İçeriğe atla

Piskaryovskiy Mezarlığı

Mezarlığın genel görünümü

Piskaryovskiy Mezarlığı (Rusça: Пискарёвское мемориа́льное кла́дбище) Leningrad Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Sovyet vatandaşlarının toplu şekilde toprağa verildiği mezarın adıdır. Günümüzde Sankt-Peterburg'un önemli tarihsel mekanlarındandır.

Mezarlık

Aleksandr Vasiliyev ve Evgeniy Levinson tarafından tasarlanan mezarlık kompleksi 9 Mayıs 1960 tarihinde açılmıştır.[1] Mezarlıkta kentte hayatını kaybeden yaklaşık 420 bin sivil ve Leningrad Cephesinde ölen 50 bin Kızıl Ordu askeri 186 toplu mezarda gömülüdür. Mezarlığın girişinde sonsuz ateş anıtı vardır. Kompleksin merkezinde anavatanı tanımlayan ve Vera İsayeva ve Robert Taurit tarafından yapılan bronz bir anne heykeli vardır. Heykelin ardındaki duvarda kuşatma sırasında kentteki yurttaşlara radyodan seslenen ünlü Sovyet şair Olga Berggolts'un dizleri yer alır:

Leningradlılar burada yatıyor
Burada işçiler-erkek, kadın ve çocuklar
yanlarında askerleri Kızıl Ordu'nun
Seni savundular Leningrad
Devrimin beşiği
Canları pahasına.
İsimleri saymakla bitmez
Hepsi burada granitin ebedi koruması altında
Bu taşlara bakanlar bilsin:
Hiçkimse unutulmadı, hiçbir şey unutulmadı.

—Olga Berggolts

Kaynakça

  1. ^ Anıtın tanıtımı 16 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça) 9 Haziran 2020 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">FK Zenit</span> Rus futbol kulübü

FK Zenit, Sankt-Peterburg'un Rus futbol kulübü. İç saha maçlarını, 69.501 kişi kapasiteli Sankt-Peterburg Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taras Şevçenko</span>

Taras Hrıhorovıç Şevçenko, Ukraynalı hümanist şair ve ressam. Geride bıraktığı eserleri ile modern Ukrayna dili ve edebiyatının temeli olarak gösterilir. Şevçenko Rusça eserler de vermiş ve başyapıt olarak nitelendirilebilen resimler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kremlin Duvarı Mezarlığı</span>

Kremlin Duvarı Mezarlığı, Moskova'daki Kızıl Meydan'da Kremlin Duvarının yanında bulunan Sovyetler Birliği'nin eski ulusal mezarlığıdır. Buradaki mezarlar, Ekim Devrimi sırasında ölen 240 Bolşevik yanlısının toplu mezarlara gömüldüğü Kasım 1917'de başladı. Doğaçlama mezar yeri, İkinci Dünya Savaşı sırasında kademeli olarak askeri ve sivil onurun merkezine dönüştü. İlk olarak 1924'te ahşaptan inşa edilen ve 1929-30'da granitten yeniden inşa edilen Lenin'in Mozolesi'nin merkezinde yer almaktadır. 1921'de Kızıl Meydan'daki son toplu cenaze töreninden sonra, oradaki cenazeler genellikle devlet törenleri olarak yapıldı ve çok saygı duyulan politikacılar, askeri liderler, kozmonotlar ve bilim adamları için son onur olarak ayrıldı. 1925-1927'de toprağa gömüler durduruldu. Cenazeler artık yakılmış kül mezarları olarak yapılıyordu. Mikhail Kalinin'in 1946'daki cenazesi ile toprağa gömülmeler yeniden başladı.

<span class="mw-page-title-main">Olga Berggolts</span>

Olga Fyodorovna Berggolts, Sovyet şair. Sanatçı özellikle Leningrad'ın II. Dünya Savaşı sırasında kuşatılığı dönemde radyoda yaptığı yayınlarla bilinmektedir. Bu yayınlar sayesinde Berggolts, kentin gücünün ve kararlılığının simgelerinden olmuştur. 1949'dan 1962'ye kadar Georgi Makogonenko ile evliydi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çerkasov</span>

Nikolay Konstantinoviç Çerkasov, SSCB Halk Sanatçısı unvanına sahip Rus oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Tanya Saviçeva</span>

Tatyana Nikolayevna Savicheva, II. Dünya Savaşı sırasında Leningrad Kuşatması'ndan sağ kurtulmuş, savaş sonrasında ikonik bir figür haline gelmiş Leningradlı çocuk günlük yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı)</span>

Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli, Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtı. Sovyet mimar Yakov Belopolskiy ve Sovyet heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan Svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası</span> Sovyetler Birliğinde bir anma madalyası

Leningrad'ın 250. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası, 16 Mayıs 1957'de Leningrad şehrinin 250. yıldönümünü anmak için SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devletinin hatıra madalyasıydı. Büyük Yurtsever Savaş gazileri de dahil olmak üzere Sovyet toplumunun önde gelen üyelerine ödül verilmiş, savaş zamanı ve barış zamanında Leningrad Şehri'ne silahlı kuvvetler mensuplarına hizmet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">26 Bakü Komiseri Anıtı</span>

26 Bakü Komiseri Anıtı, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan ve Bakü Sovyetine bağlı 26 Bakü Komiseri'ni anmak için inşa edilen anıt. Anıtın 1968 yılında açılmasının ardından komiserlerin naaşları anıtın bulunduğu yere nakledilmişdi. Anıtın bulunduğu meydanın merkezindeki heykelde sonsuz alev tutan bir insan heykeli yer alırdı. Kurşuna dizilerek idam edilen 26 komiserin adları anıtta yer alan büyük bir taş kaideye yazılıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Askerî Mezarlığı (Varşova)</span>

Sovyet Askeri Mezarlığı, Varşova'nın Mokotów semtinde yer alan, Polonya'nın Nazi Almanyası işgalinden kurtuluşu sırasında ölen 21.468 Kızıl Ordu mensubu askeri anmak için inşa edilen anıt mezar.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kahraman Şehir Anıtı</span>

Leningrad Kahraman Şehir Dikiliştaşı, Sankt-Peterburg'daki Vosstaniya Meydanı'nda yer alan kahraman şehir anıtı. Adını "kahraman şehir" unvanını alan ve şehrin eski adı "Leningrad teriminden alır. Leningrad şehri, Leningrad Kuşatması'ndaki kahramanlıklarından ötürü bu unvanı alan ilk şehirler arasındadır.

<i>Zafer Meydanı</i> (Sankt-Peterburg)

Zafer Meydanı, Büyük Vatanseverlik Savaşı anısına inşa edilen meydan. Meydan Leningrad Kuşatması'nda hayatını kaybeden ve kurtulanlar anısına pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Sergey Speranskiy, Valentin Kamenski, Mikhail Anikushin gibi isimler tarafından tasarlanan alan, savaşın zaferle sonuçlanmasının 30. yıl dönümü şerefine 1975 yılında inşa edildi. Meydanın ortasında 48 metre yüksekliğinde bir dikilitaş ve yanında geniş dairesel bir anma salonu yer alır. Alanda Leningrad Kahraman Savunucuları Anıtı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Meçhul Asker Anıtı (Moskova)</span>

Meçhul Asker Anıtı ya da Bilinmeyen Askerin Mezarı, II. Dünya Savaşı sırasında öldürülen Sovyet askerlerine has bir savaş anıtı. Moskova'daki Alexander bahçesi'ndeki Kremlin Duvarı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Schönholzer Heide)</span>

Sovyet Savaş Anıtı Pankow, Berlin'de bulunan anıt, Mayıs 1947 ile Kasım 1949 tarihleri arasındaki dönemde inşa edilmiş olup 30 000 m²'lik bir alanı kaplamaktadır. Anıt, Berlin'deki en büyük Sovyet mezarlığını içerir. Mezarlık, aynı zamanda Rusya'nın dışında Avrupa'da bulunan en büyük Sovyet mezarlığıdır.

Leningrad Kahraman Muhafızları Anıt, 1941-1944 yılları arasındaki Leningrad Kuşatması anısına kuşatma sırasında şehri savunan kişiler anısına dikilen anıt kompleksi.

Sankt-Peterburg'daki Alman bombardıman izleri, Leningrad Kuşatması sırasında Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirilen bombardımanın günümüzdeki Sankt-Peterburg kentindeki izlerini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Badayev depoları</span>

Badayev depoları adını Bolşevik devrimci Aleksey Egoroviç Badayev'den alan Sankt-Peterburg kentindeki tren istasyonu, depo ve stok alanına sahip kompleks. Leningrad Kuşatması sırasında kentteki önemli tahıl depolama alanlarındandı.

<span class="mw-page-title-main">Rjev koridoru</span>

Rjev koridoru günümüzde Sankt-Peterburg'da yer alan ve Leningrad Kuşatması sırasında kentin kuşatma koşullarında ayakta kalabilmesi için sağlanan irtibat hattı Yaşam yolunun kentin içine giren kısmıdır. Ladoga Gölü kıyılarından başlayan hattın kent merkezine kadar gelen son 7 kilometrelik kısmına adını veren koridor, askerî harekât görmese de bombardıman tehlikesinin bulunduğu ön cephe bölgesi sayılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Neva Nehri köprübaşı</span>

Neva Nehri köprübaşı II. Dünya Savaşı'ndaki Leningrad Kuşatması sırasında 19 Eylül 1941 - 29 Nisan 1942 ve 26 Eylül 1942 - 17 Şubat 1943 tarihleri arasında Leningrad Cephesindeki Kızıl Ordu birlikleri tarafından tutulan Neva Nehri'nin doğu yakasında, Dubrovka köyünün karşısındaki bölge. Bölge işgalci Nazi Almanyası birliklerine saldırıların gerçekleştirilip Leningrad Kuşatmasının kırılması için kullanılmıştır. Çok şiddetli ve kanlı çarpışmaların yaşandığı bölge sürekli olarak el değiştirmiştir. Dar bir bölgede çok sayıda asker hayatını kaybettiği için günümüzdeki inşaat kazılarında hala naaş kalıntılarına rastlamak mümkündür.