İçeriğe atla

Pitsunda

Pitsunda
Пиҵунда
Pitsunda, Gürcistan
Nüfus
 • Toplam11 000 (1.989)


Pitsunda veya Biçvinta (Gürcüce: ბიჭვინთა; Abhazca: Пиҵунда;) Gürcistan’ın kuzeybatı kesiminde Abhazya Otonom Bölgesi’nin başlıca kentlerinden biri olan Gagra’nın güneyinde Karadeniz kıyısında yer alan, Gagra’ya 22 km, Sohum’a 80 km mesafede bulunan yerleşim merkezidir.[1][2] 1991 yılı verilerine göre Pitsunda’nın toplam nüfusu 11 bin civarındadır.

İklimi

Genel olarak ılık ve ılıman bir iklimi vardır. • Yıllık Sıcaklık Ortalaması – 14,6 °C (Ocak Ayı- 6,2 °C ; Ağustos Ayı- 24°C; ) • Yıllık Hava Nemi Ortalaması – 80 % • Yıllık Güneş Işığı Ortalama Saat Mıktarı- 1800 saat

Bölge bütün bir dönem boyunca Karadeniz’den gelen sıcak ve nemli havanın tesiri altında kalır. Büyük Kafkas Dağları bölgenin kuzeyini tamamen kuşatttığından dolayı kışları genelde yumuşak geçer.

Tarih

Adı, "Çam" – kelimesinden gelmektedir. MÖ Antik Yunan kaynaklarında "pitiunt/pitius" (Πιτυοῦντος/Πιτυοῦς) olarak adlandırılmıştır. 14.-15. yüzyıllarda, Cenova’lı tüccarlar şehri "petsonda/pezonda" – diye adlandırmışlardır. Pitsunda Kasabası günümüzde; doğasını korumuş, geçmişe yolculuk yaptırırcasına kalın gövdeleri ile göz kamaştıran çam ormanları ile kaplıdır...

Yazılı kaynaklarda Pitsunda kelimesini ilk kez Strabon kullanmıştır ("coğrafya"). Strabon MÖ 2. yüzyılda yaşamış Yunan coğrafyacı Artemidore Efesli'nin bilgilerine dayanmakta olup Artemidore Efesli' ye göre Pitsunda Şehri (Büyük Pitsunda) Helenistik çağda bulunmuştur.

Pitsunda kafkasya bölgesinin ilk hristiyan cemaatine Abhazlar tarafından kurulmuştur ve hristiyanlık Abhazya ülkesine Pitsunda'dan, Abhazya'nın tam göbeyinden ülkeye yayılmıştır.

19. yüzyılda Çerkes Sürgünü nedeni ile yerli halkların çoğu bölgeden çıkarılmış, Osmanlı'ya göçe zorlanmıştır. 1918-21 yılları Pitsunda Demokratik Gürcistan Hakimiyetin altına gitmiştir. Yöre, 1921'den sonra egemen bir devlet birimi olarak, Gürcistan SSC ile birleşik bir biçimde SSCB'nin Transkafkasya SFSC'ne katılan Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içinde bırakıldı. Abhazya'ya 1992-93 savaşına kadar Gürcüler hakim olmuştur. Savaştan sonra şehirden düşmanlar çıkarılmış ve şu anda Abhazya cumhuriyetinin en turistik bölgesi haline gelmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ Mikaberidze, Alexander (2015). Historical dictionary of Georgia (2. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1442241459. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gagra</span> gürcistandaki kasaba

Gagra, Gürcistan/Abhazya’da bir kent. Kafkas Dağları eteklerinde, Karadeniz'in kuzeydoğu kıyısında 5 km’lik bir alana yayılır. Gagra, yarı tropikal iklimi nedeniyle Çarlık Rusya'sı ve Sovyet dönemlerinde ünlü dinlenme ve sağlık merkezlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazlar</span> Güney Kafkas halkı

Abhazlar Abhazya’da yaşayan Kuzeybatı Kafkasya halkı. Abhazya dışında en büyük Abhaz nüfusu Türkiye’dedir. Türkiye’deki Abhazların ataları 19. yüzyılda diğer Kafkas halklarıyla birlikte Ruslar tarafından sürgün edilmiştir. Ayrıca Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’da da Abhaz nüfusu vardır. Kuzey Kafkasya’da yaşayan Abazalar ile Abhazların aynı kökenli olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya</span>

Megrelya, Gürcistan'ın batısında, tarihsel bölgelerden biridir. Eskiden Odişi olarak adlandırılıyordu. Bölgenin yerli halkı Megreller, Güney Kafkasya halklarından biridir ve Megrelce konuşurlar; ama yazı dili Gürcüce'dir. Yönetim bölgesi olarak Megrelya, kuzeyindeki Svaneti bölgesiyle birlikte Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesini oluşturur ve bu bölgenin yönetsel merkezi Zugdidi kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Guria</span>

Guria, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında, tarihsel ve coğrafi bölgesidir. Bugün ülkenin yönetsel bölgelerinden (mhare) biri olan Guria’nın merkezi kenti Ozurgeti’dir.

<span class="mw-page-title-main">Sohum</span> Abhazya Cumhuriyetinin başkenti

Sohum, Karadeniz kıyısında bulunan bir şehir. Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin de başkentidir. Osmanlı dönemindeki adı Sohumkale'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Soçi</span>

Soçi, Rusya'da, Krasnodar Kray'da kent. Kafkasya'ın batı kesiminin eteklerinde, Karadeniz kıyısında bulunur. Nüfus: 389,900 (2015). Nüfus 2002 sayımına göre artış göstermektedir. Bu nüfusu onu Rusya'nın en büyük tatil şehri yapar. Büyük Soçi bölgesi Kafkas Dağları ile Karadeniz arasındaki 145 km uzunluğundaki bir hattan oluşur. Kafkas Rivierası'nda yer alan Soçi, Rusya'da subtropikal iklimin nadir görüldüğü yerlerdendir. Yazları ılık ve yağışlı iken; kışlar serin ve yumuşak geçer. Karadeniz'in diğer bölgeleri gibi yıl boyu yağış eksik olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Sadzlar</span>

Sadzlar veya Cigetler, Abhazların alt etnik gruplarından biridir. Sadz kabilesi, Küçük Abhazya adı verilen Gagra şehri ve Matsesta nehri arasındaki bölgede yaşamıştır. Sovyet etnograf L.İ. Lavrov, Cigetler’in Gagra’dan Soçi’ye kadar alanda yaşamakta olduklarını belirtmişti.

<span class="mw-page-title-main">Abazglar</span>

Abazglar veya Abasglar Abhazya bölgesindeki eski kabilelerden biridir. Bu kabileden ilk kez MS 2. yüzyılda Flavius Arrianus söz etmiştir. Bu tarihte Abazglar, Apsillerin kuzeyinde ve yaklaşık olarak bugünkü Oçamçire ilçesi sınırları içinde yaşıyorlardı. Lazika Savaşı (550) sırasında, Abazglar Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na karşı ayaklandılar ve Sasaniler'den yardım istediler. Ancak General Bessas, Abazg İsyanı'nı bastırdı.

<span class="mw-page-title-main">Bzıb Irmağı</span> Gürcistandaki nehir

Bzıb, Gürcistan sınırları içinde bulunan Abhazya Cumhuriyeti'nde en uzun ırmak.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Abhazya bayrağı, 23 Temmuz 1992'de Sohum'da tek taraflı ilan edilmiş olan ve dünyada sayılı ülke tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır.

Sovyet zamanlarda, Abhazya SSC Sohum başkent olmak üzere 6 rayona (ilçelere) bölündü.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya coğrafyası</span>

Abhazya Güney Kafkasya bölgesinde yer almaktadır. De facto olarak bağımsız bir cumhuriyettir ama çoğunlukla uluslararası tanımlamalarda Gürcistan içinde bir özerk cumhuriyet olarak kabul edilmektedir. Abhazya Cumhuriyeti adını taşıyan bu yönetim bazı ülkeler tarafından tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Prensliği</span>

Abhazya Prensliği, Gürcistan Krallığı içerisinde devam eden iç karışıklıklar içerisinde ortaya çıkmış feodal karakterli eski bir devlettir. Bağımsızlığını kaybetmesinden sonra önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından sonra da Çarlık Rusyası tarafından belli ölçüde otonomi elde edip varlığını sürdürse de, 1864 yılında Rusya tarafından tamamen ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pitsunda Katedrali</span>

Havari Aziz Andrew Katedrali, ayrıca bilinen adıyla Pitsunda Katedrali veya Biçvinta Katedrali Gagra rayonuna bağlı Pitsunda köyünde yer alan Gürcü Ortodoks katedralidir. Fiilen bağımsız Abhazya'ya, uluslararası alanda ise Gürcistan'a bağlıdır. Katedral günümüzde Abhaz Ortodoks Kilisesi tarafından kullanılıyor ve o topluluğa hizmet ediyor. Bu kullanım Doğu Ortodoks cemaati tarafından düzensiz olarak kabul ediliyor.

Abhazya'da turizm, Gürcistan hükûmetinin yabancıların işgal altındaki bölgelere izinsiz girmelerini yasaklaması nedeniyle Gürcistan hukuku kapsamında yasadışıdır, çünkü Gürcistan tartışmalı bölgedeki güvenliği temin edemez. Bununla birlikte, Karadeniz'deki Abhazya sahilleri, Gürcülerin kontrolü altında olmayan Abhazya-Rusya sınırının Rus tarafından gelen turistler için erişilebilir olmaya devam etmektedir. Düşük fiyatlar ve vize zorunluluğu bulunmaması, özellikle Türkiye, Mısır, Bulgaristan ve diğer popüler Rus turistik yönlerinde tatil yapamayan Rus turistleri kendine çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heniohiler</span>

Heniohiler Kolhis'in kuzeybatı kıyılarında ve bazı görüşlere göre Fasis bölgesinde yaşamış antik bir halktır. Bu halkın ülkesinin adı Henioheia idi.

<span class="mw-page-title-main">Soçi çatışması</span> Rus iç savaşı

Soçi çatışması her biri Karadeniz kenti Soçi üzerinde kontrol kurmaya çalışan karşı devrimci Rus Beyaz Ordu, Bolşevik Kızıl Ordu ve Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti arasındaki üç taraflı bir sınır çatışmasıydı. Temmuz 1918'den Mayıs 1919'a kadar değişen başarılarla süren çatışma, Rus İç Savaşı'nın bir parçasıydı ve İngiliz arabuluculuğuyla Rusya ile Gürcistan arasındaki mevcut resmi sınırın oluşması ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Bzıb (köy)</span>

Bzıb, Gürcistan'ın Abhazya bölgesinin Gagra rayonunda bulunan kent tipi bir yerleşim yeridir. Bzıb nehrinin yanında. Şu anda harabe halinde olan 9.-10. yüzyıldan kalma bir kilise ve yakınlarda bir Orta Çağ kalesi bulunmaktadır. Kale yıkıldığında kasaba daha az önemli hale geldi ve kasaba, belki de 1730 civarında Abhazya'nın soylu evi Şervaşidze'den ayrılan İnal-Ipa klanının kontrolüne geçti.