlı erişildiğinden, bellek içi işleme, verilerin gerçek zamanlı olarak analiz edilmesini sağlayarak iş dünyasında daha hızlı raporlama ve karar vermeyi mümkün kılar.